Friday, March 30, 2012

Adam


Precious baby of my cousin, Adam..

setelah melalui 6 kali keguguran..
setelah 11 tahun berusaha.
akhirnya Allah kurniakan anak pertama buat mereka..


terpaksa la ceasar yer..risiko terlalu tinggi..


masalah rahim tak kuat kot...kalau tak silap..
selain kencing manis..



Mudahan kami pun di berikan rezeki oleh Nya kelak..

Thursday, March 29, 2012

Operasi penghapusan : Pest Control mode ON


Selama 2 minggu aku letih disebab kan oleh spesis serangga kecil tapi memberi kesan yg besar dalam kehidupan..

tak lain dah tak bukan...










.ANAI-ANAI.


image: googled



mula2 detect kat tepi tangga..
nampak laluan tanah kat penjuru dinding anak tangga yg pertama..
itu pun BIL yg tegur..
kalau tak..kami tak perasan..

laluan tanah tu macam sarang angkut2 yg selalu ada kat penjuru pintu..tingkap..dinding..etc..
tapi dia tak gemuk saiznya..
lurus memanjang..macam saluran terowong euro star dah..


pecah kan sarang..tapi macam ada jer lagi..
ini pengalaman pertama aku berdepan dgn anai2..
baru nak berkenalan ;)

terus beli racun anai2...
busuk ya amat baunya..manusia pun boleh mati camni..


kami cuba cari punca sarang dari mana..


OMG  STORE!!!!

dah la banyak bende dalam tu...
2 tahun tak punggah..sejak aku masuk umah ni lepas kawen..

jadi..opeasi sikit2 dilakukan setiap petang pas balik keja...
punggah barang bahagian depan stor dulu...
sembur sket..
en.somi lagi dasat..
siap google pasal anai2...

yer la..anai2 ni macam spesis semut dan lebah jugak...
ada Queen, soldier, worker..etc..
anai2 siap ada team yg bersayap >> tu site survey team..utk cari tapak baru..



image: googled



terus beli umpan anai2 secara online..
2 tiub kecil ala2 gam UHU tu rm 70.
gila mahal..

fungsi umpan tu utk letak kat laluan atau sarang anai2..
nanti depa makan...bawa balik sarang kasi kawan2 makan..kasi Queen  makan..
lepas tu ramai2 meroyan bergaduh..tak pun mati terus...
nanti bangkai depa kawan2 pulak yg makan..
jadi..pupus la seluruh organisasi...
wahhh..cam bagus jer umpan ni...
meh try..

tapi macam lambat sket nak tengok kesan dia..
kami dah ala2 panik tengok laluan dia bersimpang siur..berlekuk2 tu...
pecah kan laluan dia malam ni..tengok esok pagi dah depa bina balik...
agak pantas jugak yer...serammmm...

terus la kami mulakan operasi dgn lebih tekun...
makin banyak barang bawa keluar..
makin banyak semburan di buat dan umpan di sapu..

abis clear stor...
banyak barang2 merapu telah selamat dalam tong sampah..
rak kasut FIL buat sendiri dalam stor pun selamat dibakar...

punca sarang dari penjuru stor..dekat speaker BIL aku...
kelas kau anai2...nak makan benda mahal jer yer...
speaker..vacuum...electric stove..

speaker gedabak BIL aku..cian..dah ler beli mahal masa dia study kat UK dulu..

 
lupa nak habaq..ni kedudukan speaker up side down yer..
anai2 korek dari bawah..baru naik atas..
speaker ni tinggi dalam 140cm aku rasa..dekat sama tinggi stor..


sib baik hadiah2 kawen aku dulu aku simpan dalam container plastik besaq yg ada roda tu..
kalau tak..alamat abisla pinggan mangkuk semua tu..

terus bawa keluar yg mana rasa MIL berminat...kita guna jer la terus...


busut anai2 tiada..
aku rasa punca dia dari dalam dinding..
hebat..simen pun kau makan yer anai2..

sbb lepas stor tu clear..kami tak simpan balik barang2..
biar kosong for a few days sambil en. somi monitor.

1st day, tengok atas lantai stor yg bersih tu ada dalam 30 ekor anai2 mati lepas mlm sebelum tu en.somi letak umpan anai2 dan sembur sket..
dia buang mayat anai2 tu...dan sembur kembali utk malam kedua..

esok pagi check stor ada lagi 20 ekor lak..
ni konpem mesti dari dalam dinding..

terus amek screwdriver..cungkil2 sket penjuru dinding tu...sembur....umpan masih lagi sapu kat situ..
esok ada lagi yg mati..dah berkurangan...

sampai beberapa hari buat...dan tengok tak ada dah yg mati...baru konpem clear..

kalau panggil pest control..mau kena rm1.5k - 2k depa charge..
dinding semua sure abis bertebuk...
sbb umah BIL aku pernah kena...siap ada busut tengah bilik..
sebab umah diorang tu kosong..depa jarang balik...bila cuti sekali sekala jer datang jenguk..
sampai anai2 pun buat macam umah sendiri..
panggil pest contol...ribu riban kena...nangis...

terus lepas ni tak berani nak simpan barang atas lantai store tu..
aku rasa stor tu terus layak dapat anugerah stor terkemas abad ini..cewah....
lupa lak nak amek gambar..hahahaha


Wednesday, March 28, 2012

Iklan org dewasa


di suatu pagi otw gi keje..

selamba jer gantung iklan kat traffic light camni...
mesti talian hangat nombor tu...hihi

Tuesday, March 27, 2012

Red Velvet


Asyik2 red velvet jer kan?

kali ni buat sebab ada member order..
selalu aku letak chopped pecan nuts dan potongan strawberry..
tapi dah di request nak kosong jer...i letak heart ni jer la..

tapi kan..sekarang ni macam susah jer nak cari kacang pecan...lagi pun pecan nuts memang sangat mahal..
maybe nanti ganti letak badam jer ker pulak..

mungkin org tak paham..
aku wat ni based on order basis..
aku bukan la berniaga secara serius...

tapi kalau ada yg nak tau..
aku jual ikut sekotak yg ada 25 bj cup size around 2 inches in diameter (atas)

malas nak amek order kurang dari di atas..
bukannya apa..tak berbaloi...i yg rugi...
kos beli bahan jer dah tinggi..



Monday, March 26, 2012

Tart class

dah lama aku teringin nak gi kelas ni...
sbb dulu pernah try buat tart ikut resepi internet..
tapi crust dia tu tak berapa sedap la..
aku pun tak puas hati..

bila tengok dalam schedule ada kelas tart ni...
terus register.

ada 5 jenis tart yg aku belajaq arini..

.fruit tart. 
buah kiwi takder..ganti dgn dragon fruit..


.chocolate hollandaise tart.




.coconut tart.



.egg/custard tart.



satu jer aku wat tak bocor..2 biji crust dia nipis sanagt sampai telur keluar resap ker crust dia tu..




.cheese tart.




sila bawa bekas masing2 utk bawa pulang hasil kerja kelas arini..


semua tart ni sedap sangat...  :)
hati berbunga riang..
tak sia2 bayar duit kelas bila hasil memuaskan hati..


sebelum pulang..
tak dapat resist dari beli silicon whisk ni..


 

Friday, March 23, 2012

ayam kicap berempah





daripada resepi SIL..
aku main campak jer..
tak berapa ingat..

selalu masak ayam kicap jer..ayam merah ker..
kita goreng ayam separuh masak kan?

kali ni nak sihat sket..tak perlu goreng2 dulu..


cara dia senang jer...

tumis sket dulu bawang,buah pelaga,bunga lawang, kayu manis,halia
nak letak cabai hidup hiris2 pun boleh..ni kan resepi 'suka hati kau la nak letak apa...'

masukkan la sos tiram, kicap,
jintan manis, jintan putih, ketumbar
(rempah ni tumbuk dulu..nak tumis sekali pun boleh jer..belasah  jer...takder betul salah..janji makan sedap)
elok tambah lada hitam kasi pedas sket...
kalau ada anak kecik tak tahan pedas..tak per lu la letak or letak sikit jer..
tambah air sket..
boleh letak garam gula
masukkan ayam

tutup kuali dgn penutup..
masak dgn api perlahan
sekali sekala kacau2 la sket..

ayam akan masak sebati...
kuah akan memekat..
ayam and kuah akan well blended..meresap rasa..

rasa nak tambah tomato bila dah nak masak pun ok..

dah siap makan dgn nasi panas..
kuah dia sedap sangat...

sekian dari dapur kak kiah.. ;)




Thursday, March 22, 2012

Calendar yg menarik



Company aku dah tak provide calendar tahun baru utk letak atas meja..
mujur en.somi dapat calender free dari Nippon Paint ni..

menariknya..
setiap helaian bulanan ni boleh gunting utk recyle jadi benda lain..
siap ada garisan putus2 utk kita gunting atau lipat..

contohnya tk January,
kat bawah calender tu boleh gunting utk buat hiasan tahun baru cina..




utuk february..bawah ni..
nanti boleh gunting bahagian kaler hijau muda tu dan lipat jadi kad.
actually kat belakang tu specific dah tulis ucapan utk valentine's day..


bahagian belakang calender..which is bahagia dalam kad nanti bila dilipat..



Wednesday, March 21, 2012

Birthday Arman


February lepas SIL buat makan2 sempena birthday anak sulong dia..
dah 3 thn dah umur..
ramai la jugak yg berkumpul kat umah


bawah ni adik b'day boy..Aarij





ini sepupu Aarij dan Arman..Ami..
dia demam arini..jadi mood tak berapa ok..
tapi suka posing..pandai lak tu posing..

peace camner tu..hihi



Ami sentap dgn Arman sbb Arman amek mainan dia wat macam harta sendiri..
peh tu siap amek teddy bear dia sorok belakang badan sambil sandar atas kerusi..
kira tak bagi org amek la bear tu...
waaa..kecik2 dah pandai buli yer...

pastu bila soh tangkap gambar..Ami tolak Arman dok jauh2 dari dia..geram nyer pasal la tu..
see..mainan kat tangan Arman tu mainan Ami...
suka hati jer amek..tak nak kongsi2 main..
budak2..camni la..



budak nakal ni...  ;)






bday boy tak sabar2 nak happy birthday to u ni...





tapi sentap sekejap dgn mak long nye




muka baru bangun tido..pastu sentap


adik tak paham apa2..tapi excited jer..






org semua amek gambaq dia..boleh dia senyum..posing..
tapi...
bila mak long dia nak amek gambaq..terus paling..
cam gambaq bawah ni..
kecik2 pandai merajuk..


padahal kalau org lain amek..happy jer muka...



bersungguh dia makan choc kek ni...


menu petang...
blackcurrent tea,kuih muih..

Selamat Hari Lahir..
semoga jadi anak yg soleh..