Friday, December 16, 2011

Holiday : Turkey 2-7 November 2011, Day 6 (Last)

Day 6 : Istanbul - Kuala Lumpur

Buffet Breakfast at Hotel
Leisure time - Grand Bazaar, Istanbul University etc
Flight to Malaysia


Hari ni last..
pagi2 dah siap packing dah..
free n easy hari ni..
Ramazan hanya akan datang kol 12 noon..bawak kami ke IST Airport jer..

jadi..peluang utk jalan2 sendiri..
silap la pulak tak bawak map..
main redah jer..
ni masjid semalam..


jumpa Old Bazaar ni..
tapi sbb kami keluar awal pagi..
banyak kedai2 sepanjang jalan belum bukak..
ada yg tutup lagi sbb still in public holiday..sini cuti raya haji dalam 5 hari...

Old bazaar ni tak tau ada fungsi lagi ke tak..


ni aku tak tau tempat apa..main snap jer..


ni gerbang masjid ka? aku lupa..
pak jer jalan sampai situ..sbb nak cari toilet..tapi tak ada..
kami tunggu dari luar jer..


perkhidmatan pengangkutam awam...
tak berkesempatan pun kami naik train / tram depa ni..


ni Istanbul university


kawasan ni ada banyak burung...ada org bagi makan..


sambil2 tu..tanya jugakla org mana arah grand bazaar..
sbb kalau mai Istanbul tak gi grand bazaar ni macam tak sah jer..

akhirnya...terus ceria muka pak jumpa grand bazaar ni walaupun tutup..


tapi kedai2 kat sebelah grand bazaar ni buka..
apa lagi..
terus pulun beli fridge magnet..
murah gak..


nampak aku macam kecik jer kan? ehem...


nasib baik jumpa kedai ni..
mama dari kat cotton castle berkenan dgn lampu ni..
akhirnya beli  yg table stand tu...pilih kaler putih..tersorok kat belakang..


pastu sesat gi kedai tudung..
beli pashmina..
tokey kedai siap tanya dari mana..
ni raya selalu diorng bagi sweets kat org..
tapi dia takdak sweets nak bagi kat kami..
takpa..bagi tau direction mana paling pendek dan senang nak balik hotel sudah..hahaha

dia siap tegur pak aku mata dah macam org depa..tapi kami mata tak ikut macam pak..

balik ke hotel pak dah tak larat jalan..dgn nak terkenc..lagi..
so..kita kasi org tua2 balik hotel..
kami yg muda2 belia ni tapau lunch..
beli kebab jer senang..

aku kecewa tak merasa Iskander kebab..
tapi kebab lain pun aku rasa agak sama jer..
tak sempat pesan jangan tabur garam...
damn...MASIN...
baik aku makan kebab kat New Zealand pun lagi sedap..
ni salah kedai la kot..
maybe ada tempat yg betul2 sedap kot...

korang jangan salah paham..
kat sini semua daging/ayam yg depa marinade dan bakar tu panggil kebab..
pastu baru la nak makan dgn nasik ka..nak wrap dgn roti pita ker..


hari last ni..
driver kami tiba2 menjadi sangat ceria...
sbb kami dah nak balik ke sebab dia expect kami bagi tips?

yer la..kan aritu bagi tak cukup...
aku lak takder duit tukar..ada Euro..USD tukar cukup2 utk tips aritu..
kena lak public holiday..money changer tutup..
kami bagi jer la dalam Euro dan Lira jugak..janji value sama jer...


uncle tannabal asyik2 cakap kenapa tak bagi pak pi tengok belly dancing..
bukan erotic punya show.. yer la semalam punya dok interview Ramazan..yg menari tu pakai seksi ka?
baju transparent ka? hahahahahaha

tapi tu family show..macam cultural show la..ada macam2 selain belly dancing..
budak2 kecik pun ada..depa train dari kecik..
kalau tak silap..sorang dalam 50-60 Euro termasuk transport to and from hotel..
kami 5 org beb...cer kira berapa nak kena?


sampai airport...
ramai gila org beratur kat imegresen...
mak aku cakap dia perasan macam angkasawan negara tadi..
adik aku cakap tak kot..sbb nampak pegang pasport kaler hijau...
dah ler dok beratur panjang melingkaq macam ulaq kena palu...
kesian sapa yg dah boarding time tu..


amek kesempatan round sket kedai lepas cop passport..
pak tak ikut..dia duduk kat kerusi jer..

pastu dari ekor mata nampak family uncle tannabal..
dia pi kat depa..
so terus beranggapan dia follow depa check in kot..

kami pun terus la tak menghiraukan pak...jalan tak tengok kerusi dah..
tiba2 asyik dok dengar org announce flight soh pi kat gate..
padahal awal lagi..
tapi bunyi macam kapal dah nak berlepas..
kelam kabut kami gi toilet..terus gi gate..
sampai gate tengok pak tak ada..
aik?
bukan dia dah mai dulu ka?
hmmm...
dah lama kami tunggu..tengok2 pak mai dgn muka chom nya.. (masam, muncung dan merajuk)..
rupanya dia tak ikut depa sbb depa pi lunch mc donald dulu..
so dia dok tunggu kami kat kerusi tu la..
yg kami tak perasan dia dok kat situ lagi..

terus macam nak marah dan sedih sebab kami tinggal dia..hihi..
sorry pak...tak sengaja..
lagi pun dia bukan budak kecik tak reti cari gate sendiri kan? ops..
kami relaks jer..nak gelak pun ada..
kadang2 pak ni still anggap kami macam anak kecik dia jer...
padahal kami lagi cekap berjalan dari dia..muahahahahaha

by the way..memang dato' sheikh muzaphar tu satu flight la..dia dok seat belakang dekat2 seat adik aku..
sempat lak adik aku perasan dia pakai Gucci belt..hahaha..
well..adik aku jadi tukang tangkap gambar sorang makcik ni..
sebok kata angkasawan tu adik angkat dia..
adik aku tolong jer la tangkapkan gambar..
tapi muka dato' nampak tired la sket..

Info sharing:
Trip kali ni memang sangat letih..
letih sebab dok dalam coach..perjalanan dari satu tempat ke satu tempat around 2-4 hours..
letih berjalan..kawasan berbukit2..free excercise la..
so..adalah tidak digalakkan bawa anak2 kecil..ni pendapat aku saja..
kami yg dah tua bangka ni pun macam nak tercabut kaki dan sendi2..
kalau budak2..sure emo...mak bapak mesti macam singa nanti..

flight balik adalah pelik kenapa aku tak leh tidoq...huwaaaargghhhhh!
dah ler sampai mesia 7am!
konpem sampai umah aku tidoq..

so far..tercapai hasrat pak aku nak ke Istanbul..
cuma tak dapat tengok belly dancing jer ;)




No comments:

Post a Comment