Tuesday, March 13, 2012

Pulau Jerejak 22-23 Jan 2012 , Day 1


Sambungan percutian dari pulau ke pulau...

aku beli groupon satu malam penginapan dan breakfast di Jerejak Resort & Spa..

kena naik feri kat Jeti dekat2 area Queensbay..

konon nak naik feri kol 2.30 petang la..
tapi singgah Sunshine Square..
sila salahkan en.somi sbb sebok nak beli jajan...
macam ler tak cukup makan...
kan dah terlepas feri..
padahal lambat sbb beli spenda

kami sampai perkarangan parking space around 2.35pm..yes..lewat 5 minit jer..

masa sebok cari parking...aku perasan mamat sorang ni dgn kawan dia pun baru lepas park dan jalan sambil bawa beg roda (luggage Guess yuolllss)
dia pon pandang aku yg dalam kete..diorang melintas depan kete aku..

pastu aku cakap kat en.somi...
ehh...macam artis tut la...
en.somi malas nak layan sebab nak cari parking..


ni jeti nak ke Pulau Jerejak...
ni kali kedua bagi aku jugak utk ke pulau ni..
memang org Penang sejati...dua2 pulau aku dah jejak heh


setibanya di kaunter..
aku tanya akak tu pasal feri..

tetiba si mamat artis ni terus menyampuk..
'dah terlepas feri dah..baru jer jalan tadi'

aku macam terkedu...
eh..ramah pulak dia ni...

yg dia siap tanya aku..
'dari KL kan?'

aku yg masih terkedu dan konpius nak jawab apa..bodo gila main jawab
'errr...tak la...'

memang la dari KL..tapi semalam..arini aku dari Kulim..balik kampung la...
takkan aku nak kata aku memang org sini..macam pelik jer...

pastu dia tanya lagi..
'photographer ye?'
mentang2 nampak dlsr tergantung kat tengkuk aku


'ehh..tak la..'

'kak XXXX?'

'ehh..bukan...'


pastu dia dok sembang dgn staff kat tempat feri tu...
memang tersangat nya peramah..
kawan dia senyap jer..

aku konfirm dia ni memang artis..tapi aku malu2 nak tanya..
takkan nak minta amek gambaq?
i malu...

terus aku round2 kawasan sekitar amek gambaq..
photographer la katakan ;)


gambar jambatan Pulau Pinang



kapal terbang nak mendarat



kedai makan di jeti..operasi time malam



pakej di Jerejak resort


ni Pulau Jerejak..dekat gila dengan Penang..opposite Quennsbay Mall jer..


sekitar jeti


pastu aku gi kaunter balik...
tanya akak tu bila next ferry schedule...
around 3.45pm..
dalam sejam lagi la nak tunggu...


tiba2 si mamat ni mai kat aku...
dia tanya
'nak join kitaorang naik bot tak?
15 hinggit jer sorang'


aku blurrr...terus cakap...
'ehh..jap..jap...tak paham...
bukan ker kalau stay kat sana sekali pakej naik feri ni?'

dia jawab..
'yer la..tu kalau nak tunggu feri dekat kol 4.15pm kang sampai...
kitaorg arrange bot lain..dalam rm15 jer sorang..'

aku terus pandang en.somi...
'camner? nak join tak?'

'up to u'

aku pun ok jer la...
daripada dok melangut kat situ..lagi pun segan gak sebab org dah ajak..

kami berempat jer pun yg dok tunggu kat situ...



pastu dia dok melayan akak2 kat situ sembang..
aku diam lepak situ sambil dok sms dgn adik-beradik..update info...hahahaha


pastu bila bot sampai...
dia terus pandang aku bagi isyarat..JOM!

laju gila dia jalan..

yg lawaknya...
masa jalan kat jeti ni..
dia pandang beg dia..then pandang beg kami...

terus dia cakap sorang2..'ehh..takat semalam jer apa bawa beg besar camni ...'
lawak la mamat ni..

sebab aku dan en.somi bawa beg sempoi camni jer..
beg en.somi lagi sempoi..beg free ala2 shopping bag macam kain tak kain tu material..
dah ler time2 tu jugak zip nak rosak..ternganga jer..jenuh dia cover supaya tak nampak jajan2 dalam tu..

si mamat tu dress up..dasat..
dengan jaket ala2 musim sejuk..
fedora nya..sunglasses..
kawan dia tu pun...macam artis korea..K-Pop..
tapi aku still tak leh digest kawan dia tu artis ke tak..
almaklum..
aku kan tak kenal artis2 baru sekarang...
kang tanya sentap lak kalau org tak kenal dia artis..
baik kita diam jer..tak ler malukan dia..dan tak malukan diri sendiri jugak..hehehe


bot sempoi yg di sewa..en.somi dok belakang..
aku dok tengah..
both guys tadi dok depan..


dah naik bot sekali takkan aku nak diam jer..
takkan nak hai2 bye2 jer kan?

aku pun terus panggil..

'ikram ye'

terus dia pusing...yes..memang confirm dia Ikram Dinzly...

terus aku jadi macam mamarazi..

'ada shooting ker kat sini?'

'ada photoshoot'

'photoshoot utk magazine ke?'

'untuk Harian Metro'

'owhh...lama ke kat sini? jauh nya photoshoot sampai ke sini'

'semalam jer..'

'sama la kita.semalam jer..semalam kitaorg gi Pulau Aman..
pernah datang sini dah ker?'

'i memang suka pulau...tapi ni 1st time datang ni'

'u minat fishing ke?'

'boleh la..tapi..i ni cepat kesian kat binatang...kalau tangkap ikan tu kan...
time nak keluarkan dari mata kail tu..i tak sampai hati la..tak boleh..
lain la kalau tangkap dgn tangan (sauk) ker...'

'ic..selalu ker datang penang..? selalu makan seafood kat ne?'

'i selalu kalau datang sini sure lepak kat XXXXX....bla..bla..bla..'

'ic..eh..boleh tak i tangkap gambar both of u?'

terus both of them pusing


MIL aku tengok gambaq kawan dia tau dia cakap apa?
'ni girlfren dia ka?'
wakakakaka..dia ingat pompuan ko!




pastu aku lak amek kesempatan...
'boleh tak u tolong snapkan gambar kitaorg..'

tapi gila bot goyang2..terhentak2...memang gegar la gambar..


ehh..gila slang KL aku cakap...
takdak bunyi macam org sini jer...matikla kena kutuk

segan pun ada sebab aku sempoi gila pakai tracksuit n tshirt jer..


perjalanan dalam 5-10 min jer..
so tak banyak la aku leh sembang...
dah sampai jeti Jerejak..

nak kuar bot tu terus en.somi bayarkan kat pakcik bot..
Ikram tu baru terperasan..
'ehh..lupa lak nak bayar..'

yg dia tu ramai la staff metro la kot dok tunggu kat jeti..
depa semua tengok aku dgn en.somi senyum2 jer..
yer la..naik sekapal...macam se geng pulak..


lobi

hari ni macam ramai org jer..diorang bagi coupon free welcome drink..
kami pi minum dulu kat restaurant sementara tunggu diorang call if bilik dah ready..

kat sini byk yg datang sebab ada kursus or family day...


dapat bilik kat Belantara block



nampak cantik kan bilik?



tak tahan...hahaha...ada cermin besar kat dinding tepi almari...
sila maafkan gambar model tersebut..


cuma satu jer la...
bilik air ni macam air bertakung lak..menyebabkan ada bau kurang enak...

kepala shower dia aku suka..BESAR...puas air hujan turun...haahaha


laluan ke bilik2..


petang tu kami relaks kat bilik..
then mandi kat pool..yey!

tapi leh nampak si Ikram ni nyer sesi temubual kat retaurant dari kami dapat welcome drink tadi sampai ke petang ni tak abis2 lagi...


lepas maghrib dinner..
tanya apa yg ada...
staff kat kaunter restaurant tu cakap..weekend kami ada bbq buffet rm50 seorang sekali dengan fire show
ha? fire show?
kalau ala carte takder ke?
ala cart start kol 9pm nanti..

ic..ok la...bbq buffet for two..
memandangkan percutian kali ni aku yg banjer...
so, aku la wat keputusan nak makan apa...hihi..

maafkan gambar belah malam ni aku tak pandai set..
semua gegar...

nak tunjuk grilled lamb


chicken


sate




kupang, udang..dll


sup dia aku suka...the rest...tak der la banyak sangat pilihan..
sbb menu utama adalah bakar2





bende bulat2 hitam dan putih tu tidak ku tahu apakah bende nyer..
saja amek nak try rasa...


ni la fire show..start at 9pm..


dah la weekend tu ada family day Lembaga Tabung Haji...
tengok fire show dgn pakaian camni...? isk..isk..isk...


aku enjoy dengar lagu rancak2 jer..
pada aku fire show tu biasa jer..
takder yg menarik sangat..
tapi kalut amek gambaq jer lebih...
en.somi langsung wat tak tau..dok relaks makan jer..



ni kira tekong la..dia muncul lewat sket dari yg lain2..dia pegang kayu dengan both wnds ada api..
yg lain pegang yg macam obor tu jer..
pasai tu kat kaki dia pun ada rambu ramba tu yek..




dah abis show..sapa nak amek gambaq pun boleh..
budak2 jer la pun yg nak excited...
org2 tua..tak heran..
ehh..aku pun tua ke?



seram tengok...macam org minyak dah rupanya..
tapi sexy you!!


en.somi bantai amek udang bertimbun2..
nak balik modal bayar mahal2 katanya...  :)


org peghak tak reti guna coffee machine...
ingat rosak ke apa benda tu sampai berbuih2 dia spray ayaq panas..
dah rupa macam nak lari minta pertolongan dah...
ler..tu cara machine tu sediakan cappucino rupanya...
satu cappuchino satu lagi yg black sket tu expresso kot..


boleh aku request kat tukang masak..
saya nak amek gambaq udang jer boleh?
udang jer...
hahahaha...


lepas makan...kami jalan2 kat pantai..
ada beach bar..
ada la live show dari dua org penyanyi wanita ni..
aku rasa macam org Sabah jer depa..
cara cakap cam lebih kurang staff kat reception kaunter


budak2 layan tengok bola jer..bukan nak order minum...


tengok jer la setting camera berbeza...tripod tak bawa..


pastu en.somi lak tiba2 dok minat nak shoot...
gambaq bawah ni ada lain putih tu kan?
lampu dari kapal terbang yg baru berlepas..


pantai ni mengadap betul2 depan industrial zone kat bayan baru..
kira depan Seagate tu la..tak jauh la dari airport..


gambar2 ni jer la kot antara yg paling ok utk tak pakai tripod..letak atas kerusi batu tepi pantai..


tak lama lepas kami lepak..
start dah org lain pun datang lepak sini..

tadi time makan pun dia turun lewat sket..lepas fire show abis ko baru dia sampai..
tu pun makanan macam dah tinggal hujung2 jer..
tapi aku rasa pihak resort reserve kan utk dia and the gang..

pastu si Ikram and the gang pun lepak sini..

aku rasa la..ni maybe sbb dia datang atas urusan kerja...
so, mana dia pi jer ada ramai org escort..
ada jer org layan dia..
diorang semua dengan dia dan kawan dia ada la dalam 5-7 org..

kalau dia bercuti sendiri..
aku rasa dia pun sure rimas kan..
mesti nak privasi..
takder org ikut kehulu ke hilir...

ok..kita balik tido dulu...

nite..



2 comments:

  1. aku rasa kan.. yg memula tu dia tegur2 ramah2 kat ko kan... sbb dia ingat ko nih reporter kot keje utk hmetro tu....
    kan retis.. kena laa tunjuk muka manis beramah mesra.. kang tak pasal masuk paper gossip kata artis sombong muka masam plak...
    tu yang dia bnyk tanya2 ko ni photographer ke.... bajet ko keje utk hmetro laa tuh... hahahaha... siap tanya ko kak xxx ke...dah salah org... ;p

    ReplyDelete
  2. anon: memang la ka...sure dia ingat aku photographer..
    tapi kan..dia memang ramah gila..
    dgn org kat jeti tu pun dia asyik sembang jer..

    ReplyDelete