Friday, December 23, 2011

PD dan Bagan Lalang

Asalnya..aku tanya hubs..
Sampai senawang dulu ke PD dulu?

PD dulu..so Senawang ke bawah lagi..

yayang..apa kata otw balik kita singgah PD nak...?

ok jugak..


korang percaya tak kalau aku cakap aku tak pernah pergi PD?

pergi dalam erti kata sebenar..pergi bercuti ke PD..mandi manda laut ker swimming pool kat PD...
u heard me right...
TAK PERNAH...
macam pernah lalu jer..
tapi tak tau la tepi pantai mana..sebab tak nampak ada org mandi pun...


kami pun ikut jalan biasa..
tapi tembus ikut highway mana tah dalam tu..

pastu jumpa pantai2 peranginan..eh..ni dah ke arah Melaka..

padahal niat asal nak ikut jalan pantai lalu PD then terus nak ke Bagan Lalang..

akhirnya..
patah balik ke pangkal jalan...
Terus ke Bagan Lalang...

nampaknya..percubaan aku kali ni utk jejak kasut ke pantai di PD adalah tidak berhasil..
masuk pekan jer kot..
sapa boleh bagi tau pantai mana org selalu pi kat PD?
Pantai Teluk Kemang?

PD dgn Sepang around 20km jer...
sampai dalam kol 5pm lebih..
pilih lauk dulu cakap nak datang makan kol 6pm nanti..






apa lagi..kata nak senaman kan..
mari jalan2 kat pantai..


baru lepas hujan..air laut pun keruh..kaler coklat..


tu pun ada org mandi..bersih ker?


jumpa bangkai belangkas ni..
teringat kecik2 dulu selalu makan telur belangkas rebus..
kalau ingat pepatah melayu..'macam belangkas' refer to this


kalau asyik suka berkepit jer..kemana pun nak berdua..tak boleh berpisah..
memang macam belangkas..
sbb time musin bertelur...
jantan betina melekap dua2 macam ni..tak nampak kaki terlentang macam gambar di atas..
ni bangkai yg aku terbalikkan....ada sekor jer pun..


dari hujung sana ke hujung sini


baru kami tau kewujudan pasar segar ni..
nelayan naik hantar sini kot..fresh..

1st time tengok lala hidup..tu air laut tu..
macam siput babi dah aku tengok siput dia tu..


aku lupa nama ikan ni..hubs pun tak pernah tengok..


ikan sebelah


kami beli udang minyak sekilo dan ikan tenggiri bunga sekilo..
harga boleh tahan..
aku rasa macam kat Pasar Pandamaran lagi murah..tapi tak tau la se fresh ini atau tak..


tak tau ada kera selama ni area ni...


patah balik tepat kol 6...
hidangan wajib...soong ni besaq gila..amek 4 ekor


kami nak pari bakar..tapi pari tak ada lak ari tu..
saja nak try siakap stim asam boi..makan tak abis sbb full gila..bungkus balik..rasa dia bolehlah..kami bukan penggemar masakan stim..


pepahat masal sambal telur...hubs amek banyak sbb dia suka gila..


sambal pencicah sedap


paling sayang...air jus oren separuh jug tak boleh minum sbb tak tutup lubang muncung jug tu...lalat dah masuk, mati kelemasan dalam jus oren...

apakan daya..bukan rezeki...


1 comment: