Friday, February 3, 2012

Cuti-cuti Pangkor 2


Hari kedua pagi2 isteri mithali buat breakfast yer..hahaha
roti dgn tuna spread..siap bancuh coffe mix hotel..kadang2 bancuh teh..

kita mulakan langkah mula dgn melihat pantai depan hotel dulu..
damai..sehening pagi..



eh..dah ada org mandi laut...yayang...petang ni jom mandi..



owh..inilah hotel kami yg tak seberapa...
see..dekatkan dgn pantai? seberang jalan jer..


ni la gambaq yg paling ok en.somi snap..kalau tak..asyik tak puas hati jer acik..
sebab tu acik tak harap pakciknya amek gambo...tak memenuhi piawaian..hehe


dari atas moto otw gi pekan..gagah amek gambo..sampai en.somi bengang...konon tak stable dok goyang2..
sajer la tu...nak cakap I berat la tu..


kecik jer pekan pangkor ni...

ok jom...
kita mulakan pagi ni dgn melawat sekitar Pangkor...
bermula dari pekan tadi..
kita teruskan perjalanan ke arah Kg. Teluk kecil and Kg. Teluk Gedung...


jalan kecik jer..tak banyak kenderaan...seronok lah en.somi merempit..hihi


satu yg i suka..kat Pangkor ni walaupun kecik jer pulau dia..tapi signboard mantap!
tak sesat punya..

dah..kita sampai kat Kota Belanda..
peninggalan zaman Belanda dulu yer..


cuma aku tak paham..naper kecik nau kota nyer?



tepi rumput tu ada building kayu >> kedai cenderamata


tak sure ni tempat apa..tapi ada kat tepi fort ni..


mari teruskan lagi perjalanan..
konon ada batu bersurat..
gambar harimau kot..
aku tak sure mesej yg nak di sampaikan..


ni gambaran keseluruhan batu tu..
tapi tulisan kat bawah tu semua tu termasuk dalam mesej yg di pahat pada batu ker?
hahahaha...


teruskan lagi perjalanan..macam nak ke Teluk Baru..tapi sekerat jer jalan..
nampak macam jeti yg tak di gunakan..

kat sini konon nak amek gambar berdua..set timer..
sekali tengah kalut nak cepat..
i terjatuh!
tergelungsur duduk tau..sakit bontot..
ok fine...en.somi gelak!
kurang asam betul...
(kalau dia jatuh pun konpen aku gelak)
dah ler sakit sebab batu dia jenis batu kerikil tajam2 tu..luka tangan i..sob..sob..


lepas tu terus patah balik...sbb dah sampai hujung kan..

kawasan kampung tadi rasanya perkampungan nelayan...
kebanyakan rumah tepi pantai..bot pun banyak...


cam comel jer en. somi pakai helmet macam kura2 tu tengah snap gambar i..
time ni panas terik..dekat tengahari..

pastu singgah dekat jeti kat kg. teluk kecil ni..macam ada homestay kat kawasan ni..


patah balik melalui pekan pangkor..nak ke taman Fu Lin Kong..

ikan ni besar sangat..


taman ni ada miniature macam ala2 tembok besar China..


tapi kawasan sekitar macam kurang terjaga..
banyak ranting2 pokok tak di bersihkan...



sebelah dia temple..


ni dari pandangan hadapan..


teruskan perjalanan melalui Sungai Pinang Besar dan Sungai Pinang Kecil..
owh..kat sini (Sg. Pinang Kecil) yg feri tu berhenti sebelum stop kat jeti pangkor...

kawasan ni banyak perusahaan ikan..



sebenarnya timun laut dan gamat adalah 2 hidupan yg tak sama...baru ku tahu...




perjalanan seterusnya adalah yg paling mencabar ok...
kami melalui Teluk Chempedak..naik ke Pangkor hill...
patutla masa kat bawah tu ada 2 biji motor..budak2 tu dok tunggu jer...
macam tak buat decision nak teruskan perjalanan or patah balik..
rupanya...
astaghfirullah....
naik bukit boleh tahan tinggi beb!
kalau moto gear ni..kena cekap la main gear...
mujur kami rembat scooter 125cc..press minyak jer...
bayangkan aku nyer peluk en.somi kuat2..takut tergelungsur ke bawah time naik bukit..
nak pegang camera amek gambar pun tak berani..
kalau tak..sure korang leh tengok camner scary nyer lalu kawasan tu..
kalau naik kete..takla aku takut sangat...ni moto..open air..kalau jatuh terus masuk gaung..hancur badan..

barula paham kenapa budak2 tu tak teruskan perjalanan..mesti dok pikiaq panjang..
sampaila kami kat area Teluk Dalam..

kat sini jumpa seorang pakcik dgn isteri dan 2 org anak perempuan dia..diorang naik 2 bijik moto..
stop kat sini jugak..org Permatang Pauh..
dia cakap diorang naik sekerat jalan tadi..tengok tinggi sangat..anak dia tak confident bawa moto naik..
tu yg depa patah balik stop kat pantai ni...
patutla dia tegur kami tengok baik nyer kami turun dari bukit tu..hahahahaha

nampak jeti belah kiri gambar bawah?
jom kita pi situ nanti..




ni la jeti tu..ni private jetty Pangkor Island Beach resort


tempat ni secluded sikit...kalau nak privasi..leh dok sini..


ada shutter bas amek guest ke resort..


kami teruskan perjalanan melalui airport kecil..rasanya Berjaya Air kot yg mendarat kat sini..
takder gambar yer..

pastu sampai la Pantai Pasir Giam..yg mengadap Giam Island (Coral Island)

kami berehat kat sini


walaupun tengahari terik..
selamba nyer org putih berjemur dan mandi laut..isk...

pantai sini tak seperti pasir di pantai Bogak..
sini lebih halus sket..


relaks jer depa kan?


kami?

dok bawah pokok ketapang yg gila rendang dan redup...
best!
angin pun sejuk jer..tak sepanas mentari terik..


beriya2 aku naik tayar tu soh en.somi amek gambar..
tapi result..dia amek gambar aku jer..gambar tayar takder..
tau tak dia kasi alasan apa?
"dia cakap taknak masukkan gambar tayar sekali sbb nanti nampak sangat aku berat sampai tayar tu cecah pasir..."   pffffttt


pantai ni memang tenang..aku dan en. somi suka..
majoriti org putih kat pantai ni...
diorang berjemur..baca buku..relaks jer..take own sweet time..
memang salute gila diorang leh berbikini tengah panas terik!



ni la perangai org kita...
melangut tengok org putih pakai bikini...isk..isk..
ni abg yg incharge watersports activity yg cakap kat aku..
dia kata kadang2 org putih pun rimas..depa pun tak selesa bila org dok tengok depa...hahahaha

tapi kan..
org kita ni tak heran sangat kalau org putih ber bikini..

depa lagi suka tengok kalau org 'KITA' yg ber bikini..'exclusive' la konon..sbb jarang2 jumpa..tapi ada..
hmmm..aku diam jer dengar brother tu cakap...


aku snap gambar ni mms kat mama cakap..
'penyu putih banyak terdampar kat sini..'


mms gambar ni lak..tulis...
'penyu lilin di tempat teduh'

ehh..nampak flawless gila kulit..
rahsia?

simplysiti simply 5 cream..
aku bawa sbb ada spf..dah tak bawa sunblock..ni pun cukupla..sunburn tetap sunburn jugak..


en.somi baca suratkhabar...
org putih baca buku..
aku?


tido...zzzzz

hehehehe

pastu..org putih semua asyik pandang kami..
sbb apa tau?

selain dari kami jer satu2nya couple Malaysian kat situ
depa semua (foreigner) berjemur kat panas..
kami berdua jer baik dok baring kat tempat teduh...
owh..sgt berguna lapik oren yg aku dapat masa family day company dulu..
aku simpan sampai sekarang..senang nak bawa gi berkelah..muat2 utk 2 org baring atas tu..


agak2 lapar..jom lunch..
kami teruskan perjalanan ke pantai Teluk Nipah..lunch kat gerai kat situ..

pantai ni paling happening..
banyak watersports..banyak kedai..banyak accommodation..
sambil2 tu cari tshirt pangkor..en.somi yg beli utk parents dia..
i beli fridge magnet jer..



dari sini pun mengadap Coral island dan Mentangor Island..


kedai2 ni semua baru siap september kot..pantai dia pun ada tebing ala2 padang kota..
sangat kontra dgn pantai Teluk Giam yg lebih original..very laid back...



coral island dari pantai teluk nipah



ni mentangor island...


cer tengok ombak...kuat kan?
compare dgn gambar di atas..




ok jom.. jalan lagi..
pantai teluk nipah ni kawasan paling banyak org lepak..jadi banyakla teksi..
comel jer kaler pink..hihi


aku dok ushar bro ni bawa kambing dia lintas jalan...


kambing dia ala2 penakut tak mau jalan..hahahaha



smart kan kambing tu..
baik jer..tak gi tanduk org pun..ehh


lepas teluk nipah ni..
kami teruskan perjalanan balik hotel..nak rest dulu...perjalanan naik bukit turun bukit jugak..tapi tak se scary kat teluk dalam..

nanti petang kita sambung aktiviti yer..




ok..kita sambung..

masa rest kat pantai giam tu aku gi tanya bro kat situ apa pakej yg ada dan berapa harga..
aku cakap nak island hopping dan snorkeling utk 2 org..
so, sorang rm20.
kalau island hopping jer rm15.
tanya kol berapa..kol 4 pm ok la...kalau tak air pasang sangat pun tak best nak snorkeling..
tapi aku ada macam malas awal sbb kata panas la time tu...
ingat nak tunggu redup2 sket la...
i kan puteri lilin...ehh..


tak per..tiba2 semangat datang...
dekat kol 4pm kami bertolak...

ni jalan nak ke pantai nipah..pantai giam...
kena lalu kawasan bukit bercerun ni...tang cerun aku tak sempat amek...
tapi takler seteruk jalan ke teluk dalam...
kalau malam2 mesti lagi takut...


dekat tempat bro yg jaga watersports ni ada gamat..ni la kot org panggil gamat emas..
en.somi try sentuh..macam keras jer...dia melekap kat akuarium kecik tu..
i geli...so, tak pegang..



utk main ni aku tak sure kena charge ke tak...


ni bot kami naik..kami berdua..dan bro yg bawak bot sekali...
aku rasa max capacity 6 org kot..


pakej standard bawa tengok 2 pulau dan 4 pantai...

di mulakan dgn pantai teluk nipah..
see..betapa dah dibangunkan...tak berapa original dah..benteng batu tu baru jer siap..


ni monkey beach kot..ker turtle bay?
agak mencabar nak ke sini kalau ikut jalan pantai...


tapi kat sini macam ramai dok pancing ikan...dari atas2 batu tu.
dekat hujung kanan sana..dia tunjuk dalam laut leh nampak landak laut..


nampak tak  macam kaki sepasang dok baring?
ni Foot rock..patut feet la kan?


pastu bro tu baik hati dia lanjut kan ke depan sikit bagi kami nampak Pulau Pangkor Laut, Pulau Dua dan Pulau Sembilan as below picture..
org selalu memancing kat pulau dua dan pulau sembilan..


dekat mentangor island ni ada jeti jabatan laut..
tapi aku rasa sangat membazir..
bina kos tinggi..tapi tak guna pun..tinggal camtu jer..ntahpapa..
baik guna duit tu utk develop tempat lain yg lebih bermanfaat utk rakyat..


ni batu ikan paus..nampak tak? batu yg kaler hitam sket tu?


ni batu buaya..namapk tak kepala dia macam dok tido tu...


bro cakap sini paling best..Teluk Man..
pantai ni privacy sket..pasir pun nice..kat belakang tu ada tempang camping..
dia cakap ada sumber air..
tapi macam kecik jer kan pantai? yer la..teluk jer pun..
time ni air dah dok pasang..


ni coral island..ramai2 tu depa mandi kat sini..siap ada jual burger kat situ..hebat..hebat..
bro tu cakap..kalau air surut betul..ada beting pasir dari pulau ni leh sampai ke pantai pasir giam..tempat mula kami naik bot ni la..
maksudnya leh jalan kaki jer gi pulau ni..
tapi kena balik cepat la..kang air pasang tak dapat nak jalan dah..


kat coral island ni juga org snorkeling..the other side...belah kiri pulau kalau refer gambar di atas..

bro ni dia hantar kami kat sini then blah..kalau dah ready nak baling kang..kita tepon jer dia..
siap aku tanya ada line ada coverage ka kat sini? hahahaha


sangat berbatu-batan kat sini..tajam2 juga..sakit kaki aku tara nak jalan masuk air...
patutla perasan ada sorang tu snorkeling siap pakai kasut crocs tu...wajar dicontohi utk menyelamatkan kaki...


en.somi kelam kabut..sampai tertukar setting pi black and white..
nak wat camner..org tu penakut..taknak snorkelling..
jadi photographer i udah ler..


ramai org..
pastu air dok pasang jadi ombak kuat jugak..
aku yg berat ni pun leh tertolak2 dgn ombak..berguling2 u!

of coz la laut dia tak se best Pulau Redang..
tapi still leh nampak ikan2 jalur kaler hijau kuning silver kat bawah..dekat jer..
sebab ikan2 tu semua dok kat batu2 besar tu...berenang2 dalam kumpulan gitu...
ada species kaler kelabu tak tau ikan apa..
air pasang..pantai tak dalam..jadi laut tak berapa clear..pasir naik kot..tu tak best sangat snorkelling..
tapi enjoy la jugak sbb lama tak buat aktiviti ni..
mula2 cuak gak..bila dah boleh bertenang..baru confident..

tapi i dah agak..swimming ni memang memerlukan tenaga..walaupun pakai life jacket..
sediakan payung sebelum hujan..ewah..
sebenarnya nak cakap..

sediakan biskut sebelum lapar..hihihi
bukan bagi ikan makan tau..

i yg makan..

TIGER biscuit..nak amek i jadi duta tak?  ;)

sangat tidak senonoh tau..org lain tak makan pun..
camner nak kurus camni?


eh..tapi i ada nampak kulit durian kat atas batu...
sapa punya kerja yg tak ada kesedaran sivik ni?

bila dah malas..panjat batu..lepak dgn en. somi..
baru perasan kaki berdarah..kan dah kata..batu kat sini tajam..

pastu perasan celah batu..macam ketam jer tersepit celah2 tu..kaler merah2 oren


dah puas..kami roger bro tu amek..
sempatla aku mandi laut kat pantai sekejap sebelum gi jumpa tokey moto..
nak tambah sehari lagi sewa..
selamba dgn basah2 tu naik moto gi pekan..memang sangat macam org putih...
cuma tak selamba pakai bikini jer la...

kami kan malas nak balik bilik then nak keluar balik..
jadi..alang2 tu,,
jom kita dinner terus..
nanti balik rehat jer..

tanya local people..
kami nak try ikan bakar Arino..
gerai kecik tepi jalan jer pun..
tapi awal sangat..baru kol 6 ptg lebih camtu..

kedai ni jual nasi lemak rupanya..
ikan bakar malam tu tak ada sbb anak tokey tu balik kampung..
tokey kedai wat nasi lemak jer..


sementara tunggu nasi lemak siap..
kami lepak order air dulu..
sambil makan durian!

iyer..otw dari pekan tu kami singgah beli sebiji durian..
teringin dok tengok..lalu jer tengok..asal tengok jer lalu..

dah siap makan dalam plastik atas meja tu...fuuhhh..sedap...


ni first time aku makan nasi lemak lauk sambal ikan gelama..menarik..
masa kat kedai ni..en.somi sembang baik punya dgn pakcik tu..
alang2 kami tanya kat mana tempat yg best nak beli ikan bilis semua tu..
yes..dah tau..hihi

lepas makan jom balik bilik..

sunset



mentang2 la esok last day bawa moto..
en. somi ajak keluar malam tu..saja round2..

tempat ni ala2 pasar malam tapi 2-3 gerai jer pun..
jual barangan dari China..
aku geram tengok egg frying pan ni..comel..
macam2 kaler..tapi non-stick pan dia tu kaler putih..
rm 18..rasa mahal sangat lalu tak beli..hahahah


singgah pantai pasir bogar dekat2 area sea view hotel..
rupanya leh sewa pancing..sejam rm 10 kot..
en.somi bukan kaki pancing..jadi kami tengok jer org pancing kat pantai..
ada sorang pakcik tu bawa naik sekor sotong..besar gak..

dah penat ni..jom balik...
malam2 ada lah masa utk melayan movie kat laptop...
setiap malam satu movie..muahahaha...



No comments:

Post a Comment