Sunday, October 7, 2012

Langkawi - day 2

Day 2 : Saturday


mulakan hari kedua diawal pagi dgn breakfast..
tempat aku stay ni motel jer..jadi sila la jangan berangan nak dapat bufet breakfast hebat macam hotel 4 bintang..
walau bagaimanapun..quite impressive bagi aku..
selalu tempat macam ni jarang sedia breakfast..

menu simple..ada ciri keMalaysiaan dan ada juga ala western..
contoh di bawah..
nasi goreng, mee goreng, buah..lagi satu tu  baked bean..
sebab ada roti boleh bakar sendiri...
ada cornflakes dan susu..
air kopi  dan teh..
sempoi jer kan..yg penting..rasa ok..



dah disebabkan aku jadi tourist guide tak bertauliah...
aku kena plan la nak pi mana...tensen guwe

tak per..follow my instruction sudah..melawan kalo...ko cari jalan sendiri..aku diam buat tak tau..baru sesat nanti..muakakakaka


so..lepas breakfast dalam kol 8.30am camtu kami dah menuju ke belah barat Langkawi..

singgah Perdana Quay

tengok yacht




siap for sale lagi..ada sapa nak beli?






this owner got sense of humor..i like :)




ada kerbau banyak..sapa punya la ni..




maafkanlah dia ni..asal minta tolong amek gambaq..sure jari mesti terjulur kat depan lense tu..tak paham aku..

dah nak gerak menuju ke cable car..moh kita cepat2..kang lambat ramai org..


singgah amek gambaq kat Pantai Kok..
aku sorang jer turun sebab ada anjing..en.somi takut  ;)

tapi boleh pulak dia biar bini dia kan..isk..isk..




dah sampai oriental village..baru nak start bukak..
operating hours kol 10 ke 10.30am ekk..lupa..




tara kami agak awal pun dah ramai org..
kalau lewat sket..confirm lagi beratur panjang..


nampak budak dalam cabin tu?
dia sangat takut..senyap terus..muka cuak..
aku rasa depa dari belah2 kedah or perlis kat sempadan kot..
sebab depa cakap siam..dan boleh cakap melayu..

gambar dari dalam cabin

nampak air terjun telaga tujuh

perdana Quay yg singgah tadi..kat teluk tu..


sampai 1st stesen kat atas..kena turun cabin..
then ikut kita la nak jalan2 amek gambaq dulu..

aku boleh nampak en.somi takut gila..dia kan gayat..
dari sebelum mai sini lagi aku dah cakap..

'relaks la bang..Baizah pun naik cable car ni..'

'yer ke? '

'a ah...'

sorry Baizah..aku terpaksa hangatkan laki aku ni...muahahahaha

takkan dia tak tercabar dengaq org takut gayat lagi dasat pada dia pun berjaya sampai sini..
baru berpeluh kaki dia..

masa kat pelantar ni aku perasan ada sorang minah Arab ni..muka macam takut2 jugak..
mungkin tunggu laki dia pi toilet kot..

kami pun beratur nak naik next cabin ke upper station ni..


dalam hati mula berkira2 nak buat dajal kat laki nak ajak turun jalan2 tapi tak bagi tau kata nak pi hanging platform ni...

kawan tu dah berpeluh muka..nervous


ada berani naik cabin togel bawah ni?
en.somi cakap kalau org bagi dia 2 juta pun dia takkan naik..
aku kata..kalau bagi aku 2 juta aku akan naik..muahahahahaha


kebetulan dalam cabin tu sekali dgn minah arab tadi..

aku tersengih bila dia masuk2 cabin terus baca bismillah agak kuat..sampai kami semua dengaq..
(dan dan la tu baru teringat nak baca doa naik kenderaan)
mesti dia cuak gila..
jadi bila dah tengok aku tersengih tu..terusla dia bagi salam..
lepas tu terperasan kat tangan dia ada quran kecik yg ada zip tu..alhamdulillah..

dan dan aku pulak tanya min aina?
sampai terlupa nak letak kata ganti nama 'anti' kat situ...

dia reply min Yaman..
anti min Malizia?

na'am..min Malizia..  :)


tapi soalan berikutnya memang lawak..
nasib baik dia tanya dalam english..kalau tak..confirm aku perlukan talian hayat guru bahasa arab la la tu jugak...


dia tanya..
ada jalan lain ka nak turun dari  situ (gunung mat cincang)?
aku kata tak dak..memang kena naik balik cable car ni..

tapi...dia kata...
kenapa almost semua cabin yg dok lalu masa kami tunggu nak naik tu semuanya kosong..tak dak org..
so, dia assume ada jalan lain la kot..
(mesti dia terfikir macam mana nak turun bukit berhutan tebal ni kan)

aku kata..depa naik..tapi tak turun lagi..tangkap2 gambaq2 dulu...

owhhh..
(relief)


akhirnya sampai
pelantar paling atas..





inilah hanging platform yg aku plan nak dajalkan laki aku tu..

tapi bila niat tak baik tu..ada jer halangan..

perjalanan turun pun naik dgn satu family lain yg penakut jugak..memang lawak..
yg bapak nya mmg nampak gila takut..
terzahir pada wajah nya..lagi dasat dari en.somi..
terus confidence level en.somi naik sket..

tawaf kedai sekitar oriental village..
cantik orkid ni


dah alang2 dekat2 situ jugak..terus la ke Telaga tujuh..
sejarah aku..tak pernah naik sampai ke telaga tujuh tu..
ni 2nd time datang..
mula2 mai dulu..dgn family masa aku sekolah rendah lagi..darjah 4 kot..
kunjungan2 yg berikutnya tak pernah singgah sini dah..

masa darjah 4 tu..sempat naik sampai kat air terjun saja..
sebabnya..masa tu mak aku pregnant kat adik bongsu..mana larat beb...


kali ni pun kami pi takat air terjun jer..dah mencungap..
sampai beg pun aku tak larat galas..berat rasanya..
en.somi jadi mangsa menggalas beg..hihi




tinggi air terjun!
angin kuat..
tempias kuat..
air sejuk..
kalau bawa seluar..konpem en.somi terjun..


breathtaking view...



ada sorang chinese ni mandi..wife dia tunggu..
kami satu flight..
baik dia offer amekkan gambar kami berdua...thank u so much..
al maklum..bila berjalan 2 org jer..memang susah nak bergambar berdua..
nak usung tripod? minta maaf jer la..i tak rajin mengangkut..




kalau nak tengok formation telaga tujuh tu...kena naik lagi..bukit dah la curam..tinggi..
kami settle kat air terjun jer..
menapak turun..
penat sehhh..minum dulu...pergghh..mahal la air kelapa la ni..
rm 4 or 4.50..lupa aku..
dulu minum kat KK dalam rm2.50 jer..

kat Teluk Datai kot ni..
pasir kaler oren..tak nampak org kat sini..kami main terjah jer..
dah satu perangai en.somi ni..dia suka round island..
kalau Pangkor tak per la kecik..sekerat hari jer round dah settle..

Langkawi ni besaq jugak beb..
nak round serata cerok tu..amek masa..

tapi aku sedih sket..
pantai kat sini tak dak pekerja tolong sap kat pagi2 sampah2..
kat Pangkor tu..memang aku kagum gila pagi2 ada pakcik sapu sampah..daun2 gugur kat pasir masuk plastik sampah..
barula bersih pantai..sedap jer nak lepak..

kat sini siap ada botol arak..kayu2 reput..menyakitkan pandangan mata..




lets go..
sambung jalan..
nampak air terjun lagi..




air terjun temurun ni tinggi!

tapi tak ler perlu mendaki macam telaga tujuh..

sapa sanggup..leh ikut tangga..
kami dah letih..kat bawah jer la..


aku dari dulu lebih suka air terjun dari air laut..
sebab sejuk dan tak melekit selepas berendam..hahahaha



teruskan perjalanan..

teringat Lee bila tengok pokok kelapa ni..hihi  ;)



kat sini tempat org berkelah..ada tapak camping jugak..


nampak landai jer pantai




dah dekat2 Pantai Pasir Hitam




singgah pusat kraftangan..
kebetulan ada ekspo

cantik kan batik..

pertandingan pulut kuning..
en.somi yg tangkap gambar pulut ni semua..
aku tengah sebok belek rantai T_T


batik satu malaysia apekah?













cantikkan diorang canting batik ni..


testing pukul kompang..

macam2 jenih congkak



bubu



mesin tebu dulu kala..
en.somi tanya macam mana nak pusing..
dengan konfidennya aku cakap masuk satu kayu kat lubang atas tu nanti pusing la keliling...

rupanya2.....

patutla dia tanya soklan tu..
dia cuba nak pusingkat 3 batang pengepit tebu tu tapi tak gerak..
dia kata ketat..

sekali baca kat info tepi tu..
laaa..patutla tak boleh gerak...
depa pusing guna kerbau la...muahahahaha...


penenun songket kot ni

ok..ke Pantai Pasir Hitam lak..
angin dah start kuat..macam nak ribut jer..



kat sini lagi sedih..
aku rasa kotoq gila pantai dia..
sedangkan ni antara tempat tumpuan pelancong..
dah la aku rasa sekarang pantai makin sempit jer..
diorang dah bina macam2 tembok..
tak feel dah..
aku tak jejak pun pantai ni..

gambar semua aku adjust tak amek yg nampak sampah sarap..
kalau tak..sure org terkejut tengok gambaran sebenar..


dah la..nak ujan..
kita pi telaga air panas..
tapi renyai2 kat sini..
duduk makan aiskrim dulu..tara nak seriat..


suka pulak aku pasu bulat2 ni :)


tak semua air panas..ada beberapa jer..



ni belah satu lagi..
sebab ujan..ramai org tak datang belah sini..
sini lagi panas..


basah seluar aku..
pastu selamba jer gi Pekan Kuah masuk Hj Ismail..round kedai2..
org mesti pandang pelik..
takper..anggap jer i baru celup kaki kat tepi pantai..hihi


sempat tanya adik kat petronas kat sini mana nak makan seafood..
dia bagi nama 2 kedai..

salah satunya adalah ini..
Bamboo Beach Restaurant..
dekat Jalan Penarak..






ketam black pepper..sedap


kailan ikan masin..sedap gak kot..lupa


siakap 3 rasa..boleh tahan..sebab aku prefer kat Din tomyam dkt umah aku  lagi sedap..hehe


tomyam sedap..


pepahat cili kering..sedap


butter prawn..agak sedap..percayalah..udang tu 2 ekor jer pun..hahaha


perut nak meletup jer..tapi tengok ni..
l.i.c.i.n

mari pulang ke sweet inn...pheewww..



2 comments:

  1. habaq kat hafiz aku naik dah 2x.... sekali ngan hangpa sekali ngan family... ahaha...

    ReplyDelete