Wednesday, February 29, 2012

Makan2 kat Monrod

Bila dah jarang2 balik kampung..
sekali sekala balik mesti mau belanja makan besaq..

hari tu kami ke Monrod...
ada a few branches sekitar lembah Klang jugak..

Monrod ni kira proper sket la tempat nak hangout dgn family..
ada live performance..
ni..akak ni nyanyi..not bad la suara dia..



restoren dia ala2 ermm... aahhh...  Kunang-kunang kot..
just ni dalam building.. and Kunang2 open space..
ala2 Secret Recepi jugak..tapi bukan jual cake la..

ada menu barat dan local jugak..

ni ice blended apa tah..


ni ice blended oreo coklat ker apa tah nama..


bbq chicken chop kot



akunyer black pepper


fish n chip


so far rasa makan ok la..acceptable..takder la tak sedap..sedap gak..




Tuesday, February 28, 2012

Kebersihan dan kekemasan kereta..

Ada suatu hari tu..
en.somi cakap..hari ni dia gi lunch dgn opismate naik kete dia..
selalu naik kete org lain..disebabkan kete org tu ada prob..guna kete dia la..
ni maybe ada ler beberapa kali dia bawa kete keluar lunch..

terus ayat pertama keluar dari mulut aku adalah....

nope...bukan dengan sapa or perempuan mana dia keluar..bukan itu soalannya...


tapi yang aku kata..
"sure kawan2 abg segan kan naik kete abg bila tengok dalam kete abg camni.."


yup..
sungguh..

en.somi terus cakap..

kawan dia (lelaki) pun terus tegur pasal kete en. somi bersih dan kemas..


actually..aku dapat rasa diorang respect lebih sket la bila tengok peribadi kita yg bersih dan kemas tu..


terus aku tambah...
"kalau yg perempuan naik sure lagi segan kan?
tambah segan kalau kete diorang semak compare dgn abg yg lelaki ni kete punya clear dalam tak dak apa barang.."



serius weh..
suami aku sangat pengemas dan pembersih terutama bab kereta dia..
memang sometimes dia takdak masa nak cuci kereta..kat luar sampai berdebu hitam..
tapi belah dalam..maintain clear..

kadang2 aku nak makan junk food dalam kete pun sempat dia pesan jgn kasi tumpah..
takut nanti lipas masuk dalam kete dia lak..sabor jer la...

nak amek gambaq..tapi gelap la pulak..


kat seat belakang ni..kalau bawah tempat kaki tu just ada sekaki payung..
tu pun dulu takdak..sbb semak jer kan letak situ..
tapi nak wat camner..
kalau tiba2 ujan lebat..takkan nak lari keluar kete amek payung kat bonet?




memang kalau org yg 1st time naik kete ni sure confiuse ingat kete baru..walaupun tak baru...hahahaha..

bahagian depan..


aku tak snap gambar bonet..pun sama..clear...yg ada just 3 kaki payung jer..
tu akibat dapat payung free..bukan pakai pun..


ada org kasi alasan kete sepah sebab dia serabut dgn keje..
jadi semua barang humban dalam kete..
aku agak tak dapat menerima alasan tu.. sbb aku tengok en. somi kalau dia serabut tara mana pun..dia takkan semakkan kete dia..barang2 dia..
sebab kang nanti dia nak kena kemas balik..sangat membuang masa tau..

bagi aku ni semua terpulang attitude masing2..
kalau tak sempat gi antar kete cuci luar dan dalam..it is ok..aku paham..
tapi kenapa mesti sepah?

kalau otak ko dah serabut..tengok kete semak tak ker lagi menambahkan keserabutan tu?

aku pun tak leh pandang semak2 ni..
sakit mata hokey..
tapi kalau ada anak kecik rajin wat sepah..tu aku no komen..
tak dak pengalaman..
tapi aku tau ada org tu berjaya train anak2 dia..sangat punctual..berdisiplin..
hopefully kalau aku ada anak nanti pun mudahan aku boleh didik elok2 la..

setakat ni...kawan aku hanya sorang jer yg aku tau kete dia sangat bersih dan kemas...
perempuan yer..hahahaha..
tapi dulu time aku naik dia pakai kete honda lama tu..
sekarang dah kete baru..plat Penang..hahaha..
mesti korang tau sapa kan?


kesimpulannya..
org tengok kete ko jer dah boleh agak ko macam mana..
jadi..marilah kita sama2 jaga kebersihan dan kekemasan kete masing2...
peace :)


Monday, February 27, 2012

Smart Parking..

Kat KL aku tak sure ada ker tak..
maybe ada..just tempat mana aku tak tau..almaklum..dah lama tak tawaf mall..

tapi aku suka sangat smart parking camni..
siap ada counter and arrow tulis ada berapa kotak parking available kat kiri, depan or kanan..
kan senang time nak cari parking..

contoh bawah ni..
lampu merah tu betul2 atas tengah kotak parking..
sensor akan detect if ada kereta terus tukar lampu jadi merah..
kalau kosong lampu jadi hijau..
so.. dari kejauhan lagi ko dah nampak ada tempat kosong kat hujung sana..
just by looking at the light color!

mudah kan?



contoh lagi clear..
ada 3 kotak parking, satu dah diisi..lagi 2 kosong..
cer tengok lampu atas petak parking masing2..


by the way..
ni parking kat dalam Gurney Plaza, Penang..

kalau midvalley buat..kan senang..



Friday, February 24, 2012

Ambulan

Masa cuti hari tu..
both UNcle and Aunty (suami isteri) masuk spital..
kat Kulim jer pun..

kami gi la melawat..
AUnty aku tengah tunggu ambulan nak bawa ke spital Sg. Petani gara2 kat Kulim takdak CT scan..
dia suspected ada blockage..kat mana tak sure..maybe kepala kot..

sementara tunggu tu..kami sempat la tengok ambulan yg dok bawa org ni..


pernah tak korang tengok keadaan dalam ambulan camne?
sapa doktor tu tolong tak yah jawab heh ;)









ni ha gambaq ambulan kosong..


pelantar kosong tu tempat katil sorong tu..





ni gambar time ada pesakit...
barula ada nampak equipment sket kat dalam tu..






Thursday, February 23, 2012

Marcaroni Goreng


Atas request adik ku yg montel itu...
sebelum aku balik ke Kulim lagi dia dah tepon soh masak ni time kat umah nanti...over betul..
ke kak Aida masak sedap?  ;p

gagah wat macaroni goreng...siap letak cheese powder..ntah papa barang dia bagi aku masukkan jer..

aku guna sos spagetti campur cabai blend sket..

daging cincang..

sayuran..

lada hitam?  erkk.. aku lupa dah aku letak apa lagi dalam ni...hahahaha

Wednesday, February 22, 2012

Tuna Puff

masa cuti CNY tu balik Kulim..
sempat ajar mama buat tuna puff ni..

kalau ada inti kentang karipap tu mesti lagi best kan?


puff pastry ni beli kat Sunshine penang sbb mama cakap kat Kulim takder..

errr...patut dia tengok kat Giant..maybe ada..tesco takdak? hump...

inilah menu sarapan pagi...kelas kau!






Tuesday, February 21, 2012

My First niece

newborn picture

Ariessa Nabihah - spelling aku tak check lak betul ke ni?
29 Dec 2011
lahir normal, 3.1 kg

muka dan kulit ikut sebijik daddy dia..
muka bulat macam mummy dia..

ni anak sedara pertama I..
Cucu sulong untuk my parents..

the new joy of the family :)

aunties semua peghak..
asyik dok keliling dia jer...
bila dia tidoq hampa kacau..bila dia dah jaga hampa soh dia tidoq..
asyik berebut2 nak dukung..
tapi kalau dia berak..semua pakat tolak pi kat mummy or nani dia ;)





Monday, February 20, 2012

Wedding Pica


dah sebulan lebih baru nak update..
bagus sangat la tu..

gi wedding Pica ni pun petang..around kol 3..
mujur jumpa Peanut and A-lyn..

kalau tak..tak jumpa langsung la kawan2..

Congratulations to both of u...
semoga berbahagia selalu..




Friday, February 17, 2012

Strawberry muffin for Zafran



Gara2 si Zafran tu mintak kek semalam..
Terus arini asyik teringat jer...cian lak kat si kenit tu..

Balik keje memang dah plan nak singgah kedai baking supply sbb ada barang nak beli..

Alang2 tu..terbeli premix Strawberry muffin..nampak menarik..kalau tak asyik beli blueberry jer kan..

Balik umah kelam kabut dinner (MIL dah masak ayam masak merah feberet arini)..
Yang I sebok sukat bahan2 nak packing bawa balik kampung..
Cuti panjang la katakana..teringin nak try resepi baru google…tu lenkali citer yer bila dah buat..

Dah alang2 tu..sambil dok packing dok pikiaq sempat kot I wat muffin strawberry..

Yang MIL ni pantang nampak I bawak keluar bahan baking…
Terus tanya nak wat kek ker?

Tak lah…nak bungkus nak bawa balik kampung…  > sure dia sedikit hampa dengar jawapan tu..muahahaha

Dah agak dah...pastu MIL cakap..buat la... (dia pun kesian kat Zafran kot..)
Pastu dia cakap..leh tak mak nak upah wat kek satu..mungkin kak Chik nak mai raya cina ni…


Haa…sudah….asal anak2 dia nak mai mesti suka nak jamu macam2..tapi lepas tu dia yg penat..aku pun penat sama..(ngomel dalam hati jer la)

Aku pun cakap tak larat la nak wat kek..
Ni pun kalau sempat dan rajin aku wat muffin ni jer..tu pun nak bagi si kecik  tu..dan utk kami berempat jer makan..
Takder la nak wat sampai jamu kat adik-beradik yg kalau nak mai tu beramai2..
(aku memang berterus terang jer kalau tak mampu nak wat)

Around 8.20mlm en.somi dgn mak dia keluar gi supermarket beli barang dapur jap..
Nanti kami balik kampung tinggal MIL takder barang kat umah nak masak lak kang susah…

Time ni la aku pulun wat muffin tu cepat2..mujur gak ada belen strawbeey filling leh design kat atas..

nanti nak kena iron baju keje en.somi 3 helai..dah janji nak tolong iron..so, kena wat la kan..kang dia bising lak yg aku gatai wat muffin tu sapa suruh…

Elok dah bakar 1 tray..terus call jiran sebelah..
Diorang baru keluar makan..terus berseloroh mak si Zafran ni cakap..
‘nak bagi kek ker?’ Ahahaha

‘A ah..nak bagi kek..’

‘la…susah2 jer..ni si Zafran la ni…’

‘nanti balik singgah ler amek yer…’

Kiranya..aku sempat bakar semua muffin sampai siap then baru en.somi balik..
Sementara tunggu jiran balik sempat aku iron baju…cemerlang sungguh..

Elok dok iron..dpt call dari jiran cakap dah sampai..
Elok aku dok turun tangga..dah dengar dah suara si kecik tu…
‘assalamualaikum...’

Amboi...bukan main seronok dia awai2 lagi bagi salam tepi pagar..
Pastu comel jer ucap terima kasih..



Tak sempat nak masuk umah dia dah dok sebok dgn muffin dalam piring kat tangan mak dia..
Terus mak dia usik cer tanya cik Aida sebiji berapa harga ni? Hahaha
Tak dan masuk umah dia dah amek sebiji dari mak dia..

Well..aku happy sangat...
Sbb dapat menggembirakan si kecil tu..
Bila wat kerja dengan ikhlas...hasilnyer pun rasa menjadi jer...


Thursday, February 16, 2012

Kisah anak jiran sebelah..bukan mengumpat tau!


Petang semalam balik umah sampai same time dgn jiran sebelah..
Eh..ni jiran sebelah kanan..yg I kamcheng..bukan jiran belah kiri tu yer..ahaks…

Jiran I ni tengah menunggu masa nak beranak 2nd baby…
Ni dia baru balik kerja dan amek anak sulong dia  (lelaki) yg dah 3 thn lebih kot umur dari nursery..

Kebetulan pagi tu masa tengah bersiap nak gi keje en.somi cakap kete jiran sebelah berbunyi..

So, aku sms jer gitau dia subuh2 hari tu..

Tu yang bila kebetulan jumpa depan umah petang tu..terus dia cakap nasib baik I inform..takut kete dia rosak ker..wat hal pulak…I just takut bateri abis jer..tak pasal kang tak leh start kete..

Kami biasala.. ‘ahli mesyuarat pagar..’
Asal sembang jer mesti tepi pagar..muahahahaha

I dah lama perasan tau..
Anak dia kalau nampak i jer mesti muka excited..senyum2 nampak gigi..
Pastu mesti nak datang tegur...muka senyum2..malu2 jer nampak..tapi org ckap..malu2 tapi mahu..cenggitula rupanya...

Tapi petang tu kan..
Tengah i sembang dgn mak dia...
Boleh pulak si kecik ni keluar kete..dia datang kat pagar..senyum2 tengok I..
Macam nak cakap sesuatu..tapi i kan dok sembang dengan mak dia..so dia tengok jer la..

Tapi sambil2 tu memang kami dok perhati apa la si kecik ni nak buat..

Tiba2 dia jalan keluar gate umah dia...mak dia belum tutup gate lagi..
Dia datang depan gate umah aku ni..
Aku pun gi la depan gate senyum2 tanya dia  ‘ada apa Zafran?’ (tu nama dia ler)

Ko tau dia cakap apa?































 




‘cik Aida ada kek tak?’







Hah?!!!!!! Tanjat acik tau…ingatkan nak apa tadi..tapi  acik tak der kek la arini..

Terus mak dia gelak ‘pepandai jer minta kek kat cik Aida yer..buat malu aku jer la’  ahahahaha

Tu la..asal wat kek..mesti aku bagi sket kat jiran sebelah ni..Zafran ni suka makan lak..
Last buat rainbow cake time krismas..
Lagi tengok muka aku  dia ingat kek ajer la..

Nampak sangat ko dah teringin nak makan kek yer Zafran..tengoklah..bila free acik watkan ok...


U melt my heart today..hahahaha
Really..u make my day la Zafran…


Bila masuk umah..citer kat MIL..
Terusla org tua tu cakap..buatla kek satu…dok sengih2 macam kerang busuk..

Ewah2..mak oii…over lak..macam dia yg kena wat..
I tak kuasa nak buat..kalau weekend tak per la..
Ni weekdays..sorry..i fenat..dah nak cuti balik kampung..lagi tak kuasa nak buat..hahaha

MIL ni kan suka jamu org…suka bila org puji…bangga la tu…isk..isk..
Walaupun bukan dia yg wat kek..tapi tumpang bangga dgn menantu uollss..

Aku rasa la kan.. (based on pemerhatian masa bagi kek bawa gi umah SIL)
Kalau aku wat red velvet cupcake yg comel tu..tambah lak kalau aku wat u soh dia bawa gi umah sesapa..konon bawa buah tangan ler menziarah org…
Muka mesti senyum memanjang..stock muka bangga…
macam tertulis kat dahi ‘kek ni menantu aku yg buat ni’
macam nak habaq satu kampung walau org tak tanya lagi..
the very tok2 zaman dulu nyer style…haha
I lap u mak!

ehh..nak citer pasal anak jiran jer pun..tercerita pasal MIL lak..hahaha



Wednesday, February 15, 2012

Tomyam


masak tomyam jer pun..
resepi takyah ler tulis..minta pelempang jer kalau tanya..

tapi just nak habaq aku guna 4 paket perencah tomyam adabi nak masak seperiuk ni kasi pekat sket..



Tuesday, February 14, 2012

Orkid lah..


batch mula2 yg aku beli dah berbunga kembali..

baja tak letak pun...isk..stok baja taik ayam dah abis..
patutla bunga lain semua merajuk tak berbunga jer..

rak utk orkid pun tak beli lagi..
isk..tunggu durian runtuh la kot..





Monday, February 13, 2012

Paparich


Entah kenapa petang weekend hari tu aku rasa macam nak sangat keluar..macam bosan...

Padahal pagi tu dah melangut kat spital sampai sekerat hari..
Habis satu majalah bermuka surat  lebih kurang 160 aku sempat khatam...

Bila en.somi jemput balik...terus ajak singgah MBO..mall baru dekat area umah..
Konon saja nak melawat kedai Daiso (supermarket jual barangan Japan setiap item harga rm 5)..
Tu pun sempat aku beli lapik kaki nak letak kat dapur dan penyagat (slicer) while en.somi beli screwdriver kontot..

Macam mana pun..lepas asar aku tetap ajak en.somi keluar…
Bermula ke Andalas...gara2 mencari farmasi yg doktor sarankan utk cari specific ubat tu..
Farmasi kat umah aku tak jual..

Lepas tu terus ke Seksyen 7...cari tudung kat Ariani...heh...konon nak matching dgn baju baru..sebenarnya..lagi tak dapat tudung tu memang tak senang duduk...tu la pasal asyik ajak keluar jer tu..


Lepas tu apa lagi...

Ajak en. Somi minum kat Papparich...tak pernah try..al maklum..selalu minum gerai murahan atau kedai mamak jer ;)


Kat area ni dah banyak shoplots..jenis butik..butik tudung jer dah ada berapa..butik baju..butik beg..butik designer Hatta Dolmat pun ada kat sini..macam2 la ada…makin meriah..



Milo Dinosour ni memang taste aku…sedap..tapi utk yg kencing manis..AWAS!
En.somi dgn teh nyer…

Haruslah ada makan2 ringan2  yer tak?


Mine..garlic naan with curry  >>  gila berminyak kari dia….

En.somi makan wholemeal toast with kaya and butter kot…

Burp…Alhamdulillah..jom balik..

eh..tayang sekali lagi..  :)





Friday, February 10, 2012

CIli padi

Dulu aku pernah post kan pasal tanam pokok cilipadi kan?

Ni ha update…

Korang tau tak geram betul sekoq kucing liaq ni…

Mentang2 la baru jer tanam..benih belum bercambah lagi..

Dia ingat aku nyer pasu tu pasir tempat dia berak ka?

Mujuq la haiwan memang tak berakal...

Dia dah korek2 tanah..dah ready nak melabur…mujur MIL perasan terus halau…
Terbantut ko nyer projek…hahahaha…

Balik kerja tengok..memang berlubang la sebelah pasu panjang aku tu…
Tak kuasa aku nak check ada ‘intan berlian’ ka dalam tu..aku assume tak dak la kan..

Lepas tu..en.somi terajin..dia pi tabur balance biji cabai yg ada tu...sbb dia takut abis rosak dah yg kucing tu punya kerja..

Hasilnya…


Pasu kecik yg aku tanam..tak di ganggu kucing..

Pasu panjang tu…ermmm…banyaknya….

Macam nak kena pindah pasu jer..
Kang rapat2 sangat nak jadi pokok camner lak kan...

Nanti la kita beli pasu…

Mudahan pokok ni dapat hidup subur berbuah...
sekarang cili hidup pun sekilo dah mahal ko!





skarang makin besar..mungkin ada yg mati dek persaingan di tempat yg sempit..huhu..




Thursday, February 9, 2012

Kipas Jaguar..tetiba Jaguar..

Ada satu hari tu pi Jusco Bukit Tinggi..asalnya nak cari kepala paip..

Tapi aku terjumpa kipas kecik comel ala klasik gitu...

Ala2 kete Jaguar tak bonjol atas kipas tu?

Mahal gila kipas ni..kalau tak silap rm 200++

Padahal size kecik gila..macam utk letak atas meja study or your workstation jer pun..