Thursday, August 9, 2012

Kuih raya pertama tahun ni




Tiap2 tahun memang aku buat kuih raya sendiri..
cuma bezanya tahun ni aku buat kuih2 baru yg aku belajaq baru2 ni...

dulu asyik buat kuih turun temurun jer..

tapi mama dah pesan siap2..
kalau buat kuih raya tu..bawak la balik sket bagi kat dia rasa gak..
don't worry ma...

kuih chocolate almond ni i buat 2 adunan..satu balang for u..satu balang for MIL...


asalnya kuih tu jadi besaq2 lagu ni...isk...takleh jadi ni..
i kan suka cute2 jer..macam tuan nya ;)




terus lepas complete 1st batch tu..i potong dua..jadi lagu ni...


pastu MIL cakap dia suka yg besaq2 lagu hat ataih tu...
ha..senang...
mak amek hat besaq..hat kecik tu i bawak balik kampung..

sedap pulak kuih ni..
eh..bukan puji sendiri buat kuih sedap...tak..tak...
i memang suka makan..light and crispy jer kuih dia..tak bosan..tak muak..serius..

hari2 balik umah i mesti senyap2 makan 2-3 keping...
sssshhhhhh...jangan habaq kat depa..nanti depa ingat nak makan jugak...hihi
sekarang depa lupa kat kuih tu..almaklum..dah makan nasi time berbuka..terlupa ada kuih raya..pandai i sorok..kihkihkih...

jangan habis sebelum raya sudah...ampun ma...

lepas ni next kuih pulak..sempat ke idak  nak buat lagi 5 jenis kuih ni...isk...




sambil2 tu i buat dadih mangga utk berbuka..
kuih paling jimat...sebab tak yah beli kuih dah kat param..
sehari makan sorang satu..
sekali buat dapatla dalam 35 bekas kecik ni..
cukup utk berlima makan selama 6-7 hari..
tu pun kalau takdak org makan lebih ;)


selamat berbuka semua!

No comments:

Post a Comment