Thursday, November 17, 2011

Begedil


Disebabkan SIL puji begedil aku sedap...
terus berkobar nak share resepi kat sini...hahaha


actually buat begedil ni sebab nak frozen kan untuk en.somi goreng time raya haji..
dia kata nak wat soto..dia yang cakap..not me...i know..pes soto segera ada..sebab tu dia willing to do it..muahahahaha...


aku buat banyak...sebab size comel dan juga utk frozen kan..
jadi 8 biji kentang aku guna...korang nak buat sikit..kurangkanlah kentang tu..

cuci kentang bersih2...tak perlu buang kulit lagi yer...

hiris tebal dalam setengah cm...
kukus...yer..u read it rite..KUKUS...kentang itu...
sbb paling selamat dan tak terlebih air kalau rebus..kang terlembik pulak...

lepas rebus baru kopek kulit...senang jer..sbb dah hiris kan...

peh tu lenyek jer kentang tu..gunala besen besar yer...senang nak gaul nanti

masa tengah kukus kentang tu..


aku guna dalam 8 biji bawang merah..hiris nipis2...
gaul dengan tepung dan sedikit kiub pati ayam yg dileraikan..(serbuk)
goreng...yup..ni sebenarnya buat bawang goreng...

bawang yg siap gi goreng tu akan ditumbuk halus..

before that..
better korang tumbuk rempah ratus dulu..kang berminyak lak lesung tu kalau tumbuk bawang dulu...

rempah:
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih
1 tbsp ketumbar
1/2 tsp lada hitam
1 tsp lada putih
(sukatan..main agak2 jer utk 8 bj kentang)

daun sup dan daun bawang...korang hiris halus2...
daging kisar...aku guna ayam..sebab balance aritu ada sikit...kalau beef best lagi kot...
garam secukup rasa...

semua bahan2 di atas korang gaul jer bagi sebati...

peh tu guna tepung sket tepap kat tangan sebelum nak gentel bulat2 leper..takut melekat..

sebelum goreng..celup begedil tu dalam telur yg dipukul ringan..
goreng dalam minyak panas..
siap!



owh..begedil ku kuning sket sbb guna minyak gorengan ayam...hiks..




4 comments:

  1. hang ni kejap sebut kukus kentang.. pastu tulis lepas 'rebus'... pandai masak ke tak pandai ni??!! kihkihkih...

    kaktek suka makan begedil tapi tak suka buat.. sebab buat leceh pastu bebudak ngap 5 minit lesap!
    penat buat tak ilang, begedil dah hadam.

    ReplyDelete
  2. Hi Harnidah, degil I have heard or know, but first time see this dish called, 'begedil'. Looks really good.
    I suka the colours, looks tempting.
    Berapa you buat? Ha ha.

    Looks so sedap, malu nak makan lebeh lima, ha ha ha.
    Rosak nama mak saya pulak, ha ha.
    You have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  3. kak tek..
    hahahha..baru perasan...tersilap tulis la tu..KUKUS sebenarnya...

    ala..mana leceh...sama jer macam masak nasi goreng...kena masak nasik dulu baru boleh goreng... ;)

    ReplyDelete
  4. Uncle Lee..
    I am wondering why this dish not yet popular during your time...hmmmm...
    or maybe they did not introduce it to u so that u won't finish all for yourself..hihi

    ReplyDelete