Saturday, September 8, 2012

what made me busy a week after raya





Raya pertama hari tu..

tengahari tu aku ada tanya kat SIL..

kan anak sulong dia nak bertunang..
just tanya ada apa2 nak tolong ke?


sekali ko...
'a ah...memang kak long nak minta tolong makciknya buatkan hantaran boleh?'

asalnya terdetik dalam hati..rasa macam nak tolong buat hantaran..tapi mungkin gak SIL nak buat sendiri kot..jadinya..tersimpan ingatan tu dalam hati jer..tak cakap kat SIL pun..
rupanya2..memang nak minta buatkan sungguh..siap dah bawa 3 dulang datang umah masa raya pertama tu..bunga2 semua siap beli gak..tergezut acik..
lagi 2 dulang akan dihantar kemudian..
acik kan nak balik beraya kat utara petang tu..

tu gagah tanya awal2..kot2 senang nak cari barang kat sana..




seminggu selepas balik raya acik pulun buat satu2..
asalnya pening jugak nak pikiaq lagu mana nak arrange bunga2 tu..
bila dah dapat idea tu..saapp..cepat jer siap...

acik beli bunga gerbera tu untuk tambah..selain dari beli reben2 segala..
asalnya SIL bagi bunga yg kudup tu jer dgn baby flower yg hitam2 tu..
tema black & white katanya..

start with dulang utk sepersalinan

dulang untuk buah2an..tunggu letak buah jer..


untuk bekas cincin ni..asalnya acik dah buat utk sebentuk cincin jer..
sekali SIL tepon cakap ada 2 bentuk..cincin risik dan cincin tunang..
siap ada cek untuk sebahagian wang hantaran jugak..

aa sudah..SIL tak cakap awal2 sebab tak sangka acik dah siap buat..
kenala acik modify..bekas cincin utk slot 2 bentuk cincin..
dan acik pesan SIL beli frame putih kosong jer utk letak cek..
acik tak kuasa nak mencari dah..
nanti datang bawa sini baru kita adjust..

ni la 3 dulang pertama yg dah siap..

SIL datang seminggu kemudian bawa frame, lagi 2 dulang dan daun sireh utk sireh junjung
ni la hasilnya.


agak2 korang ni dulang apa?
ni la dulang untuk cup cake..
kan acik selalu buat kek..jadi tak sedapla kalau tak buat satu utk anak sedara kan..
acik tanya SIL..nanti kek beli ke?
SIL anak pompuan dia buat kot...
takper la..acik buatkan jer la cup cake nya..nak bagi ada tema merah2 sket...
bekas yg besar tak ada..dulangnya pun bukannya besar..
ni jer la yg boleh..esok baru acik buat kek yer..

sebelum tu acik dah buat siap2 gubahan pinang, gambir dan kapur ni..
bahan2 import dari little India kat Penang nun..
bukan senang nak cari pinang yg tak tebal potong bulat2...
yang ada semua banyak yg pecah2..
atau yg potong bergulung2..
acik pilih sekeping2 tau...
nanti baru la cantik sket nak cantum jadi bunga cam bawah ni..

kalau beli yang ready made..mahal gak rasanya..better buat sendiri..kos lagi murah..

next batch...
benda basah..
dulang sireh junjung, dulang kek, dulang buah


red velvet 12 ketul jer..macam kedekut kan bagi kat org sikit nau..tapi apakan daya..
kalau nak lebih sila order...tempahan di buka..hehe

epal kemain mahal sekarang..
mentang2 acik cari US nyer apple..biar yg bertangkai dan merah pekat...yg ada size besar lak tu..yg comel2 ada tapi dah dibungkus siap2..tak dapat nak pilih..
terpaksala acik amek yg besar2 ni..sebiji rm2.10 ko!
8 biji jer la acik susun..lagi 2 biji acik makan..hahahahaha



gubahan sireh ni paling acik tensen...
acik kan tak berapa sihat..selsema dah makin teruk..acik letih..
buat sampai jam 12 tgh malam..sebab start buat pun dah 9 mlm lebih..dekat 10pm..

idea tak dak..

sekali buat acik tak berapa puas hati..
adik acik komen cam bunga hindu sembahyang jer..sabor jer acik..
macam nak gubah lain..tapi dah letih..
pakcik cakap tido jer la..dia tak mau tengok lagi hasil kerja tangan acik..

rupanya esok pagi2 bangun..
baru dia dok usik acik cakap sireh tu macam tudung saji..tssssskkkk...

lagi la acik rasa nak gubah lain..
sib baik span basah ada balance..
kol 7.30am acik gubah lain..setengah jam gak la buat..
siap kemas2 barang kol 8.10am sebab nak bertolak ke umah SIL 8.30am!

ni la hasilnya..terus kejut adik bangun tengok..panggil pakcik tengok..
pheewww...mujur feedback depa ok..

bunga sekarang pun mahal tau..acik beli bunga jer dah rm27..
tapi tak pakai semua la..ada balance sikit2...

hantaran semua dah selamat susun kat umah SIL..



paling tak tahan..BIL boleh tanya..
'ni cake betul ker?'
iyer la..takkan nak bagi org kek tipu pulak...


berkilat epal acik..hihi..

tepak sireh pun diorang sediakan..in case adat kat tempat org nak tepak..

berbalas hantaran..


ps: tak sabar tunggu masa bila la bff acik nak kawen..boleh tolong2 wat kan hantaran  ;)





2 comments:

  1. Hello Harnidah, I really love the dulangs, beautiful. And love the display and presentation.
    Very elegant and classy.....
    Will brighten up any home as well a topic for conversation.
    You have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hi Lee..
    thank u so much :)
    the dulangs is for hubby's nephew engagement...
    his fiance is a nurse..
    sure not your taste arrr..hahahahahahaha

    JK

    have a nice day Lee

    ReplyDelete