Monday, February 27, 2012

Smart Parking..

Kat KL aku tak sure ada ker tak..
maybe ada..just tempat mana aku tak tau..almaklum..dah lama tak tawaf mall..

tapi aku suka sangat smart parking camni..
siap ada counter and arrow tulis ada berapa kotak parking available kat kiri, depan or kanan..
kan senang time nak cari parking..

contoh bawah ni..
lampu merah tu betul2 atas tengah kotak parking..
sensor akan detect if ada kereta terus tukar lampu jadi merah..
kalau kosong lampu jadi hijau..
so.. dari kejauhan lagi ko dah nampak ada tempat kosong kat hujung sana..
just by looking at the light color!

mudah kan?



contoh lagi clear..
ada 3 kotak parking, satu dah diisi..lagi 2 kosong..
cer tengok lampu atas petak parking masing2..


by the way..
ni parking kat dalam Gurney Plaza, Penang..

kalau midvalley buat..kan senang..



2 comments:

  1. kat kl byk ada... klcc dah lama buat... mines pun dah ada lama dah..

    ReplyDelete
  2. ooo ye ke? aku tak aware pun...almaklum..jarang pi sana...

    ReplyDelete