Monday, December 12, 2011

Holiday : Turkey 2-7 November 2011, Day 4

Day 4: Kusadasi - Canakkale

Buffet Breakfast at Hotel
Departure for Bergama ( 190 km . 3hrs)
visit the Pergamon to See Asklepion
Lunch will be served Local Restaurant
Departure for Troy ( 200 km . 3hrs)
visit the Troy
Terminating at Hotel & Overnight


dah masuk hari ke empat yer..penat nak update ni..

dari Kusadasi...kami bertolak ke Bergama...
on the way tu..
singgah R&R..


si Ramazan tu suggest kat aku try mende ni...
nampak macam murtabak...
tapi inti dalam boleh pilih...
tak banyak choice...
so..aku pilih cheese and spinach...
yerp...cheese tu masin...tersilap lak pilih...

terus aku rindu murtabak kat mesia...10 kali ganda sedap..huhu...



ni kami dah sampai ker Pergamon..

nampak jer kecik...tapi menyalak...dasyat..
tu dia tengah menyalak kat sekor anjing besaq..yes..anjing besaq dari dia...
anjing tu pun takut2...yer la..masuk territory anjing lain...
rupanya kat belakang...tu dia..ramai geng anjing kecik ni mai back up...tolong menyalak sama...
memang pencerobohan amatlah mengundang malapetaka gamaknya...


kat Pergamon ni kami datang melawat Asklepion...
iaitu 1st Psychiatry Hospital..
dulu2 kalau ada org gila..sakit mental..jalan mudah depa bunuh jer..sbb tak nak menyusahkan...
ni lah satu2 nya hospital khas utk rawat pesakit mental...


jalan masuk...


baik punya Ramazan bertenggek ;)
shhhh....korang agak umur dia berapa?
aku dah tanya masa kat Blue Mosque lagi...hihi
dia soh teka...then ramai2 teka...
tapi dia kecewa kami teka umur dia tua sangat...hahahaha

24 thn!
frust aku dengar....baya adik2 aku jer..ceh...
sebaya dgn anak Uncle Tannabal..si Mokan tu..
oh ya..Mokan tu pilot MAS tau..aku rasa dia available lagi...hahahaha
ke Hani hg cop dulu?  ;)

tapi serius..aku tengok org luar dari Asia ni muka diorang nampak lagi tua dari usia sebenar..
faktor iklim ka?
sbb apa org Asia nampak muda2 belia jer?

peh tu sebok pak aku..uncle tannabal pun tanggalkan topi masing2 tunjuk uban kat kepala soh dia teka umuq depa berapa...hahahaha

gambaq atas ni simbol medical jugak...
why gambar ular?

Ramazan cakap sebab ular setahun 2 kali akan bersalin kulit...
macam renewing process...
sbb tu la...

bawah ni lak holy water...
air mineral asli sumber dari tanah..

boleh minum..kami siap isi dalam botol..kata kedekut nak bagi air kan?

teknik rawatan selalunya diorang setiap hari akan lalu kawasan ni..minum air ni...


pastu ada Odeon..
muzik kan salah satu cara penyembuhan...


then diorang akan turuun laluan macam terowong ni...
ada lubang2 cahaya dan udara..
boleh dengar bunyi air mengalir...
macam tranquilizer...
pastu doktor akan sebut la kot..u will cure...u will cure kot...
macam psychology sket...part doktor cakap tu aku tak sure..ke diorang saja2 buat cerita..hahahaha



ni la dalam laluan tu...
sejuk jer...


terowong ni lead tu bilik doktor..bilik pesakit...ada partition la...
bentuk bulatan tau...
tempat ni berapa tingkat tah..tapi dah runtuh...
see..kat bawah ni pun arc tu pakai teknik 1 keystone juga




dari kawasan Asklepion ni...kat atas bukit sana boleh nampak kota pergamon..
tapi kami tak singgah...
memang Turkey ni kaya dgn kesan tinggalan sejarah dulu..
tambah2 kerajaan Rome/ Parsi..maybe lebih banyak dari terdapat kat Rome..


dah abis melawat spital...
mari kita singgah kedai2...
kedai ni jual parchment...
dulu..masa kerajaan Mesir sekat penjualan/eksport papyrus sebagai bahan pembuatan kertas..
negara lain terpaksa cari cara lain nak tulis..
akhirnya diorang guna kulit binatang..kulit kambing kot...
tu yg terhasilnya parchment ni...


harga murah jugak..sbb kami sampai awal pagi..tak ada org lain pun yg datang time ni...
kat Turkey ni sangat terkenal dengan Evil Eye..
objek berbentuk mata..kaler biru dan putih..something like Medusa Eye la tu..
mengikut kepercayaan..diorang percaya Evil Eye tu boleh melindung dari perkara tak baik..
kalau Evil Eye tu broken, means..it sacrifise itself to protect the owner...
banyak jual..sebagai gelang la..keychain...etc..ada yg gantung depan pintu rumah la..
tapi kita toksah percaya la kan..nanti syirik pulak...


lepas tu kami gerak ke Canakkale..
on the way tu singgah lunch dulu..



aku malas nak komen banyak..sbb masakan lebih kurang jer...
kalau tengok gambar bawahni..paling kiri nampak macam popia goreng jer..
tapi dalam tu ada cheese..masin..silap haribulan lapisan luar tu keras..boleh terkeluar gigi palsu mama oi...
sebelah dia tu nampak macam begedil...tapi bukan..sayuran apa tak sure..tak best sangat..begedil aku buat lagi sedap heh...


sampai Troy petang..
sejuk gila...
kat luar ni ada replika Trojan Horse ni..

nak naik tangga agak curam..sempit..




see..happy jer bapak macam budak2 dah aku tengok...


kawasan Troy ni dah banyak kali musnah..bina..musnah..bina..
so ada dalam 7 lapisan kota kalau tak silap...di tapak yg sama..
maybe sbb lokasi dia strategik kot..


ke kota..
macam cerita Merlin...
nak masuk Camelot mesti masuk gerbang kan..
kota dia macam kubu..batu2 tinggi dan dibuat supaya susah nak panjat jugak...


kat belakang tu Ramazan tenggah explain teknik pembinaan yg tricky utk penceroboh..konon nampak line tu macam penyambung..so, weakess point la utk diorang musnahkan..tapi tak..sebenarnya memang diorang buat batu tu nampak macam ada 2 biji..sebenarnya sebijik jer...
susah aku nak explain..gi tengok sendirila...hhahaha


banyak area yg dalam proses restoration...
semua tu memerlukan budget..
Ramazan cakap byk lagi tempat yg belum di exhibit gara2 tak ada funder/sponsor utk membolehkan kerajaan depa panggil pakai arkeology untuk resurface...


ni lalauan khas raja masuk ke kota..


nampak bulat2 kat engah macam ada jaring?
situ tempat diorang sacrifise binatang in the name of their God or Goddess bila menang dalam sesuatu peperangan..
darah binatang mengalir masuk dalam lubang tu
lepas tu party la kot...


ada Odeon jugak..
kat mana2 kota mesti ada tempat utk entertainment kan?


petang tu kami check in Iris hotel kat Canakkale..tepi laut...


aku pelik kat Turkey ni kenapa bath tub semua mesti tinggi?
kalau nak masuk kena langkah besar...
sbb depa tinggi ka?
ke sebab kami yg ketot?


luas bilik ni...utk 3 org..


aku saja suruh posing sini..tepi tu mesin polish kasut..
tekan punat terus roller kat bawah tu pusing..
kena ikut kaler kasut yg betul..black, brown, white kot...


sementara tunggu dinner...
mujur ada hiburan..haha

ramai org..so kami attack dessert dulu..


ni 1st time aku tengok electronic nyer papan dart..


ada billiard gak utk indoor game..
tapi mahal la..20 Euro kot...


oh ya..masa dinner tu aku tanya Ramazan kat sini solat aidiladha selalu start pukul berapa?
then dia cakap around 7.30am..
esok dia and the driver nak gi solat kol 7am...
but dia cakap..kat sini lelaki jer pergi..
pompuan tak..sbb masjid kecik..nanti tak muat...
so...soh bapak jer gi follow depa...

tapi paling tak boleh blah...
ada pak cakap..
'tapi pak tak bawa baju melayu...'

pak...depa pun tak dak baju melayu laaaaa...hahahaha

peh tu malam2 gagah hantar sms kat en.somi...
konon ucap selamat hari raya dari perantauan la...hahahaha..

ok..nite...


2 comments:

  1. Hello Harnidah, very interesting pics. I really enjoyed looking thru as Turkey is a very fascinating place to visit.
    Looks like you all visited many interesting old historical sites. And that 'horse' building looks interesting....
    Love your hotel and the room, looks very comfy.
    I think the weather quite cool as you all wearing jackets.

    Have fun, Harnidah....looking forward to see more pics.
    Pssst, next day pakai baju merah, ha ha ha...
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hello Uncle Lee,
    Thanks for visiting...hahaha..

    yes..turkey is very rich of their ancient cities...mostly originated from Greece & Rome..
    and the weather there quite cold..winter is approaching..

    psstt..baju merah dah pakai 1st day...tapi tak nampak sbb pakai jaket..hahahaha

    ReplyDelete