Thursday, December 27, 2012

Being in Control without Being Queen Control – Part 2

Being in Control without Being Queen Control – Part 2


Mari kita sambung point kedua dari tajuk perbincangan..ehh..aku ada ajak berbincang ker?  Muahahahaha

Agak2 korang kenapa aku jawab camni?

‘Jangan bagi muka kat laki start dari awal2 kawen lagi…’  

Sebab..masa diawal perkahwinan.. tolerance rate antara pasangan masih tinggi…
Almaklum..baru dalam proses penyesuaian diri masing..
Dalam proses nak menerima hidup berdua..bukan sorang2 macam time bujang dulu...
Jadi..kalau ada salah dan silap tu..tak der la boleh sampai nak berperang..boleh bersabar dan di bawa berbincang..

Masa ni la suami akan cuba ambil hati isteri..cuba nak memahami..cuba nak buat sebaik mungkin utk isteri..dan sebaliknya…
Time ni la ala2 kalau masak tak sedap pun..suami takder ler marah or menyakitkan hati sangat..boleh lagi pura2 puji or ambil hati…walau tekak tak dapat terima masakan isteri..


Tapi awas wahai sang isteri…
Memang impian rata2 gadis2 normal berangan konon nak layan suami bagaikan raja..
Masak,mengemas..menyambut suami ketika pulang dari kerja, ambil beg..salam cium tangan bagai..diwajah penuh senyuman sambut suami kesayangan pulang dari kerjaan..wahh…macam bidadari syurga la konon…tu memangla angan2…konon2 pasangan bahagia..

Tapi realitinya?

Pikir ler korang ni suri rumah ker BERKERJAYA?
Korang BALIK kerja same time ker awal dari suami? Tempuh jalan yang jam tak?
Ada PEMBANTU ker utk wat kerja kat umah?
Ada banyak MASA nak buat semua kerja?
Ada banyak TENAGA nak buat semua kerja?
LARAT ke nak LAYAN suami mengulit manja kalau badan PENAT buat kerja?


Face the reality

Dalam berumahtangga..perlu kerjasama dua belah pihak…

Kalau dari awal korang ler tukang masak..tukang cuci...tukang buat segalanya..
Korangla iron lady bionic woman superwoman...
Sampai ke TUA ler korang akan jadi tukang utk segalanya...
Suami naik lemak..
sebab dari awal kita jaga makan pakai segalanya sampai dia terlupa bagaimana nak buat perkara remeh temeh tu sendiri..bukan saja terlupa..mungkin tak mau ingat..
jadinya...

korang ni ISTERI ker ORANG GAJI sebenarnya? 
Cer jawab...

Apa peranan suami sebenarnya?
Apa peranan isteri?


 
Takder pulak dalam al quran or sunnah yg cakap tugas isteri buat kerja rumah segala...

Kalau ikut ilmu ku yg cetek ni…

Tugas isteri ‘layan’ suami…
Jaga maruah suami
Jaga harta suami

Suami pula kena sediakan keperluan isteri yg basic la..
Tempat tinggal..kenderaan..pakaian..pendidikan..nafkah zahir batin..


Sebab tu ler org Arab kalau nak kawen diorang selalunya akan sediakan pembantu rumah untuk isteri..
Tapi..kalau dah tak mampu nak sediakan pembantu...
Suami kena la tolong isteri buat kerja rumah..


 
Sedangkan Nabi pun boleh selinsing lengan baju tolong Aisyah di dapur...
Apakah korang ingat korang (para suami) lebih hebat dari Nabi sampai satu kerja apa pun tak leh tolong?


 
Itula maksud aku why jangan bagi muka dari awal..


 
Jangan bagi muka semua kerja kita (isteri) yg nak kena buat..
Bahagi tugas..buat kerja sama-sama…baru lebih bahagia..
Sebab tu kena mula dari awal perkahwinan..
Kalau dah lama kawen baru nak buat..
Maaf la…dah jadi tabiat yg sukar dibuang la jawabnya…
Dari awal kalau ko yang dok iron baju suami..tiba2 ko nak suruh dia iron sendiri?
Kirim salam ler jawabnyer…
Eh kenapa iron baju? Aku bagi contoh jer la… ;)


 
Kalau dari awal dah sepakat..
Takder la ko bahagia dan aku derita sorang2 buat kerja yer...
Ko senang2 relaks mengangkang depan tv..terbaring lena peluk bantal…
Aku berpeluh  ketiak dok tonyoh dapur…

takderla..makin lama  kita buat kerja makin tak ikhlas..sebab bengkek jer..badan penat…
Bila tak ikhlas..sia2..tak dapat pahala pun..silap haribulan tambah dosa lagi adalah..
Kemudian mulut pun bising..almaklum..perempuan la katakan..
Tak bising tak sah kan?
pastu..mengungkit macam2..suami pun meluat dengar..
Lama2 boleh bawak berperang…nehi nehi nehi



 
Tapi itu tak bermakna korang boleh bermalasan tanpa buat apa..
bagi semua kerja suami buat…no no no
bukan alasan utk buli suami buat semua kerja..
bukan alasan untuk jadi Queen Control...


suami perlu untuk kita HORMATI…


 
kalau dah hidup bersama tu..
takkan la korang tak dapat faham perangai suami sendiri kan?


 
Pandai2 la nak ‘tegur’ kalau ada yg tak kena..
Korang lebih mengetahui perangai suami sendiri..
Jangan sampai menjatuhkan maruah suami..ego suami...
Kena berhemah...bukan ‘mengontrol’ suami..


Peranan isteri sangat besar sebenarnya..
Tulang belakang suami..


 
Aku masih ingat pesanan mama sebelum kawen dulu...

-jangan berhenti kerja lepas kawen  

>> ni kes dia risau apa2 hal kang susah nak mula hidup baru...

-jangan bagi muka kat suami  

>>>hahahaha...mak sapa la ni..bagus betul nasihat anak...

-kalau suami sudah berani ‘angkat tangan’, jangan tunggu lama..sila la angkat kaki dan blah..

>> maksudnya kalau sudah mula berani pukul isteri..takut nanti keep on merayu minta maaf abg tak buat lagi..then pukul lagi dan ulang proses yang sama..selalu lelaki kalau dah biasa pukul..akan senang nak pukul isteri..so, better tinggalkan awal2...
owhh....ingatkan mama pesan angkat kaki dan sepak sedas..nasib baik ada blue belt....muakakakakaka..ok..just kidding...

Hmmm...tapi bab ni aku nak tambah sket....
Actually..angkat kaki and blah tu bukan lari pi umah mak..atau lari pi umah sedara yer..
Seeloknya lari pi balai polis buat report or pi pejabat agama or at least pi umah ketua kampung ka...at least ada saksi yang boleh sahkan kita ada buat laporan..
Sebab kalau nak fight kat mahkamah nanti takut kita di tuduh sebagai isteri yang nusyuz (ingkar pada suami sebab meninggalkan rumah)..kang bila disabit isteri yang nusyuk..gugur hak kita nak rebut hak nafkah..etc...rugi beb..


Panjang benar aku hurai ni…
Tapi ni adalah huraian daripada perspektif peribadi aku sahaja..
Kalau ada yang tak dapat terima..terpulang lah..
Aku pun bukannya banyak pengalaman…berumahtangga pun baru setahun jagung…

Apa pun..selalu la berdoa untuk kebahagiaan kita….
Mudah-mudahan jodoh kita tu sampai ke syurga…amin…


 

Monday, December 24, 2012

Being in Control without Being Queen Control

Being in Control without Being Queen Control – Part 1

Ceh..tajuk tak boleh blah…

Tapi percayalah…
entry ni terjana dalam fikiran aku sejak diutarakan oleh satu soalan dari seorang sahabat….

Soalannya simple straight forward macam kacang jer..tapi bukan suatu yang senang nak di capai….


Soalan berbunyi begini:

‘Macam mana nak cari lelaki  (suami) yang baik?’

Jawapan aku pun straight forward simple jer keluar tapi bukan senang juga nak capai...



‘Jangan bagi muka kat laki start dari awal2 kawen lagi…’ 
>> jawapan ini turut dipersetujui oleh seorang lagi sahabat lain… ;)

Yes..itulah specificnya apa yg aku jawab…


Dengar macam mudah bukan?
Tapi perkara ini perlukan further elaboration...
Jangan ambil mudah ok…


 
Of coz..perkara pertama yang aku tidak sebut ialah bermula dari diri sendiri…
Kita nak dapat jodoh yang baik..kenala usaha...
Start dengan berdoa pada Dia...
Kalau kita ‘jauh’ dariNya...nak ke Dia perkenankan doa kita?  >> ni subjektif..tanya soalan pada diri kita sendiri...
Kalau ikut logik..kita tak rapat dengan dengan sorang sedara kita..tiba2 kita datang jumpa dia minta nak pinjam duit kat dia..agak2 dia nak bagi pinjam tak?
(e’eleh..tegur pun tak pernah..dah susah baru nak mai minta tolong..ceit...) >> agaknya itu kot yang terlintas kat hati sedara tu...
Agak2 rasa malu tak nak mohon pada Dia kalau kita tak ‘rapat’ dengan Dia?


 

Hasil dari soal jawab dengan ustaz...
(sebab ramai yg bertanya especially mak2 yg ada anak..concern macam mana esok ni nak selidik bakal suami anak2 masing2)

Ustaz beri jawapan yang mudah…


Berkaitan dgn ayat Alquran yg bermaksud ala2 camni..sorry..aku tak ingat ayat yg mana..
Ayat yg something bunyi ‘perempuan  yg baik utk lelaki yg baik dan sebaliknya..’
Lebih kurang macam tu la bunyinya..maaf kalau ayat tu kurang tepat..


 
Kalau ikut logik..nak ke pelacur kawen dengan ustaz atau sebaliknya?
Kalau bunyi macam teruk sangat..kita ubah sket...
‘nak ke kita kawen dgn ustaz tu?’  >> merujuk diri sendiri pada zaman muda belia..
Mesti reaksi kita macam...erkkk...kawen dengan ustaz? Alahai..agak2 dia mau kat kita ker? Terkejut tengok kita macam ni kot….kata diri yg penuh dengan kejahilan…huhu


 
Kesimpulannya…
Ustaz kata..kita secara fitrahnya akan cari orang yang sekufu dengan kita..
Kalau kita baik..sure la orang yang baik akan cari atau nampak kita..
Ni kita solat belum khusyuk..aurat pun masih tak terjaga..tapi expect dapat jodoh perfect umpama nabi…sila cermin diri…<big slap on the face>


 
So kawan2..
Kalau nak dapat jodoh yang baik…
Perbaikilah diri kita sendiri untuk jadi lebih baik dahulu….
Insyaallah..Dia akan membantu..


 
Jangan pulak korang meratapi nasib diri...
‘apalah dosa aku or yang aku dah buat silap sampai dapat laki macam ni..??!!!’


 
Serius...memang akan terpacul ayat tu dari mulut sebilangan kita...
Mungkin kita takler teruk sangat..solat..puasa..bertudung walaupun tak menutup aurat…
Tapi mungkin ada hikmah kita dijodohkan dgn suami itu..mungkin kita yg ditakdirkan dapat membimbing suami ke jalan yang di redhai…who knows…sama2 berubah kearah kebaikan..kalau kita tak ada..mungkin suami makin hanyut…
Sila jangan bersangka buruk kepadaNya..tak baik tau..ingat Allah tu kejam ke bila kita pikir camtu...
Apa yang Dia takdirkan adalah yang terbaik utk kita..
Cuma kita jer tak sedar..sama ada dia nak uji kita makin dekat atau makin jauh dariNya..


 
Amboi3x..ni baru point pertama kupas macam ustazah pencari jodoh pulak...


Aku rasa ramai yang baca tajuk ni sebenarnya lebih nak tau apa yang aku nak kupas dengan point kedua kan?  ;)

Ala...jawapan yg aku bagi kat kawan aku tu?


Penat sei taip panjang...
Nanti aku sambung part 2 ok...hihihi

see ya..

Friday, December 21, 2012

Premix choc cake & tuna roll



sudah lama mood masak-memasak ni menurun..
badan rasa nak bermalas-malasan saja...
yer..bila badan tak fit..rasa tak sihat..mesti kita rasa malas jer..

sakit urat2..otot2..
pinggang rasa ketat..keras macam kayu..
lepas urut..patutla...
angin banyak..lemak banyak..muahahaha

tapi kan..di sebabkan nak abiskan choc ganache yg ada..
aku gagahi diri beli premix choc cake...
ingat yg kukus punya..
tak tengok guideline dia..
rupanya yg bakar..alahai...

seperti di diduga..rasa kurang sedap..
tapi yer la..tekak lain2..
ada yg kata sedap...walaupun di lidahku tak sedap...

tapi choc ganache tu tak abis2 gak..ada belen gak sket..


di hari yg lain..
buat tuna roll..tapi yg pedas..bukan mayonis..resepi dari DTS..
konon2 sebab nak abiskan tepung..yis..
tapi macam tak berapa jadi..
maybe sebab yis tu dah lama..
macam tak berapa naik jer roti tu...keras sket..
takperla..janji leh makan..

kena lak ada teman bersembang time buat tu..
biras datang umah..dgn anak kecik dia..
kukikukik dok bergelak...



Wednesday, December 19, 2012

Carry me in the bag please..



nak ikut..nak ikut..  :(

agaknya..itula apa yg si kecik tu fikir kot..

aku pun nak ikut gak...
tapi apakan daya...
duit tak dak..ko dok umah dendiam udah...

walaupun puas adik dan mak aku dok meracun soh join...

takpa la...
aku tak pi..
tapi beg aku, baju aku, camera aku etc yg pi..huhu..
jangan lupa beli buah tangan kat aku yer..

by this day..dah berapa hari diorang berangkat...  :(
bosanla hari2 ku tanpa berbicara sama mama..
dah ler en.somi pun kena outstation 3 hari..huhu


tapi tu la..
sebelum pi..
dah lama beg aku di aim oleh si kecik ni...
siap kerabat panjat beg..

mms from her mummy:
'Beg ni memang tahan lasak..proven by Ariessa'

hahaha..siap hang senyum na mummy snap picture...
dah la posing atas beg aunty lak tu...

mula2 tokwan kemas beg..si kecik pun sebok gak..sama jer kalut...
macam la org nak bawa dia pi jalan sekali..


tapi...
lepas aunty dia sorang tu buka beg nak kemas barang...
tak tentu arah dia...
double tripple kalut nya..
amboi..amboi..amboi Ariessa...
nak soh aunty bawa pi sekali ke dalam beg tu?
this 'little creature' simply melt your heart rite?


Monday, December 17, 2012

Mandi Wap



Aku rasa adala lebih 3 thn aku tak guna benda alah ni..

sekali dapat makcik urut best..
dia suruh la rajin2 bertungku..bertangas ka..walaupun aku bukan dalam pantang..

jadi terus bersemangat balik nak guna kebuk wasap steam bath ni..

bukan takat aku yang guna...
aku ajak MIL sekali guna juga..
mula2 dia tak mau..almaklum...penakut

kali kedua aku guna..baru dia mau try..
sebab mula2 dia ingat bawa masuk periuk letrik ka apa dok dalam tu..
sekali tengok kat luar..ada corong yang salurkan wap..
jadi sedikit jakun di situ..

tapi dia masuk dalam 5 min jer minta keluar...
tak tahan panas...
lepas tu aku masuk...aku pun panas gak...
tapi boleh la adjust2 sket..

next time aku dah boleh agak nak adjust camner...
kena letak towel gak la...
kang melecet bontot lak naya jer...



Friday, December 14, 2012

Bagan Lalang with family




Tercapai jugak hasrat nak bawa family datang sini..

bapak lagi over..
boleh pulak dia nak mai cari siput kapuq..sorry..

tapi kita ada limited time...

rushing dari tempat kenduri...

gambar makanan pun tak amek sebab leceh..

sebelum makanan sampai..kita biar si kecik ni main atas meja..

ada lak aunty dia sorang tu belikan mainan..
tu la peghak sket dapat barang baru...berbunyi2..



tak taula excited pasai apa ni.. 




tapi kan..
yang bestnya adalah dialog dengan tuan kedai sebelum datang sini..

almaklum..sekarang kan musim hujan..banjir sana sini..

jadi..sebelum pepandai nak pi sana..better kita check dulu...

dah google tak jumpa lak tempat2 banjir...

jadinya...
i kan bijak bestari..wakakaka..

meh kita call jer tokey kedai...


"akak, nak tanya kat sana banjir tak?"
(hello...ko tepon kedai makan tetiba ko tanya banjir dulu..isk..>>ni ayat dalam hati aku jer..)

hahahahaha

tau apa akak tu jawab?

dia gelak dulu ok...

"banjir kat laut adalah..."

hihi..
"tapi kan kak..so far kawasan sekitar situ tak naik air ker? jalan nak ke situ la..saya dari XXX"

hahahahah..kena gelak lagi..

"setakat ni akak tak jumpa la air lagi..yg naik kawasan Dengkil sana tu..."

baru la hegeh2 aku nak booking...

mesti akak tu terhibur dapat panggilan pelanggan cam aku ni..


Wednesday, December 12, 2012

Azzad & Maziah's Wedding


Bertempat di rumah penginapan UM..
Akhirnya..kawen juga sepupu aku yang sorang ni  :)

baru tahu task sehari sebelum kenduri..
kena bagi bunga telur..




anak2 cousin



cousins


relatives







simple n nice jer kek ni


pelamin pun sempoi jer :) 



bunga telur tetamu khas 


cousin and his son 

bapak pengantin..my uncle 

pengantin lelaki is my cousin 






haihh..tangan masuk mulut jer tau.. 

dah nampak camera terus senyum..tangan tetap dalam mulut..

tokwan 




kasi chance letak gambar pengantin banyak2..












Semoga berbahagia selalu...