Thursday, August 30, 2012

Cerita raya pertama





Bagaimana raya  korang?

Raya tahun ni belah en.somi dulu…tapi jangan risau..petang raya pertama tu jugak chek balik utara..ngehngehngeh…


Pagi raya kami solat sunat hari ray adi masjid berdekatan umah..
Yang bestnya..ust hj. Zahazan yg beri khutbah..  J
Dengaq kata ni kali kedua dia bersama kat masjid ni..ehh..dia org sini ka?

Selepas pulang ke rumah..
Mari kita melantak dulu…

Baru ada mood nak bermaaf-maafan..

Better cepat sebelum ramai datang..hihi..

SIL datang beraya dengan kereta baru..weehooo…

Ada yg datang bawa lauk pauk utk lunch > nasi minyak dan ayam merah…

Ada yg bawa rendang ayam, kuah kacang, kuah lodeh dan nasi impit @ ketupat segera…

Owhh..lupa pulak..sehari sebelum tu aku pulun masak rendang tok..1st time aku masak rendang kat umah PIL..sebelum ni masak time raya haji umah parents aku jer..tu pun sebab parent gi haji..tak dak sapa nak masak utk raya haji..isk..isk..

Sambil2 tu tolong MIL masak rendang kerang..

Terharunya..MIL gagah buat ketupat palas utk menantu bertuah sorang ni..hehehe..
Gara2 ujung2 ramadhan tu aku beli ketupat palas, lemang dan rendang dari stall yg bukak kat main office..teringin punya pasal..
Padahal aku bukan kaki makan ketupat banyak2 sangat pun..
Makan takat seketul dua jer..amek syarat..

The rest..aktiviti biasalah..makan..sembang..salam2…lepak2…

Tak sabar lepas asar terus gerak balik utara…yey!

Tapikan...


Dah sampai dekat2 Juru baru aku teringat....

‘Allahuakbar!’

En.somi terus saspen..naper?

‘i terlupa bawa balik tudung raya la..sebab semua dah sangkut kat satu hanger ada dalam almari...’


Owhhh...mama..boleh pinjam tudung?
Terpaksalah beraya dgn tudung lama..abis tudung glamer i..tssskkk..tssskkk...

Sampai umah parents 1 kol 10 malam...
Terus adik aku sorang tu tak sabaq punggah kuih raya yg aku bawa balik..sabaq jer la...



Friday, August 17, 2012

Raya






Selamat Hari Raya semua kawan2
Maaf Zahir Batin andai tersilap kata terkasar bahasa
Selamat bercuti
Hati-hati di jalan raya

Wednesday, August 15, 2012

Homemade cookies this year




Sabtu lepas berjaya menyiapkan 2 jenis cookies..
mujur ada assistant  :)

chocolate chip almond cookies..



white almond...masa belajar guna acuan bulat..
tapi kat umah takder yg bulat..bentuk buat pun jadila..

dah 3 kuih termasuk yg aritu semuanya ada almond..ehh


some of the cookies yg ready to bring back home...
almaklum..buat kuih semua satu adunan..
jadi bahagi la 2 umah sorang sket nak merasa..




hari Ahad pulun siapkan 3 jenis kuih..
sebab Isnin i cuti nak kemas sket umah..

roll oats crunch  >> kesukaan en.somi

sebenarnya..malam sebelum tu i ingat choc chip tak cukup..
beriya minta tolong en.somi singgah kedai lepas tarawikh..konon tak cukup nak buat cookies kesukaan dia ler tu..

tetiba esoknya..cukupla..
i pening la tu..
padahal memang dah budget bahan semua dah..isk..isk..


hazelnut chocolate cookies..
maafkanla dengan bonjolan hazelnut tu..
patutnya kena tenggelamkan dalam coklat tu..tapi cup tak cukup tinggi...cehh...salahkan cup pulak..





vienneese cookies..
asalnya masa belajar pipe kan panjang ala2 samperit panjang tu..
tapi rugila kan sebab nanti nak tangkup dua letak apricot jam kat tengah..
so, kita buuatbunga kecik2 jer camni..
coklat celup separuh sudah..
ada larat nak celup semua...rugi coklat ku..huhuhuhu

 bila bahagi dua bekas..confirm sket jer dapat..

terus cakap kat MIL soh simpan biskut ni utk dia makan jer..tak yah letak dalam balang..nanti abis dia tak sempat makan lak..hahahaha

semangat tak raya kali ni sampai 6 jenis kuih..
sapa yg berkesempatan mai beraya kat umah boleh la rasa..
selagi stok masih ada la yer..hihi


Monday, August 13, 2012

Langsir baru dan recycle

 Setelah 3 tahun...
     biras i bagi balik kain backdrop pelamin I yang ada dalam simpanan dia..

almaklum...kenduri belah en.somi depa buat pelamin sendiri ala2 sempoi jer..

kain beli sendiri..
i tak masuk campur langsung hal2 pelamin tu...


wahh...kain bidang 110 inchi...
buat langsir pun cun gak ni...jimat duit..


punyala semangat...
ukur cukup2 jer utk tingkap bawah ni....
tapi kena beli kain sheer putih la kan..kalau tak..jarang sangat...


pastu..dah alang2 kan..
i beli jugak extra kain utk bilik PIL and bilik i...
tak sedondon pun tak  kisah...

yang lawaknya..
masa i bawak kain nak ukuq lebar tirai pintu bilik PIL..MIL perasan kain tu..
mesti dia terkejut jarang sangat..


seperti yg ku sangka...
lagi 2 minggu nak raya..dah start operasi mengemas..
terus cakap kat MIL nak tukaq langsir terus..

tau dia cakap apa?



'tukaq yg hang buat tahun sudah dah la kot...
tak payah la yg baru tu...'


walaupun dia tak habaq dia tak mau pakai kain jarang2...aku paham..tapi saja2 buat tak paham...
sebab aku tak tunjuk yg aku beli kain sheer tu sekali...hihihihi



                                                         sekali aku dah pasang...                                                                     


'ehh...cantiknya...'


'ha..tu la..kalau mak nak tau..ni la kain pelamin kami dulu ni....'

'oo...ada kain lapis satu lagi....'

en. somi tengok pun macam tak percaya...
nampak nice pulak kaler tu bila dah letak sheer putih tu..


walaupun agak jarang jugak..tapi siang tak nampak la...
malam jer la kot..
mujuq en.somi ni suka bergelap time tengok tv..jimat letrik katanya..
selamat...muahahahahaha


pastu aku pasang sekali langsir dalam bilik...
bilik PIL tak pasang lagi..

MIL pun datang mai tengok...

'nanti langsir bilik mak pun lagu ni jugak la'

'lembutnya kain ni...'

ni pun sama gak..pakai sheer putih yang sama...

gila aku pulun jahit nak sudahkan sebelum ramadhan..
tapi terlajak gak sampai 1st week ramadhan baru siap..
siap sekali dengan table runner aku jahit dari balance kain ni sekali..hahahaha



esok ni kalau pindah umah sendiri..aku tempah jer langsir...senang..hihi

Friday, August 10, 2012

Nasi ayam dan ayam panggang segera



Ada tetamu nak datang berbuka puasa kat umah..
kita buat nasi ayam la...
alang2 beras Basmathi Faiza parboiled tu ada lagi..

kali ni jadi pulak beras tu panjang2..sebutir2...
tak perlu nak kukus...i like!







di sebabkan tetamu nak bawa sup ayam...
i beli ayam segera siap marinated dari jusco..
balik bakar jer...
eh..lamb pun beli 2 ketul...
saja nak try...
en.somi suka..  :)

gambaq lamb suka snap sebab penat dah berkemas rumah tangga...
nak raya uolsss..hihihi



Thursday, August 9, 2012

Kuih raya pertama tahun ni




Tiap2 tahun memang aku buat kuih raya sendiri..
cuma bezanya tahun ni aku buat kuih2 baru yg aku belajaq baru2 ni...

dulu asyik buat kuih turun temurun jer..

tapi mama dah pesan siap2..
kalau buat kuih raya tu..bawak la balik sket bagi kat dia rasa gak..
don't worry ma...

kuih chocolate almond ni i buat 2 adunan..satu balang for u..satu balang for MIL...


asalnya kuih tu jadi besaq2 lagu ni...isk...takleh jadi ni..
i kan suka cute2 jer..macam tuan nya ;)




terus lepas complete 1st batch tu..i potong dua..jadi lagu ni...


pastu MIL cakap dia suka yg besaq2 lagu hat ataih tu...
ha..senang...
mak amek hat besaq..hat kecik tu i bawak balik kampung..

sedap pulak kuih ni..
eh..bukan puji sendiri buat kuih sedap...tak..tak...
i memang suka makan..light and crispy jer kuih dia..tak bosan..tak muak..serius..

hari2 balik umah i mesti senyap2 makan 2-3 keping...
sssshhhhhh...jangan habaq kat depa..nanti depa ingat nak makan jugak...hihi
sekarang depa lupa kat kuih tu..almaklum..dah makan nasi time berbuka..terlupa ada kuih raya..pandai i sorok..kihkihkih...

jangan habis sebelum raya sudah...ampun ma...

lepas ni next kuih pulak..sempat ke idak  nak buat lagi 5 jenis kuih ni...isk...




sambil2 tu i buat dadih mangga utk berbuka..
kuih paling jimat...sebab tak yah beli kuih dah kat param..
sehari makan sorang satu..
sekali buat dapatla dalam 35 bekas kecik ni..
cukup utk berlima makan selama 6-7 hari..
tu pun kalau takdak org makan lebih ;)


selamat berbuka semua!

Coklat kurma




Sempena kedatangan ramadhan..
en.somi dapat coklat kurma dari opis dia..
ermm..

rajin betul la sapa yg buat tu...


Tuesday, August 7, 2012

Ayam percik en.somi




Mentang2 la hari tu chek nak pi potluck berbuka puasa dengan kawan2..

dan dan ada orang tu sebok nak masak ayam percik...
konon2 dia kat umah pun makan lagi best..
memang dasar dengki betoi...

tapi kan..orang nak masak..dia sebok jugak kat dapoq...

nah yang..amek buku resepi ni..buatla sendiri...


'ehh...garam gula abg tak reti nak nak boh banyak mana..meh tolong letakkan..'

apa der...

tu la..kalut sangat..
pastu tamak...

'ehh..resepi sate ni nampak best..
nak buat sate ke ayam percik?'

'tapi kalau sate takdak kuah pulak...
kita combine la both recipe...'

hah?
 sudah...
dia buat dah merapu dia tu..

tu la...
org soh pi masuk masterchef tak mau...

tapi soh orang tolong amekkan gambaq ayam percik dia..
nak eksyen la tu...  ;)


 




Friday, August 3, 2012

Kad raya pertama tahun ini




Hari tu..jalan2 kat Giant...ewah..gi Giant pun nak habaq..

padahal minggu sebelum puasa lagi tu...
dah ada jual kad raya...

terdetik di hati nak beli la...bagi kat family...


semangat weh...minggu pertama dah pos kad raya!


ini balasan ku terima....hihi


tengok sampul macam ku kenal kad ini..

bukak dalam lagi bertambah kenal..


hello...hampa recyle kad raya lama aku yg kosong tu bagi balik kat aku?
bertuah punya adik..




paling tak boleh belah..cer tengok apa dia tulih..

siap si anak buah sorang tu pun menyibok sama kepak kad raya..isk..isk..isk..


weh..awat tulisan jawi hang buruk gila..
ehh..bukan takat tulisan jawi..tulisan rumi pun sama...hahahahaha

ops..aku posa hari ni...
minta maaaf adikku...