Tuesday, February 28, 2012

Kebersihan dan kekemasan kereta..

Ada suatu hari tu..
en.somi cakap..hari ni dia gi lunch dgn opismate naik kete dia..
selalu naik kete org lain..disebabkan kete org tu ada prob..guna kete dia la..
ni maybe ada ler beberapa kali dia bawa kete keluar lunch..

terus ayat pertama keluar dari mulut aku adalah....

nope...bukan dengan sapa or perempuan mana dia keluar..bukan itu soalannya...


tapi yang aku kata..
"sure kawan2 abg segan kan naik kete abg bila tengok dalam kete abg camni.."


yup..
sungguh..

en.somi terus cakap..

kawan dia (lelaki) pun terus tegur pasal kete en. somi bersih dan kemas..


actually..aku dapat rasa diorang respect lebih sket la bila tengok peribadi kita yg bersih dan kemas tu..


terus aku tambah...
"kalau yg perempuan naik sure lagi segan kan?
tambah segan kalau kete diorang semak compare dgn abg yg lelaki ni kete punya clear dalam tak dak apa barang.."



serius weh..
suami aku sangat pengemas dan pembersih terutama bab kereta dia..
memang sometimes dia takdak masa nak cuci kereta..kat luar sampai berdebu hitam..
tapi belah dalam..maintain clear..

kadang2 aku nak makan junk food dalam kete pun sempat dia pesan jgn kasi tumpah..
takut nanti lipas masuk dalam kete dia lak..sabor jer la...

nak amek gambaq..tapi gelap la pulak..


kat seat belakang ni..kalau bawah tempat kaki tu just ada sekaki payung..
tu pun dulu takdak..sbb semak jer kan letak situ..
tapi nak wat camner..
kalau tiba2 ujan lebat..takkan nak lari keluar kete amek payung kat bonet?




memang kalau org yg 1st time naik kete ni sure confiuse ingat kete baru..walaupun tak baru...hahahaha..

bahagian depan..


aku tak snap gambar bonet..pun sama..clear...yg ada just 3 kaki payung jer..
tu akibat dapat payung free..bukan pakai pun..


ada org kasi alasan kete sepah sebab dia serabut dgn keje..
jadi semua barang humban dalam kete..
aku agak tak dapat menerima alasan tu.. sbb aku tengok en. somi kalau dia serabut tara mana pun..dia takkan semakkan kete dia..barang2 dia..
sebab kang nanti dia nak kena kemas balik..sangat membuang masa tau..

bagi aku ni semua terpulang attitude masing2..
kalau tak sempat gi antar kete cuci luar dan dalam..it is ok..aku paham..
tapi kenapa mesti sepah?

kalau otak ko dah serabut..tengok kete semak tak ker lagi menambahkan keserabutan tu?

aku pun tak leh pandang semak2 ni..
sakit mata hokey..
tapi kalau ada anak kecik rajin wat sepah..tu aku no komen..
tak dak pengalaman..
tapi aku tau ada org tu berjaya train anak2 dia..sangat punctual..berdisiplin..
hopefully kalau aku ada anak nanti pun mudahan aku boleh didik elok2 la..

setakat ni...kawan aku hanya sorang jer yg aku tau kete dia sangat bersih dan kemas...
perempuan yer..hahahaha..
tapi dulu time aku naik dia pakai kete honda lama tu..
sekarang dah kete baru..plat Penang..hahaha..
mesti korang tau sapa kan?


kesimpulannya..
org tengok kete ko jer dah boleh agak ko macam mana..
jadi..marilah kita sama2 jaga kebersihan dan kekemasan kete masing2...
peace :)


1 comment:

  1. aku tau...SAZI kan?? hehe..

    tgk loker dia kat asrama dulu pon kalah abg askar...haha

    ReplyDelete