Thursday, February 2, 2012

Cuti-cuti Pangkor 1 (27-30 Dec 2011)


En.Somi nak sangat bergi bercuti...yer la..dia kan jarang sangat cuti...
macamla opis dia boleh lingkup kalau dia tak dak...isk..

syarat percutian mestilah yg budget jer..
sbb dia nak rehatkan diri jer..taknak yg mahal2...ok..gila kedekut...

i bagi cadangan..Pangkor nak tak?
erk....
sbb i tak pernah pi...
eh..dulu pi setakat hantar kakak gi kursus then balik...tak singgah mana pun..lupa dah mau 10 thn yg lalu...


korang tau tak aku try la tanya kawan2 pandangan org2 yg pernah pi sana...
ada sorang tu..selamba jer cakap...
'ni la pulau paling tak best kat Mesia..cari la tempat lain..tambah la ni musin hujan..buat terperap dalam bilik ja..bukan ada ada pun kat sana'
ni memang ikhlas nyer pandangan ni..
mak aku pun no komen..sebab dia cakap memang takdak apa..tapi dia tak berani nak terlampau jujur sebab aku dah booked hotel..nanti aku frust lak kan...
padahal deep in my heart..aku pun tau tak boleh ada high expectation pun kat Pangkor ni...
cuma aku tak cakap kat en.somi jer..hahaha..nanti dia tak mau pi lak kan...hihi..keji..


tak per..
sebagai persediaan...
aku suggest kat en.somi kita bawa laptop dia dan external hardisk aku...
sbb dalam tu banyak movie yg aku copy dari adik2 dan kawan...
tu kira penyelamat di kala sangap tak tau nak buat apa la tu..

selain tu...
pagi2 aku dah wat sandwich dan nasi goreng...
sandwich wat breakfast..
nasi goreng wat bekal lunch nanti..jimat kan?

nak lagi jimat..
siap bawa roti gardenia..tuna spread dan teh serta gula
habuan bekalan breakfast kat Pangkor sana..
kami booked hotel jer..tak include breakfast...
ok..dah macam makcik2 dah aku..semua nak bawa bekal..


ok..kita mulakan perjalanan..
kami ikut jalan Kapar..tak ikut highway..
masa kat simpang 4, kami terlepas tak belok kanan..jadi jalan terus menuju ke Bagan Datoh..
sila patah balik...rugi setengah jam ok...


tapi akhirnya..selamat sampai ke kawasan parking kereta bertingkat tertutup kat pekan Lumut ni..
ramai gila org sebab parking hampir penuh jer..

dari kawasn parking..mengadap ke jeti..

tempat wajib tangkap gambar

jeti Lumut..ramai org..tak sangka ramai gi Pangkor...sbb aku kan budget Pangkor takder apa...

own..uncle kat depan tshirt pink tu nasib baik tak tergolek or jatuh laut...
gara2 masa dia nak langkah masuk feri tu..jarak feri dan tangga tepi tu agak jauh...
org yg jaga kat situ macam tak bagi dia pi..tapi macam dia pi tepuk kuat sampai macam tertolak uncle tu..
macam nak tersepak bendul depan pintu feri..sib baik tak dak apa..
lepas tu feri dirapatkan ke tepi..


berlepas dari jeti Lumut..

feri kami 2 tingkat..ada tempat duduk dan bagian open space kat tingkat atas ni..
boleh muat 108 org kot? memang ramai..

macam feri ni kot..

lalu tepi TLDM

perjalanan 30 min kot..


kami hampir turun kat jeti ni..ingat dah sampai..
rupanya dia singgah Jeti Sungai Pinang Kecil..dekat tempat perusahaan ikan..
awatla tak announce..isk...

ada 5 min lagi utk sampai ke jeti Pangkor..


meh sini letak map baru senang cerita..


aku tak tau naik feri ni leh bawa motor sekali...kena charge tak?

dah sampai kami ke jeti Pangkor..dah maju sket aku rasa..

nak ke hotel..naik teksi jer..sbb en.somi tak nak sewa kenderaan lagi..
comel jer teksi van kaler pink..tapi mahal kena rm10 utk ke Pasir Bogak..
owh..beg kotak2 tu segala bekalan makan kammi dalam tu..

kami check in tengahari dalam kol 1-2 tengahari..
aku lupa dalam internet hotel ni berapa bintang..kalau ikut condition bilik dan hotel..
bagi aku bukan 3 bintang la..
bilik boleh tahan..ada electric kettle..tv..aircond..coffee mix..glasses..lantai jubin.

katil ni?
tak berapa best..
base kayu dia tu asyik bunyi kruk krek kalau ko gerak badan sikit..maybe bahagian tengah tu patah kot sbb kalau ko baring sure tenggelam bahagian tengah..jangan roboh sudah..

toilet kecik..lagi kecik dari standard hotel 3 bintang..redho jer la..nak tido 3 malam jer pun..


location hotel, across the road terus pantai Pasir Bogak..memang dekat sangat..
tapi..pasir Bogak ni pantai dia takdakla cantik sangat..biasa2 jer..
pasir kasar..

kalau tak silap..depan tu Pulau Pangkor Laut kot...
iyer...pulau private yg mahal nak mamps tu...teringin nak pi situ..tapi belum mampu..
dengar cerita..YTL yg beli pulau tu dari Sultan Perak..masa tu Sultan Idris kot...


kat sini air pasang petang..bot memang banyak untuk aktiviti laut..
tapi aku perasan pantai kat sini macam curam sikit..tak landai..agak gerun sikit kat situ..


eh..lupa nak cerita..petang tu kami amek own sweet time lunch dalam bilik..bekalan dah ada..
just nak makan..solat dan rehat..

kat sini main transport aku tengok adalah motorsikal..
yes..banyak kat jeti tanya nak sewa motor ke tak..
sewa keta konpem mahal..
kalau nak naik teksi lagi la mahal..
en.somi lak mula2 tak berani nak sewa motor..
lepas tengok kawasan hotel..memang la kena sewa motor gak..
kalau tak..susah nak keluar makan..jalan2..
dia takut tau tak sebab apa?
dia ada lesen L jer..tak sempat amek exam..ceit!
yer la..motor kat umah tu takder roadtax ok..kantoi..
dia cakap rugi jer renew roadtax sbb tak pakai sangat..ssshhh...jangan heboh kat org tau ;)
nasib baik bawa dekat2 area umah jer..takat pi kedai..pi masjid..pi spital..
kalau tak..sure la kena saman..

tapi lepas tengok selamba jer banyak budak2 muda sewa moto..
mat saleh pun ada yg pakai moto..dia konfiden sket la..

masalahnya bila dah petang baru sebok cari motor kat luar hotel..dekat tepi pantai tu..
bro tu cakap motor dah abis..
patah balik hotel minta staff hotel tolong cari lak..

but wat masa tu..kami tunggu teksi tepi jalan..nak ke jeti..situ banyak kedai..byk sewa motor (kalau moto ada lagi la)

mujur otw tu staff hotel tepon cakap ada motor..
tokey moto tunggu kat jeti...alhamdulillah..
standard harga sewa moto adalah rm40 sehari..agak mahal tak?
kami nego dgn tokey..sebab amek motor pun dah kol 6pm..kami hantar esok around kol 6pm jugak la..
yey! dapat scooter..
apa lagi..merempit la kami..weeehhooooo!!

masa dalam van teksi tu..en. somi ada tanya tempat makan yg best kat mana..

bila dah ada moto..apa lagi..mari kita terjah kedai makan  untuk dinner..


kailan ikan masin, tomyam campur

tomyam dia tak la power tara mana...aku pernah yg rasa lagi best dari sini..
ok..ni ikut tekak aku yer..

siakap 3 rasa ni sedap gak..en.somi suka...


lepas makan..round2 kejap..ingat kat ke teluk nipah..tapipatah balik sebab jalan gelap dan naik bukit..ngeri ok..sbb macam sunyi...
terus lepak bilik tengok movie..hahaha...
memang penyelamat betul bawa laptop ni..
channel tv tak banyak..bosan...

bersambung..





No comments:

Post a Comment