Friday, February 10, 2012

CIli padi

Dulu aku pernah post kan pasal tanam pokok cilipadi kan?

Ni ha update…

Korang tau tak geram betul sekoq kucing liaq ni…

Mentang2 la baru jer tanam..benih belum bercambah lagi..

Dia ingat aku nyer pasu tu pasir tempat dia berak ka?

Mujuq la haiwan memang tak berakal...

Dia dah korek2 tanah..dah ready nak melabur…mujur MIL perasan terus halau…
Terbantut ko nyer projek…hahahaha…

Balik kerja tengok..memang berlubang la sebelah pasu panjang aku tu…
Tak kuasa aku nak check ada ‘intan berlian’ ka dalam tu..aku assume tak dak la kan..

Lepas tu..en.somi terajin..dia pi tabur balance biji cabai yg ada tu...sbb dia takut abis rosak dah yg kucing tu punya kerja..

Hasilnya…


Pasu kecik yg aku tanam..tak di ganggu kucing..

Pasu panjang tu…ermmm…banyaknya….

Macam nak kena pindah pasu jer..
Kang rapat2 sangat nak jadi pokok camner lak kan...

Nanti la kita beli pasu…

Mudahan pokok ni dapat hidup subur berbuah...
sekarang cili hidup pun sekilo dah mahal ko!





skarang makin besar..mungkin ada yg mati dek persaingan di tempat yg sempit..huhu..




4 comments:

  1. amie, ok ke tanam dlm pasu plastik tu? aku ada tanam gak..mcm pasu kecik ko tu, tanah dia cam kering....bila siram air..air laju jer kuar kot bwh...ko guna tanah apa ekk...ko tabur baja gak ekkk?

    ReplyDelete
  2. ok jer.. guna tanah campur siap..baja tahi ayam jer...
    kalau lubang pasu besar sangat..letak la batu kerikil sikit..tutup sikit lubang tu..

    ReplyDelete
  3. Hello Harnidah, I love these....cute pots.
    I too used to love growing chili padi old days in my back garden. As well that 4 angle bean.
    My Malay neighbours will pluck and make sambal and give some to me.

    Can see you enjoy gardening....Have fun....next day bila da merah take pics. Love to see.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. Uncle Lee..
    Thank u..
    actually mu hubs who is more enjoying the gardening..

    i enjoy 'looking' only..hahaha

    owhh...u love those kacang botol...
    can be eaten raw or steamed..

    i'll take the pic if sudah berbuah.. ;)

    ReplyDelete