Monday, November 21, 2011

Rojak Mee




Semalam (Sabtu)<ni minggu bila tah> sedara mara datang bawa mee bandung...
kuah dah abis..yang tinggal mee dan tauge..

pagi esoknya rajin buat cucur ketam lagi > en. somi rekues
MIL minta cicah dgn kuah pecal...tujuan asal supaya belen kuah pecal tu leh buat rojak sbb dia dah beli sengkuang...


tapi i lagi kreatif..
petang tu terus buat rojak mee...

celur kejap mee dan tauge belen semalam
potong sengkuang dan timun panjang2...
rebus telur...
hiris cucur ketam belen pagi tu

campur semua dalam pinggang..tuang kuah pecal...gaul...
jadi la rojak mee...


telur rebus tak berapa rebus..hampir jadi telur separuh masak gara2 rebus cepat sangat..semua dah tunggu depan pinggan masing2 nak makan...hihi
ps: pecal segera order kat member adik..mak kawan dia buat sendiri..memang sedap...


2 comments:

  1. Hello Harnidah, Saya ta'pernah tengok or eaten this rojak mee. You are very creative. Looks absolutely delicious.
    I think dua pinggan for me no problems, ha ha.
    Your gravy looks really nice too.
    Okay, saya punya dua telor, please, ha ha.
    Have a great week, stay beautiful.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Uncle Lee..
    kalau biasa makan pasembor kat Padang Kota, Penang..sure u pernah makan rojak...this rojak mee is the extended version of pasembor...
    supposely using the same gravy..

    but i use kuah pecal (peanut sause)..tapi lain sikit dari kuah kacang yg makan dgn satey tu...
    kuah pecal popular dikalangan masyarakat Jawa, makan dgn kangkung, tempe etc..it is a vegetable dish la..

    ReplyDelete