Wednesday, January 11, 2012

Totally disaster!


hari tu en.somi niat nak banje opis dia sarapan pagi..
dah minta tolong staff dia order nasi lemak ayam rempat dekat area opis dia..


kena esoknya..
staff dia cakap kedai tu dah pindah Selayang...
mak aihh..jauhnya..


kelam kabut la kawan tu nak pesan mana lak ni..esok jamuannya..
dah inform staffs semua kata ada breakfast provided esok..mati la!


apa lagi..
en. somi tepon talian hayat beliau...

isteri tercinta yg gorgeous lagi sweet..

terpaksalah i kelam kabut order kat akak opis i lak...
dia memang meniaga nasi lemak..
tapi tak dapek la nak berayam goreng bagai..
order kol 11 am..kedai ayam dah tutup..
sotong kat supermarket pun tak ada..

nasi lemak telur goreng jer la yer sayang yg boleh i arrange kan..

kesian nyer pasal...

mlm tu balik kerja terus wat instant choc muffin..
dah lama beli muffin mix ni..tak terbuat2 lagi..

1st batch i lupa letak choc rice..
sbb tak berapa sedap beli mix dari yen ni...
letak choc rice boleh la selamatkan sket rasanya..


selalu beli muffin mix blueberry..tu pyg paling sedap..
yg choc nyer paling ngeri nak cuba..takut tak best...see..memang tak best..


sekali ingat muffix tu sikit sangat..staff nak jamu dalam 32 org..
muffin tu sikit jer..
baik wat moist choc chiffon cake...

buat pun main bedal jer ikut dan..
tapi dari awal lagi aku dah pelik dah..

electronic digital scale aku macam someething wrong..
sukatan macam tak betul..

amek kau...
kek tu punya naik tinggi sampai kena besi pembakar atas dlm oven..
sampai hangus..berasap bila bukak pintu oven..


tengok gambar atas ni...perasan tak ketinggian kek tu dari dalam loyang?

tu pun aku keluarkan dan adjust para dalam oven tu bagi lagi rendah supanya ketinggian kek tu tak kena besi pemanas kat atas dalam oven tu..



akhirnya...
kek terlebih naik..tapi lompong di tengah...
seee..bila tunggang terus boleh separate 2...


memang disaster sungguh...
dah la lama tak wat kek...tiba2 hancus..sedih...

walaupun rupamu teruk...tapi rasa menten sedap..hahahahaha





4 comments:

  1. hangit ka hang wat kek chiffon coklat...aku xpnah try lg chiffon...snang ke eh nk buat...akunyer springform mcm hang n yer..rendah ja...sbb rs aku chiffon, tinggi kot kan...acuan dia...

    ReplyDelete
  2. hahaha...takpe2..asalkan makan rase sedap oklah tu!...yana ni tak pernah membaking agaknye boleh jadik mcm tu kot nanti...hahaa...

    ReplyDelete
  3. Ms J..
    Actually kek tu tak hangit..
    cuma bahagian atas tu dah naik tinggi sangat sampai terkena besi pemanas oven..part tu jer yg hangit..isi dalam lapisan bawah semua ok jer..

    resepi ni mmg ikut sukatan utk size acuan aku..8 inch..
    sebelum ni buat ok jer..
    kali ni aku suspect sbb digital scale aku wat hal...sukatan lari...

    ReplyDelete
  4. yana..
    kalau ikut resepi slalu ok jer...
    kalau tak pernah baking pun insyaallah ok jer...practise makes perfect..hehe

    ReplyDelete