Tuesday, October 30, 2012

Melati Wedding



      Tergezut I dapat invitation kat fb..
dah lama tak contact each other..
owh..by the way..she is my primary schoolmate..
masa darjah 5 her family moved to KL..
tapi time tu zaman budak2 kan..boleh dok berbalas surat ko..hahaha..
ntah  macam mana..lost contact...

until one day.. around year 2004..
macam mana tah boleh contact balik..
siap buat gathering kecil2an kat Midvalley..
masa tu yg join Aku, Ita, Melati, Farah and Nik Nazree..

Lepas tu konon nak bbq kat umah Melati..hari lain punya event ni..
tapi sebab takut hujan...
makan2 sajalah..order pizza..nasi goreng apa tah..siap diorang karaoke kat situ..
at that time yg join hanya aku, Ita, Melati and Dawn..owhh..Down ni aku baru kenal..rupanya dia junior kami kat SKMH dulu..
the rest..aku tak kenal sangat..their friends..

and the last gathering yg aku join before her wedding day was...time pergi wedding Dalia..
tu pun kebetulan Dalia sms jemput wedding kat umah dia Sg. Buloh..
so..aku tumpang pergi dengan Melati and Dawn..

kali ni kita jumpa lagi at your wedding pulak yer..
majlis akad nikah pada Sabtu malam..

i love the whole theme!!
love tha canopy so much..
transparent..dari jauh nampak cahaya menerangi khemah..
romantic gila rasanya...
love the white chair..
suka gila penggunaan kain chiffon ke georgette yg flowy kaler putih tu..


siap chandeliar...
macam garden wedding...dan ala2 beach wedding jugak..


deco pakai orchid!
kat kain tu pun selit orchid..

ada kambing golek yoo 

di sebabkan aku sampai lewat sket jer..
umah dah penuh..takleh masuk tengok upacara akad nikah..
sebab tu aku gi makan jer dulu..
lepas diorang settle..baru aku masuk..
ni dari muka pintu jer ni..tak masuk umah lagi
Dawn kat bawah..gambar kepala sekerat..hehe 

tema putih..sempoi jer..


bergambar bersama parents


sweet kan pasangan ni..sama sepadan.. 

masa kat sini..satu2 nya member yg aku jumpa hanyalah Anum..eh..bila u nak email kat i gambar aritu?
muka tak berubah langsung..maintain jer dia...gaya senyum masih sama..kehkehkeh


Melati & Husband..
Selamat pengantin baru..
semoga berbahagia dan dirahmati Allah selalu..
wishing u all the best..


Friday, October 26, 2012

Ayam kunyit, sup sayur dan kuah spagetti


Sup sayur


Ayam goreng kunyit yg sempoi..
aku tumis jer bawang putih..bawang besar potong 4..
pastu aku campak jer sekali ayam dah salut kunyit dan garam tu dalam kuali
ala2 ayam nak masak..baru tuang sos tiram 1 sudu besar..gula sket dan masuk kacang buncis serta capsicum..
gaul sebati..

sesuai makan dengan sup sayur sebab ayam kunyit ni kering jer..takder kuah..

jangan di tanya kenapa ada ayam besar tu..
takkan aku nak potong drumstick? wing? belasah jer la..


ni hari lain buat spagetti meatball..gambar kuahnya..
sila abaikan kuali yg hitam itu..hihi



Tuesday, October 23, 2012

Jemari

Jemput makan
saja ajak member rasa kerabu kangkung sedap ni..
meh kita lunch kat jemari ni..
order sekali telur bistik dan tomyam..
dan ayam cili kering



Saturday, October 20, 2012

Nasi serai, ayam tomyam, broccoli mushroom..



masak sempoi2 sekadar nak buka selera..

blend:
2 cili merah
3 ulas bawang putih
sebiji bawang besar
setengan inci halia
tomato separuh atau sebiji..ikut2 rasa

tumis sampai pecah minyak
masukkan sekali daun limau purut dan serai yg di ketuk masa tumis tu..
sos tiram satu sudu besar
sos tomato satu sudu besar

masukkan ayam...
garam gula ikut tekak masing2
biar ayam masak..
kalau nak berkuah..masuk air sket..

i suka pekat biar bersalut..

tapi kalau nak goreng dulu ayam tu pun boleh..
disebabkan aku nak kurangkan makanan bergoreng..kita masuk jer togel...





broccoli ni tiba2 jadi feveret en.somi..
sebab aku tumis bawang putih guna butter..masuk button mushroom tu..
biar goreng kejap...
lepas tu baru masuk broccoli...
masuk sos tiram dalam 3 sudu camtu..
nak letak gula sket boleh..
nak letak air sket boleh..

tapi aku prefer tutup kuali kasi empuk sket masak..sebab ada PIL yg tak leh kunyah keras2..

tiba2 boleh en.somi kata..
'abg tak makan sayur..tapi kalau masak broccoli macam ni..hari2 abg makan'
cehh...cer beli barang2 tu..i boleh jer masak..jangan lupa beli butter sekali..



Wednesday, October 17, 2012

Langkawi - Day 4. last.

Day 4 : Monday


Boleh tak dalam banyak2 dok round segala ceruk teluk dan pantai...
pantai Chenang yang kami tak pi lagi???

Pantai Chenang dulu dan sekarang banyak gila beza..
Masa kecik2 dulu..motel2..chalet2 jer banyak kat tepi pantai..
hotel hebat2 tak banyak..
kawasan pantai senang jer nampak dari jalan..

sekarang..nampak motel,chalet,hotel dan kedai2 jer sepanjang jalan..
pantai dah terlindung daripada pandangan mata..
kena pulak mencari mana lorong yg boleh tembus ke pantai..iskk..

jadinya..pagi2 tu plan singgah pantai sebelum balik..
breakfast awal..checkout awal..
padahal flight kol 11.20am..
dalam kol 8.30am kami dah ke pantai...
tak ramai org..semua dok tidoq lagi kot..

air surut...nampak macam pantai tu landai dan luas sangat..
padahal tu pasir basah...

patutla ramai suka dok kat Chenang..
pantai dia cantik dan sesuai utk mandi manda




kat depan ni baru pasir kering..betul2 depan hotel apa tah..
next time nak dok depan pantai macam ni lah..best bukak pintu tengok laut...


next stop: laman padi
nasib baik tempat ni bukak awal..dan yg penting..free entrance..hahaha
malas nak melawat tempat yg kena bayar..tambah2 kalau mahal tapi isi dalam tak seberapa..




aku paling suka tengok sawah yg tengah menghijau..
time padi menguning aku tak berapa minat..hehe



ada laman herba..macam2 pokok herba yg boleh guna dalam masakan..


aku baru tau dalam Laman Padi ni ada Spa..what?
dah ler tengah promo..murah lak tu...aiseyman...why oh why time aku nak balik baru tau..
tak dak la menahan sakit kena urut kat tempat semalam...

tukang urut kat sini ada cert..sbb tu aku confident sket..
lagi pun tempat ni run bawah LADA..
pastu ada jual massage oil (essential oil) ..murah la jugak..
sebab kalau yg diorang jual kat spa hotel2 tu bekas dia cantik sket dan harga mahal sket..
yg ni dia cut down cost dgn guna botol biasa..macam botol minyak kayu putih..minyak panas yg selalu org urut time kaki lenguh2 tu..

takpa..next time kalau mai sini leh try spa sini..sambil urut boleh tengok sawah..very the kampung u...hahaha




jom gerak gi airport..
nak hantar kereta..
nak tawaf kedai kat airport pulak..
nasib baik awal..tak ramai org..
kalau tak..alamat beratur nak check in..

tapi kan..
adik aku musykil gila sebab aku tak shopping gila2..
'hg beli ni jer ka?'
ha la..
aku beli coklat jer..
adalah sudip 2 batang..
pastu pisau dan sudu utk MIL..

percayalah...aku memang beli coklat jer banyak..
sehari bukak satu box..
tahan sampai 2 minggu baru abis stock..ngehngehngeh..

sorry beb..aku tak shopping corelle, corningware etc sebab aku rasa baik beli kat warehouse sale kat PJ ni jer..
murah pun murah gak..nak angkut pun senang..
aku rasa SOGO sale pun murah gak kalau korang nak shopping pinggan mangkuk tu..





Friday, October 12, 2012

Langkawi - Day 3

Day 3 : Sunday
          : Island Hopping


Disebabkan malas nak fikir dan bersusah payah..
kami decided amek pakej island hopping dari motel jer..
sorang rm 25 jer pun..
aku rasa kalau direct kat tempat tu maybe rm20..
dulu2 aku pernah dapat rm15..tapi dah bertahun lamanya la..
so, memandangkan harga petrol dah naik compare dulu..aku consider ok la harga pakej ni..

tapikan..nak jadi cerita...
patut tunggu van amek kat motel dalam kol 9am...

jadi..agak2 turun breakfast around 8.30am..

tapi..pagi tu hujan selebat2 nyer..

bersyukur..
sebab semalam dah naik cable car..
kalau tak..sure gerun nak naik dgn angin ribut bagai..silap haribulan tak boleh naik...
rugi..rugi..

so..kami tanya adik kaunter..macam mana ni?
dia kata tunggu ujan reda sat..nanti depa panggil..
kami balik bilik golek2 dulu..

masa ni kat Langkawi musin hujan ala2 manja gitu..

sekali hujan lebat..pas tu reda..
ujan sat-sat ja pun..

elook dalam kol 9.30am..hujan dah reda..
van dah sampai...
jom kita ke Teluk Kedawang ni..

tunggu turn..tengok bot mana kosong..

percayalah..randok (redah) ayaq jer la..memang kena pakai selipar..


our boat

risau aku..mostly semua dalam boat ni adalah heavy weight..huhu..
kami ada 11 org..tak termasuk 2 org yg kendalikan boat..erkk

korang bayangkan depa amek life jacket..aku jer tak pakai...
sebab tak cukup kot..ke sebab malas?


bawah ni bot sebelah...bawa LV yo naik bot...
aku bawa shopping bag Tupperware jer..ngehngehngeh...


ntah2 ni yacht kat Perdana Quay semalam apa...



tempat Star Cruise berlabuh..bila la nak merasa naik...


our 1st hop..
Pulau Beras Basah

kat sini tempat org berkelah..mandi mandi..laut cantik..

tapi..tekong bot cakap..semalam angin kuat..ribut..
sebuah bot terbalik...bot kosong la..karam..
masa park kat area gambaq bawah ni..

patutla kali ni aku pi macam tak ramai mandi area ni..
depa mandi kat area yg bot turunkan depa..

dah lama..bila makin ramai mai..baru dah start penuh area ni..

dok bersyukur sebab tak mai island hopping ni semalam..








lebih kurang 45 minit kmudian..
bot datang ambil utk next destination..
eagle feeding..

disebabkan camera aku biasa2..takdak lens gempak..
hasil camni jer la

helang kepala putih dan badan coklat ni la helang Langkawi..
dulu dok kat tempat lain..
depa pindahkan kat kawasan ni dan bagi makan kulit ayam..
helang ni tak makan ikan...




then..kami ke Pulau Dayang Bunting
why that name?
tengok view di bawah..
nampak macam perempuan mengandung berbaring...
kepala belah kanan gambar..

sebab tu nama pulau ni Pulau Dayang Bunting..


nak berlabuh


masa ni air tengah pasang..
angin agak kuat..

kat kawasan ni kera garang2..
semua nak rebut plastik..sebab ingat makanan..
aku ada bad experience kat sini dulu..
tobat tak bawa beg plastik dah mai sini..

kesian pun ada bila tengok kera dok jilat plastik keropok yg org buang..
dok minum air botol..air tin..isk...



nak ke Tasik Dayang Bunting kena naik bukit..turun bukit sikit..sempot mak nak oiii..

pastu kedekut pulak...nak jimat duit
naik paddle bot jer..gagah ko kayuh dgn dok ketaq lutut naik bukit tadi tu..
org lain naik solar boat..kelas korang..tak yah kayuh2..


Tasik Dayang Bunting ni air tawar walaupun bawah paras laut kalau tak silap..
asalnya gua batu kapur..
tapi bila bumbung gua runtuh..jadila tasik...
air beralkali la kot jadinya..hihi




dah tengahari..
perut dah lapaq...
bot pun dah ready...
lepas sejam kot kat Pulau Dayang Bunting
kami bertolak balik..

tapi disebabkan minggu cuti Hari Malaysia ni ramai pelancong..
bot tak cukup nak cater..
satu bot mau ulang alik 2 kali amek org..

dah tu..ombak kuat..angin kuat..air pasang dan hujan renyai2..
enjin bot makan minyak banyak...
bekalan minyak abis bila dah dekat2 nak sampai...
betul2 dekat2 area Awana Porto Malai tu..

ni ha..tengah tunggu bantuan minyak sampai..


sabaq jer la..
ok..ni 2nd time aku alami bot berhenti tengah laut..
sekali zaman sekolah dulu masa nak pi Pulau Aman..
mujur dekat dgn pelantar tempat org ternak ikan dalam laut...


lepas mendarat...
tunggu van hantar balik motel..
kita mandi solat rehat kejap...
teruskan perjalanan mencari makan..

konon nak makan kat kedai dekat jalan Padang mat sirat..area2 dekat airport...
sebab masa mula2 sampai dulu tanya kat org yg jual kereta mana tempat nak pi makan..

dia tunjuk dalam map...
tempat tu nasi campur dia banyak gila option..sedap...ikan bakar pun ada..

tapi kali ni kami pip agak lewat..
lauk habis
kami pi la kedai sederet dekat2 situ..
makan ala kadar...
takper..tunggula malam nanti..


asalnya nak pi makam mahsuri...
tapi bila dah ujan..pastu tengok ramai org..terbantut..
tak jadi singgah..
lagi pun dah terlepas jalan nak ke Beras Terbakar..
asyik terlepas jalan jer..
nak ke MARDI pun terlepas..
nak ke Taman Kerbau pun terlepas..
tapi malas nak patah balik
sudahnya..
kita ke pekan Kuah jer la..
padahal semalam dah singgah shopping...
harini ada tambah sikit2..

tapi akhirnya..singgah sini..

nampak nice kan..

teh halia

aku amek massage sekali...
tapikan..disebabkan spa ni ala2 tak berapa mahal..
jadi ko jangan expect la worker dia nyer skill excellent tahap gaban..


tapi yg urut aku tu..
dia punya pressure sangat kuat...
rasa nak terburai isi perut aku...
sampai tak terkata apa2...
aku kan pesen lagi sakit lagi aku senyap..
jadi maybe dia ingat aku tak rasa kot..dia tambah jadi lagi kuat...uuwaaaaa...
kalau aku kata kuat tu..memang kuat la..
sebab aku selalu gi urut memang kena org yg tekan kuat..
tak main yg lemah lembut gemalai...i kan isi pejal...muahahahahaha

sambil2 tu berdoa supaya buah pinggang aku tak rosak..hahahaha
tempat2 camni aku rasa diorang nyer skill lebih kepada foot reflexology

so..kalau nak gi tempat yg betul2 worker dia ada cert..
kena korbankan budget besar sket..
serius..tempat spa yg agak exclusive..memang service depa lain sket..kita pun puas hati..
aku tulis berdasarkan experience aku pi merata spa di dalam dan luar Malaysia..
dari yg cikai dan ada yg mahal...tapi within budget aku la..
dan budget aku bukan la budget org2 kaya macam menteri..hihi

alang2  dah kat pekan kuah..
aku cakap kat en.somi...
malam ni kita try seafood kat tempat satu lagi yg org petrol station tu bagi tau haritu...

puas mencari..
siap patah balik kat area Hj Ismail Group tu tanya kat kedai2 situ..
rupanya Wan Thai nyer restaurant ni kat area KFC jalan nak ke pekan Kuah..
belakang building Tabung Haji..

nasib kami agak baik..alhamdulillah...
kalau tak..alamat nyanyi lagu Michael Learns to Rock : 25 minutes too late...

rupanya full booked..
ada company trip dah reserved siap2..

mujurla kami berdua sahaja..
jadi adalah menyelit meja 2 org depan kaunter dkt kitchen depa tu..


see..beberapa meja dah booked...siap dah ada lauk.
aku nampak ada ayam pandan..hehe
padahal baru pukul 7pm camtu..
lagi satu..restoren ni nampak deco memang ada kelas sket..sure mahal sket dari bamboo beach semalam..
memang pure Siam...
tokey dan staff semua cakap Siam ok...
akak tokey tu..cantik sangat..of coz la dia cakap melayu dgn kami..
tak dapat aku nak snap gambaq dia..
memandai jer aku cakap dia tokey..
sebab dia jaga kaunter..dia adjust booking..

orange jus..sedap

restaurant interior


dari meja aku kira setapak dua jer depan dapur ni
pekerja semua pakai uniform...sarong kebaya >> bak kata Lee  ;)

presentation nasi menarik..

ayam masak apa tah..macam lemak2..ada lengkuas..serai..macam ala2 kerutuk pulak..
en.somi tak berapa suka..dia kata biasa2 jer masak camni..

udang masak sambal dhn asam jawa..aku tak tau nama dia apa..
menu tulis nama siam..adalah explainantion..
tapi nak cepat..soh dia suggest yg mana sedap..
aku suka udang ni..tapi en.somi tak suka sebab masam2 manis ..sebab letak asam jawa kot..tu dia tak berkenan..tak paham aku...

kailan ikan masin..standard..sedap..

tomyam..sedap giler..terasa keSiaman nya..wakakaka
lupa dah berapa kami kena bayar..
agak mahal la jugak kot..
tapi aku rasa next time boleh pi lagi kalau nak makan masakan Siam..
en.somi suka ketam blackpepper kat Bamboo..pepahat masak cili kering kat bamboo..
ikan bakar..takut nak try kat Wan Thai..takut mencekik harga..
tapi aku tak try lagi ayam pandan dia sebab abis...

balik ke pantai Chenang...
dah agak...
jalan Pantai Chenang ditutup sementara sebab ada Perarakan Hari Malaysia..damn!
semalam tutup gak..kami pusing ikut jalan lain..by that time jalan dah bukak balik..

kali ni..memang malam puncak..awal lagi...
so..memang tak boleh nak drive sampai motel...
gi parking dekat2 area Underwaterworld..
mari menapak...sambutan memang dkt2 perkarangan Underwater World tu..

kita round The Zon dulu..sementara masih bukak..

aku tersenyum tengok coklat ni...
ni coklat yg ada liquor..
nama coklat pun sempena dgn nama liqour yg digunakan..
tengok Jack Daniels tu..teringat kat member Toronto sorang ni...  :)

ni pun aku senyum jer tengok..
selalu baca.
'it takes two to tango..'

tapi dah coklatnya nama tango...
'it takes two to eat..'
sweet kan..  :)

aku tak beli
reason: korang tau tak aku shopping coklat gila banyak semalam?
aku tak cerita kan kami singgah Pekan Kuah utk shopping tengahari/ptg semalam gara2 takut ramai org ujung minggu..tapi org memang sentiasa ramai pun..


ni stage depan Underwater World..

budak2 sekolah standy nak berarak..

gila jauh kami jalan..
hampir sepanjang jalan Pantai Chenang tu...
sampai seret2 kaki la..
sambil2 jalan masuk kedai..





pastu kat Chenang la ni dah ada Chenang Mall yuollls!!
round2 kejap..
sakit kaki..kita rehat minum dulu..
sambil2 discuss..
aku cakap aku tak larat jalan dah..
alang2 dah agak dekat dengan motel..
why not aku tunggu jer tepi jalan..nanti jalan dah bukak en.somi gi patah balik amek keta mai pick up aku kat situ..
en.somi cakap tak nak..
kalau camtu kita balik jer motel..esok pagi mai jalan sama2 gi amek keta..
keji siot...
dia tak mau dia kena jalan patah balik sorang2..
dia nak aku ikut dia jugak...hampehdotcom betul..


akhirnya...setelah menambah kalori yg dah terbakar 1 km lebih kurang tadi...
meh kita bakar lagi 1 km...
jom la patah balik ke kereta..dah abis berarak dah tu...
sempat singah2 kedai



aku masih tak dapat terima kenapa nama restaurant ni Putumayo? why oh why?!
aku asyik nak relate dengan putu mayong saja..kahkahkah

dah la..setelah merapu...
setelah bersenam extreme...
mau berat aku turun 2 kg gamaknya...

memang balik ni tak sabaq nak landing...
.tired.