Monday, December 5, 2011

Holiday : Turkey 2-7 November 2011, Day 1


Day 1: Istanbul - Bursa

7:00Arrive in Istanbul.Welcome and assist by our English speaking guide
7:30Transfer to Istanbul Old City Tour
8:30We will visit the Roman Hippodrome , Blue Mosque 
10:00 Topkapi Palace 
13:00Lunch will be served Local Restaurant
14:30Departure for Bursa 
18:30Terminating at Hotel, Dinner & Overnight





kat atas tu summary...
kat bawah ni aku citer panjang sket...
eh..bukan sikit...tapi banyaaaaakkk...



aku rasa kali ni kali ke 4 family aku plan nak ke Istanbul...baru berhasil...

bapak aku ni yg dari dulu asyik nak ke Istanbul..
tapi tiap kali nak pi..ada hal..
tiap kali nak pi...kena bom pulak kat sana..dah kami tukar gi tempat lain..
sampai kali ke 4 ni...time nak pi pun..tiba2 gempa bumi kat Turki...
nasib baik belah timur...jauh la dari Istanbul tu.. 

normally trip ke Turkey patut dalam 10 hari..
tapi kami tak banyak masa sbb ada org tu tak mau ponteng kelas
masing2 nak save cuti sama...time raya haji yang paling sesuai...

kalau nak dapat murah patut in group..kurang2 10 org...
kami dah 5 org...last2 mujur ada lagi 3 org join...Indian family..
bila jumpa kat airport...rupanya parents aku kenal family tu sbb uncle tu dulu kerja tempat sama...
kami amek ground handling shj sebab tiket beli sendiri...

oh ya..kami pi area western turkey jer...
peta perjalanan seperti di bawah

peta turki  > besaq nak mamps negara depa...




ni western part jer kami cover

part dari Istanbul ke Bursa ni..kami naik feri..ikut jalan darat totally jauh sket..kita short cut naik feri..





1hb malam tu kena ada kat KLIA sbb flight kol 12.30 tengah malam iaitu dah masuk 2hb...

aku dari opis terus ke KLIA naik erl jer..sempat mandi dan salin baju kat toilet opis ok ;)



kat gate..before departure 


flight around 11 jam!
nasib baik ada movie yg aku tak tengok lagi...
tips: if arrival time kat sana pagi..better berjaga dulu then baru pulun tidoq..kang jetlag pulak.. 

kami sampai dalam kol 6am waktu di Istanbul..time difference...depa lambat 6 jam dari Mesia..
kat Mesia time tu patut dah kol 12 tengahari...


baru sampai airport
Istanbul Attarturk Airport..

sini ada 2 airport..satu lagi Sabiha Gochen Airport..jauh sket..


adik aku nak tunjuk perkataan 'degil' sepatutnya tu..

ramai org q nak cop passport ni..

lepas amek beg semua masuk toilet bersiap diri...
dlm sejam jugak..
mujuq la sampai2 nampak tour guide...
terus aku sempat bisik kat adik...

fuiyoo...tour guide kita handsome!
mujuq laki aku kat ikut

kak aida..belum apa2 lagi hang dah berniat curang..tsk..tsk..tsk..>> kata adik aku...


luar airport..tunggu coach..


best..kami berlapan dok dalam coach ni..  12 seater..tempat simpan luggage pun besar



1st destination:  Roman Hippodrome

bawah ni ada kedai baru nak bukak..tepi hippodrome




hippodrom ni aku kurang pasti fungsi dia..tapi macam tempat berkumpul atau bersukan..yg pasti bukan tempat gladiator la..
dia lebih kepada macam tempat arthur lawan kuda dgn tombak panjang dalam cerita Merlin tu...

sbb kat sini ada 3 tiang..dah gaya macam jamrah tempat melontar dah aku tengok...



tiang tengah ni tembaga..dah teroksida..kaler hijau camni...
tu pun sekerat..dah patah..patut ada kepala ular atas sekali...





tiang yg hujuung sana under maintenance..
dulu sapa yg derma diorang buat piring emas kot letak kat tiang tu...kira dulu penuh la tiang..




waahhh..ada maple tree...tiba2 semua jakun sekejap...
aku memulakan sesi bergambar bawah pokok..tiba2 ada yg nak menyibuk..


ehh..lupa..ni tiang ke tiga...
original hadiah dari kerajaan Mesir dulu kala...
aku tak paham la dulu2 kalau nak jalin hubungan baik bagi hadiah..
tapi hadiah style macam tugu2 besaq gabak camni la..

kita dulu bagi bunga emas jer kat kerajaan Siam...

macam mana pun..aku masih tak paham fungsi tiang2 ni kat sini...hahahaha...
aku malas baca sejarah..aku lebih suka dengar org cerita jer..



kawasan hippodrome ni agak luas patutnya..
binaan asal dah tak ada sangat sbb dulu kena bakaq...
masa rakyat time tu tunjuk perasaan tak puas hati apa tah..
aku kurang dengar cerita dari tour guide...


ni close up gambar bawah tiang Mesir tu...


tulisan zaman purba Mesir


ni pulak cobaan pak soh aku snap gambar dia bernapas keluar wap..tak der nak nampaknya...
comel pak pakai snow cap..hihi



lokasi ketinga2 tiang...sederet...



anjing banyak gila kat sini..dalam 10 ekor gak ler..

tapi serius...tak macam anjing liar kat Mesia...
sini anjing macam happy main sama sendiri langsung tak takut kat orang..tak kacau org...
selamba badak2 lari2 celah org ramai...aku pulak yg cuak..

maybe anjing liar kat Mesia ni selalu kena buli org kot..tu yg asyik nak menyalak..nak attack org je....


kat hujung hippodrom ni ada water fountain..
tapi dah takdak fungsi

diorang memang kaya dgn seni hiasan kat bawah kubah bumbung camni kan..

mak aih..dah jalan sampai ujung..kena patah balik rupanya...



pintu masuk ke Blue Mosque kat tepi hippodrome ni jer...





ehh..ingat dah masuk..rupanya ada gate lagi...



ok..dah masuk perkarangan masjid..
aku speechless..
sebab...
aku pelik
kata Blue Mosque...
apsal tak nampak ke'blue'an nya sangat?

serius..nampak buruk sangat kat luar...
gara2 dinding semua dari marble..then dah berlumut tak berus...
terus nampak antik gila...


kalau tengok gambaq masjid atas ni..nampak macam 5 layer kubah..
menandakan solat 5 kali sehari..

owhh...aku lupa cerita pasal blue mosque ni..

masjid kat sini selalu di bina oleh pembesar/menteri etc..
jadi menara masjid tu melambangkan status org yg membinanya..

contoh..kalau kat pekan kecik..masjid satu menara jer..

kalau bandar besar sket..menteri ker yg bina..2 menara...

kalau pemimpin negara yg bina..3 menara masjid..
dan yg paling banyak..4 menara kalau Sultan yg bina masjid..

nak jadi cerita...
masjid Biru ni buat sbb nak ganti St.Sophia yg pada zaman Ottoman empire kalau tak silap dah di tukar dari gereja kepada masjid...

bila sultan beri arahan pada arkitek suruh bina masjid dgn menara 'emas'..
arkitek tu salah faham sbb dlm bahasa Turki 'emas' dan 'enam' lebih kurang jer bunyi..

jadinya arkitek tu ingat Sultan suruh bina masjid dengan enam menara...

tapi...

ada satu masalah...

soal respect...

yer la..
time tu masjidil haram pun dah 6 menara..

kau over sangat nak buat juga 6 menara?
mana boleh....

akhirnya..masalah selesai...
diorang buat lagi satu menara kat masjidil haram jadi tujuh...

tapi aku tak check lak betul ker idak masjidil haram ada 7 menara..

so..ni la satu2nya masjid kat Turki yg ada 6 menara... 


sneak preview dalam Blue Mosque


beratur panjang weh time nak masuk..ramai gak pelancong asing...
tengah beratur..
alololo...comei nya kucing...
sini pun banyak kucing terbiar jugak..tapi semua gemok2  :)
pun jenis tak kacau org..baik2 jer..takder nak meow2 mai dekat kita minta makan...nop..nada...
kucing2 tu buat hal sendiri jer..


sebelum masuk masjib..lalu koridor..masuk dalam laluan ni..
mesti buat laluan sempit camni sebab nak kekalkan haba ker?
tapi sekerat jer pun...

by the way..tu gambar belakang tour guide kami..hihi..
saspen jer yer tak tunjuk muka lagi..sabaq..sabaq...nanti2 aku tepek gambaq dia..

lepas lalu terowong masa..ehh..
kami kena amek beg pplastik yg disediakan...
bukak kasut masing2 dan usung la bersama anda...


nila dalam masjid..kubah dalam masjid tu camni rupanya..



nampak macam design carpet jer kan?
 tapi dalam ni semua tiles...

yg berantai2 dari bumbung tu adalah rantai gantung lampu..nanti kat bawah ada gambaq..



kalau korang nampak kat gambaq bawah ni rantai yg dari tengah kubah tu kan ada macam benda 3 segi gantung kat rantai tu...kecik sangat..nampak macam satu point jer..
tau tak apa dia?



yg digantung pada 3 segi tu adalah 3 biji telur ostrich!

yes..telur ostrich..

why? why? why?

petua depa telur tu dia campur dalam simen juga yg bina dinding2 masjid ni..
dan 3 biji tu pun gamntung dari dulu tak pernah tukar
supaya binatang tak buat sarang kat siling dan dinding seperti sawang dan sarang labah2...

ic..kalau aku tau dulu sure aku dah beli telur ostrich letak kat umah..
banyak labah2 dok bersawang..tensi mak...

tak busuk ke telur tu?
wallahua'lam...


ok..bawah ni gambar lampu yg bergantungan..diorang tak gantung kat dinding..
aku rasa maybe sbb dinding ber tiles..takkan nak tebuk kot?

rendah je gantung..tapi takder la sampai ko akan terhantuk..




ada jer pili air kat tiang masjid..tapi macam dah tak guna lama..jadi hiasan jer..
tempat wuduk kat luar masjid



dah keluar masjid...


on the way nak ke Topkapi palace sempat meninggah beli..

roti keras dan rapuh..takder la sedap sangat pun..aku masih suka Aunty anne's pretzel...haha

ada iklan tour pulak...

cantikkan bunga... 


sini musin buah delima...gila banyak..besaq2 dan merah maroon kaler dia..geram..macam nak beli..tapi nanti la...
diorang ada tempat perah jus khas utk delima..hmmmm


buah berangan depa masak macam mana ni? kecik ja..
kalau kat Chowrasta tu kuali besaq gila....


menarik..tapi tak singgah...







sebelum masuk palace pun ada water fountain..dulu diwakafkan..sekarang dah kering kot tempat air tu..
dulu kat siling atas semua buat dari gold hiasannya..
tapi lepas gawat..diorang dah removekan gold tu utk sesuatu yg lebih berguna..


Old city Istanbul ni di kelilingi oleh tembok batu sepanjang 20-30 km kalau tak silap la...
ada yg dah roboh..ada yg still standing...
ni yg kat depan istana...


gate nak ke istana


dah agak dah..
pak mesti nak bergambaq dgn guard istana ni...


masuk2 lalu ikut palace garden yg open to public...

ni gambaq tempat pejabat ketua menteri dengar aduan rakyat..
kalau tak silap maybe seminggu sekali ke dia datang sini utk dengar masalah rakyat..
then nanti dia buat laporan kat sultan..


ni gereja..dah tak guna..jadi tempat exibition atau theatre jer kot..


laluan garden ke gate dalam istana..
time ni aku pelik la..
aunty letchumi asyik2 cakap sini pun ada burung kakak tua..
tapi aku tak nampak pun celah mana nya burung kakak tua tu..

elok jalan depan lagi..
tiba2 banyak burung gagak terbang...

terus aku cakap..'burung gagak...'

dia terdengar aku sebut burung gagak..
baru dia perasan dia salah sebut nama burung tadi...

terus jadi bahan ketawa suami dia..
"ini bukan burung kakak tua..burung gagak tua adalah"

hahahahaha




tiket masuk depa standard..semua tempat tarikan pelancong tiket serupa cuma nama tempat jer lain...


i like this gate..macam cerita fairytale istana dulu2...
inilah dipanggil Topkapi..
top = canon /meriam
kapi = gate
dulu kat depan gate ni ada 2 buah meriam..
selalu org asing gelarkan canon gate...nak membezakan gate lain yg ada kat istana ni..
akhirnya..mereka mengabadikan nama tu pada istana ni...



kusyuk dengar Ramazan cerita..owh..itu nama guide..dilahirkan dalam bulan Ramadhan...that's why la nama camtu..

hehe..kejam siot..still gambar belakang dia jer aku letak...
aku rasa dia handsome lagi dari Maher Zain..muahahahaha

ni kat depan building Sultan dengar report dari semua pembesar...
kat sebelah ada bilik tempat tukang catit...





luar bilik catit..
aku suka lukisan kat tingkap dan pintu tu..cantik..


tau apa ni?
tempat pacak bendera..bukan sebarang bendera..bendera perang yg nabi sertai...
dulu masa depa menang lawan kat belah2 palestin / baitulmaqdis kalau tak silap..diorang angkut semua barang peninggalan kat sana..pedang2 sahabat..janggut nabi..etc...



luar decision room..
ada banyak pili air..
fungsi: buka air time perbincangan atau buat keputusan supaya org tak boleh nak curi2 dengar dari luar..bunyi air akan mengganggu pendengaran..


lepas melawat banyak bilik pameran barang2..
kami berkunjung ke balkoni untuk melihat pemandangan Selat Bosphorus ..

ada tempat makan...


ramai org kat balcony ni..


apak asyik makan jer..roti beli tadi tu la..tak abis2 sbb kami makan sikit2 sket..


see..ramaikan org..


bosphorus straits..tengah2 ada bridge..
kanan tu Asian side..kiri tu Europe side of Istanbul..
ni la unik nya Istanbul...




pokok apa aku tengok pelik2 sket aku snap jer..

dari balkoni yg lain...mengadap asian side..

kat sini sejuk..hujung autumn..early winter...
walaupun suhu dalam 10-18 degree...
tapi angin sejuk..kering..kulit cepat kering..tekak pun rasa kering
tak macam udara kat mesia panas dan lembap..


kat Istanbul ni air paip tak boleh buat minum...tak bersih kot..
diorang minum air dalam botol jer..
patutla drinking water mahal nak mamps..
tour guide lak kedekut..jimat air..dia tak bagi pun air botol sorang satu....bila tanya..baru bagi..isk...



sebelum keluar..melalui cistern ni..
tempat takungan air..
diorang ada banyak takungan camni..bawah tanah..
konon dulu kalau perang susah keluar amek air..
tapi aku still tak dapat bayak rupa sebenar takungan ni...

kami tak banyak masa nak melawat cistern lain...dekat kawasan sekitar..


bunga ros cantik..besar..


ni gerbang dekat St. Sophia kalau tak silap..
dah convert into museum dah st.sophia ni..
kami tak pi..tak cukup masa..


on the way ke coach..
lalu jalan belakang ni..
cantikkan rumah ni...
i like the color..
tingkap tu ada kayu corak cam anyaman tikar tu sebab nak elak dari orang ushar dalam umah..
yer la..dalam umah ada anak bini..kang ada org mengintai lak ;)

umah kelahiran salah seorang pemimpin mereka...


i like kucing sini..kan tadi dah cakap kucing sini baik2 jer...
see..dia tolong jaga barang...
sikit pun tak usik barang2..even atas kain hamparan pun dia tak duduk...



metro tram diorang..tak berpeluang naik...


kami ke restoran ni utk lunch..

ok fine...agak jakun..
mula2 dapat hidangan salad...


roti ni share 4 org...sedap..ala2 naan tapi nipis lagi dan lompong kat tengah..


tomato soup..not bad rasa...


nasi dgn beef kebab...
mula2 boleh pak tanya kuah takdak ka?
hahahaha
rupanya takdak..
memang depa makan lagu ni kot..
nasi depa berkanji tinggi..ala2 melekit sikit tapi tak capai taraf pulut..

kebab?

aku rasa garam dulu baru rasa daging...


?


MASIN nak mamps...

tapi still aku telan...


dessert..buah LEMON ko!
masam



lepas tu terus kan perjalanan ke Bursa..

lalu bridge ni...



nak dekat sket..
naik feri...
ala2 feri penang tapi macam kecik sket...


keluar coach naik atas tengok pemandangan.. 


sejuk gila kat luaq ni!


cantikan cahaya matahari di celah2 awan..

banyak gila burung camar..ikut feri..
cari makan kot..


see..banyak..


best shot aku atas feri ni..i like this picture...


adik aku yg ni and apak aku photogenic..bagi akula..sbb gambaq depa dua jer aku rasa elok jer nampak..
kalau gambaq aku?
hampeh..selalu jer nampak buruk..macam tak serupa aku jer..


kan dah cakap burung ni ikut feri..

kalau ko balik barang ke laut confirm tak sempat jatuh dalam laut..dah disambar dek burung ni...


dalam feri ada kedai kecik jual minuman dan makanan ringan..
nampak selesa jer kerusi

perjalanan feri tu 2 ke 40 minint tah..lupa..

lepas tu terus kan perjalanan ke Bursa..dalam 1-2 jam perjalanan..
tempat jauh2...kawasan bergunung ganang..

ni kat hotel..kami overnite kat Bursa..
pintu lif sini macam pintu giant fridge..kena pesen tarik bukak macam pintu biasa..
maybe sebab kecik.so, takleh nak pintu bukak slide ke tepi




dinner..
OMG..di mulakan dgn salad again!
confirm adik bongsu tak sentuh..dia tak makan sayur..kecuali salad dan carrot kot..
yg kaler merah tu tak sedap gila...sayur apakan itew?


owh..ni kunci bilik..
confirm tak hilang...
berat gila kalah ketul emas..
baling hanjing confirm mati...


standard kat Turkey ni mesti hidang sebakul2 roti..kami share 4 org..
aku makan 2 keping cicah soup


broccoli soup..ni sedap gak..

ha..ni macam murtabak kalau tengok rupa...
tapi lain yer..

tengahnya inti cheese..
i don't like so much..
sbb cheese masin...


main course..nasi...
sama: tak dak kuah nyer..
lauk ayam: MASIN

so, kami telah mebuat kesimpulan..memang org Turkey kuatmakan GARAM..ingat kedai satu tu jer termasak masin...


paling tak tahan...buah..

gila kenyang....aku tak abis buah ni..


pastu kami raound sendiri kawasan sekitar malam tu...

teringin nak makan Iskander kebab yg glamer tu..tapi tak jumpa..tambahan perut memasing dah kenyang gila..



 jual kekacang dan jeruk epal dsb..panjang2 tu aku tak tau apakah ia...


mula ingat nak ke mall dihujung jalan..tapi tak larat nak jalan dah..
kami patah balik ke hotel..
sudah sakit pinggang dan kaki...

bersambung...







2 comments:

  1. Hi Harnidah, Wow! I really enjoyed looking thru all the pics here. Well taken too, and very interesting.
    I too have always wanted to go to Turkey, Istanbul.
    Maybe one day.

    Its half Europe, half MiddleEastern culture. You and family look very nice....and really well displayed your pics in sequence, with your interesting tour guide comments below each picture.
    Feels like we there with you.
    Weather must be chilly too, I guess.

    Holy Smoke, you went terus from office to airport? Ha ha....That must be fun.
    You have a good time,
    keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Uncle Lee..
    haha..this entry will be my diary for reference..
    that's why i have to record back everything..
    usually after complete choosing and editting photos, i'll make a photobook for my collection..

    thank u so much for your compliments..

    yes..quite chill there..
    but not ad cold as your place for sure..hihi

    ReplyDelete