Saturday, September 29, 2012

Langkawi - day 1


Day 1: Friday Noon
Departure: LCCT


Getaway kami berdua..
tiket dah beli berkurun...
sanggup ambil cuti Jumaat..next Monday memang dah dapat cuti ganti Malaysia Day.
baru panjang sikit langkah..

percutian kali ni hanya family i jer tau..
even PIL pun kami tak habaq pi mana...
kang ada yg pesan periuk belanga kang susah..hihi


masa nak sampai kat airport..
mula2 susah nak landing..
angin kuat gila..tiba2 kapal terbang macam nak jatuh bawah..terus pilot naikkan ketinggian dan lebihkan kelajuan..
berpusing kejap la kami berlegar2 sampai kelajuan angin berkurang..baru landing..
hubs dah cuak muka..kawan tu kan gayat...hahahaha

sementara nak tunggu bag..
aku soh hubs pi booking kete cepat2..sebelum ramai org..
kang susah nak tawar menawar..
biar aku jer tunggu beg..1 beg jer pun..


kami sewa kereta vios..Jumaat-Isnin total RM230 jer..
itulah kelebihan booking time weekday..dapat murah sket..


hotel booked through Agoda..
asalnya ingat ada kesilapan teknik..hubs terbook for single..
selalu kan bila kita nak search room..mesti ada ruangan isi berapa org kan...
hubs lupa nak letak 2 org..

terus dia call motel tanya terus..
nasib baik..motel kata memang bilik tu utk 2 org..
means..kalau letak kat agoda utk 2..sure kena charge double la kan?
bijak..bijak...
amek untung senang2 jer kan...


*ps: towel atas katil tu patut ada 2 gulung..aku dah pakai satu..baru hubs tergedik2 soh amek gambaq dulu..sebelum dia terjun atas katil..lol


aku dan hubs jarang spend banyak utk hotel rooms..
sbb tu kami cari rate yg murah2 jer..
end up takat balik nak tido jer pun..the rest asyik berjalan kat luar jer..

tu yg boleh booked Sweet Inn Motel ni..located at Pantai Chenang..tapi belah belakang2 la..
bukan tepi pantai..

esok2 ni..kalau nak dok hotel mewah sket..
kita  berkurung jer dalam bilik..tak yah kuar jenjalan..
baru berbaloi bayaq mahai2..spend masa banyak dalam bilik..  ;)

room dia tak besaq sangat..biasa saja..but ok..
aku rasa motel ni agak baru... 
ehh...aku lupa cerita..lepas amek kereta..kami terus gi lunch kat area dkt2 airport..
dah pukul 2 pm lebih..
lepas tu baru menuju ke hotel..

lepas dah mandi solat rehat kejap...
misi memulakan pengembaraan... 
free map dapat masa sewa kereta..

seperti biasa..aku la navigator..
hubs driver jer..

kami nak round2 belah timur pulau..
aku suka jer baca peta..tambah2 yg macam gambaq atas ni..
who need gps?  hihihi

kadang2 fed up gak..
balik2 aku kena tunjuk jalan..
kalau tak..hubs ni mesti sesat..sabaq jer la..

mula2 mari kita melawat hujung tanjung sana..
mukim Kedawang..

memang aku agak biasa dgn kawasan ni..
dah beberapa kali mai Langkawi..berbanding hubs yg last datang adalah masa sekolah menengah dulu..
jadi..secara automatiknya..aku jadi tourist guide tak rasmi..

ni lah pantai yg bisness Island hopping sangat laku..
penumpang naik kat sini..bukan melalui jeti tu yer..itu kalau korang naik bot mahal baru naik kot jeti tu..



kat hujung2 ni Awana Porto Malai.. 

dari kejauhan nampak macam Hard Rock cafe..ada org dah excited.. 

see..terus ajak nak bergambaq dekat sket.. 

sekali tengok...Eagle Rock beb..wakakakaka 


siap cakap kat guard..nak amek gambaq jer kejap boleh?
tempat Star Cruise berlabuh..
teringin nak on board...maybe someday nanti..insyaallah.. 

berangan jer la nak dok sini...lenkali tunggu kaya sket.. 

teruskan perjalanan ke pekan Kuah..ikut redah jer laluan belakang building mana..jumpa stall goreng pisang
sedap!
belah nipis..rangup dan bancuhan tepung dia sedap
inilah kritiria goreng pisah yg aku suka  :)


ini belah Penarak..
macam ada tempat ala2 PLKN pulak..
tapi kosong..lengang..
hari Jumaat kan..org tak berapa nak ramai lagi..




sambil makan goreng pisang tadi..sambil tengok laut..
dah nak sunset..tapi matahari bukan belah sini..

jom la..kita pi Dataran Lang sat..
suka hati pi parking depan penjara..ingatkan kompleks kerajaan bahagian apa tah..
esoknya terus depa letak kon...tak bagi parking..ni mesti ada org dah ikut kami parking kat situ..hehehehe



feri


kadang2 tengok helang ni macam ayam pun ye jugak..



setelah pulun kat dataran tu..sebab kalau esok lusa meseti ramai org..

kita singgah pasar malam dulu..dinner time yey!


first time aku tengok makanan ni....ke sebab dah lama aku tak pi pasar malam?


ni nama dia

inti ada 2 jenis, kaya atau kelapa

aku beli 10 pieces

macam2 jenis bubur dah bungkus siap dalam plastik jugak di jual..

fish ball?

lama tak nampak org guna lesung kayu

ini yg kami cari  :)

menarik kan?

lagi satu yg aku baru tau ada laksa dgn kuah lemak ni..
tapi tak beli..kan dah makan tadi..

besaq woo cucuq udang dia..

aku rasa ada jin makanan dah sampok en.somi kat pasar malam ni..
dia punya nafsu membeli..macam seminggu tak makan..

gara2 tengok apam balik ni nyer jagung banyak..boleh dia beli satu?

ni dia tak beli la

murtabak ni pun dia beli..konon nampak sedap..
tapi akhirnya masuk tong sampah..sebab masam..banyak bawang katanya..
aku pun dah kenyang gila..tak makan..
paling aku tak tahan..
boleh dia beli burger satu!!!
hoi!..ni makan ke mentakedarah?

aku banyak snap gambaq makanan..tapi aku tak beli banyak..

tak sangka i kat Langkawi ni pun depa jual kek2 kat pasar malam..canggih...
presentation hebat...

waa...nampak sedap...

ni pun tokiyoo juga..dan yg bulat2 tu dorayaki..
aku try beli dorayaki pulak..
see..aku beli semua makanan bersaiz kecil sahaja..

ni pun aku jarang2 tengok org jual rokok daun kat pasar malam..
ke aku yg jakun ni?



aku tanya makcik yg jual ni kuih apa?
kuih bunga
apa beza dgn kuih kat bawah lagi satu macam cendawan tiram ni?
dua2 sama jer letak gula nipah..gula nipah ke gula nira eekk dia cakap?

kuih bunga ni dia lipat dua kat tengah letak kelapa -  aku beli satu

ni kuih yg aku cakap cam cendawan tiram..aku rasa kuih ni pernah tengok dulu..laaamaaa dulu..
jom balik...
memang motel tu hanyalah tempat mandi dan tidoq jer la...