Wednesday, December 14, 2011

Holiday : Turkey 2-7 November 2011, Day 5

Day 5 : Canakkale - Istanbul

Buffet Breakfast at Hotel
Transfer to Istanbul ( 220 km , 4 hrs )
Lunch will be served Local Restaurant
Olivium Outlet (Mall)
Terminating at Hotel & Overnight


di pagi raya yang sejuk...
kami mengambil angin kat sekitar hotel selepas breakfast..
pak tak balik dari masjid lagi...
terlupa nak tanya dia pakau ka serban yg beli kat Asklepion tu?
gigih nak jugak topi ala2 serban Taliban tu...
dia cakap kalau pi masjid kat Mesia ni mesti org pandang pelik kalau pakai...

eh pak...ni nak gi beribadat ke nak show off?

dah ler muka tak macam Melayu kalau dia pakai serban tu..
kalau naik flight mesti tak lepas...tambah2 kalau gi US..hahahahaha


mengada nak dok atas ni...peh tu takleh bangun...terpaksa aku tarik si montel ni ha...


tenang jer tengok laut bawah ni..



belakang tu hotel kami rasanya..


konon nak celup gak jari dalam air laut..gigih gi tepi pantai...
owh..memang sejuk la airnya..
tapi konpem tak leh mandi...

sebab kat pantai dia nampak banyak sangat bergelimpangan
jellyfish ni...
dah mati kot...


pastu kan..depan hotel ada macam taman kecik..eh...ke kandang kecik?

macam2 binatang lak ada...
memang dasar angsa betul la...cer tengok...
kambing hitam kat belakang tu pun kepoci jugak..


pastu aku tertarik dgn kambing putih ni...nampak suci murni..macam turun dari langit...wahahaha..description tak boleh blah..

dia nampak org terus datang depan pagar...ingat nak bagi makan kot?


peh tu..
si kambing hitam ni pun kepoci sama...mai jugak..
tapi asyik dok kacau si putih ni pulak..
mengorat ke?


dari Canakkale kami naik ferry ke seberang..dekat sikit nak ke Istanbul dari ikut jalan darat..pusing jauh la pulak nanti..
tak lama..perjalanan 10 minit jer..
ni feri lain...
tak sama macam 1st day ritu..
tu dari tempat lain..perjalanan pun lagi lama..around 20-40 minit kot..

dari ferry nyer dock



dalam feri


pekan Canakkale kot ni..kami dah atas feri...


seperti biasa..kalau travel..tempat sejuk...konpem mata aku akan lebeh sepet daripada biasa..
mata kering..sebab tu tak sesuai pakai contact lens..
bila dah kena angin kering dan sejuk...
terus rasa macam bengkak mata...sembab..macam baru lepas menangis...rasa nak tertutup jer..macam nak tido terus..hahahaha

patut soh ma bawa penitis natural tear drops tu la...


sampai Istanbul..kami lunch kat satu restoran ni...
tapi...sup dia...sucks gila!
adik aku langsung tak boleh makan..dia cakap macam rasa muntah...yucks!

kami sendiri pun tak pasti sup apa tu..macam masam2..macam ada rempah ker apa..
dgn berminyaknya...
selalunya yg kami makan diorang normally bagi tomato sup..kurang2 potato soup..ada satu tu broccoli soup...

nasi standard la..
tak berkuah..
lauk ayam macam tandoori..tapi masin tu tetap la ada..
macam dah imune dgn masin dah..

bila dah makan garam berlebihan..
konpem perut akan buncit..
sbb garam penyebab kepada water retention..jgn compare dgn perut aku na...
tu keturunan ;) hahahaha


disebabkan kami di Istanbul semula pada hari Ahad...
dan bersamaan raya haji...
memang satu kerugian kerana Grand Bazaar (covered) yg terkenal dengan 4000 kedai kat dalam adalah tutup setiap Ahad...
bila cuti umum raya haji = Qurban Bayrami...lagi la banyak hari tutup kan...isk...
tak pa...sep duit...

jadi..Ramazan bawa kami pi biggest mall kat Istanbul ni...

agaknya..ada org gi tour kat Istanbul depa bawa pi mall tak?
aku rasa macam kami jer..
sbb kan..org semua macam pandang pelik jer kat kami..
ada sekali tu..masa kat R&R mana tah..
siap sorang makcik tu tanya adik aku..
Are u Muslim? Where are u come from?

erkk..

semua pandang pelik sbb kami bertudung tapi tak muka cam org sana kot...

jangan terkejut...
org tukri kat muka macam org putih gak..
macam arab2 pun ada..
tapi depa sekular..
macam kita gak..
tak semua bertudung walaupun Muslim..
walaupun 98% penduduk Turkey adalah Muslim...


masuk mall ni kalahkan masuk airport nak check in..
sbb lalu tempat imbasan..
takut terrorist ka?

aku tengok mall ni tak besaq tara mana pun..
besar lagi Mid val..besasr lagi Pavi..besar lagi OU..Jusco bukit Tinggi pun aku rasa besar lagi...
macam tak menarik sangat la..
kat bawah ni ada wall climbing..
ada sekali tu pompuan tu naik sekerat..lepas tu dia macam terlepas..
so, org yg jaga tali tu turunkan la..
tapi kan..nampak macam overacting lak minah tu sbb dia terlentang..lepas tangan tak pegang tali..
macam pura2 jer aku tengok...

rupanya sekali dah sampai bawah...
semua serbu...
minah tu pengsan la masa tengah climb!
astaghfirullahalazim...
sungguh tak sangka boleh pengsan..ingat main2 jer tadi...


kat Turki ni terkenal dengan Dondurma = ice cream..
tapi yg traditional..asli punya la...

kami nak try..tapi tak tau tempat yg ori...
so, belasah jer la asalkan ice cream...
sedap gak yg vanila eh..choc chip ka?
adik aku amik pistachio..tak sedap..
lain sket la rasa dari ice cream kita..


walaupun turkey ni bukan negara yg bersumberkan hasil tangkapan laut...
tapi sangat terkenal dgn trading..
setahun ada kot dalam 40k kapal berdagang keluar masuk...
tengok berapa banyak kapal kat bawah...ni baru sket je..
tak berkesempatan snap dari dalam coach jer


kat Istanbul kami stay kat Sogut Otel..
mmg agak lengang jer..sbb raya kan..
maybe staff ramai cuti kot..


 hotel ni dekat dgn masjid apa tah..lupa..bukan Blue Mosque tau..
malam tu kami round2 sikit dekat2 hotel sementara tunggu dinner..


malam tu depa prepare dinner untk kami jer..
penginap lain makan luar kot..

tapi serius..
sampai satu tahap kami semua dah tak boleh nak makan dah..
macam penuh sangat2..
macam dah muak..
sampai Mokan cakap kalau bagi dia roti canai pun dia dah tak lalu makan..

ye la..start dengan salad  buah..tapi mana ada mayonis dan thousand island..
raw or with olive oil dressing jer..

pas tu roti dan sup..
konpem makan roti 2 keping dah separuh kenyang..
main course nasi...lagi la kenyang sbb banyak kanji walaupun dia bagi nasi tu macam semangkuk kecil jer..
most of us tak abis makan walaupun last sekali dia serve fruits..


malam tu family uncle Tannabal gi tengok belly dancing and cultural show...  ;)
kami tak pi...rasa mahal sangat la..tak ada budget..



No comments:

Post a Comment