Friday, February 17, 2012

Strawberry muffin for Zafran



Gara2 si Zafran tu mintak kek semalam..
Terus arini asyik teringat jer...cian lak kat si kenit tu..

Balik keje memang dah plan nak singgah kedai baking supply sbb ada barang nak beli..

Alang2 tu..terbeli premix Strawberry muffin..nampak menarik..kalau tak asyik beli blueberry jer kan..

Balik umah kelam kabut dinner (MIL dah masak ayam masak merah feberet arini)..
Yang I sebok sukat bahan2 nak packing bawa balik kampung..
Cuti panjang la katakana..teringin nak try resepi baru google…tu lenkali citer yer bila dah buat..

Dah alang2 tu..sambil dok packing dok pikiaq sempat kot I wat muffin strawberry..

Yang MIL ni pantang nampak I bawak keluar bahan baking…
Terus tanya nak wat kek ker?

Tak lah…nak bungkus nak bawa balik kampung…  > sure dia sedikit hampa dengar jawapan tu..muahahaha

Dah agak dah...pastu MIL cakap..buat la... (dia pun kesian kat Zafran kot..)
Pastu dia cakap..leh tak mak nak upah wat kek satu..mungkin kak Chik nak mai raya cina ni…


Haa…sudah….asal anak2 dia nak mai mesti suka nak jamu macam2..tapi lepas tu dia yg penat..aku pun penat sama..(ngomel dalam hati jer la)

Aku pun cakap tak larat la nak wat kek..
Ni pun kalau sempat dan rajin aku wat muffin ni jer..tu pun nak bagi si kecik  tu..dan utk kami berempat jer makan..
Takder la nak wat sampai jamu kat adik-beradik yg kalau nak mai tu beramai2..
(aku memang berterus terang jer kalau tak mampu nak wat)

Around 8.20mlm en.somi dgn mak dia keluar gi supermarket beli barang dapur jap..
Nanti kami balik kampung tinggal MIL takder barang kat umah nak masak lak kang susah…

Time ni la aku pulun wat muffin tu cepat2..mujur gak ada belen strawbeey filling leh design kat atas..

nanti nak kena iron baju keje en.somi 3 helai..dah janji nak tolong iron..so, kena wat la kan..kang dia bising lak yg aku gatai wat muffin tu sapa suruh…

Elok dah bakar 1 tray..terus call jiran sebelah..
Diorang baru keluar makan..terus berseloroh mak si Zafran ni cakap..
‘nak bagi kek ker?’ Ahahaha

‘A ah..nak bagi kek..’

‘la…susah2 jer..ni si Zafran la ni…’

‘nanti balik singgah ler amek yer…’

Kiranya..aku sempat bakar semua muffin sampai siap then baru en.somi balik..
Sementara tunggu jiran balik sempat aku iron baju…cemerlang sungguh..

Elok dok iron..dpt call dari jiran cakap dah sampai..
Elok aku dok turun tangga..dah dengar dah suara si kecik tu…
‘assalamualaikum...’

Amboi...bukan main seronok dia awai2 lagi bagi salam tepi pagar..
Pastu comel jer ucap terima kasih..



Tak sempat nak masuk umah dia dah dok sebok dgn muffin dalam piring kat tangan mak dia..
Terus mak dia usik cer tanya cik Aida sebiji berapa harga ni? Hahaha
Tak dan masuk umah dia dah amek sebiji dari mak dia..

Well..aku happy sangat...
Sbb dapat menggembirakan si kecil tu..
Bila wat kerja dengan ikhlas...hasilnyer pun rasa menjadi jer...


No comments:

Post a Comment