Tuesday, June 5, 2012

Maggie bandung





Korang perasan tak..
selalu kalau aku tepek gambaq makanan kat sini..
jarang aku letak resepi..
perasan tak?


mungkin orang akan anggap aku berkira nak share resepi..

tapi...


sebenarnya...

aku segan malu nak share...

orang lain masak kemain hebat..
aku masak biasa2 jer..


lagi pun sekarang ni hg nak cari resepi apa jer senang..google..

jadi..takkan la aku nak letak resepi yg aku google jer?

lainla kalau resepi tu aku rasa sangat best utk di kongsi > walaupun resepi google jer..

ha..cer jawab...?

tu pasal aku aku rasa malu nak share something yg not originating from me...

lain la kalau resepi kat bawah ni..hehehehehe

ni memang resepi merapu aku on the spot belasah buat turn out to be sedap...  :)
eh..puji sendiri...tak pa..en.somi kata sedap..tu dah cukup..


balik keja hari tu..
ntah mengapa kami lakibini suami isteri terasa nak makan meggie...
eh..masak meggie jer ka?  baik tak yah tepek resepi..hihi


ni maggie bukan sebarang maggie tau..

maggie ala2 mee bandung campur kari dan tomyam  erk?!!?



resepi ni aku guna 5 bungkus maggie
(disclaimer : ada 4 org tau yg nak makan, jgn ingat kami berdua makan 5 bungkus tu)


utk kuah:

tumbuk:- 2 ulas bawang putih + sebiji bawamg besar + sebiji cabai merah +sejemput ikan bilis
tumis dgn sedikit minyak zaitun..pakai minyak biasa pun boleh...

agak2 nak garing > aku tak tunggu garing pun..minyak sikit jer kan...
masukkan air secukupnya > agak2 cukup la utk 5 bungkus maggie
tambah 2-3 paket serbuk perasa maggie yg ada dalam bungkusan maggie tu..ikut selera masing2
 (tak perlu pakai semua 5 paket tu..baik buat maggie biasa jer kalau nak pakai perencah semua)

masukkan 1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili

kacau rata sampai agak2 nak mendidih...
masukkan 2 biji telur..hancurkan dan kacau rata..

masukkan sejemput daun ketumbar yg di potong kasar...

garam tak perlu..perencah maggie tadi dah masin..

kuah dia cair2..tak pekat sangat..ala2 mee kuah atau mee bandung..(sbb ada telur hancur)
tapi sebab letak daun ketumbar..ada rasa macam tomyam pulak..


maggie..celur dalam air mendidih..

nak makan kalau baru cedok kuah..takder la kembang...

selamat mencuba!



2 comments:

  1. Hi Harnida, apa khabar?
    Maggie bandung.....wah sedapppp.....best! Ini bila bila rasa lapar tengah malam pun boleh masak, hahaha

    Thanks for sharing bandung yang simple di masak, sedap di makan.
    *Hugs to you*

    ReplyDelete
  2. Hi Amelia..
    I'm fine..thank you..
    how about u?

    bila hujan..makan maggie rasa sedap jer kan...

    all time favourite rakyat malaysia rasanya maggie ni..hihi

    ReplyDelete