Monday, June 11, 2012

Pulau Pinang tempat lahirku..



Penuh gambaq entry kali ni..

ni namanya kepulangan yg tak dirancang..
(entry ni bukan kejadian sehari..tapi berhari2...di simpulkan dalam satu entry jer yer)


asalnya mendapat panggilan sedara > pakcik en.somi tenat.. (abg FIL)


hati tak sedap..
dah setahun lebih FIL tak balik kampung jumpa abg dan adik dia..
di tambah dgn faktor kesihatan FIL yg tak berapa nak stabil..

we decided to bring them back...

last minute booking accomodation dan apply cuti..

dan bukan senang nak bawa PIL balik..
masing2 uzur..

so, sekali sekala balik..kita lupakan seketika pantang larang makanan...

bawa depa pi makan sedap2..bawa jalan2 mana yg sempat..


bertolak pun tengahari Selasa..
sbb pagi tu bawa FIL gi klinik dulu..medical check up and follow up..amek ubat sekali..

lepas habis klinik baru bertolak..


sampai Penang pun dah petang..

dinner kat Khalil Nasi kandar kat Gurney Drive..
mee goreng dia sedap!

sampai sekarang MIL dok sebut2..


mee rebus dia tak sedap


apartment co. ni memang best..bukak sliding door..
ini view nya..
kat Tanjung Bungah...tepi pantai..

tapi kesian FIL kena naik tangga..the lowest room..tingkat 1..
Ground floor tak ada bilik..huhu


tak sempat nak turun ke pantai pun..


konon nak cari pasembor yg best kat area Padang Kota..
dekat dengan Imegresen, belakang Standard Charted bank tu..

rupanya pasembor sampai dalam kol 11am camtu..
tak dan la kami nak tunggu..parking dah la susah kawasan ni...main parking jer..

at last..makan nasi lemak..not bad..


gerai sempoi tepi jalan..opposite Maybank



seberang jalan sana pun kat celah bangunan tu yg bumbung kuning tu pun dia punya kawasan..
bukan restoran canggih dalam bangunan sebelah tu yer..hehe


lalu KOMTAR




Campbell Street



Chowrasta bazaar..beli jeruk dulu.. lepas parking kereta



tujuan: makan cucuq udang dalam bazaar..


pekena sarbat (sirap selasih) dan cendol..


kedai dia sempoi ja...

kemudian..lunch...

kat Restoran hameediah, Campbell street..terbaik..
minta maap chek tak pi Line Clear ka..nasi kandaq beratoq ka...
Hameediah jer yg selalu chek terpa...kambing sedap woo...
gulai marvellous  :)


laluan di deretan kedai2 sepanjang Campbell Street





masuk balik bazaar ikut sini





dah..jom ke seberang...
kita naik feri pulak..

ni bangunan yap Chor Ee..
tengah q nak masuk ferry la ni


on board ferry

meninggalkan penang ferry terminal


nun jambatan di hujung sana







lama kan tak naik ferry..dah lain...


malam dinner kat The Kapitan's..
lokasi kedai di jalan Kapitan Keling

restoran ni paling best >> Tandoori..
sampai hari ni asyik FIL sebut2 jer tandoori..
sampai Terengganu pun dia dok cakap nak makan tandoori..


MIL order briyani tandoori
banyak gila ayam dia..

kami order cheese naan tandoori chicken..
well marinated..tender and juicy ayam dia..


seberang jalan nampak little India..


breakfat kat Penang kalau dah kedai mamak..
tak sah tak order teh tarik..


makan tosai tepi Gurney drive..
best jer dengar ombak..

malam dinner seafood lak..
kat Idrus..
Batu Uban..
lepas turun jambatan Pulau Pinang jalan ke arah Queensbay tu..masuk kiri..
dekat dgn marine police

kerang rebus

siakap 3 rasa

pari bakaq  > terbaik la ikan bakaq kat sini

kailan ikan masin pun sedap..tomyam pun sedap

sotong celup tepung pun sedap..lain sket dari Bagan lalang..sebab tepug dia berempah, bagan lalang tepung dia kosong..


sempat singgah rumah peningggalan tok en.somi..kosong...


gi belakang umah amek gambaq sawah


nampak cantik jer kan..
hijau mata memandang..



padahal..cer tengok parit bawah ni..
cantik ka?





dinner pekena char kuew teaw kat are Permatang Pauh..

beli burger kat Penanti
gila banyak menu burger dan hotdog dia..
special oo..oblong ada..foot long pun ada...25 inchi nyer pun ada..
paling spesel..selain inti daging,rusa etc...siap letak ikan bilis goreng ok....
pernah makan burger ada ikan bilis kat dalam?


itulah diari jalan2 cari makan kali ni  ngehngehngeh  :)



2 comments:

  1. Hi Harnidah, I really enjoyed your pics of Penang, and that kerang rebus, ikan siakap dish betul sedap best!
    Pasembur, semua saya miss......

    Ohhh, you orang Penang? You take great pictures, love the padi fields, so green......
    Harnidah, you really brought back memories to me, of the Penang I love and my many memories.

    Looks like you had fun shopping too.....
    Thanks for the memories.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Lee..
    Thank u for coming.. :)
    glad that my pictures have brought back all memories of yours..

    yes..Penang ni best for makan2...
    i tak shopping pun..shopping makanan je :) hihi

    i memang orang Penang...
    pictures all taken using my handphone only...tak bawa camera la... :)

    have a pleasant week Lee..

    ReplyDelete