Wednesday, February 1, 2012

Red velvet cuppies special

Tengah syok2 aku berhoneymoon…ehh…cuti2 rehat 1 Malaysia..tiba2 en.somi dapat sms ari Khamis tu…

Member en.somi nak order cupcake amek Ahad pagi…
apa kata kita namakan dia Tiz ok…senang I nak cerita..


Dia ni regular customer I…

Sejarah macam mana Tiz ni leh terjebak ni camni...

Akibat member en. Somi > kita namakan dia Remy yer order red velvet cupcake utk jamu makan2 kat unit si Tiz bertugas…

si Remy ni walaupun lelaki tapi dia sangat pandai baking…dia rajin wat cupcake sendiri…tapi sekarang dia baru kawen..kalau tak memang available lagi si Remy ni..

ehh..melalut lak…

si Remy ni satu opis dgn en.somi….
I kan kadang2 terajin buat kek ke…mesti tapau bagi en.somi…dan dia selalu jamu kat opismate..dia makan sket jer..jamu kat org yg lebih…
Takder niat nak wat sample jualan pun…

opismate en.somi ni dah biasa makan kek I…
Jadinya…suatu hari tu si Remy minta I watkan utk dia…maybe dia tak sempat kot nak wat sendiri…

Lepas si Remy jamu unit si Tiz ni…
Si Tiz sudah jantuh cintan sama red velvet cuppies tu...
Terus tepon en.somi cakap nanti dia nak order boleh?
Al maklum...kadang2 time2 musim jamuan ni...ramai la yg memberi sumbangan makanan...pot luck la katakan…

Sejak dari hari tu terusla si Tiz ni menjadi regular customer I..

Tapi diorang paham...I keje..
So, diorang akan tanya beberapa hari awal dulu nak confirm I boleh buat ke tak…
Kena kalau I kurang sihat cam dulu tu..memang I tolak…tak larat nak buat..

Tambahan lak..bahan topping tu adalah di kedai tertentu sahaja yg I boleh beli…
Kedai bahan kek dekat umah I tak jual…
kebetulan bahan tu ada kat umah..sbb baru beli..terus OK jer la kan..lagi pun i cuti sampai Isnin...


Tapi kali ni..si Tiz request special sket…
1 box yang biasa (25 bj)
I box special utk Engagement (25 biji)
Dan 1 box kecik yg biasa… ni I wat kotak utk 12 biji

Pastu I siap tanya tema kaler utk engagement tu apa…
Siap I watkan ribbon sekali…
Nak hias kotak lebih2 takleh la..sbb kang diorang dah ada tema sendiri…nanti kot cabut gak ribbon I tu…





ni la kek pertama tahun baru I..
yer la..org tengah sebok countdown nak masuk new year tengok bunga api bagai..
i dgn pegang bowl dgn mixer...while en. somi kat hall tengok bola..

dari dapur i sempat wish Happy New Year & Happy Birthday jer kat en. somi sambil tangan dok whisk adunan kek...sempoi...
sila salahkan en. somi yer...patut nak wat petang..BIL nyer family datang..
nak wat awal pas maghrib..en.somi ajak kuar dinner steamboat lak...
sbb tu start wat kek ni kol 11 malam..
tido kol 3.30am!
strawberry kaler putih sbb baru kuar freezer..kang mencairla salji2 dia tu heh...
yang special ni aku letak buah strawberry sebiji2 setiap satu dan tabur love merah tu sekali dgn manik2 silver tu...edible ok..bukan manik jahit kat baju...
pecan nuts cincang tu..biasa nyer pun i letak...



ni yg kotak kecik...biasanya i letak separuh jer strawberry...
kalau ada raspberry lagi best..tapi susah nak cari kat supermarket dah sekarang...




dah mencair dah sikit 'salji'..berula nampak rupa strawberry..



ni yg kotak standard 25 biji yg biasa...separuh dari dalam freezer..separuh dari bahagian bawah...
nak wat camner..peti sejuk kecik jer..kalau order byk sangat tak termampu den nak simpan...






ni kotak yg special tu...i letak riben simple jer...





terima kasih yer jadi customer I...hihi...
siap bayar lebih dgn alasan nanti dia nak order lagi...hahaha





2 comments:

  1. waa.. sungguh comei...

    kaktek selalu beli red velvet tu kt mydin amarika.. suka sungguh dgn cream cheese tu.... tapi takut nk buat sebab kang sendiri buat, sendiri makan banyak... berat naik sendiri tanggung.....

    ReplyDelete
  2. kak tek..kek ker comei ke baker nyer yg comei..kuikui..

    kak tek makan jer dulu..peh tu nyesal kemudian...

    ehh..kat amrika pun ada mydin ka? hebat ;)

    ReplyDelete