Wednesday, July 11, 2012

Nasi Mandy..tapi aku rasa nasi minyak jer ni...



teringat dulu masa mula2 sebok nak try buat nasi briani..
punyala semangat...
of coz..tengok resepi mana tah..
rasanya resepi belakang bungkusan rempah briani kot..

tapi dalam resepi tu guna daun ketumbar banyak..

aku pulak tak reti nak budget..

kena lak time tu beriya nak jamu family BIL yang datang umah..

hancus...

pahit nasi briyani aku...

tak per..cubaan..

tak semua benda kita masak menjadi kan..

tambah lak time tu baru kawen..
skill memasak tak banyak..
dalam proses belajar..

even sampai sekarang pun..
kalau aku masak mesti refer resepi..

melainkan benda yg dah biasa buat...

banyak gak benda yg aku belum berani cuba..
contohnya..
kari
dalca
masak kurma

kebanyakan masakan berkuah resepi turun temurun ni la yg aku malas nak cuba..
takut tak jadi..
lagi pun sebab MIL aku ada..dia yg dok masak..hihi..
tambah2 kalau masak kari/gulai..
apa kes anak mamak kalau masak gulai tak reti?
expectation too high kat situ ok...
nanti kang PIL tak makan lak gulai aku..
baik serah pada yg pakar..dah masak bertahun2...

esok2  ni aku dok umah sendiri..boleh la aku try test tengok masak bagi en.somi makan..
kurang2 dia sorang jer jadi guinea pig aku..

aku hanya masak resepi moden..yg agak2 MIL aku tak familir nak masak..hahahahaha

dah..melalut cerita..

kali ni aku masak lebih kurang sama macam nasi mandy yg kukus aritu..

tapi tak kukus..aku masuk rice cooker jer senang..
tambah susu sikit..aritu tak letak susu..
dan masuk air rebusan ayam...
aritu pakai air biasa jer..

yg lain2 tu biasala..
2 sudu minyak sapi
tumis dgn bawang putih, bawang besar, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang,bunga cengkih
goreng sekejap kismis hitam..

gajus pun aku goreng kosong atas kuali sebelum aku tumis..(malas nak bakar dalam oven)
nanti nak masuk rice cooker baru aku taburkan balik gajus tu..



dalca ni of coz..
aku minta MIL yg masak...hahahaha


sebab aku nak bakaq ayam...
patutnya grilled lamb resepi Jamie Oliver..
resepi yg selalu British buat time thanksgiving..


kan dah cakap..benda2 moden dan western ni MIL tak cekap...
jadi aku bagi dia hidu bau Rosemary..bau thyme...basil jer aku tak bukak lagi nak bagi dia bau...

lepas tu selamba cakap..
ni masak ikut resepi orang putih..
depa bakaq ayam pakai bawang putih seketul lagu ni tak buang kulit...jadi kita ikut jer la resepi yer mak...

en.somi makan bawang tu...sedap pulak...hahahaha

paling tak tahan..

MIL cakap..
raya nanti kita masak nasi camni pun cukup la...

ya la...
i masak nasi..
mak masak dalca..
kita minta kak long masak ayam masak merah..
ok tak?

sengaja masak lebih utk kami suami isteri bawa bekal ke opis...
jimat...  :)

2 comments:

  1. Hello Harnidah, wow! I can practically get the lovely scent of the spices you used from here. Betul sedap best ni, tentu tiga ponggan nasi lichin, rosak nama mak, ha ha ha.

    I bet hubby kena longgar his tali pinggang lepas makan, and burpppp macham kereta tekan brake, ha ha.
    Outstanding cooking, Harnidah.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hello Lee...
    Thank you so much..
    I still new in cooking world..
    still keep on learning..

    kalau hubby suka makan...i dah happy..

    nowadays a lot of middle eastern restaurant in KL..

    nanti balik kampung..u boleh la try..
    nak masak kat u..i takut tak rasa sama dgn yg kat restaurant...hihi

    Thank u Lee..
    have a nice day..

    ReplyDelete