Monday, February 6, 2012

Cuti-cuti Pangkor 3


Hari ke tiga ni..bangun lewat..nice..
pagi la jugak..
terus cari kedai yg pakcik nasi lemak tu recommended..
dekat pekan rupanya..


kat pangkor ni glamer diorang promote ikan bilis mata biru...

bawah ni gred kureng sket..
yg aku beli 100g rm 3.40 sekilo rm 17 kot..



rupanya kat belakang kedai ni ada kilang..yg proses ikan bilis tu la..
jemur camni jer..


nyonya pilih ikan (pengredan)...
gila cekap depa wat kerja laju gila..


aci tersengih2 sembang dgn nyonya..mulut 'jalan'..tangan pun 'jalan'...
multitasking betul..hihi...
lek jer pakai kain batik..


tokey kedai ada bot sendiri yg pergi memukat 2 kali sehari..
kata la kapten cakap kol 4 am keluar..nanti pagi depa balik bawa ikan utk di proses..
kang kol 2.30pm keluar lagi sekali..


ni siap untuk di jual


panjang lebar aunty kedai tu explain yg dia jaga kuality ikan bilis sbb purely tangkap dari laut Pangkor..
banyak kedai lain campur dengan Siam punya..
yer la..maksudnya..kalau Siam mari sure dah ada pengawet..pastu siap ada spray aerosol sbb taknak lalat hinggap...tu jenis kapal yg pergi ke laut berhari baru pulang..ikan mana tahan lama..harapkan ais?
surela tak bertahan..udahnyer..pengawet jer la...


dah settle beli ikan masin..ikan bilis..jom kita gi beli keropok ikan lak..
terlepas kedai yg beli semalam..try kilang ni lak...
masuk tengok apa yg ada macam kurang best jer..
tapi aku try ronda sampai belakang..
tengok macam mana depa proses..


aku rasa pekerja import dari Nepal kot..


dok siang ikan..bau busuk gila masuk kawasan ni..almaklum..siang ikan banyak lak tu...


antara yg dah dibersihkan


pastu jemur kat pelantar atas laut..

kat sini semua kilang pesen tepi laut la kan..ada pelantar utk kapal melabuh sekali..
semua kerja wat atas pelantar ni jer la...
dan bersambung dgn bangunan atas tanah...


terik..confirm legam pasni..





lepas tu patah balik gi kedai yg beli semalam..borong lagi junk foods habuan melepak tepi pantai kang..

tapi mengada...dok bising kat en.somi nak air kelapa..
tengah2 panas ni...syok per minum air kelapa...


pastu balik bilik en.somi yg naik antar barang..
i tunggu bawah jer..pastu terus gi pantai pasir giam..
tempat lepak tetap..
tak dak org lain dah amek port tu..
org putih kan semua dok tengah panas..hihi


disebabkan makan pagi lewat sikit..perut kenyang lagi..
dah tu makan keropok jer..kita lunch lewat sket...

nak cari tempat mana nak makan around kol 3pm ni?

otw tu..en.somi gagah stop moto soh amek gambar sekolah ni..
dia cakap ni sekolah tahun merdeka ni..design lama..
jarang ada skolah macam ni dah..



lalu kat pekan..ada pakcik tengah jemur ikan talang..tapi kami tak beli la..
misi sebenar nak cari mee udang..tu pun kalau ada..
mostly jenis makanan camtu org jual malam2..isk..ni awal lagi..


akhirnya kami patah balik ke area pasir bogak town..ada gerai kat situ..
en. somi makan laksa..tak sedap..cair dan masam..


ni aku gatai order cucur udang...boleh la


akunyer kuew tiew goreng...tak tau nak komen sbb aku dah kenyang dgn cucur udang tu..
tapi en.somi kata tak best..


lepas lunch terus balik bilik utk rehat sekejap..
agak2 lepas asar..kita keluar balik nak cover tempat yg tak sempat gi lagi..

contohnya menara peninjau ni..
asyik lalu jer..tapi tak singgah2..

mak aihhh..tangga kecik gila..
ni utk manusia naik ker kera yg naik?

sebelah kaki aku jer pun yg lepas...kalau kanak2 maybe ok la..


gambar dari atas menara..




lepas tu moh kita singgah pantai pasir ketapang..

aku musykil la..
pantai ni aku tengok ok jer...
tapi naper tak dak org lepak?
harapkan ada couple mat saleh ni jer yg lepak..
laut dia sama jer kot...

disebabkan tak ramai org lepak...kami pun takut gak la nak lepak..hahahaha




lepas tu teruskan perjalanan ke pantai teluk nipah balik..



relak jer mat saleh tu jalan tak pakai baju..


tujuan asal ke teluk nipah sbb nak cari makan...
dinner..yes..early dinner at 6pm!

sbb patut antar balik moto kol 6pm..
bila tepon bro tu..dia cakap kol 7pm pun tak per..dia amek kat hotel..
kami pun inform la dia nak makan dulu..then baru hantar balik motor..

bawah ni ikan ayam..mengikut kata tukang jual..selepas masak 70% rasa seperti daging ayam..



dalam banyak2 ketam..yg ni kaler turqoise..terus amek sekor..yer..sekor jer...


makan bakar2 kat tepi pantai...ala2 Jimbaran dah ni..
cuma pantai dia tak selandai kat Jimbaran sana nun...
pantai agak curam..meja kerusi agak usang sbb tak stabil aku nak duduk dan makan..

air laut tengah pasang..cuba tengok kawasan buaian dan meja..






tadi soh tengok buaian dan meja kan?
tak lama selepas kami dok makan..
air dah pasang sampai bawah meja yg paling hujung dekat pantai tu..
tempat duduk buaian dah separas air laut..
sila lihat perubahan pada gambar2 di bawah..




owh..lauk ku sudah sampai..

kailan ikan masin..boleh tahan


ketam masak cili..ok la..ketam dia manis..


siakap bakar..ok la..air asam/sambal boleh la tahan..
kan dah cakap makanan kat Pangkor ni bukan selera tekak kami..
rasa macam ada yg kurang..mungkin kami tak jumpa tempat yg betul kot..


lepas settle makan..terus balik tunggu depan hotel..bro tu nak amek moto..


malam tu seperti biasa lepak bilik tengok movie..ngehngehngeh..

nite..



3 comments:

  1. HI Harnidah, I spent 15 minutes looking thru every photo here, all very well taken.
    Its a pity the blog does not have a larger allowance so can see the pics bigger.

    Your this pics of Pangkor really brings back memories to me.
    My last trip there was very early 1980s. I used to like the Dindings, Sitiawan, Kg. Koh, Pantai Remis areas too.

    And I enjoyed your description of the shops, the ikan bilis, etc. Very informative. You macham tourist guide, ha ha. A very good one too.

    I miss the sea very much, the smell of the salt air and swimming in the sea.
    Thanks for the memories.
    You have fun and keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. hahahha...Uncle Lee..thank u so much...sometimes i love to take pictures..it could describe mostly everything from a photo!

    tourist guide?
    haha..sebab tu la saya tulis detail..next time ada org nak pergi pangkor boleh refer my blog :)

    u too have fun Uncle Lee

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Sis, sorry bertanya, I know posting ni lama but nak tanya apa nama kedai/kilang ikan bilis tu ya? Thanks in advance.. :)

    ReplyDelete