Monday, March 12, 2012

Pulau Aman - 21 Jan 2012


Percutian kali ini berdasarkan konsep dari pulau ke pulau...

ewah..siap ada konsep..

biarpun entry dah basi..aku tetap nak post jugak..

percutian yg dirancang time balik kampung..

alasan..aper cer org Penang saja tapi Pulau Aman pun tak pernah pergi kan?
eh..aku dah pernah pi..
this is my second time..
yg tak pernah pergi adalah ahli keluarga lain ;)

bertolak dari rumah terus exit Bukit Tambun..

aku terlupa detail tapi terus jer jalan ikut ke arah stadium Batu Kawan..
nanti lalu tepi stadium...menuju ke kawasan kuari...
memang macam kawasan ala2 terbengkalai nyer projek..
tapi sebalik bukit sana..akan jumpa jeti ni...


ada satu group nak camping..siap bawa peralatan..



dari sini boleh nampak jambatan kedua Pulau Pinang..masih dalam pembinaan



ni pulak perternakan ikan dalam sangkar...



kami naik bot buruk ni jer...
macam ramai jer dia sumbat...
aku rasa macam nak tenggelam jer..bila tengok paras air..erkk..ker imaginasi aku saja?



Pulau Aman dan Pulau Gedung

ni version google nyer gambar...
Pulau Aman ni terdiri dari 2 buah pulau..
pulau satu lagi tu dikenali sebagai Pulau Gedung...



sekejap jer naik bot..dalam 15 min kot
dah sampai..




jeti terapung


kat jeti ni ada kedai makan...


nampak tak peta tu sama dgn yg kat google nyer gambaq?  hihih


Pulau Aman ni kecik jer...
jumlah penduduk pun berapa ratus org jer..
main transport kat sini?   >  jalan kaki jer
tak pun leh naik basikal atau naik moto...
kereta tak ada yer..
so jalan dia...seperti gambar bawah..
memang jalan untuk pejalan kaki jer...
takdak jalan bertar


mostly penduduk sini adala nelayan..
ni jalan nak ke restoran terapung..


tujuan utama aku nak pi Pulau Aman adalah sebab nak pi restoran ni...


eh...anak tokei kedai...


aku ingat dapat la beli udang kara@ udang lipan tu..
tapi sbb nak raya Cina...tutup kedai...
depa tak jual bahan mentah..sbb udang semua harga melonjak naik...



time dah order makan baru stock air kelapa sampai...rugi...



ni lah tujuan mai sini...mee udang...
kalau aku tau air tembikai tu segelas baru rm2..
dah lama aku orger satu jug terus..
patut la apek sebelah tu makan dua org ja..tapi ayaq sejag...isk..

ada 4 ekoq udang..
kuah pekat2 jugak...i like...sedap..just masin sket...
but better kot dari mee udang kat Kuala Sepetang tu..owh..bukan yg Mak Jah..yg kedai satu lagi tu..
yg Mak Jah nyer aku belum pernah rasa..
so, kita compare dgn kedai sebelah Mak Jah jer la..tu yg aku makan dulu..

lupa la..kalau sepinggan biasa RM6 kot..


pandangan dari restoran..


lepas makan..baru best jalan...
penduduk sini jual depan umah depa jer ni..
tau apa?  kuih sepit..


sebalang rm10 kalau tak silap..
aku beli belacan 3 for RM10 jugak..
owh..kat sini memang glamer dgn belacan..



satu2nya sekolah kat sini..
dulu bapak Pak Yeh pernah jadi guru besar kat sini..
sbb tu aku pernah sampai sini....hahahaha
ops..jangan salah faham..dulu aku pernah ikut kursus pengawas kat sini..
siap ada abseiling bagai...


memang sempoi rumah kampung kat sini..


salah satu tarikan...telaga emas...





adik aku bila nampak terus dia cakap "rusa masuk kampung"
pandai pulak hang ingat peribahasa naaa...

spot the deer


burung apa? burung punaiiiii!


labu air


saja nampak budak ni menjala...
tak sure species apa ada kat tepi pantai ni...
ke dia saja nak belajar lempaq jala?


pulau ni tak ada la pantai berpasir..
sebab aku tengok pantai dia semua berbatuan atau berkulit siput jer...
tak la berapa nak best main pasir or ko nak berkaki ayam..



pokok getah pun ada?


lalu kat port memancing..
tengok apa yg pakcik2 ni dok kecoh..





ikan yg specienya di atas darat...hah?

ikan lembu...haahaha


tadi pakcik sorang tu menjala...
ikan buntal jer yg banyak dia dapat..



kata depa..cer garu2..geli2 kan perut ikan tu baru dia kembong..


aik..tak cukup kembong ker?
tolong tiup pulak..

ntah pa pa pakcik2 ni main dgn ikan buntal ni..


tapi  memang pulau ni terkenal dgn aktiviti memancing..
rata2 yg datang sini semua bawa rod masing2..
eh lupa nak cakap..tambang bot pergi balik total rm6 sorang..



dah sampai telaga emas..cantik kan air telaga ni..turqoise..




mula sampai sini..tau tak adik aku ingat ni kawasan tapak perkuburan purba..
dia kat sbb dia ada nampak kat peta mula2 masuk tadi ada kawasan perkuburan..

aku gelak gila....

weh..ni kawasan tapak PERKHEMAHAN laa...
takkan la tapak kubur lama besaq lagu ni?
kalau panjang..yes..maybe tapak kubur..
(sbb aku dah pernah tengok tapak kubur lama kat Pulau Besar)
tapi ni bentuk square..bukan rectangle..

tu la..budak tak pernah gi camping camni la...peghak sket..


see..sekali berapa rod depa susun...
siap bakar2 berkelah kat sini..
akak yg tengah masak tu cakap ikut nasib la..
ikan pari leh dapat..
ikan besaq apa tah lagi dulu pernah dapat...


ni Pulau Gedung..takda penempatan kat sini...




ni telaga emas..diorang dah besarkan..dan bina bumbung dah..dulu tak macam ni..



chalet terapung..ni kot chalet yg nampak elok sket..
yg lain ala2 homestay jer..



ada org bela kambing



kat sini pun glamer dgn pokok sukun ni



masa lalu kat kawasan ni..
bau dari umah berdekatan dok goreng cucur..sedapnya bau...
goreng sukun ka?



mak aku sure geram tengok pokok ni..daun sket jer..tapi bunga banyak!
padahal kat umah, daun banyak..bunga sket...sad..




aku suka tengok umah ni..umah yg tingkap luas panjang sampai kat lantai..ala2 pintu..
ni umah homestay kot..



rupanya kubur purba tu kat pulau gedung la...cer tengok peta..


dah nak balik..pergi balik hari jer..
tu pun berpeluh gak jalan..berbukit gak la..


tengok sampan..teringat sampan pak aku...walaupun kaler tak serupa..
tapi sampan dah jual...jauh merantau sampai ke Tasik Banding sana nun..


owh..balik kami naik bot lain..best..


nampak cantik lak pokok kelapa belakang tu dekat dgn jeti Batu Musang ni...


sekian laporan khas dari Pulau Aman...

psssttt....aku sempat pesan mama jgn bagi tau Hani  yg aku,Syafiah dgn en.Somi mai sini before balik Kulim...kalau tak sure dia dengki...hahaha




1 comment:

  1. Mmg best apa yg admin post...Bleh tlg bgtau x, kat sna check in kat mna?..Hrga?..Pot mancing clear?..

    ReplyDelete