Wednesday, November 16, 2011

Peach Bread Pudding...confirm tak ada ketam


Hari tu lepas buat kek pastry tu...balance peach tu masih banyak...
terusla berfikir nak buat apa dgn peach2 tu semua...

memula ingat nak buat puding ala2 puding koktail tapi pakai peach jer...

setelah mengoogle moogle...

terjumpa resepi peach bread pudding...macam best pulak..lama tak wat puding roti..

maaf la..i tak simpan lak website tu...

resepi dari nenek omputih mana tah...resepi turun temurun la tu...



ni main tulis mana yg ingat jer...

4 cups bread cube (roti potong2 jadi cube comel2) rendam dalam 2 cups milk

beat 1/2 cup sugar with 2 egg yolks
add in  1/4  tsp nutmeg powder and  1/2  tsp fine salt
add  1/2 tsp lemon zess and lemon juice from 1 lemon (i think around 2 tbsp pun enough)
add 2 tbsp melted butter

tuang dalam rendaman roti tadi..gaul rata

masukkan dalam caserolle or loyang yg dah disapu butter sket

bakar dalam oven agak2 jer la suhu..dia bagi suhu tinggi sangat..oven I max around 240 jer..i pakai dalam 170 degree celcius..
ehh..tapi dalam tray tu letak air panas...baru letak caserole atas tray yg berair tu...


sementara tu..macam buat pavlova lak...

beat 2 egg whites with 1/4  tsp cream of tartar medium speed until they hold soft peaks. 
Start adding 1/4 cup sugar , a tablespoon at a time, and continue to beat, on high speed, until the meringue holds very stiff and shiny peaks.

Then peach tu potong ikut suka hati..nak hiris atau nak biar potong separuh..




bila puding tadi dah masak...
keluarkan
tuang la meringue tadi tutup roti tu sampai tepi...
susun peach kat atas...
bakar balik dalam 10 minit dgn suhu dalam 150 degree celcius
siap! 
sebenarnya...
i salah buat...
tak baca instruction betul2...

bila dah bakar baru sedar...Oh My Prada!
i tak bakar puding dulu!

i terus letak meringue and peach terus masuk dalam oven....errrkkk...

nasib la kan...
mujur boleh jer makan walaup bread pudding tu tak kering sangat bila bakar...
dek di cover topping atasnya tu...
kang rentung lak meringue tu kalau bakar lelama...




tapi yg best nyer...

hubs leh cakap sedap lak....wakakakaka...
i anggap tu pujian ikhlas...
sebab dia tak tau dah tersilap buat...
lagi pun dia puji sendiri...tiba2 i turun jer terus dia cakap...sambil dok makan...
kalau tak..mesti i sendiri yang tanya..Ok tak ? sedap tak?
cehh...macam org gilakan pujian lak...


walaupun tak berapa jadi...
harus beri pada jiran sebelah sikit...hihi
kang sapa nak habiskan banyak2 ni?

sapa teringin?
meh jadi jiran i...
untung dapat makan free  ;)





No comments:

Post a Comment