Thursday, March 8, 2012

Sayang serai ku sayang

kali ni balik kampung memang meninggalkan memory antara yg paling lawak..
dan pengajaran seumur hidup bagi org yg terbabit..

aku nak tolong mama masak lauk utk lunch..sbb kami nak keluar awal..
jadi harus masak awal...
atas request adik2..diorang nak ayam masak merah version MIL aku..

ayam dah goreng separuh masak...
tinggal dok tumis cabai...
mama tengah mandi..
adik hani baru lepas mandi...tengah bersiap..


aku di dapur tengah masak..

tiba2 baru teringat...serai!

"hani!!..tolong amek serai!!  cepat...tengah dok masak ni!!!"

apa motif banyak tanda seru?
aku kan kat dapur..adik dalam bilik..harusla menjerit..kang tak dengaq...
ceh..dah macam makcik2 dah perangai...

si Hani dah menjerit balik
"aku tengah pakai tudung ni...hang pi la amek..."

aku reply

"ala...dah lambat ni...aku mana tau mama punya pokok serai dia tanam kat mana"

hani reply
"ala..kat depan tu ja...Syafiah...hang tolong sat amek serai kat depan tu!"

boleh lak pass soh adik dia amek..mujur adik dia tak banyak songeh..
walaupun macam malas2 nak pi amek..dia pi jugak la..
aku blah masuk dapur balik sambil mengacau kuali...



sekali tengah dok kacau...

si Hani bising ala2 mami jarum dah..
memang kecoh...

"ni..hampa mai tengok macam mana adik hampa amek serai ni!!!!!!"

sambil dia dok gelak2...
aku pun keluar dari dapur sambil jenguk ke hall..
bukan aku jer..kakak dan adik sorang lagi pun masing2 curious...
semua pakat ke hall tengok...
mama dalam toilet..
dan mujoq
bapak keluaq, tak dak umah (kalau tak..lagi naya)...


aku tengok la si Syafiah tu masuk umah jalan sempoi ja sambil bawa serai yg di minta..

Hani, Kak Lya, Hana masing2 muka macam tercengang..tapi nak gelak..
cuma tertahan2..tak keluar suara lagi..
hanya sengihan macam kerang busuk saja yg mampu di pamer...


aku?

SPEECHLESS

tak percaya dengan apa yg aku saksikan..

mata terbeliak..mujur mulut katup..kalau tak..confirm lalat boleh masuk..



dengan selambanya si Syafiah tu pass serai ni kat aku..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.

nampak tak?
ala...tuuu.....

DAUN serai atas meja tu laa...
muahahahahahahahahahaha


terus semua pecah gelak kuat2....

do u expect me to cook this leaves?
ceh...aku tak tanya la dia soklan tu..tanya dalam hati jer...mau dia ngamuk nanti..

si Hani terus cakap...'aku dah pelik dah..dia selamba terus keluaq tak bawa pisau ka..gunting ka....
aku dok usyar dah kot tingkap..'


terus si hani keluar gi amek BATANG serai bagi kat aku...

si Syafiah tu terus senyap...MERAJUK..pastu nagis kat dapoq..then masuk dalam bilik
sbb dia kata Hani tu lebih2 lak gelak kat dia..
kira Humiliate dia la..
sikit2 dah la gelak...
 terus tak nak ikut gi shopping..
tak pasal mama kena pujuk...
walaupun mama pun nak gelak jugak..

yes..my youngest sis ni..
She’s the one who once upon a time called ginger as ‘bawang kuning’
And she’s the one who cut the ginger.. into 1cm ‘cube’ almost precisely..lol

sangat tak mengambil tahu hal ehwal dapur..
kot iyer pun..
kalau dah tak tau..ASK..

aku heran la..aku pun dulu kecik2 tak amek pot sangat hal dapoq..
tapi tau jer..maybe sebab suka tanya kot..ni apa? tu apa?
takkan la tak pernah makan nasi paprik? tak nampak ker serai dia dalam tu camner?
ada daun ke?

confident jer bawa daun serai ni bagi kat aku..matikla aku kalau dia baca ni..
sure seumur hidup dia akan ingat kalau serai org pakai BATANG...bukan DAUN..  ;)



2 comments:

  1. hahaha..cannot blame her...aku dulu lg teruk..konfius serai dgn lalang...auuww!!

    ReplyDelete
  2. yantie..aku pun sama gak..ala2 konpius gak dulu dgn lalang..hihi

    ReplyDelete