Friday, June 29, 2012

Mandy rice



tak pernah aku buat eksperimen masak nasik sebelum ni..


gara2 nak try kukus..

test separuh cup beras basmathi yg direndam at least 20 min..
cuba kukus tanpa masukkan air dalam cawan yg berisi beras tu...

nop..nop...beras jadi keras...

ooo...patutla org jual nasi kukus ayam dara goreng rempah masak nasi kukus tu mesti dia letak air jugak....

jadi..mari kita tambah sikit air...

tak lama kemuadian..angkat tudung periuk kukus...

yey!...nasi  masak..panjang...
eh..tapi macam tak cukup air....

mari kita tambah air...
dan tambah lagi..


akhirnya...

nasi masak...
tengok dalam gelas..
air bertakung...

terlebih air rupanya...

mari tapis nasi...ngehngehngeh...

esok kang..pandai2 la aku budget nak letak air banyak mana..

ko ingat ko pakai beras basmathi parboiled?



esok nya...
sambal tomato >> kena kurangkan cabai hijau


mandy rice kukus  >> aku tengok serupa nasik minyak jer pun..


ayam bakar dalam oven..bila tengok macam kering sket..aku sumbat jer dalam nasi ni pulak...


terlebih lemon la...masa bakar


ada lebih...boleh bawa bekal lunch esoknya kat opis..


kesimpulannya:
en. somi suka gila bila kukus nasik camni..beras sebutir2 tak melekat..macam makan kat restoran arab..
cuma rasa jer tak berapa sama cam kat restoran..hahahahaha




Thursday, June 28, 2012

Udang harimau masak cili


Udang semalam tuuuu...  :)

paling besar i yg punya...sebab i yg hangkut macam org gila...
sampai sakit kaki tangan dan badan...
shuuhhh...yang lain amek yg kecik sket yer...muahahahahaha

sorang sekor jer...pun dan separuh pinggan..

burrrrpp...alhamdulillah...ngehngehngeh



Wednesday, June 27, 2012

Off to KK


Orang pi outstation sebab kerja..

makcik sorang ni pi boleh pi shopping in limited time yang ada before departure..

pi Sabah balik hari jer tau!   sempoi...



hasil tangkapan


udang harimau setengah kilo = RM39 (4 ekor je)


ketam sekilo = RM15 (5 ekor)


udang laut sekilo = RM25


tenggiri papan sekilo = RM12 !!!!


ni jer la yg ada sebab pasar petang2 dah nak tutup...
yg mana ada balance pagi tadi punya jer la dapat rembat...

tu lupa nak snap gambar kotak satu lagi..
dengan ikan bilis..udang kering..keropok cincin..sotong ball...

agak2 hari tu angkut barang termasuk laptop dalam 10 kg!!!!

syabbas bettey...syabbas...


Calender ni best



lepas gunting bahagian bawah..ikut garisan..
lepas tu follow step lipatan origami ni..

dapat la kemeja sehelai  :)

bagi pada en.somi..hihi


Monday, June 25, 2012

Potluck


Ni la potluck kecil-kecilan kat opis..

spagetti
kuih-muih



mee rebus


bahulu
kek
nasi lemak bungkus


ehemm..  :)


nanti2 buat lagi yer..sebelum posa..

Friday, June 22, 2012

Raspberry Cheese Coffee cake



Ada potluck kat opis...
tak tau nak wat apa..

tapi google nak cari benda apa leh wat dgn creamcheese nyer topping balance..

walaupun resepi asal patut guna creamcheese...
pepandaila i modify ikut suka...
pakai topping red velvet i jer la...

patut pakai fresh berries...
pakai ni jer la...
patut letak sikit2 jer..

dah jadi extra manis pulak..

sebelum bakar



lepas bakar..
walaupun rupanya tak sepatutnya begitu....




sib baik habis walaupun manis  :)




Tuesday, June 19, 2012

Tupperware - Ramadhan



If ada sesaper berminat leh message I yer..


aritu beli lebih...
ni ada extra 1 set nak let go..

tupperware ramadhan..
dalam box tu ada seperti gambar di bawah:
2 round bowl
dgn kurma 500g

harga asal rm60
i nak let go rm 45.00


close up bowl dia...
kalau tengok depan mata lagi cantik..
ada member sorang tu tengok terus berkenan terus beli...




ada satu lagi set oval..
ada 4 biji satu set ni
harga asal rm 39.90
i nak let go for rm 33.00





Terima kasih



Monday, June 18, 2012

hehehe..tu la...salah cakap dgn mesin




ni la..org tengah kalut check sistem tak jalan...
tengah dok bermesej di telefon dgn rakan setugas pasal isu ni...

patutnya reply kat hp...

tapi tertaip kat server pulak...hahahahaha

gelak la aku sorang2 tengok screen... >>>  nampak not found.


hai server!
u make my day :)


Thursday, June 14, 2012

Cherating




Walaupun entry Terengganu tak post lagi..
letak dulu Cherating ni..

plan asal adalah untuk singgah Cherating sebelum ke Terengganu...
tapi atas sebab2 tak dapat di elakkan..
kena tunda...
balik dari Terengganu baru singgah Cherating..

mujur ada banglo 3 bilik company punya...
murah lak tu utk staff sewa..
limited 1 unit only..
sapa cepat dia dapat  :)

besaq gila!
scary pun ada sebab dia dalam private property..
tertutup...
sunyi..

kalau ada ramai org baru best..
ni kami berempat..
pakai 2 bilik jer..
lagi satu bilik kosong..
kalau family BIL jadi join ritu..meriah la sket..
ada tempat barbeku..
kerusi n meja batu berbumbung kat luar utk amek angin petang..
pool kecik utk kanak2..
ampaian sidai baju...
memang macam kat umah sendiri la..
dapur pun lengkap ada tempat masak, rice cooker, kuali periuk, pinggan mangkuk, sudu sudip segala..
peti ais, tong gas..


bilik 2  (bilik satu pun 2 katil single camni gak)
ada shared toilet  utk both rooms

all fully aircond > include hall, dining hall, rooms..



master bedroom dgn attached bathroom



dining hall bersambung dgn hall...
panjang dan luas..
nak tido kat hall ramai2 pun boleh sbb ada aircond
bawah tu pintu ke dapur


hall dan sliding door tu pintu masuk..


dapur..luas kan? 


sliding door pintu masuk tadi dari luar...leh ler muat2 satu kereta nak park bawah bumbung..
kat tepi kiri tu ada 2-3 buah kereta boleh parking lagi..

depan tu pool kecik..tak sure terjaga ker tak..
takderla kotor sangat pun..
ada paip air..
kalau nak pakai kolam isi sendiri kot air..


petang tu keluar nak tapau dinner sbb MIL pening dan tak larat..
FIL pun letih..

kami sempat singgah pantai..

lepas dah tengok pantai pandak kat terengganu..
terus rasa pantai kat sini dah tak best la kalau nak mandi..

tapi ramai gila org...

tapau makan..boleh taham mahal gak...
harga kat tempat kami selalu makan kat Klang tu lagi murah rasanya...


oh ya..
disebabkan kami berempat jer dok banglo tu..
macam scary jer..
tiba2 semua rajin mengaji..ngehngehngeh..
padahal tak dak apa2 pun..


did i tell u masa pagi2 buta check out tu tinggalkan kunci kat guard kat gate depan..

tau tak aku tak perasan seekor binatang berhampiran..

yg the rest dalam kereta dok hingaq tak tentu pasal..

rupanya....






babi hutan sekoq dok cari makan kat tepi parit....

boleh en. somi kata...
tu tapir ke babi hutan?

hellloooo...

tapir hitam putih la...

cer tengok hidung dia...
confirm babi hutan..
nasib baik i pernah tengok babi hutan kat zoo dulu  :)



pastu kami singgah ke warung berdekatan...
makan roti canai   :)

Sekian..

Monday, June 11, 2012

Pulau Pinang tempat lahirku..



Penuh gambaq entry kali ni..

ni namanya kepulangan yg tak dirancang..
(entry ni bukan kejadian sehari..tapi berhari2...di simpulkan dalam satu entry jer yer)


asalnya mendapat panggilan sedara > pakcik en.somi tenat.. (abg FIL)


hati tak sedap..
dah setahun lebih FIL tak balik kampung jumpa abg dan adik dia..
di tambah dgn faktor kesihatan FIL yg tak berapa nak stabil..

we decided to bring them back...

last minute booking accomodation dan apply cuti..

dan bukan senang nak bawa PIL balik..
masing2 uzur..

so, sekali sekala balik..kita lupakan seketika pantang larang makanan...

bawa depa pi makan sedap2..bawa jalan2 mana yg sempat..


bertolak pun tengahari Selasa..
sbb pagi tu bawa FIL gi klinik dulu..medical check up and follow up..amek ubat sekali..

lepas habis klinik baru bertolak..


sampai Penang pun dah petang..

dinner kat Khalil Nasi kandar kat Gurney Drive..
mee goreng dia sedap!

sampai sekarang MIL dok sebut2..


mee rebus dia tak sedap


apartment co. ni memang best..bukak sliding door..
ini view nya..
kat Tanjung Bungah...tepi pantai..

tapi kesian FIL kena naik tangga..the lowest room..tingkat 1..
Ground floor tak ada bilik..huhu


tak sempat nak turun ke pantai pun..


konon nak cari pasembor yg best kat area Padang Kota..
dekat dengan Imegresen, belakang Standard Charted bank tu..

rupanya pasembor sampai dalam kol 11am camtu..
tak dan la kami nak tunggu..parking dah la susah kawasan ni...main parking jer..

at last..makan nasi lemak..not bad..


gerai sempoi tepi jalan..opposite Maybank



seberang jalan sana pun kat celah bangunan tu yg bumbung kuning tu pun dia punya kawasan..
bukan restoran canggih dalam bangunan sebelah tu yer..hehe


lalu KOMTAR




Campbell Street



Chowrasta bazaar..beli jeruk dulu.. lepas parking kereta



tujuan: makan cucuq udang dalam bazaar..


pekena sarbat (sirap selasih) dan cendol..


kedai dia sempoi ja...

kemudian..lunch...

kat Restoran hameediah, Campbell street..terbaik..
minta maap chek tak pi Line Clear ka..nasi kandaq beratoq ka...
Hameediah jer yg selalu chek terpa...kambing sedap woo...
gulai marvellous  :)


laluan di deretan kedai2 sepanjang Campbell Street





masuk balik bazaar ikut sini





dah..jom ke seberang...
kita naik feri pulak..

ni bangunan yap Chor Ee..
tengah q nak masuk ferry la ni


on board ferry

meninggalkan penang ferry terminal


nun jambatan di hujung sana







lama kan tak naik ferry..dah lain...


malam dinner kat The Kapitan's..
lokasi kedai di jalan Kapitan Keling

restoran ni paling best >> Tandoori..
sampai hari ni asyik FIL sebut2 jer tandoori..
sampai Terengganu pun dia dok cakap nak makan tandoori..


MIL order briyani tandoori
banyak gila ayam dia..

kami order cheese naan tandoori chicken..
well marinated..tender and juicy ayam dia..


seberang jalan nampak little India..


breakfat kat Penang kalau dah kedai mamak..
tak sah tak order teh tarik..


makan tosai tepi Gurney drive..
best jer dengar ombak..

malam dinner seafood lak..
kat Idrus..
Batu Uban..
lepas turun jambatan Pulau Pinang jalan ke arah Queensbay tu..masuk kiri..
dekat dgn marine police

kerang rebus

siakap 3 rasa

pari bakaq  > terbaik la ikan bakaq kat sini

kailan ikan masin pun sedap..tomyam pun sedap

sotong celup tepung pun sedap..lain sket dari Bagan lalang..sebab tepug dia berempah, bagan lalang tepung dia kosong..


sempat singgah rumah peningggalan tok en.somi..kosong...


gi belakang umah amek gambaq sawah


nampak cantik jer kan..
hijau mata memandang..



padahal..cer tengok parit bawah ni..
cantik ka?





dinner pekena char kuew teaw kat are Permatang Pauh..

beli burger kat Penanti
gila banyak menu burger dan hotdog dia..
special oo..oblong ada..foot long pun ada...25 inchi nyer pun ada..
paling spesel..selain inti daging,rusa etc...siap letak ikan bilis goreng ok....
pernah makan burger ada ikan bilis kat dalam?


itulah diari jalan2 cari makan kali ni  ngehngehngeh  :)