Monday, April 30, 2012

Lauk pauk simple sambil berjimat



Kailan goreng ikan masin



paprik ayam..


sebenarnya kan..
kalau kita potong ayam kecik2..ambil isi saja...
ala2 macam beli nasi paprik kat kedai..
kita dapat jimatkan ayam...
secara tak langsung kita akan makan sikit jer ayam tu..
berbanding masak seketul2 besar yg dipotong 8 atau 12

jadi..dapatla budget sket sekor ayam tahan beberapa kali masak....
*mode kedekut jimat cermat  ;)

Monday, April 23, 2012

Bob Moni


anak kucing anak sedara en.somi..

mana la si budak kecik ni dapa idea agi nama Bob Moni..

tapi nickname dia Momon..


nakal dan aktif...

ni tengah merajuk la ni..


kena kurung...lama rajuknya..


FIL happy jer bila dapat main dgn kucing...
tapi tula..tak sanggup nak bela binatang kat umah..sigh...


Wednesday, April 18, 2012

Peach tart


kalau aritu dah terlebih tart pastry yg aku wat..

ni ada canned peaches jer..
maka jadi la Peach Tart yeah!!

bawak sebagai buah tangan ke majlis orang...
sonang keje mak..






Tuesday, April 17, 2012

Rainbow cake..again..













First time aku wat rainbow cake adalah masa besday en.somi..awal tahun ritu..

tapi tu guna resepi red velvet..just add up some coloring...
tu gara2 tak sempat nak google resepi..

so kali ni berazam nak buat ikut resepi sebenar...
kita buat utk kek besday sendiri..

konon nak wat frosting lemony meringue buttercream
camtu ler lebih kurang namanya..

alih2 aku rasa macam pelik jer..
tak berapa jadi...soupy sket..
letak dalam fridge pun tak berapa nak set..

dah jadi ala2 white choc ganache jer kekdahnyer..

ni jer la hasilnya..
mula2 ikut jer resepi sebijik2..
tapi tak perasan..gula dia...

patut kurangkan sikit..manissss




boleh en.somi kata sib baik kek dia aritu jadi sedap...ceit...
sabor jer la..mentang2 kek i yg tak jadi..
sib baik tak smack down jer dia....








Monday, April 16, 2012

Kita BAKAR saja!


tu la..sapa soh pi Ikea?
kan dah terjebak..
aritu beli sausepan jer..
ni dah beli giddle...

mari kita masak menu sihat hari ni..




matikla org kat umah makan tercekik tak dak kuah..hiks..


pastu bila round jusco tengok tefal lebih 10-20 hinggit jer harga giddle dia..damn...

Friday, April 13, 2012

Ada orang banjer dinner masa besday



entry basi jer semua...
gara2 tak leh upload pic aritu..terus terbantut..

dah sebulan lebih berlalu...
tapi kita ingatkan jugak dalam memory..

ada org tu nak banjer i dinner..
i cakap groupon tengah promo kat Tony Romas
i tak pernah makan kat situ..

bertempat di Mont Kiara...
erkkk..gila sesat...gila emo masing2..sabaq..sabaq...

bayangkanlah sekali lalu sprint highway tu kena rm2..
return dah total rm4..

tapi bila ko dah sesat..terlepas jalan masuk balik highway...
tak pasal burn lagi rm4...tssk..tsk..tsk..

8 hengget bayar toll saja..
dah boleh dapat makan nasi sepinggan dgn air limau ais lagi..huhu

kalau ikutkan driver..memang takkan patah balik cari tempat tu la kan..
ingat balik umah terus jer la...

tapi i diam jer la..
masing2 penat..sebab gi Ikea dulu tadi..

memandangkan i besday girl...auuww..tetiba feeling gegirl...

en.driver gagahkan diri untuk bawa sampai ke destinasi..
dah alang2 kan..
lagi pun voucher groupon tu kan dah bayar..rugi beb kalau burn camtu jer..

tapi memang dugaan la..
ramai lak org..
agaknya semua pun beli groupon tu jugak..
lagi setengah jam baru ada kosong..
tinggalkan no.tepon utk dipanggil if ada kosong..

sementara itu..meh kira round mall yg baru bukak ni..
tak banyak kedai lagi..
boleh tahan la..
tapi sempat gak aku beli tshirt 2 heai kat F.O.S

order air strawberry lemonade kot namanya..


ingatkan camner rasanya..
la...jus strawberry letak ice cream soda dan lemon..
senang jer..
sebab rasa dia sebiji kordial strawberry beli kat cameron last yer..
sayang dah abis..kalau tak balik umah boleh buat :)


tony romas short ribs..
aku suka jer..
loaded mash potato dia pun aku suka...sedap...
nampak cam sikit..tapi kenyang gila...


terima ksih en.somi :)



Thursday, April 12, 2012

Rak murah tapi berguna

Baru2 ni kan stor aku kena serangan anai2..
terusla kami beroperasi buang dan kemas barang2 dalam stor tu..

aku insist en.somi soh beli rak..

mujur tengok dalam website Ikea ada jual rak besi yg murah..

size pun ok jer utk stor umah aku kat bawah tangga tu...




beli dan pasang sendiri yer..senang jer



nampak tak bahagian penjuru kanan stor kat bawah tu?
itu lah tempat mula serangan anai2..
hebat tak simen depa tebuk?
gigi besi u...takuit...


sebenarnya..kami beli 3 buah rak ni..
2 letak dalam stor, dan 1 lagi kat belakang..
walaupun hanya mampu menahan berat takat 25kg jer..
cukupla habuan letak barang2 yg ada..
rak ni patut drill ke dinding bagi lagi kukuh..
tapi tak nak tebuk..berdiri jer cam ni pun dah ok..


terus stor jadi kemas dan sejuk jer mata memandang..
layak dapat anugerah stor terbaik ni ;)

eh..gambar selepas tak tangkap la pulak...aci jer la...

Wednesday, April 11, 2012

Pizza from the 'naked chicken'

ni ha gambaq pizza segera i..

pizza base beli siap frozen...
topping:
instant pizza sause
canned tuna
canned pineapple
button mushroom
cheddar cheese
mozarella cheese



bawah ni pakai beef sosej jer..

percaya atau tak i dan en.somi makan sorang sebelah each type..
which means sorang sebijik pizza..
sebab tu gambaq semua pizza potong dua jer..


erkk..macam light dinner..tapi heavy!!!

cer kira...
pizza tu berdiameter 8 inci
which mean jejari 4 inches..
ukuran lilitan = 2 x pie  x jejari
luas permukaan = pie x jejari x jejari
volume = pie x jejari x jejari x tebal around 2cm

wah..wah..wah...hover...nak bagi formula pulak...

padahal ko lupa kalau nak gemuk org kira berapa kilo kalori intake dan berapa kalori yg digunakan...

cer timbang berapa berat pizza tu..
cer calculate berapa kalori setiap gram...
duuusssshhh...

sabor..
den tak sempat belajar kalori la..hahahahaha


Tuesday, April 10, 2012

Testing..testing..tart in the picture..

kan hari tu dok meroyan pasal storage....

nah..dah settle dah...
ni saja testing upload gambaq...

special thanks to Lee :)


ni kira lepas belajar buat tart..
terus en.somi nak bawa tart utk pot luck office dia..

gigih i buat..
ingat sikit jer kalau bancuh satu resepi..
terus buat utk 2 resepi..
sekali banyak ko!

jenuh la menenyeh...

mujur pastry dia tu macam biskut..boleh simpan lama...

bila2 terasa nak makan senang..dah ada stok..
tapi idakler nak menyimpan lama2 sangat...


buah2an en.somi yg potong..






Monday, April 9, 2012

Ya Allah..Kau Selamatkanlah aku......vrooooommmmmmmmm


Sejak en.somi dah tamat kursus..which was in Oct 2010..
aku dah tak pegang stereng kereta dah..

everyday pergi kerja balik kerja en.somi yang hantar dan jemput...
if nak gi memana pun..dia yg akan bawakan...
i kan maam besaq ;)


tapi kan...
last week aku ada appointment kat Bandar Baru Klang..
dekat2 area jusco Bukit Raja tu..

seperti biasa aku dah remind en.somi siap2 sehari sebelum tu..

nak jadi cerita..malam tu kol 2-3 pg camtu en.somi cirit pulak..
perut tak sedap..badan pun tak selesa..
terganggu tidoq..

dah la pagi tu pulak PIL soh datang amek diorang dari umah BIL..
nak balik awal konon..
bangun2 terus cakap kepala dia pening...
tapi kena la jugak pi amek..
yg aku sebok masak utk lunch..

lepas zohor...
memang konpem la en. somi tidoq..
dah pening sangat kepala dia.

around kol 3.15pm tu..
aku pesan kat MIL kejutkan en.somi sbb aku naik atas mandi siap semua..

tapi..aku dengar en.somi cakap pening sangat..tak mampu nak bawa..
dia soh aku pi sendiri jer..
aku pun dgn konpidennya cakap tak pa..aku pi sendiri jer..
kesian lak kat dia kan...

MIL lak yg concern terlebih..
dia risau kot sebab aku kan dah lama tak drive..

bayang kan dia tunggu aku kat luar sementara aku start enjin..
siap bagi tau ada keta lalu sebelum aku reverse..

elok aku nak reverse..
tiba dari dalam umah en.somi cakap sesuatu..
MIL terus tahan aku kata sat2...
rupanya tau apa dia nak cakap?

'En.somi aku pesan nanti nak naik bukit jangan on aircond..nanti enjin mati..'

waddehel...
sabor jer la..ingat apa tadi..
aku tau la..hari2 naik keta dgn dia...
pening2 pun sempat pesan lagi... gggrrrrr

elok keluar pagar..
baca doa naik kenderaan
terus berdoa..
'Ya Allah..kau selamatkanlah aku.....'

terus berdesup tekan minyak....vrooommmmmm...

mungkin tuhan nak tolong kot...
senang jer perjalanan aku...
sampai2 pun ada jer parking dekat dgn tempat tu..
tak susah lak aku nak parking..syukur...

lepas sejam...
nak balik..
wow..ada merc parking tepi keta aku...
tapi aku berjaya keluar dgn selamat..tanpa berpeluh ;)

dan tempat yang paling en.somi risau kalau aku bawa kete...
kat roundabout bawah flyover..katanya sebab situ sibuk..sesak sket..
dia takut aku tak lepas...sabor jer la..

tu la..sebelum keluar baca doa..
terus bila lalu situ jalan aku clear jer..hahahahah

aku sampai umah dalam kol 5 lebih..
elok MIL ada kat luar tengah tengok kain baju di jemuran...
terus la dia bukak kan pagar..
takyah susah2 aku kuar kete..

pastu..en.somi muncul lepas dia dengar bunyi pagar..
terkejut aku sampai umah cepat jer..
aik..pening dah hilang?
elok jer kuar umah..tahan aku..
ye la tu...aku tau..
dia nak masukkan kete dia sendiri ke dalam..
nak kata kalau aku parking sure tak rapat ke dinding la tu...

seperti yang ku duga..

DIA KONPEM AKAN CHECK KETE DIA TENGOK ADA CALAR KE IDAK..
MACAM LA AKU SAJA2 SUKA LANGGAQ SANA SINI...

dah tau dah..
u ingat i tak cekap bawa kete ker?
walaupun bertahun tak bawa..skill masih ada tau!  :p





Friday, April 6, 2012

Naked Chicken



Sambungan...

Esoknya plan nak wat pizza for dinner...
Aritu beli roti pizza segera kat kedai bakery supply..
Takder la jenuh nak menguli roti pizza..
Roti dah ada..wat topping jer..bahan semua dah ada…

Esok petangnya..otw balik kerja…
I cakap kat en.somi…

                          W:  Yang..u tolong la kutip kain..i nak prepare dinner…

                           H:  ala…u kutip la…

                          W:  u nak dinner awal ke lambat?
                                Kalau I nak kutip kain lagi semua..lambat la I nak potong2 bahan semua…

                           H:  ala..i kan suka tolong potong2..i kan chef…J  <<macam nak minta lempang jer

                          W:  helloooo…it is my kitchen now! U go out! 
                                Grrrrrr…giggle..giggle…(mentang2 MIL takder)

                           H:  it’s my naked chicken!

                          W: WHAT???  Naked chicken? Where got chicken? I want to make pizza la….hahahaha

                          H:   errkk….hahahahaha…patut nya naked kitchen….<<<berangan jadi chef ler tu..


Tu la..tulah berebut dapoq…tak pasal kitchen bertukar jadi chicken…



Thursday, April 5, 2012

Malang tidak berbau



BIL aku accident…
motor langgar motor..
budak muda lessen pun takdak merempit sesuka hati masuk lane org..
sib baik BIL tak masuk bawah bas..kalau tak…dah lama innalillah..
mujur tak patah tulang..
patah gigi jer..mulut bengkak..kaki luka terseret atas jalan..
mula2 susah nak jalan..sekarang dah terhencot2..

Jadinya.. PIL aku tak senang duduk..
Peh tu en.somi bagi cadangan soh PIL pi la dok umah BIL 2-3 hari..
Khamis-Sabtu..

Khamis lepas balik skolah, SIL datang amek PIL gi umah BIL..
Aku dan en. Somi lepas balik keje baru pergi melawat..

Dalam perjalanan...aku saja tanya en.somi...
‘agak2 kan..mama ngan ayah rindu tak kat kita?  Hihi...’

En.somi cakap..la..tadi depa dah call tanya Sabtu ni sapa nak mai amek depa..

‘aik...baru pi arini dah tepon tanya sapa nak mai amek balik lusa?’  hahahaha


To be cont...



Wednesday, April 4, 2012

Pak Tongko @Cakoi


Dah lama aku teringin nak makan cakoi atau dikenali sebagai pak tongko oleh orang utara..
beza pak tongko beli kat sekitar KL dan selangor ni dan kat utara ialah bahan pencicah nya..

setahu aku kat sini jual kosong camtu jer atau ada yang makan dengan sekaya..

tapi orang utara makan pak tongko ni dgn kuah kacang..
yer..memang..kuah kacang yg dibuat cair..bukan yg pekat cam nak makan dgn sate or nasi impit tu...

disebabkan aku ada kuah pecal segera..
itu la bahan pencicah...janji kuah kacang..

resepi aku amek dari DTS.

Ni cubaan kedua sebab tak puas hati cubaan pertama yg agak crispy dan tak berapa kembang..
lega..jadi..
senang jer wat pak tongko ni..
pasni Siken..konpem hg leh wat selalu..

actually...aku ubah sket bahan dan cara..tak ikut 100%

Bahan:

1 cawan air
2 cawan tepung roti
1/4 tsp instant yeast
1 tsp gula  >> aku letak 3 camca kalau tak tak manis..rasa masin jer lebih..
1 tsp garam >> aku kurangkan sikit garam
3/4 tsp "alum"  >> kedai baking yg aku pi jual "potash" aku rasa tawas ler bende tu..guna 1/2 tsp je
1/2 tsp soda bicarbonate
1/4 tsp "amonia" (boleh dapat kat kedai2 baking), atau tak payah letak >> aku letak tak sampai 1/4 tsp
1 tbsp minyak >> aku guna minyak jagung
Minyak untuk menggoreng
Cara:
1. Mix potash,ammonia,garam dan gula dengan air. Put aside.
2. Gaul tepung dengan soda dan yis (dalam mixing bowl/besen etc).
    Buat lubang kat tengah2 tepung dan tuang bancuhan air tadi dan minyak.
    Gaul hingga rata dan sebati. Adunan tu lembut dan melekat2..tutup bekas dgn cling wrap.
    tutup dgn talam pun boleh..Biar kembang dalam 2 jam.
3. Tabur tepung (banyak) atas papan pencanai. Bahagi 2 bahagian..jadikan memanjang..
    Ratakan doh dengan tangan dalam tebal 1cm. Potong kepada bahagian lebar 2cm atau 1 inci.
    Rehatkan 10-15 min.


4. Heat oil, goreng jer..malas dah nak kepit2 segala..hahaha

mula2 aku pelik gak ler amende potash tu?
siap bukak dictionary ko tau dia tulis apa?   Potash.
mau aku bakar dictionary tu..
bentuk dia macam kristal..transparent..ala2 raw diamond..sebab tu aku yakin itu adalah tawas..

tapi yg menariknya...
bila aku tepon mama tanya pasal nak wat pak tongko ni...
siap habaq pakai tawas apa..
well..korang tau la pak aku..
tak sah kalau time mama cakap tepon dia mesti nak menyampuk kat belakang..
dok bang dengaq rupanya apa yg kami sembang..
dah join kelab kepochi la pak aku ni...

tau-tau dia terus sergah...
"apa pakai tawas dalam kuih!
cuba hang try letak tawas dalam gulai tengok apa jadi"

ceh..nak sound aku macam la aku letak racun dalam kuih tu...

teruih aku gelak..pastu cakap kat mama...

"ma..dalam air paip kita ni pun ada tawas..fungsi tawas ni memendapkan keladak yg ada dalam air..tu la air jadi jernih..
kalau tak silap dulu pernah belajaq..air dari sungai ke kolam tadahan pihak bekalan air negeri masing2
akan melalui beberapa kolam atau tangki rawatan sebelum boleh disalurkan kepada kita..
salah satu kolam tu diletakkan tawas.."

abis cerita tawas..
cerita ammonia pulak...

terus panggil adik Hani cakap sat..

'weh..hg rasa apa fungsi ammonia tu ha? Bukan ammonia bau dia hancing ka?
ke chemical ni tak sama dgn ammonia utk food industry?"

disebabkan food technologist kita tak mampu nak bagi penjelasan..
kita ikut jer la resepi yer...

lagi pun..aku dah try bau..takder bau hancing pun..hihi

selamat mencuba!

Tuesday, April 3, 2012

Macam2 hal cikgu

Sementara malas nak godek pasal tak boleh upload gambaq..
Meh sini kita cerita bab pengalan seorang guru...
Ecehhh...macam la aku kerja cikgu...


Aku kongsi cerita akak aku jer la...
Akak aku ni cikgu sekolah rendah..
Dan sekolah yg dia mengajaq tu merupakan sekolah rendah aku dulu...

Cukupla aku katakan sekolah tu berdekatan kawasan elite gak la...
Dekat area perumahan org kaya2....walaupun aku tak kaya..sebab tu dok kat taman lain..hahaha

Kebanyakkan student kat situ memang anak org kaya...
Jenis parents yg educated dan kerja professional…
Doctor…lecturers..engineers..etc…
Almaklum..sekolah pun tak jauh la dari Universiti dekat area tu..
Dah tentu banyak anak lecturer..anak professor hantaq kat situ…

Well..aku tau mak bapak sekarang sangat ambil berat dgn pendidikan anak2..
Sangat concern dgn prestasi akedemik anak2..

Dan aku tak nafikan..cikgu2 kat sekolah tu sangat berusaha keras untuk menaikkan taraf sekolah..
Kalau tak..takkan awal tahun ni Berjaya dapat Sekolah Berprestasi Tinggi kan..

Sekolah ni jugak agak top..akademik mahupun kokurikulum..
Bukan aku saja2 nak puji sekolah atau cikgu2..

Tapi sebenarnya aku just nak menunjukkan betapa peranan ibubapa
amat penting terhadap pembangunan sekolah itu sendiri..


walaupun ibu bapa memain kan peranan yg penting..
tapi jangan la sampai mengongkong atau mempersoalkan kerja seorang guru..

kita tahu kamu datin...
kita tahu dia professor..
kita tahu kebanyakkan parents berpangkat..perpendidikan tinggi...

tapi itu bukan lesen untuk kamu menjual nama kamu..
menjual pangkat kamu..
bukan untu mendapat perhatian guru atau layanan istimewa

guru2 layan anak2 kamu sama rata saja..
kita monitor dan ajar ikut kemampuan serta tahap murid2 itu sendiri..
guru2 mesti senang hati kalau murid2 hormat mereka dan mengikut kata..
bukan yg besar kepala serupa sekolah ni bapak depa yg punya...


oleh yang demikian..
tak perlu la kamu datang ke sekolah..jumpa cikgu kemudian cakap..

"Cikgu, kenapa kelas cikgu baru belajar sampai chapter sekian sekian sedangkan sekolah XX dah masuk chapter bla..bla..bla..
cikgu patut cepat sikit habiskan chapter ni..bla..bla..bla..
sempat ke nanti nak abis semua chapter by end of year...?"

kan tak pasal cikgu kat situ jawab..


"Prof..ada tak cikgu2 kat sini pergi office prof dan mengajar prof tentang kerja yg prof patut buat?
Saya dah mengajar selama X tahun dan saya tahu serta komited dengan tugas saya.. "

itu la...
mungkin kita terlupa bahawa sekolah itu ialah PEJABAT bagi seorang guru..

 tu baru kerenah ibubapa..
belum lagi kerenah anak murid...
asal sakit perut jer nak balik umah..
mak hantar driver mai amek kat sekolah..
padahal budak tu nak berak jer..
tapi mengada nak berak kat rumah...
takmo berak kat tandas sekolah..
lepas balik umah jangan harap dia mai sekolah balik...
bagi alasan..sakit perut..
sabor jer la....

 

Monday, April 2, 2012

Fruit Tart

Asalnya nak letak gambar fruit tart yg aku wat utk en.somi bawa ke opis..
tapi blog ni ada problem lak nak upload..
tak cukup space..korang tau camner nak settle selain purchase storage?

asal ada potluck kat opis..mesti dia sms aku tanya nak buat apa? ok ker? senang ke?
dah alang2 baru belajar wat tart..kita kasi hentam sajalah..

tapi tu la..
en.somi ni over tau..
dia pesan siap2 soh wat budgeting harga berapa kalau org nak pesan..
sabor jer la...kita wat potluck..dia wat marketing pulak..

kahkahkah...paling best...soklan dari opismate en.somi...
'wife agent Tupperware ke?'
benda pertama depa notice ialah bekas tupperware aku....
patut wat marketing tupperware lak la pas ni...

seperti yg di duga..memang ada org tanya kalau jual berapa kira..
siap tanya quotation kalau order banyak dalam 1k pieces dapat special price ka...

tu semua boleh kira..
tapi kena tengok masa tukang buat la..hihihi