Thursday, May 31, 2012


cantik kan washroom ni...



kat Sunway Pyramid...


i kan jaaaaarang gila mai lepak sini...
ada sedikit peghak ok...maap na org peghak nak lalu...bye

Wednesday, May 30, 2012

Delicious




Member opis and big bos belanja makan kat Delicious lepas dapat bonus BESAR..


Kita layan gambar makan jer la yer...hehe


cendawan goreng



itik



ayam


sapa la ni order nasi kerabu..
kan tema western  ;)


spagetti


crabmeat spagetti


carbonara


lamb


dessert:

berrylicious chocolate pavlova -
ni pavlova tersedap pernah aku makan setakat ni..
kat Serai pun tak best cam kat sini..


trifle - biasa2 jer


red velvet -
entah kenapa aku rasa red velvet ni tak sedap..kek dia kering..terasa soda...
not up to my expectation..so NO for next time..


pastu tapau balik macaroons...
i like the box so much...


macaroons dia sedap...
tak macam macaroons kat Serai dan kat Whisk..


terima kasih to both of u yang belanja kami...
semoga murah rezeki..


burrrpppp...alhamdulillah...


Tuesday, May 29, 2012

Tuna roll lagi



hari tu aku ada upload story pasal tuna roll ni kan?
resepi dari DTS -Che Mat Gebu

disebabkan sedap..
aku buat lagi..

lagi pun i buat ni time ada assistant...
boleh minta tolong dia sediakan inti..hehehe..

puas hati makan dari beli bun tuna kat bakery..




Monday, May 28, 2012

Kasut ke pejabat



Matikla sampai beli kasut pun nak cerita..

ehh..sebenarnya bukan nak menunjuk kasut..

memang ada story disebalik pencarian kasut ni...


aku kadang2 ehh..ke selalu aa?
agak cerewet time part beli pakaian

tambah2 kasut ni..
lagi cerewet terutama setelah lutut dah out...
dah tak boleh pakai high heels..


haritu amek kesempatan round KLCC dgn adik..
konon nak cari kasut kerja..
nak cari la kasut yg senonoh sket dari pakai sandle jer kan..
tak professional langsung..

tapi kasut ni la yg akan i latam sampai lingkup..
tak dak dah macam zaman bujang2 dulu konon kasut tukaq hari2 ikut matching dengan baju...
tak kuasa dah nak tukaq kasut oiii


jadi kriteria yg set kan untuk kasut itu:

- kasut bertutup semua...owh..skema gila...
- tak tinggi sangat, heels dalam 1 inchi atau kurang..tapi bukan flat shoes..
- muncung tak sempit..rounded..baru jari2 kaki tak sakit terkepit
- material mestilah kulit dan lembut kat bahagian hujung dekat kawasan jari..
tak mau kasut kulit yang keras..sakit kaki ok..

gila kau....
satu KLCC round tak jumpa kasut yg memenuhi kriteria tersebut!!!!

lepas tu mengadu kat mama...
balik tangan kosong..tanpa kasut idaman..cehh...
adik aku mengadu sakit kaki ikut aku round

mama ni kan...
boleh dia perli aku tau...nasib baik mama aku...bukan mama orang eh

"awat KL tak cukup kedai kasut ka?"

"ka nak kena tempah kasut hang?"

"nak kena round satu Penang pulak ka?"  >> ni aku tambah....hihi


tapi tu la...
aku ni pesen lagi tak dapat hati tak tenang...

sekali ajak en.somi pi jusco bukit tinggi...
sekali naik jer jusco terus terpa tempat kasut terus tuju area scholl
dan terus tuju kasut ni..

serius...
ni kasut pertama aku pegang dan cuba setibanya kat jusco

terus jatuh cinta
menepati kriteria


tapi..................


takdak size..
damn!!!!


tawaf pulak area kasut lain kat jusco...
still hati i kat kasut mula2 tadi...

patah balik kat SA tu..
pastu baru dia cakap..
boleh tengok kat kedai Scholl kat luar ni...

ler..awat tak cakap awai2 tadi ada kedai Scholl dalam AEON ni...



melilau cari kedai dia...
serius tak jumpa...letih..

terus gi Information Counter tanya...
ler...tersorok rupanya..kedai kecik sangat kat corner tingkat 1 tu..

hati dah gembira...

tapi sekali lagi kecewa...

tak dak size aku!   uwaaaaaa



korang tau apa jadi?

nasib baik SA tu cakap kalau nak dia boleh order dari kilang..
no extra charges..
in 2 weeks time baru dapat...

ehh...lama gak kan nak tunggu...
kaki aku dah tak sabaq nak pakai kasut baru ni...

dik..minta contact no. boleh...
nanti akak nak order akak call boleh?
akak nak gi tengok kat jusco bukit raja ada tak stock..
kalau tak dak akak call minta order la yer...


mujur en.somi sanggup bawa gi jusco bukit raja pulak...
sbb i dah banjer beli kasut dia satu
kat bukit raja pun tak dak size la..

terus i call SA Scholl tadi..

setelah seminggu...
akak..kasut dah sampai...
yey!

walaupun rupa mu buruk..bodo jer..
kau selesa di pakai...

boleh berlari dengan kasut ni..
tak terasa ketinggiannya..
i like!

Friday, May 25, 2012

Steamed brownies



Happy birthday ayah!
macamla dia baca blog ni



mujur beli premix choc brownies ni...

takder la susah2 nak bancuh adunan

brownies ni buat sempena birthday FIL...
tapi aku rasa yg paling excited..of coz la MIL...
dia kan kaki makan kek  ;)

patutnya adunan ni utk loyang 9 inches...
tapi i ada loyang 8 inches jer...

yg buruk merekah kat atas tu kasi trim elok2 sket...
tapi terpecah lak sket kek tu...

belasah jer..
janji makan sedap..
end up semua masuk perut jer kan..kan..kan...hihi







terlebih rajin wat choc ganache...
eh..assistant i yang buat...

cuma dia request i wat design dgn white choc cam ni...
gara2 tengok cookies yg i bawa balik...>>part ni nanti i cerita lain..

nampak kan kat bawah ni part yg tak smooth tu?
pecah2...huhu..
kalau nak cantik..boleh layer dgn whipping cream dulu..
baru tuang choc ganache..

tapi i malas..
lagi pun..golongan yg nak makan ni..
ada penyakit kencing manis...
pepaham la..
tu pun bagi makan sikit2 ja..
yg lain sorok...hahahahaha




owh..part yg merekah dan di trim tu tau apa jadi?

yer...
letak dalam bekas plastik...
tuang balance choc ganache...
memang terendam la kek tu dalam sos coklat rupanya...nyumnyum
yang tu..
selamat di bawa pulang ke kolej oleh assistant i...
don't blame me if u are getting fatter hiks  ;)



Thursday, May 24, 2012

Dessert peberet



Salah satu dessert kegemaran...
red ruby

atau dalam bahasa yg mudah di fahami...

sengkuang cina rendam dalam air dgn red coloring dan disalut tepung pulut kot sebelum di rebus sekejap ala2 kuih puteri mandi (sampai timbul)  >  ni aku rasa jer la cara buat dia..tak pernah try lagi
campur santan
campur parutan nangka
tambah ais krim lagi sedap..
kalau campur air kelapa pun sedap
ada ais kiub lagi masyuk....
ada tempat letak nata di coco
ada tempat letak agar2 yg liat sket..
nak letak jelly bulat2 ala2 bubble tea tu pun boleh kot..


kesimpulannya...
ni manisan orang Siam na...

kalau makan time buka posa...perghhh....nikmat...

kalau makan tempat gempak sket...
dia hidang dalam buah kelapa macam ni la..
pastu telan ayaq liuq time nak bayar..



kalau pesan kedai2 biasa yg ada jual...
dia hidang dalam mangkuk jer la...





Wednesday, May 23, 2012

Anak sedara baru en.somi




Anak kedua adik en.somi...
yg pertama perempuan jugak..
sebijik ikut rupa dan kulit apaknya...

yang kedua ni ikut mak nya..

best jer tengok baby tido...tenang...





Tuesday, May 22, 2012

New lappy




Tahun ni rasa murah rezeki sangat...
syukur alhamdulillah...

paling latest...
dapat notebook office ni...ngehngehngeh..
opis punya jer pun...
kalau nak beli sendiri..alamat berjanggut la..


tapi setelah 5 tahun nanti,
boleh beli kat company notebook ni dgn harga rm50 jer..


kotak pun menarik kan :)

cantik..tapi berat la sket..
sebab lappy sebelum ni kecik jer..ringan..
now, terasa la keberatan lappy yg baru..



sekali dapat bag..lock..mouse...


tq bos!  :)



Monday, May 21, 2012

Hadiah pertandingan




Adik aku saja2 hantar penyertaan dalam majalah mana ntah...
tak sangka dia menang hamper Shokubutsu benilai rm300 kot kalau tak silap...

shower cream besaq jer 4 botol
refill pun 4 paket
shower cream botol kecil 4
hand soap 3 botol..


berat gak..

masalahnya ada ka kena pi amek sendiri kat Karangkraf..

kalau org dok kat sini takpala jugak nak datang weekdays..time office hours..

kena adik aku dok Utara sana nun...?

bila masa nak mai amek?
bagi masa sebulan jer..

takkan nak mai semata2 amek hamper ni?

makes me wonder macam mana agak nya pertandingan2 lain yg dimenangi oleh rakyat malaysia
kat negeri lain terutama Sabah dan Sarawak nak mai tuntut hadiah depa..
ke let go jer?


mujuq adik sorang lagi kebetulan ada hal nak mai sini..
dapat la dia tolong  amek kan bagi pihak akak dia sorang tu..

apa2 pun..
terima kasih la Shokubutsu..
terima kasih karangkraf..






Friday, May 18, 2012

Jagung pop




Dengan sengaja i pergi jalan2 dgn adik kat KLCC...
ceh..sengaja konon...  ;)


salah satu motif..


ni ha....




pastu yg tak boleh blah..
mama pun pesan gak..
dia soh adik bawa balik kampung...
sabaq jer la...


for me...
sekali sekala makan boleh..size kecik la..
manis sangat!
aku tak tahan manis2 camni...

seperti yg di jangka...
pak aku yg akan makan banyak...
gila kaki manis...
memang patutla ada kencing manis...hiks..

don't worry...
adik aku sorok tak bagi dia nampak..
kalau tak..senyap2 jer abis..

Thursday, May 17, 2012

Pesanan dari Korea





Akhirnya...
telah sampai ke tangan kami...


kawan en.somi pergi honeymoon kat Korea lepas tengok album I pi sana dulu..

terus amek pakej dari tour yg i amek dulu..

terusla en.somi memesan kopi favourite dia..


packet kecik jer...
minum dalam cawan kecik..
sedap!  :)




Monday, May 14, 2012

Wedding opismate en.somi


Selalu dengar pasal wedding kat Felda ni macam gempak jer kan...

aku tak pernah attend wedding kat sini lagi..
so, bila kawan en.somi watkenduri kat sini...
barula aku merasa jejak kaki kat dewan Merak Kayangan ni...

tapi...
aku rasa dewan dia biasa jer...
cantik lagi lampu2 yang macam bintang di langit kat airport Subang dari lampu kat dewan ni..

kenapa harga mahai sangat?


ehh..ni aku komen pasal dewan jer..
sbb dengar harga mahai..ingat dewan cantik tara mana..
memang amek untung kaw2 tempat ni..

aku tak komen bukan pasal kenduri orang...
jangan salah paham..



pelamin simple..nice..



dapat bahulu gulung..


sebab aku malas bangun..jaga kesopanan di meja makan..
jadi..aku zoom dari jauh jer ler..
gambar pengantin berarak masuk..


Selamat pengantin Baru..
Semoga berbahagia selalu..