Tuesday, January 31, 2012

Udang goreng cili hidup resepi Kak Long


kalau beli udang besar..rasa sayang nak masak sambal udang...
sbb takut rasa sambal tu overshadow rasa udang yg sedap..

mujur kak Long perkenalkan resepi yg selalu dia buat...



kentang - hiris nipis2 dan gaul garam kunyit, gorengkan biar rangup, ketepikan
then
udang - gaul garam kunyit, gorengkan separuh masak...ketepikan..

tumis 3 biji cili merah dan seulas bawang putih yg telah di blend...
tambah gula garam ikut rasa
masukkan kentang dan udang tadi...gaul mesra..
perah limau kasturi sebiji untuk menambah rasa...
masukkan hirisan bawang besar

biar masak mesra..
sedap dimakan dgn nasi panas...

ps: gambar di atas tiada kentang sbb dah abis pakai dan malas nak gi beli...

aku tumis sayur sawi pendek ni skali...






Monday, January 30, 2012

Main lastik helicopter berlampu malam2

owh..sebenarnyer aku lupa nak cakap tetamu terakhir yg pulang ialah family BIL..
diorang bertolak lepas isyak kot..tak pun around kol 8.30mlm terus ke Terengganu...

tapi sebelum tu...

kita layan anak buah main dulu..


diorang hari tu pergi i-City.. so berlambak jual mainan yg ada lampu ni...


macam lastik...cuma perlu lastik bende tu ke atas..nanti kipas dia berpusing turun macam helicopter...ada satu small LED kaler biru..saja nak bagi attractive..


sapa yg main sebenarnya ni?


aku try main gak..tapi macam tak jadi jer..
owh..itu salah mainan tu..sebab plastik dia macam dah nak rosak dah..



letih tak korang layan tetamu dari tengahari sampai malam?

pasni kalau nak buat kenduri makan2 sure aku prefer catering jer..
tu kalau aku yg organize la...


 

Friday, January 27, 2012

Rainbow cake for him and tuna puffs!


Post bab letih ni makan masa berhari2 nampaknya..
Walaupun kejadian tu hanya sehari…tapi boleh kerat2 cerita jadi berentry-entry…

Bila dah ramai2 lepak kat umah…
Aku ingat bolehla buat sambutan rahsia birthday en.somi...
Sambutan yg diawalkan…padahal birthday tak sampai lagi…ada seminggu lagi…

Tak per..bila ramai..kalau buat kek pun baru laku…
Takder la asyik kami berempat jer yang nak mengadap…ops..FIL diabetes…kena sorok sikit kek daripada pengetahuan dia….


Pagi2 lagi aku dah buat kek…konon nak try rainbow cake..tapi malas nak google resepi..
Akhirnya..aku guna resepi red velvet jer..Cuma pakai coloring saja..

Org sebok repair tangki..aku sebok buat kek…
Siap sebelum adik beradik datang terus masak untuk lunch…

Semua tak perasan ada kek..hahahaha..i kan biasa..suka wat kerja senyap2 jer..
Tak reti buat kerja ramai2…rimas…terus tak tau nak buat apa nanti…


lepas frosting..comot gila...

bila dah set..keluar dari peti sejuk..

Pecan nut tu aku malas nak potong kecik2 dan tabur..jadi susun ikut suka hati jer..
Yg lain tu aku tabur sisa kek yg berkaler2 tu…


en.somi yg basah peluh gila tak mandi busuk belasah saja sbb dah lewat petang...


kanak2 kecil 2 org dah balik awal..tak sempat merasa kek...







Yang pasti…semua teruja tengok kek kaler pelangi tu..hehe…

Happy Birthday yayang!


sebagai hidangan petang..sekali dgn kek..
senyap2 aku masuk dapur buat tuna puff ni..
takkan nak makan kek jer kan?



tiba2 SIL perasan..terus ramai2 datang tengok...
masing2 terus excited nak balik buat kat umah masing2...

resepi aku tengok kat blog Aku Bukan Chef..

senang sangat..
beli frozen puff pastries..
beli tuna dalam tin with mayo tu...sudukan kat tengah puff pastry..lipat dan tekan dgn garfu..ikutla kreativiti masing2...
sapu telur dan bakar 20 min...siap!

pahamkan sekarang kenapa aku letih?
kerja dari pagi sampai malam...huhu..

Monday, January 23, 2012

Anak2 buah en.somi

Selingan:

Happy Chinese New Year to all...
wish u a very Happy New Year...for years to come...



Owh..ni kira selingan cerita semalam…bab keletihan….
Bab family gathering...
Antara anak2 buah size kecik en.somi yg ada...3 org ni jer..tak cukup quorum ni..
Anak buah yg dewasa pun ada sorang jer yg datang…

Nasib baik la depa ada geng..kalau tak..susah nak kawal..
Ni bila bertiga..pandai la main sesama sendiri..





Aarij ni adik..amboi...tenung maut yer...kuat menagis jugak..mau dia teran suara bila merajuk...macam kena dera...


Ni abg dia Arman...asyik peace jer..peace la ko situ...dulu kecik2 pun suka wat perangai melalak jer…sekarang dah besar sikit..dah pandai buat hal sendiri…
Makcik masih ingat lagi dulu ko letak bawang merah tok celah kerusi putih makcik yg ko wat macam kerusi sendiri tu..bukan kata bawang..duit syiling paksu pun ko sorok celah kerusi tu wat macam tabung lak yer...


Asal org lain dok kerusi tu mesti dia macam tak puas hati...ingat tu kerusi dia...tapi tu kerusi makcik tau...




Ni hakim...anak tunggal BIL...darjah 4 kot...dok Terengganu..
Susah nak jumpa time gathering almaklum depa dok jauh sangat...
Dia paling suka ajak makcik and pakcik main…



Mahu pulak budak ni kena dukung dgn cousin dia…kalau tak asyik berkepit jer dgn ibu dia..




Susah benor nak amek gambaq budak kecik dia..tak duduk diam..



Ni sebelum balik..



Pandai jer bila org cakap peace…terus tangan naik 2 jari otomatik….
Pandai posing la dak kecik ni..Cuma tak static lama…hp makcik bukan ada camera canggih..lambat sket nak snap…abis gegar…








Friday, January 20, 2012

Keletihan

Hari tu aku asyik mengadu jer..letih..letih…letih..
Kadang2 susah nak cari masa untuk golek2..rehat puas2..
Nak buat macam mana…rumah aku ramai jer pelawat datang…
Itulah lumrah hidup bersama PIL…
Ada jer anak2 diorang akan datang melawat..


Sebulan sekali confirm ada tetamu..
Kadang2 2 minggu sekali pun ada..bagus betul anak2 mereka..rajin menziarah ibu bapa...


Yer la..tak semua datang serentak...
Ada yg datang minggu ni..
Kang minggu depan org lain pulak datang..ada yg pesen main terjah jer..tiba2 jer muncul..tak inform awal2…tapi tak per..yg main terjah2 ni datang kejap2 jer..tak lepak lama2…


Tambah kalau anak yg Sulong datang..mesti dia ajak adik2 yg berdekatan yg lain datang berkumpul sama…lama tak jumpa agaknya…
Asyik bergathering saja…
Bukan aku tak suka…aku tak kisah…Cuma aku letih…bukan aku saja…
MIL pun letih..kesian dia…kadang2 dia mengomel juga kat aku yg anak2 dia ni mai lewat…dah dekat tengahari baru sampai…mai la awal tolong masak…
ehh..ada jugak yg dah masak siap2 dari umah bawa lauk…bagus…senang kerja aku..
kalau masing2 bawa lauk siap2 pot luck pun lagi bagus..


Mana la org tua tu tak bising…sekali berkumpul sampai belasan orang…ayam paling kurang pun seekor mesti abis di masak…beras kurang2 mesti 6-7 pot utk di tanak..sayur nak di tumis..

Sapa nak buat semua tu?

Aku dan MIL jugak...kami kena pulun start beli ayam..cuci ayam...(dah la aku dan MIL sering mengalami sakit pinggang kalau berdiri lama sangat kat sinki cuci ayam...) kalau depa tak sampai lagi..kami kena la masak dulu..takkan nak start masak pukul 1 tengahari kan?


Bila jadi tuan rumah..mesti penat bab masak..bab kemas..basuh pinggan mangkuk..masak air..bancuh air..bab entertain tetamu..
Well..aku tak masak sangat..sbb korang nak datang ramai2..sila lah tolong masak sama..
Aku tolong masak nasi dan sayur saja…hahahahaha..


Salah satu faktor penyebab keletihan adalah..masa gathering yang agak panjang..
Yer la…diorang jarang2 datang berkumpul…
Sekali berkumpul…hah..amek kau…dari tengahari sampai kol 8 malam baru semua beransur pulang…


Takkan aku senang lenang petang tu nak golek atas katil dok diam2 dalam bilik?
Sure la tak kan….


So kawan2…dah tau kenapa aku jarang dapat bersama utk sesi lawat melawat kengkawan yg lain adalah di atas faktor keletihan….


Ada masa yg aku rasa amat malas sekali untuk keluar ke mana2 selain melepak dalam bilik sendiri..dalam rumah sendiri..buat hal sendiri…terutama time yg bila tiada tetamu datang bertandang di rumah…


Dah..asyik mengadu jer lagi aku ni…
Bukan aku saja tau..en.somi pun bising jugak..tapi sekadar bising sesama kami berempat jer la..takder la bising kat adik beradik dia yg lain…
Aku mengadu kat sini pun  sebab MIL pun asyik mengadu/mengomel kat aku…tapi dia tak berani cakap depan2 anak2 dia…hahahahaha…
last2 aku yg kena tadah telinga dengar mulut dia berkicau….hihihi

padahal aku tau..
dalam hati dia tu ada taman..eh..dia suka jer ramai2 datang..sebab dia suka bab jamu-menjamu makan kat org..pastu..sendiri penat...


ni ha lauk2 gathering anak beranak...adik beradik..



sayur sawi pendek aku yg tumis…


udang goreng resepi kak long..ni kak long yg buat..udang mentah di bawa kak chik..


asam pedas MIL..ni lauk semalam tak abis..


sambal belacan..kak long kot buat setelah sampai ke sini..


gulai ayam..patut MIL yg buat..tapi start nak masak agak lewat..kak long sampai..dia tolong buat rasanya…


sup tulang kak chik masak siap dari rumah dia..

ulam MIL dan kak chik pun bawa jugak..


kami berhidang kat lantai hall saja...guna old newspaper..senang...

kata ramai org..ada la sedozen lebih kurang..tak termasuk kanak2…




Thursday, January 19, 2012

Aku yg kau panggil Puteri..


Dialog suami isteri..


I : u ingat tak dulu masa bercinta..masa mula2 kawin u panggil I apa? (mula dialog budget cute dan manja..hihi)

S: ingaat...Puteri Gunung Salji.. (sambil tersengih macam kerang busuk..)



I: sebab apa Puteri Gunung Salji?  (mata bersinar2...mulut senyum simpul..harapkan jawapan yg bisa mencairkan hati)

S: sebab u putih sangat…(terus buat muka budget comel)

I: tapi sekarang u panggil I apa? (dah start jelingan tajam..)

S: Ice bear..  (konon muka cute manja..tapi budget nak kena lempang..)


I: ok fine..taknak kawan..u mammoth!

S: alalala.. ice berg ni…

I: haip! Tadi ice bear...skarang dah ice berg?
Makin BESAR nampak..lagi taknak kawan..U MAMMOTH!





Wednesday, January 18, 2012

Abg Aaron Aziz ka Abg Syaheizy Sam pilihan hatimu?



Mode lagu P Ramle..

Kalau la aku..jadi teman mu..
Masak memasak…serah pada ku…
Kalau lah aku jadi suami…
Kain baju..aku cuci...


Manakah satu..pilihan hati…

Tukang masak ke tukang cuci?


Ehh…

Bukan…

Pilihan yg ada…ehem…
Abg Aaron ke…..tumpang lalu tangan hulur kedepan badan bongkok sket..kepala tunduk dgn muka tersipu2 malu lalu kat depan dgn penuh kesopanan…sila muntah


Or….Syaheizy Sam…auuwww..auuuummm!!



Tak kira la cerita basi ke tak..aku tetap nak tulis gak ni…

Abg Aaron skarang ni menjadi kegilaan ramai gadis kalau tengok drama or movie..
Berpusu2 makcik2 mai masuk panggung..ehh..gadis…

Tapi kan..aku tak da la ikut sangat drama or movie yg dia berlakon…
Cuma tertengok2 sikit2 tu ada..

Badget lelaki macho..sweet..romantik nak mampuih…waaaaaaa….sangatla lelaki idaman kalbu....bikin hati gadis ku mencair.....lemah lutut I tau...tetiba buat pengsan kot2 Abg Aaron mai tolong cepung...berangan..terberak dia angkat aku satgi...berat sangat..

In real life...korang rasa ada ka lelaki macam ni?
Macam susah jer nak cari...



Sapa tengok Bini2 ku Gangster? Angkat tangan..angkat tangan...me..me...tengok  movie download kat laptop jer pon..kantoi cetak rompak...

MAN!!! That’s real!!
Bukan sbb dia ketua gangster or bini dia pun gangster...

Tapi sbb WATAK dia REAL…terus jatuh cinta dengan lakonan Syaheizy Sam…I lap u laling…muah..muah…

Patutla dia leh menang ABPBH..


Aku rasa abg Aaron pun maybe tak mampu berlakon macam tu..
KELAKAR gila..MANJA..SWEET2 jugak..TAK CONTROL macho langsung..memang gaya seorang lelaki normal majoriti rakyat Malaysia...
Ni pendapat aku jer la..

Part paling aku ingat...
Part tengah bersiap nak gi keje...tetiba jatuh tangga...
Bila bini dia lalu dan2 buat2 pumping macam baru pas exercise la konon…cover malu nyer pasal..

Pastu part paling tak tahan....

Part lepas dia kawen lagi satu tu…
Bini kedua dia si Intan Ladyana tu..
Konon malam pertama la..ehem...

perhatian..ni topik org dewasa sahaja..
kanak2 shuuuhh..pi main jauh2..

Cer bayangkan abg Aaron leh ker berlakon goyang pungkoq gedik2 tengah bertowel jer camtu?
Abg Aaron nyer watak kalau mesti control macho nyer kan..sweet2 romantik bikin hati cair nyer style..no..no..no..not so real man..
Abg Sam berlakon part menggoda tu kelakar gila..memang normal la bagi aku…

Ko nak laki romantic ka yg ada sense of humor boleh menceriakan hidup ko?
Konpem la aku nak yg boleh goyang punggong cam abg Sam tu…matikla kalau laki aku baca ni…
yayang…I tau u no hal nyer nak wat cam abg Sam tu…hiks…cover..cover..

Ehh…korang jangan kata aku cakap lucah pulak…
Korang pi tengok dulu movie tu..then korang pikiaq la balik apa yg aku tulih ni…




Tuesday, January 17, 2012

Tin munchys yg sweet sangat..

ko boleh bayang kan kalau gi shopping dgn en. somi cam mana?

macam rancangan shop till u drop...

kot set time berapa minit, sila amek barang dgn specific budget..then terus ke cashier...


there u go...hampir sebijik situasinya di sini..


patutla dia leh jimat duit banyak...tsk...tsk..





ni gara2 ada tetamu nak datang dinner ari khamis..

jadi rabu mlm pas maghrib nak gi econsave beli sedikit sayur2an..

aku pun ada specific barang nak beli jugak..

siap dah tulis senarai barang dalam hp..ehh...type...
takut terlupa la..



sekali sampai depan supermarket..
en. somi cakap..beli cepat2...taknak lama2..nak cepat balik..

ko dapat maksudnya?

terus aku bagi cadangan...
aku gi amek barang kering..
dia beli barang basah..sayur ler tu..

dia cakap paham2 jer la kalau dia beli sayur..sayur apa jer dia akan amek...

i said..don't worry..
lepas aku settle dgn barang kering..i'll check on him...hahahahahaha


cer korang bayang kan...
dalam dok kalut2 cari barang....softener daia peach 2 size besar, gula 1 kg, ambi pur car, pantyliner..sambil congak duit cukup ke tak aku bawa 100 jer..hahahahaha
sempat aku notice tin biskut yg cantik ni...
memang dasar pemboros..kaki shopping...

apa lagi...cekau 2 tin masuk dalam shopping beg..
ada lagi satu corak dia aku tak berkenan sangat..mujur..kalau tak..sure kopak aku tambah lagi rm 9.50 utk satu tin..
well..tin ni leh wat tempat simpan barang...letak atas chest drrawer pun cantik..atas rak pun cantik...



settle arang2 kering..terus jumpa en. somi beratur timbang sayur...
terus check list betul tak dia amek apa yg mak dia pesan semua...
apple, orange, bendi, tomato, bayam,sawi pendek,baby jagung...
terus gi kaunter bayar...

aku rasa kami beli barang semua tak sampai 30 min!!!
syabbas bettey!! syabbas...


eh..bukan Syarikat Bekalan Air Selangor na...haip!





Monday, January 16, 2012

Nasi Arab

Lunch aritu tak tau nak kemana...
nampak ada kedai nasi Arab baru kat area CIMB..
meh cuba..
cashier dia memang org Arab..
tapi nampak pekerja macam Indon...



ni air Cherry...set sekali nasi mini..
konon set kecil la...

sup dia lain dari sup kita..but ok la..


ni la mini set khabsa chicken..
tapi aku pelik khabsa bukan tomato ka patutunya?
macam nasi ayam..tapi rasa lain..
nasik dia still banyak walau kata set kecil..
ayam jer kot yg kecik...


so far..set ni rm 9.
kenyang makan..

tapi tak leh lawan al-diafah..itu tetap di hati...





Friday, January 13, 2012

Tanam Cabai Melaka


Hari sempat beli  lagi 2 pokok orked..
bunga kuning ni dan bunga oren..tu dah potong dah bunga dia..
tapi yg bunga putih rasanya la..tengah nak naik bunga dah...

best bila tengok merimbun...
tapi para still tak beli/tempah lagi..


pokok paling senang tanam..naik jer..
en.somi suka pokok bunga ni..daun dia ubat tau..mama cakap boleh guna balut tungku org lepas bersalin...


pokok bunga duri kaler kuning ni paling menjadi bunganya...
yg bunga merah dan putih tak jadi bunga pun..mana silapnya?


pokok ala daun pandan ni elok di gantung sebenarnya...
tapi tak beli pasu gantung lagi...


masa beli orkid tu sebenarnya aku beli sekali benih cabai...
dah tanam cili padi..tapi lupa amek gambaq..
harap2 menjadilah pokoknya...