Friday, December 9, 2011

Holiday : Turkey 2-7 November 2011, Day 3

Day 3 : Pamukkale - Kusadasi

Buffet Breakfast at Hotel
Hierapolis Ancient City (Cotton Castle )
Departure for Kusadasi
Lunch will be served Local Restaurant
Ruins Of Ephesus
Leather Factory
Temple of The Artemis
Terminating at Hotel Dinner & overnight


Kita mulakan hari ketiga dengan pemandangan indah sekitar hotel...
sejuk gila...aku rasa so far around 10-18 degree celcius kot sepanjang kat Turkey..

swimming pool besar...tapi dah sejuk..sapa nak mandi kan?


pemandangan belakang..itulah tempat yg akan dituju lepas breakfast..yg kaler putih tu..


hotel..di tingkat bawah tu ada kolam natural hotspring...
kami  dok kat building yg belakang tu..
memang cantikla hotel ni..i liikeee..


moh kita gi breakfast..leh beku dok kat luar ni...


nampak buffet cam banyak jer..


tapi mostly...sayuran...cheese..


roti adalah wajib..


ni jer i makan...tu pun dah kenyang..


hotel lobby and lounge..mlm2 ada show kat areabelakang tu..sayang..semalam tak sempat tengok...


dari hotel tak jauh ke tempat ni..
oh ya..Pamukkale terkenal dengan mengeluaran cotton..banyak ladang pokok kapas kat sini..tapi kami tak turun singgah tengok pokok kapas pun..lalu and tengok ladang tepi jalan jer la...

lagi satu..kat sini pun dulu peninggalan kota lama...tapi tak sebesar kat Ephesus..
dekat kota lama Hierapolis ni la ada sumber natural hotspring..
yg lama2 bila bertindakbalas dgn persekitaran menghasilkan mendapan putih..(garam kot kalau tak silap)..

kalau dari pandangan atas nampak macam cotton flower..
sebab tu la diorang namakan tempat ni Cotton Castle.. (Pamukkale)
asal jumpa kota jer terus panggil castle...haha..

yg berbatu batan tu adalah runtuhan bangunan dulu2..



jom masuk tengok Cotton Castle ni...


nampak macam panas kan?
tapi sejuk


pintu masuk kota..



gambar bawah ni menerangkan tentang gambaran kota lama ni..
selalunya basic kota lama mesti ada gate, bath area, theatre/odeon, agora..selain daru rumah penduduk dan temple..

gate adalah pintu masuk ke kota..
selalu bila pedagang masuk ke kota..diorang mesti kena ke bath area utk bersihkan diri..
ada 4 tahap kepanasan air...start air paling tak berapa panas, then sederhana, then panas then sederhana panas balik sebelum selesai..tu kalau tak silap...aku lupa da..yer la..kalau setahun 2 kali jer mandi..tak ker berkerak kulit tu?
tujuan mandi adalah utk mengelakkan mereka membawa masuk penyakit ke dalam kota..
macam health screening pulak...

selalu lanya mereka masuk ke kota utk berdagang..

agora la tempat yg akan dituju...
agora = market place

ada agora kecil yg khas utk local people..
ada agora yg besar, international trading place...

theatre pulak adalah tempat persembahan..
dulu2 mana ada tv..
kat theatre la tempat diorang berkumpl utk dapatkan entertainment..
melalui size theatre, para pengkaji sejarah ni boleh menganggarkan size penduduk kat kota tu pasa masa dulu...iaitu l0 kali ganda muatan penonton bagi theatre tersebut..

kalau theatre tu kecik diorang panggil Odeon..

 

belakang tu runtuhan kota..


kat sini jer ada bunga ni..cantik...


ok..ni pulak adalah gymnasium...tempat lelaki muda training..

wah..dulu2 pun dah ada gym ko!
amat mementingkan kesihatan dan ketrampilan..


cantikkan pemandangan




ada sistem perparitan dan kumbahan juga...


on the way ke hostspring...dekat2 hotspring tu ada bath..dulu2 tempat bath..
patutla sini terkenal dengan Roman bath la..Turkish bath la...


pokok apa tak tau..buah dia pelik..


kerajaan sini dah tetapkan pengaliran air utk tempat ni pada suatu2 masa ikut area mana depa akan alirkan..
bertujuan utk mengekalkan keputihan tempat ni..
kalau biar lama...lama2 nanti hasil mendapan garam putih tu akan bertukar jadi coklat pulak...so, tak lawa...

mula2..sila tanggalkanan kasut masing2...sejuk nak mamps pijak tanah...


bila dah masuk air panas baru lega....

hotspring ni mewujudkan kolam2 macam bawah ni...bertingkat2...


kalau korang perasan gambar bawah belah kanan, tu la macam longkang kecik utk diorang alirkan air hotspring ni...
berasap u...


belah ni belum di alirkan lagi utk masa ni...


kawasan ni luas sangat...dan membukit...
setahun mendapan garam ni rasanya meningkat 2mm or 2 cm kot...
akibat beribu2 tahun..tu yg menghasilkan bukit garam putih ni...


mari kita jalan lagi..
hati2...yg lapisan putih tu ok..nampak macam licin..tapi kesat sebenarnya..
kalau part yg ada hijau2..berlumut tu jer yg licin...


contoh kolam2 yg terhasil...bertingkat2..


gambar berasap2...tindakbalas panas dan sejuk..


nampak tak tinggi kan lapisan mendapan putih..macam dinding dah tu..

jom..ke sebelah sana pulak...ada runtuhan tembok kota juga..
nampak tak kasut yg di pakai?
perasan?
tu selipar hotel kami bawa sini..
malas nak pakai kasut time basah kaki..sarung selipar tu jer la...


the other side...tadi semua gambar kat area belakang tu..



nampak kolam2 bertingkat?

tapi air tak di alirkan kat area tu...
kat area belakang yg ada ramai org tu la tempat yg di alirkan air...yg kami pi mula2 tadi...


pelantar laluan...dan parit pengaliran air hotspring di kiri


kawasan yg kontang sementara...
esok ni..tempat ni pulak diorang alirkan...


hotspring...


suhu kat sini sedap2 jer...
 suhu luar sejuk..tapi sebab ada hotspring...jadi balance la...


penempatan berdekatan..jauh di bawah sana...
kawasan cotton castle ni atas bukit..tinggi..


org2 peghak dgn pendebungaan...hiks..  ;)


alahai...asyik2 nak pose jer..
bila soh amek gambaq I..bising jer..



jom patah balik nak keluar..

hihi..
amboi...
mama lak nak posing..
cam filem hisdustan...


eh..aku lambat sampai...terus main duduk soh ma snap..
rupanya tu tempat pengebumian da....


now..perjalanan di teruskan ke Kusadasi..satu daerah lain...

tapi sebelum sampai tu..
kami singgah Anatolian Taste..
tempat produce Turkish Delights..dan product2 lain Turkey...
Ramazan, our tour guide cakap kat sini fresh...
kalau beli tempat lain maybe tak berapa nak ok..ikut nasibla..



sample product...rasa dulu.then baru leh pilih nak beli yg mana...


olive oil bagi ak mahal sangat..terutama yg utk kulit/muka.
jadi langsung tak beli..
kalau utk masak..baik aku beli kat Giant jer..

bawah ni rempah ratus..ada saffron lgi..


antara yg di beli...yg sedap >  apple tea
turkish delights > perisa rose, cherry dan pistachio
ada cotton candy ala2 kacang tumbuk > perisa coklat dan pistacio..

semuanya MANIS...
nama pun manisan kan..
harga..boleh tahan...mahal la jugak kalau convert..
duit depa 1 Turkish Lira = 1.7 RM



kat luar kedai ada pokok zaitun ni..
cian mama..excited nak tangkap gambaq dgn pokok zaitun..tapi tak der space..
tangkap gambar pokok jer la...


lepas tu kami singgah sini makan...


standard kedai makan yg kami pi ada yg suka letak bendera negara tour group tersebut...

masa kat cotton castle..kami ada jumpa tour group lain dari Malaysia..
kat kedai Anatolian Taste tu pun jumpa group yg sama..
kat kedai makan ni pun jumpa gak..
diorang satu bas...ramai..
kami 8 org jer..hehehe


barula nampak nasi lain kaler sket...

kat sini pun jadi hal gak..
ingat buffet sekali dgn air..
rupanya air depa kira asing..

pak aku tanya air mineral..
satu botol 1.5 liter tu berapa lira tah...
terkejut...panggil Ramazan..

rupanya org tu tak tau dah kawtim siap2..
mineral tu 2 botol dah termasuk dalam pakej kami...

lega..kalau tak terpaksa bayar air buta jer..
mmg air minum sini mahal kot...
asyik berkira jer..


tapi menu still.banyak masakan berasaskan sayur..
bukanla aku tak makan sayur..
tapi bosan sket la kalau asyik semua sayur...
makanan protein macam  kurang  je..kalau ada pun dah masin la pulak...


lepas makan bertolak ke one of the largest historical site..Ephesus..
peninggalan kota lama...
kalau korang pernah tengok cerita Hercules...yes..zaman itu la..
zaman Zeus, Athena.. etc...God and Goddess...
Ramazan cakap ni baru 10 % kot yg still standing..banyak dah roboh akibat gempa bumi dan bencana alam...

laluan utama..
macam main street kat kota tu...
banyak roman column
ada deretan kedai2..kalau sekarang masih wujudla..

theatre...tak besar sangat...


selalunya kota mesti dekat area bukit bukau atau lembah...lokasi mesti kena strategik..


kat mana2 pun mesti ada kucing..hehe


korang tau ni simbol apa?
macam lambang Dettol..

ni lambah medical..
tepi ni hospital kot...

haaaa..

ni baru mula2 aku curi snap gambar tour guide...
segan nak minta amek gambar sbb dia penuh semangat dok bagi info..
dalam coach pun dok cerita sejarah Turkey...
gila panjang...
sampai driver pun mengantuk dengar...hahahaha


ni Goddess of Glory..
kalau korang nak tau..ni la simbol Nike....
di ambil sempena Goddess of Glory ni la..



ok..ni laluan utama ke city centre kot..
sebelum ni Ramazan tanya soklan cepu emas..

dia cakap diorang kat sini bina mostly guna marble..
tapi kalau bina laluan..always use white marble..why?

selamba jer aku jawab...
'light reflect at nite'

wow...terus dia excited dgn jawapan bijak aku...ehem...
terus tepuk2 tepi bahu aku ala2 ucap welldone
 kata
'10 points! correct...'
aku rasa mesti group lain yg dia pernah bawa jarang dapat jawab dengan tepat kot..tu macam excited terlebih ja..

sempat lagi uncle Tannabal buat lawak..kalau bagi 10 Lira lagi bagus...hahahaha

diorang kat selalu pasang lilin/api ala..macam obor tu la malam2..mana ada letrik lagi..
jadi objek putih adalah pemantul yg baik..

ramai kan pelawat..
agakya dulu2 pun mesti ramai org kat main street ni...


tulisan Greek dulu kala..
walaupun nampak macam sama jer dgn sekarang..
tapi org greek kata tak boleh baca..depan pun tak paham...
ni dah bahasa kuno dah ni..
ala2 macam sanskrit dah la kot..


i ni nama jer bawa winter jacket..
tapi sebab dok bajet tak berapa sejuk...
malas nak usung bulky2 ni..
aku tanggalkan lapisan jaket bulu burung bahagian dalam tu tinggal kat Mesia..
yg luar ni nipis ja..kalis angin jer la kot..
tapi tak la panas sangat bila pakai..

kalau dah kena suhu rendah..sejuk gak la...


depan temple atheana kot...tu tempat water fountain..
diorang suka air2 ni...


lantai umah org kaya2 mesti ada mosaic cam ni...


kalau tak silap ni kat area spa depa...
pompuan..kat kira zaman...
mesti pentingkan kecantikan...
ada jer tempat spa bagai...


diorang terkenal dengan pembinaan arc camni..
teknik 1 key stone...
diorang tak sambung dgn simen ker apa..
kalau korang perasan..arc dia separate satu2...
masa mula2 pasang, diorang guna tiang sokongan..tahan sat batu2 tu..
sampaila the last stone kat tengah2 tu which is the key stone diorang letak..
akan bagi pressure to the whole arc..tersekat...semua tak tanggal...

kalau cabut batu kat tengah tu..semua yg lain akan runtuh...

even column / tiang pun..
diorang tak lekat dengan base..
base tu ada lubang kat tengah...
tiang /column tu ada muncung kat tengah yg fit perfectly kat lubang base..
ala2 macam tanggam...


ni tempat paling tak tahan...

tempat berak org kaya2...

marble u!

gila apa sejuk pungkoq bontot nak buang kat sini...
takkan open jer?
duduk beramai2 ka?
eeeiiiiii...

kalau korang nak tau..
kat bawah tu ada longkang..diorang alirkan air sejuk..
air sejuk dapat menarik bau busuk seluar...

kat depan la..(tak dak dalam gambar)  ada parit kecil tempat air panas di alirkan..habuan nak guna untuk mencuci...

actually...org2 kaya ni..diorang akan hantar slave depa pi 'warming up' tempat duduk tu..
then baru depa datang melabur..
kalau tak..alamat sejuk la vontot...
ekk elleehhh....siap suh slave pi dulu dulu...kakau ko nak tercirit? sempat ka?

dah tu..kat area jamban ni kan..ada tempat musik...
hello...time berak pun nak entertainment jugak ker?

konon selalu kat toilet la idea macam2 mai...

sbb tu la diorang bagi suasana harmoni..tenang dengan alunan muzik..
sabo jer la...

lepas dari melawat sini...
asyik kat bilik hotel..kalau nak berebut masuk toilet..
terus cakap..'hg kan slave aku..pi warm up dulu...'    wakakakakaka



ni la Library of Celcius..
dulu2 dah ada library...
ni yg kedua terbesar kot...
ada satu lagi kat tempat lain..


opposite dgn library ni..
ada building tu macam rumah pelacuran la...
dulu2 kalau lekaki tu nak mencurang jer..
'i'm going to the library tonight'

banyak la gi library..
rupanya dari library tu ada laluan rahsia ke tempat pelacuran tu..


 

aku terlupa ni patutng sapa...
tapi macam patunng ibu..sebab banyak buah dada utk menyusukan anak...


adik aku insist utk tangkap gambar depan ni..goddess Sophia..
sbb nama dah dekat sama dgn dia..

depan library ni ada patung 4 org goddess..


dalam library...macam kecik jer?


depan library..
mostly patut kat sini tak berkepala..
sbb kalau gempa bumi..leher paling nipis..the weakess point bagi patutng..
so, kepala akan tergolek dulu...


moment yg akan diingati...depan library..

mula2 aku pelik...apsal la anjing ni asyik tenung tiang tu punya lama..tak bergerak2..
ramai gak org kumpul sekekiling tu dok tengok juga...

rupanya....eye contact dgn si kucing ni...
silent war betul..
masing2 tunggu sapa takes the next action...
lama siut..berapa minit tu....
masing2 mata tenung mata..tak gerak2...

sampaila ada sorang tourist wanita tu..pi dekat anjing tu belai2 belakang dia konon bagi release stress anjing tu kot...
anjing tu tak hirau langsung..
terus dia ke depan sikit..makin dekat dgn kucing tu...
kucing tu standby...tak gerak pun...

at last....


anjing tu tiba2 nak terkam kucing tu...
terus kucing tu lari menyelinap dalam lubang kat bawah dia tu...hahahahaha

semua org gelak...
memang macam Tom n Jerry dah aku tengok..ehh..tu kucing dgn tikus kan...

patutla peribahasa dulu2 ada ' bagai anjing dgn kucing'..


ni laluan utama ke port..

dulu laut dekat..hasil mendapan tanah..dah jauh 3 ke 5 km dah laut tu..

actually kat sebelah kiri...ada laluan kecil..tapi tak buka...under restoration kot...
kat situ atas lantai tu ada 1st iklan org zaman dulu...
dalam bentuk gambar..menunjukkan arrow ke atas (kalau tak silap),left foot, ada buku, ada syilling, ada gambar pompuan..
maksudnya: sebelah kiri library, jalan terus ada umah pelacuran...sebab tu simbol duit syiling dan perempuan tu..

isk..isk...


ni main theatre..
main entrance dia tak boleh guna..


serius besaq!
Ramazan cakap boleh muat 25k org!
means..penduduk sini around 250k org!

dia cakap Madonna pernah buat konsert kat sini...

ok..kami kenya nyanyi lagu kat sini...
nyanyi jer la lagu rasa sayang yey...



ni kira back stage...ada 2 ke 3 level..tapi dah runtuh..
kita zaman dulu tempat tu ada sound system yg bagus..echo..
cakap kat bawah (on stage) tak yah mic pun boleh gema sampai atas dengar...


dari jauh..nampak tak  betapa besarnya theatre tu..macam stadium tennis!



laluan keluar dai Ephesus...sib baik tak guna laluan sama..semput mak...berbukit2...


lepas tu terus kami singah ke Leather factory...
kawasan ni terkenal dgn penghasilat barangan kulit..terutama jaket...
banyak yg dieksport..utk designer's product..
tapi eksport kulit jer la..
kat sini lak depa buat sendiri jaket kulit depa..

very fine workmanship...
nipis jer..water proof...wrinkleproof..thin and lightweight..
siap boleh lipat masuk poket seluar..
tu utk summer jacket la..
ada jacket yg tebal sket  utk winter..

ada yg double sided..
luar plain kaler..turn inside out..corak2...
boleh pakai dua2 belah..


kami di sambut dgn mini fesyen show..
diorang peragakan sebahagian koleksi yg ada...tak semua


tapi harga...mahal...
maybe kalau beli kat Europe lagi mahal kot..aku tak pernah tau harga luar..so..takleh compare la..
depa kata murah..
tapi sbb aku convert duit RM..memang la mahal...

paling murah aku rasa dia boleh bagi diskaun sampai around 450 USD..kalau RM..aku pejam mata beli jer..

kalau aku ada budget..konpem aku beli..memang nice sangat..

pastu kat atas ni ada jual handbag...
bak kata Ramazan...original fake...
sbb..leather tu make original....
tapi brand tu yg fake..hehe..

yg aku pegang tu brand Prada...
Tods ada..Miu Miu ada..
semua tu memang high quality leather..
tapi bukan original designers nyer bag la..

harga pun mahal gak..convert tengok..ribu riban gak la...

end up..kami sorang pun tak beli walau depan hidang kopi teh kat kami..hahaha..
tour group Mesia yg kami selalu terserempak tu..depa ada yg beli gak..
tak pa..depa kaya...
kami tak kaya...



sebelum ke hotel..
kami tengok dari dalam coach jer la...
sisa runtuhan Temple of the Artemis...
satu tiang jer tinggal..
patut ada banyak..
kat bekalang tu ada kota lama juga...tak singgah..

time melawat tempat dulu kala ni menyebabkan aku teringat cerita Merlin...
memang sama jer setting  kota depa...
pintu masuk ke kota..tembok besar nak lindung kota dari di tawan...
ada tempat persembahan dan training..ada agora...


hotel yg kami stay malam ni adalah kepunyaan seorang penyanyi terkenal kat Turkey..
tapi aku lupa namanya..hahaha
Kusadasi ni dekat tepi laut....


senja kala...


sunset dari balkoni...


dinner...buffet...hotel yg sama kami stay dgn tour group mesia tu...
ada group dari Indon jugak...

menu macam biasa..
banyak sayur..cheese..



ada pasta..tapi tak best sangat..
nampak telur2 pecah sebijik2 banyak2 tu?
nampak macam telur goreng..
tapi tak...
telur mentah tapi dah masak atas bayam..
kuah kat sebelah tu..besayuran juga..
jangan korang ingat dalca pulak...


manisan

lepas dinner gagah gi minimarket berdekatan...
jalan kaki di mlm yg sejuk gileeerrrrrrrr...

terpaksa pi gak sbb adik2 semua nak beli lotion..
tu la..depa ni lupa..
kalau travel..terutama gi tempat sejuk..
antara barang yg perlu bawa adalah lipbalm dan lotion..
kalau tak alamat kulit kering, mengelupas dan gatal...
aku beli biskut jer..
habuan makan dalam perjanan esok...


nite!




3 comments:

  1. bukan garam la, calcium yg putih tu.blajaq science sia2 hg ni.

    penyanyi tu nama ibrahim tatlises.

    ReplyDelete
  2. aku lupa da...dah lama tinggal kimia...

    ReplyDelete
  3. wow....artist ang ingt ne syafiah...

    ReplyDelete