Monday, July 9, 2012

Mushroom soup ala British



Masa potluck dgn kawan2 kat umah Ida aritu...
Cik Yam bawa mushroom soup...

masa makan tu...
terus aku teringat..
i've tasted it somewhere before ...
the taste so familiar...
cuma tak leh recall...


terus terdetik..
ingat suatu hari nanti nak try buat la..
aku pun memang suka makan mushroom soup ni..
tapi asyik buat yg instant beli campbells dalam tin tu la..
mana sama..

tiba2 terus kenai mushroom...

beli portobello mushroom..
ada banyak jenis..
google image..
keluarla segala gambaq..senang betul ada google ni..

resepi aku cilok dari web Jamie Oliver..
tapi aku tukar2 sket..pakai thicken cream instead of mascarpone..


beli baguette dari Giant dan sapu garlic butter..

gila bersungguh buat..
pekat sket..
nanti kena kurangkan mushroom..lebihkan chicken stock..
kurangkan celery jugak..

ingatkan terus masak sampai hancur...
dalam resepi tak cakap pun kena blend..
aku pandai2 la blenderkan semua tu lepas dok kacau lama atas api tak siap2..hihihihi..

No comments:

Post a Comment