Monday, November 28, 2011

Popia Basah tak jadi

Kenapalah semenjak dua menjak ni asyik mengidam jer..
bukan mengidam sebab yang korang mesti fikir tu..

tapi mengidam sebab rindu..





Rindu nak makan popia basah macam yg makcik kat pasar malam TTS pernah jual dulu..

tapi sekarang dia dah tak jual..
popia basah yg ada sekarang di jual oleh mamak...
aiseyman....
rasa confirm tak sama...



tiba2 terasa nak cuba wat popia basah sendiri...
from scratch...

google la resepi..dapat kat Myresepi...


buruk sket rupanya..


mengikut tekak i...

tak berapa jadi la popia ni..
satu sebab inti i tak seperti rasa yang i rindukan tu...
tambahan..tak ikut bahan dalam my resepi..dia pakai kubis dan carrot..udang kering..i pakai sengkuang dan carrot dan udang basah..

kedua sebab resepi sambal dia pun kurang..
kena cari resepi lain la nampaknya..

lastly kulit popia...
tak berapa menjadi ok...
satu sbb i takder non-stick pan leper or kuali leper..
pastu rasa tak cekap guna tangan..i buat guna belakang senduk...
tapi tebal gak kulit dia..dahler melekat kat kuali..
memang hodoh benar rupanya...


atau pun sebab terakhir...
maybe sebab i jer kot yg tak reti masak...hahaha...

tapi kan..selalunya bila first time try any recipe..i'll try to follow the instruction betul2..
so, kalau tak jadi tu..baru i akan ubahsuai pulak...
sedangkan komen tak resepi tu semua cakap sedap...
camner ni?

bak kata mama...
apasal la menyusahkan diri gi buat kulit popia tu..
orang la ni semua beli yang dah siap dah jer...

erkk...
bukan yg dah jual siap dah tu utk popia goreng jer ker?
kulit dia nampak lain jer...
nampak tebal sket dan liat sket...
ke boleh jer?


2 comments:

  1. hadoi... kaktek anak mpatbelas pun beli popis kt paso malam je... ko takat makan berdua pun nak masak??!! ya rabbi....
    bila nak ajak kaktek datang makan? hehehee....

    ReplyDelete
  2. kak tek...tak berapa jadi pun nak rasa gak jer?
    kami makan berempat la..PIL nak letak mana? kalau takat berdua..tak rajin la nak buat..konpem beli jer..

    ReplyDelete