Thursday, March 29, 2012

Operasi penghapusan : Pest Control mode ON


Selama 2 minggu aku letih disebab kan oleh spesis serangga kecil tapi memberi kesan yg besar dalam kehidupan..

tak lain dah tak bukan...










.ANAI-ANAI.


image: googled



mula2 detect kat tepi tangga..
nampak laluan tanah kat penjuru dinding anak tangga yg pertama..
itu pun BIL yg tegur..
kalau tak..kami tak perasan..

laluan tanah tu macam sarang angkut2 yg selalu ada kat penjuru pintu..tingkap..dinding..etc..
tapi dia tak gemuk saiznya..
lurus memanjang..macam saluran terowong euro star dah..


pecah kan sarang..tapi macam ada jer lagi..
ini pengalaman pertama aku berdepan dgn anai2..
baru nak berkenalan ;)

terus beli racun anai2...
busuk ya amat baunya..manusia pun boleh mati camni..


kami cuba cari punca sarang dari mana..


OMG  STORE!!!!

dah la banyak bende dalam tu...
2 tahun tak punggah..sejak aku masuk umah ni lepas kawen..

jadi..opeasi sikit2 dilakukan setiap petang pas balik keja...
punggah barang bahagian depan stor dulu...
sembur sket..
en.somi lagi dasat..
siap google pasal anai2...

yer la..anai2 ni macam spesis semut dan lebah jugak...
ada Queen, soldier, worker..etc..
anai2 siap ada team yg bersayap >> tu site survey team..utk cari tapak baru..



image: googled



terus beli umpan anai2 secara online..
2 tiub kecil ala2 gam UHU tu rm 70.
gila mahal..

fungsi umpan tu utk letak kat laluan atau sarang anai2..
nanti depa makan...bawa balik sarang kasi kawan2 makan..kasi Queen  makan..
lepas tu ramai2 meroyan bergaduh..tak pun mati terus...
nanti bangkai depa kawan2 pulak yg makan..
jadi..pupus la seluruh organisasi...
wahhh..cam bagus jer umpan ni...
meh try..

tapi macam lambat sket nak tengok kesan dia..
kami dah ala2 panik tengok laluan dia bersimpang siur..berlekuk2 tu...
pecah kan laluan dia malam ni..tengok esok pagi dah depa bina balik...
agak pantas jugak yer...serammmm...

terus la kami mulakan operasi dgn lebih tekun...
makin banyak barang bawa keluar..
makin banyak semburan di buat dan umpan di sapu..

abis clear stor...
banyak barang2 merapu telah selamat dalam tong sampah..
rak kasut FIL buat sendiri dalam stor pun selamat dibakar...

punca sarang dari penjuru stor..dekat speaker BIL aku...
kelas kau anai2...nak makan benda mahal jer yer...
speaker..vacuum...electric stove..

speaker gedabak BIL aku..cian..dah ler beli mahal masa dia study kat UK dulu..

 
lupa nak habaq..ni kedudukan speaker up side down yer..
anai2 korek dari bawah..baru naik atas..
speaker ni tinggi dalam 140cm aku rasa..dekat sama tinggi stor..


sib baik hadiah2 kawen aku dulu aku simpan dalam container plastik besaq yg ada roda tu..
kalau tak..alamat abisla pinggan mangkuk semua tu..

terus bawa keluar yg mana rasa MIL berminat...kita guna jer la terus...


busut anai2 tiada..
aku rasa punca dia dari dalam dinding..
hebat..simen pun kau makan yer anai2..

sbb lepas stor tu clear..kami tak simpan balik barang2..
biar kosong for a few days sambil en. somi monitor.

1st day, tengok atas lantai stor yg bersih tu ada dalam 30 ekor anai2 mati lepas mlm sebelum tu en.somi letak umpan anai2 dan sembur sket..
dia buang mayat anai2 tu...dan sembur kembali utk malam kedua..

esok pagi check stor ada lagi 20 ekor lak..
ni konpem mesti dari dalam dinding..

terus amek screwdriver..cungkil2 sket penjuru dinding tu...sembur....umpan masih lagi sapu kat situ..
esok ada lagi yg mati..dah berkurangan...

sampai beberapa hari buat...dan tengok tak ada dah yg mati...baru konpem clear..

kalau panggil pest control..mau kena rm1.5k - 2k depa charge..
dinding semua sure abis bertebuk...
sbb umah BIL aku pernah kena...siap ada busut tengah bilik..
sebab umah diorang tu kosong..depa jarang balik...bila cuti sekali sekala jer datang jenguk..
sampai anai2 pun buat macam umah sendiri..
panggil pest contol...ribu riban kena...nangis...

terus lepas ni tak berani nak simpan barang atas lantai store tu..
aku rasa stor tu terus layak dapat anugerah stor terkemas abad ini..cewah....
lupa lak nak amek gambar..hahahaha


2 comments:

  1. Aslmlkm....

    Nampak gayanya saya pun kene mcm tuan lah....nak tanya, mana nak beli umpan anai2 ni yea...tq

    sms pun boleh 019-393 6269

    TQ

    ReplyDelete
  2. W'salam.
    Yang beli umpan ni hubs saya..
    googled from internet..tak sure web mana..

    rasanya if saudara google..ada banyak jer yang jual umpan seperti ni...

    Tq.

    ReplyDelete