Wednesday, December 7, 2011

Holiday : Turkey 2-7 November 2011, Day 2

Day 2: Bursa - Pamukkale
Buffet Breakfast at Hotel
Ulu Mosque , Green Mosque , Green Mausoleum and Silk Market
Departure for Pamukkale
Lunch at Local Restaurant
Textiles Outlet
Terminating at Hotel, Dinner & Overnight


Mulakan hari kedua dgn breakfast kat hotel..
bijirin macam2 jenis jugak la..
banyak jenis jam jugak..

kat bawah ni nampak menarik...
tapi haram tak sedap...cheese macam2 jenis..jeruk olive...errrkkk...
ok..aku bukan omputih..pasrah...

roti amek sendiri..sebakul adalah biasa...share beramai2
jam ceri sedap...chocolate spread pun sedap..




those slices below..definately MASIN..that includes the cheese...

ni konon nak try..tapi tak abis...tak boleh pi..


luar hotel tepi jalan..dekat roundabout..
diorang kat sini banyak tugu ala2 camni..


our coach...depan hotel..
hotel ni under reno..tak ler berapa selesa biliknya..sejuk weh walaupun ada heater..macam sejuk jer..bukan heater kot...


then pi Grand Mosque kat Bursa ni.. Ulu Mosque kot nama nya..
ada story menarik di sini..


kat sini satu2nya masjid yg ada tempat amek wuduk kat dalam masjid..yg lain semua pili air kat luar..

gambaq bawah ni tempat wuduk dlm masjid ni..katluar pun ada juga..
tapi yg menariknya cerita disebalik pembinaannya..


al kisah dulu sultan kat kawasan ni nak bina masjid ni..
dia beli tanah penduduk sini utk tapak masjid..
semua pun rela hati jual tanah pada sultan..
kecuali seorang perempuan yahudi atau kristian..aku lupa dah..
dia tak nak jual tanah dia..
dah la tanah dia betul2 kat tengah tapak yg di plan bina masjid ni..
beberapa kali la wakil sultan ni datang jumpa..offer lagi tinggi harga tanah dia..
setiap kali datang..offer lagi tinggi...
tiap kali datang..lagi tinggi...
sampai la satu tahap bila sultan dah geram kot...
guna kuasa veto...
paksa jual jugak..

terpaksala pompuan tu jual tanah dia dalam tak rela walaup dapat bayaran tinggi..

kat bahagian kawasan tanah dia, itu lah tengah masjid yg sultan nak bina kubah...

tapi kan..

kuasa Allah maha besar..
DIA pun tak redha kot paksa org jual tanah..
terus setiap kali nak bina kubah..pecah..
bina kubah...pecah..
pendek kata tak boleh nak bina kubah tu..asyik lingkup jer..

akhirnya..
diorang binala tempat wuduk ni..
bumbung dia tutup macam dalam gambaq bawah ni jer..


bawah ni tepmat khas sultan sembahyang..
dipanggil sultan's lodge..
konon sultan solat sorang2 sbb takut org attack..
sekarang diorang dah tak bersultan...
yg diorang tahu last cucu sultan dah meniggal last year kot..
mostly dulu keluarga sultan semua dah migrate to europe..
tak ada fungsi pun dalam pentadbiran..


mimbar di ukir kayu.takada sebatang paku pun kalau tak silap..diorang sambung camna tah...

time ni aku siap gi amek wuduk..ayaq sejuk gedi..siap nak solat depan dkt2 area mimbar tu..tepi tempat adik aku posing tu..
mentang2 la tak ada org sangat..
tiba2 tour guide yg ensem tu panggil..dia kata tempat solat wanita kat belakang sana...ada ruangan tertutup..
ceh...aku lupa terus sbb teruja sangat nak solat kat masjid tu..macam la masjid kat mesia tak dak tempat solat khas utk wanita..hahahaha...lupa diri...


lepas tu kami jalan kaki ke sebelah jer..silk market..
Koza = Cocoon = kepompong
han = small room for overnite

dulu kawasan ni tempat traders bermalam..

kat Bursa ni tempat popular dgn silk..
ada penternakan ulat sutera kot..
silk originate from this town kat Turkey la..

sampai awal pagi..kedai2 baru nak buka..


tapi kira bagus jugak..diorang kat sini pun macam peniaga cina kat mesia..
1st customer tu kira ong la...mesti kasi diskaun supaya kita beli jugak..
jgn keluar kedai dia dgn tangan kosong..


aku pejam mata beli sehelai selendang sutera..sehelai selendang mix silk, pashmina..etc..
tapi takler aku borong sakan..3 utk aku..selai utk MIL yg pashmina..
kena lak satu tu aku berkenan design dia..konon silk la..tak mahai pun..tapi aku tak tengok betul2 yg tu made in India..hahaha..bukan salah penjual..sbb aku yg point yg mana aku berkenan..dia amek jer..
aku lak lupa tanya buat dari mana..yg aku tanya pure silk ka..atau tak..
tak per..yg penting kita suka sudah..

terus minta bergambar dgn penjual..


lepas tu..kami ke makan hijau...green mosleum la tu..
kawasan perkuburan diraja la konon..
namanya bersempena warna jubin..lebih kepada turquoise.
area terkenal dgn industri jubin adalah di Iznik kalau tak silap..

otw..lalu kedai ni tapi tak singgah..tak buka lagi kot..


naik tangga ke makam



dalam makam..nampak tak kaler jubin2?


kubah..suka tingkap refleks kaler dari cermin tu...



guard kawasan ni..
actually aku nak amek gambar dulang dan cawan teh turki..
tapi kesian lak dia excited bila aku nak amek gambaq..
snap pi la dgn gambaq org nya sekali...
kat sini memang minum teh dalam cawan comei tu..
bukan macam kita kalau boleh dalam mug besaq!


kawasan sini memang berbukit2...boleh kurus kalau hari2 jalan kaki ni...


nampak? berbukit2 yooo


patutnya melawan green mosque..
tapi under reno..
aku tak nampak kaler green pun...kalau betulla itu masjidnya..hahaha


hebatlah org yg tarik guni besaq tu..mujuq turun bukit..kalau naik?



lagi satu kat turki ni mmg banyak pili air..
kepala pili depa mmg unik la..klasik jer aku tengok..penuh seni tak macam kita nyer tempat..modern sangat..


kami meneruskan perjalanan ke Pamukkale..
singgah lunch kat restoren ni..
kofteci = meatball


manisan...kami ushar jer la


memang standard depa makan start dgn salad...sihat sungguh...


dan jeruk...cabai pun ada..
tapi aku tak suka olive oil dia...bau macam peghat semacam...baik beli yg dalam botol kat Giant pun ok lagi bau dia..


sup kentang..sedap gak la..
motip dgn lemon?


salad yg aku amek..tapi tak lalu gak makan sayur cam tu jer..
aku kan pesen makan dgn nasik...


roti..standard la


ni..meatball nya..
sedap..tapi MASIN
sebab tu kami buat conclusion, org Turki memang kuat makan garam...
takdak kedai yg kami pi makan tak masin terlebih...
roti bawah daging tu pun sedap...yg hijau berlingkaq tu ialah cabai..gila panjang kalau bagi spesis cabai melaka...


kami di ber pilihan..nak desert ke nak fruits..
of coz la desert..dari tadi dok ushar...
uncle tannabal's family..iorang pilih fruits...sbb depa kata..aritu depa pi India..kat sana pun ada manisan ni..sama ja..

well...manisan depa memang MANIS..konpen rasa air gula..tsk..tsk..tsk..
terus terasa ngilu gigi nak gigit...
lepas ni tak mau amek manisan dah..
org kelantan pun kalah manis dgn org turki kalau camni...


berhenti kat rnr depa..to ease up ourself...
sempat aku snap pokok pelik2 sket..


ladang anggur...


owh...mama suka ros ni..wangi sgt..
tak semua pokok ros dia wangi..ikut spesis kot..


tau tak sebelum flight ke turkey..aku ada tanya agent pasal apa dlm itenarary tiba2 tipping for guide and driver jadi lagi mahai...?
konon nak konpem balik lak..tapi dia tak update...
dia cakap kekal kan dulu bayaran 5USD from each person per day.. (3usd for tour guide, 2 usd for driver)
kena masa sampai Bursa..kami awai2 dah bagi tips utk 6 hari la..
sbb agent kat mesia cakap depa ni particular sket bab duit..elok sampai bagi jer la..
tapi masa bg tu guide tu macam terkejut..sbb bagi awai sgt..belum last day lagi..
dia terima jer la..
rupnya lepas dinner..dia panggil uncle tannabal and aku cakap kami bg kurang dari yg stated dlm itenarary which is 8usd from each person per day..
ok..nak buat camner..kami akan bayar kemudian la sbb aku tak tukar duit usd lagi..

gila apa ko nak tambah lagi 3 usd setiap sorang setiap hari..
family aku dah 5 org..sehari add lagi 15 usd..cer darab 6 hari?
ko ingat bayar in RM ke?
memang mencekik..walaupun kalau ikutkkan tip tu bukan wajib..


itula..da dekat nak sampai Pamukkale..
driver kena saman..bawak laju..
kahkahkahah...
kami joking sesama sendiri...tula..minta tips lebih..kan dah kena saman..
mujuq dia tak paham cakap melayu...hihi



amek kesempatan bergambaq sementara urusa saman menyaman settle..
diorang kat sini kalau kena saman nanti terus bayar kat bank kalau tak silap..
polis tu tak amek duit..


perjalanan memang banyak kawasan berbukit bukau bergunung ganang camni..


kami nak pi kawasan tekenal dgn cotton..byk ladang cotton kat sini..
pamuk = cotton
kale = castle


like father like daughter..nak bergambaqkat sini jugak pak


contoh tenunan kapas kat tempat textiles yg kami singgah sebelum ke hotel


aku raasa ni mesin pintal benang kapas


kualiti kain memang best..tapi harga mahal la jugak..
beli apa yg patut sikit2 jer..
lepas tu lepak minum teh..
kat sini tuang teh separuh cawan..then add in hot water..
sbb air teh dia bancuh pekat..sbb tu kena add water..ada org tunjukkan cara..baru ku tahu..
kalau tak..alamat minum teh kelat la...


sini tempatnya


apa lagi..dah nak gelap sampai horel..
hotel paling best..i like...


toilet best..ada cermin muka bulat leh on lampu dan leh zoom muka...tak yah susah nak dekatkkan muka ke cermin kalau nak picit jerawat kat pipi...contohh....


bilik kami best sbb kan pintu masuk bilik..tepi tu ada lagi satu pintu..tengok2 lagi satu room with 2 single beds..kira family room la..
aku dok master bed..adik2 dok bilik lagi satu..


dinner..menarik..cam banyak pilihan..
tapi sebenarnya..tak dak la sangat...
sbb mostly berasaskan sayuran...

lauk tu kurang..


desert aku tak amek..tumpang rasa2 jer adik2 aku punya..


roti seperti biasa..


ruang makan luas dan selesa..
but mostly mana kami pi org semua asyik tengok kami jer..
adakah kami ni pelik atau lain dari org lain?
sbb kami berwajah asian?
yg lain seua wajah europian?
atau sbb kami bertudung tapi tak muka macam org turki atau arab?

antara lauk yg aku amek


da fish fillet goreng..sedap gak..
kat sini la satu2 nya tempa yg kami berpeluang makan ikan..
rupanya ikan is not their normal food..
laut depa tak banyak ikan..yg ada mungkin kecil2 jer size..

jadi tiada sumbangan kepada ekonomi dalam sektor penangkpan ikan..ni aku pepandai cakap..



malam tu..kami menyempatkan diri berendam dalam natural hotspring yg terkenal kat kawasan ni..
nasib baik dalam hotel pun ada..tertutup sket..
hanya pak, aku dan adik bertudung hitam yg berendam...
yg lain celup kaki saja..
tupun asalnya pak tak mau sbb cakap tak ada seluar extra utk basahan..
selamba ja aku cakap...
pak..pak pakai spenda ja..kami tak kisah pun..bukan nampak kalau dah dok dalam ayaq ni..bukan jernih pun ayaq hotspring...wakakakakaka..


lepas ni apa lagi..kita tidoq.......
penat gila..penat dok dalam coach sbb jarak dari satu tempat ke satu tempat adalah jauh...




4 comments:

  1. seronoknye berjalan...hehehe...:)

    ReplyDelete
  2. Hi Harnidah, I love these pics. Like as if I am there too.
    Now seeing places I have never been to. Maybe one day.
    Love the scenery, and best the food. Sedap betul tu.
    You all have fun. Keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
  3. Nuha: Seronok pun yer..penat pun yer jugak..hihi

    ReplyDelete
  4. Uncle Lee,
    Yes..i would like to bring all the readers to see Turkey through my post..
    some people might not have the opportunity to go there yet..but at least..they can feel like have been there...

    trust me..u gonna miss kari kepala ikan when u were there...

    ReplyDelete