Wednesday, November 30, 2011

Geng2 hostel masa study dulu...

ok...dalam album semalam tu ada juga gambar2 time kat hostel U..
ni sempena sukaneka hostel ke apa ni...

kawan2 ..u know who u are  :)
hihi..time ni sangat merapu ok...
sukaneka takat nak happy2 jer...bukan nak menang sangat pun..

semua muka budak baik jer..sopan...hahahah



pastu kan...paling tak boleh blah...
gi jalan jusco ayer keroh tu pun kita nak bergambar...
memang over...

cer tengok...
suka hati jer posing dgn teddy bear kat rak jusco tu..
posing jer la..beli nya tidak..


ok...tapi gambar ni paling over....
sila muntah...

nak tengok?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

BARING ok!


owh..Ju..sapa la yg snap gambar tu sampai terpotong mukamu....hihi


Tuesday, November 29, 2011

Memori lawatan dulu kala

mama ni kan...
macam nak halau anak dari umah jer...
takkanla semua harta karun i dia nak hantar sini?
tsk..tsk..tsk..

2 beg dia bawak ri tu hokay...

termasuk satu album gambar lama i...



OMG...ada gambar2 gi holiday dulu...!!!  yey!!!

serius..mana tak happy...

dulu takder digital camera tau..
semua pakai camera filem tu jer..
jadi setiap shot adalah amat berharga...
sbb nak beli satu roll filer jer mahal tau..

tapi ni hasil i reprint...
memang kelabu asap...

gambar yg i tepek sini guna camera hp ni tangkap balik gambar2 yg i rasa nak share..


tahun 2000

kat Netherland @ Holland

masa autumn kalau tak silap..
baru masuk U..

tapi zaman dulu..kurang celik bab berjalan oversea..
ni 1st time i keluar jauh dari Malaysia..
ikut cakap bapak jer..
bapak zaman dulu bukannyer jenis celik IT..jadinya..maklumat dihujung jari tu tak boleh apply..

main redah jer pergi macam takder planning..

i pun tak bijak lagi nak google dulu info apa2 sebelum gi sana..






then dari sana kami gi one day visit ke Brussel, Belgium..

kat sini diorang tak berapa fasih English..
bangunan lama..antik betul..


ni aku tak sure kat Brussel ka?

lupa lak..



then..hari yg lain nya..
nami gi 1 day visit Paris lak...  :)

ni bukti dah sampai kat Eifel tower..
tapi sayang..tak naik..tengok q panjang nak mamps..
tiket sure mahal..

dulu pi budget ala kadar..
gila apa aku baru jer masuk belajar..tak kerja..
harapkan parents..dah ler gi 7 org!
so takat jalan2 makan angin jer la..
tak der shopping2 pun..takat ole2 sikit utk diri sendiri dan kawan2..standard keychain jer la..







2001
gi Gold Coast, Australia
gambar kat bawah ni kat Currumbin Wild life Sanctuary..
gambar kat Sea World tak banyak la pulak..


so far..ni jer la yg i nak share...gambar tempat lain maybe dalam album lain kot...

tapi tak puas la gi sana time 'mentah' tu..hihi..

tengokla..suatu hari nanti ada rezeki i nak gi round Europe...ni impian ni...








Monday, November 28, 2011

Popia Basah tak jadi

Kenapalah semenjak dua menjak ni asyik mengidam jer..
bukan mengidam sebab yang korang mesti fikir tu..

tapi mengidam sebab rindu..





Rindu nak makan popia basah macam yg makcik kat pasar malam TTS pernah jual dulu..

tapi sekarang dia dah tak jual..
popia basah yg ada sekarang di jual oleh mamak...
aiseyman....
rasa confirm tak sama...



tiba2 terasa nak cuba wat popia basah sendiri...
from scratch...

google la resepi..dapat kat Myresepi...


buruk sket rupanya..


mengikut tekak i...

tak berapa jadi la popia ni..
satu sebab inti i tak seperti rasa yang i rindukan tu...
tambahan..tak ikut bahan dalam my resepi..dia pakai kubis dan carrot..udang kering..i pakai sengkuang dan carrot dan udang basah..

kedua sebab resepi sambal dia pun kurang..
kena cari resepi lain la nampaknya..

lastly kulit popia...
tak berapa menjadi ok...
satu sbb i takder non-stick pan leper or kuali leper..
pastu rasa tak cekap guna tangan..i buat guna belakang senduk...
tapi tebal gak kulit dia..dahler melekat kat kuali..
memang hodoh benar rupanya...


atau pun sebab terakhir...
maybe sebab i jer kot yg tak reti masak...hahaha...

tapi kan..selalunya bila first time try any recipe..i'll try to follow the instruction betul2..
so, kalau tak jadi tu..baru i akan ubahsuai pulak...
sedangkan komen tak resepi tu semua cakap sedap...
camner ni?

bak kata mama...
apasal la menyusahkan diri gi buat kulit popia tu..
orang la ni semua beli yang dah siap dah jer...

erkk...
bukan yg dah jual siap dah tu utk popia goreng jer ker?
kulit dia nampak lain jer...
nampak tebal sket dan liat sket...
ke boleh jer?


Friday, November 25, 2011

Suami mithali

somi sapa la ni rajin cangat ni tolong iron baju isteri...alololo..
so sweeettt...



erkkk...rajin ada makna ni ;)

bila si isteri nak 'pergi' jauh...
mula la layan baik semacam...muahahahaha...


no matter what..i lap u so strong la...


ni iron dengan penuh kasih sayang ni...
org pesan iron sikit2 sudah..baju tu tak kedut..tak perlu iron pun...




Thursday, November 24, 2011

Spagetthi Ketam > ketam lagiii?

Menghabiskan saki baki jejari ketam...dan juga belen spagetthi...

resepi belasah jer la...menjadi gak ler..

tumis 2 ulas bawang putih..cincang dgn minyak zaiton
masukkan cili kering blend..biar pecah minyak..

masukkan 3 biji tomato besar dicincang
masukkan sos tomato sesudu dua
jangan lupa garam gula
masukkan jejari ketam dihiris sederhana
masukkan lada hitam ditumbuk kasar

masukkan hirisan daun sup dan daun bawang...

 


sedia dimakan...
salahkah ku..jangan salahkan ku...gambar blurr..
salahkan cameraphone ok...


Wednesday, November 23, 2011

Donut


Bila ramai tukang masak berkumpul...
mula la datang idea nak buat apa petang2 ni...

meh sini SIL nak demo dia buat donut sempoi jer...

well..i tukang tangkap gambar jer ;)
nop..
i penyumbang tools and ingredients hokay...

tapi kan..maybe salah marjerine kot..sbb sejuk..baru keluar peti ais...
dough lambat kembang...


lastly..tak larat tunggu...
walaupun baru nak mengembang..kita goreng jer la...
air dah siap bancuh...i wat honey lemon tea...


tadaaaa...
sedap di makan panas2...
agaknya kalau dah sejuk sure keras kan?




Tuesday, November 22, 2011

Mini Garden


Makin lama makin bertambah pokok2 aku ni...
rak besi tak buat lagi...
hari tu en. somi gi survey kedai besi..

tanya kalau bagi besi sendiri berapa charge dia kimpal?  ~ 300+
kalau org tu buat semua dgn besi dia provide sekali berapa? ~ 400+

padahal harga besi tu dalam rm 63 jer...
jimat seratus lebih gak kalau beli besi sendiri...

tak murah ok...

tu baru tanya satu kedai..


alamat kat lantai lagi la pokok2 ni semua...


hi orkid!  :)


gunting pokok pun tak beli lagi...
camner nak gunting bunga orkid ni...isk.. 

yang bergantungan pun sikit jer...
tengah tunggu pokok baru disemai..




bunga kuning dah mula nak menjadi..
ni pokok lama yang diberi nafas baru..ewaahhh..


ni part aku paling sedih...
pokok baby breath aku mengering..
tinggal sejemput jer..
tu mujur ada yg baru tumbuh kecik2...janganla pupus pulak...tsk..tsk..tsk..






Monday, November 21, 2011

Rojak Mee




Semalam (Sabtu)<ni minggu bila tah> sedara mara datang bawa mee bandung...
kuah dah abis..yang tinggal mee dan tauge..

pagi esoknya rajin buat cucur ketam lagi > en. somi rekues
MIL minta cicah dgn kuah pecal...tujuan asal supaya belen kuah pecal tu leh buat rojak sbb dia dah beli sengkuang...


tapi i lagi kreatif..
petang tu terus buat rojak mee...

celur kejap mee dan tauge belen semalam
potong sengkuang dan timun panjang2...
rebus telur...
hiris cucur ketam belen pagi tu

campur semua dalam pinggang..tuang kuah pecal...gaul...
jadi la rojak mee...


telur rebus tak berapa rebus..hampir jadi telur separuh masak gara2 rebus cepat sangat..semua dah tunggu depan pinggan masing2 nak makan...hihi
ps: pecal segera order kat member adik..mak kawan dia buat sendiri..memang sedap...


Friday, November 18, 2011

Misteri sebiji Bawang Merah

Seingat aku la...
masa sekolah rendah dulu..
aku suka cilok sebiji dua bawang kat dapur peh tu pi tanam dalam pasu nenek aku kat luaq umah...

nanti tumbuh la jadi daun bawang...hihi..
tak pernah lagi biar daun bawang tu tunggu tengok jadi bawang ke tak...
selalu kutip daun bawang habuan buat masak sup kot...



disebabkan kat umah aku ada pasu kecik 2 biji..

teringin nak tanam bawang...
kebetulan ada satu bawang tu dah siap tumbuh daun...
meh kita letak dalam pasu..




tapi kan...



baru2 ni aku pelik jer...


naper bawang aku yg dah berdaun tu HILANG?!

tinggal berlubang je tempat bawang tu...elok...kemas..takder sepah2....
takkan kucing cabut kot?

puas aku tanya MIL..tanya en.somi..
both tak tau...

MIL cakap cik 'T' kot makan...


aik? cik 'T' makan bawang ke?



TAPI kan...

aku lagi pelik...baru2 ni....





aikkk.....!!!




sapa pi TANAM balik bawang?!!!


erkk...

ke?
ke?
ke?


aku musykil gila2 ni...
korang tak musykil ker?

tiba2 nampak bawang ada elok dalam pasu ni
nampak macam bawang baru jer..
cer tengok 


SIL kebetulan ada kat umah pun cakap selalunya cik 'T' suka makan...


ermmm...


2 kali aku keluar umah tengok bawang tu...

peh tu siap korek pasu satu lagi nak check ada tak bawang dalam tu...

sah...

di sebabkan asyik ujan jer lately...

tanah yg berlubang sbb bawang kena curi tu terkambus dah lubangnya...

pasu lagi satu tu..tanah dah terhakis dek air ujan..so, timbul la bawang yg aku tanam kat permukaan...

cuma aku pelik..
kot iyer pun itu bawang yang aku tanam..
kalau dah 2 minggu dalam tanah takkan tak kecut?
macam baru jer..elok jer...
musykil..musykil...

yg satu lagi tu aku redha jer la kalau cik 'T' yang makan...

akhir  kata...


janganlah kita di selubungi MISTERI.....muahahahahaha


Thursday, November 17, 2011

Begedil


Disebabkan SIL puji begedil aku sedap...
terus berkobar nak share resepi kat sini...hahaha


actually buat begedil ni sebab nak frozen kan untuk en.somi goreng time raya haji..
dia kata nak wat soto..dia yang cakap..not me...i know..pes soto segera ada..sebab tu dia willing to do it..muahahahaha...


aku buat banyak...sebab size comel dan juga utk frozen kan..
jadi 8 biji kentang aku guna...korang nak buat sikit..kurangkanlah kentang tu..

cuci kentang bersih2...tak perlu buang kulit lagi yer...

hiris tebal dalam setengah cm...
kukus...yer..u read it rite..KUKUS...kentang itu...
sbb paling selamat dan tak terlebih air kalau rebus..kang terlembik pulak...

lepas rebus baru kopek kulit...senang jer..sbb dah hiris kan...

peh tu lenyek jer kentang tu..gunala besen besar yer...senang nak gaul nanti

masa tengah kukus kentang tu..


aku guna dalam 8 biji bawang merah..hiris nipis2...
gaul dengan tepung dan sedikit kiub pati ayam yg dileraikan..(serbuk)
goreng...yup..ni sebenarnya buat bawang goreng...

bawang yg siap gi goreng tu akan ditumbuk halus..

before that..
better korang tumbuk rempah ratus dulu..kang berminyak lak lesung tu kalau tumbuk bawang dulu...

rempah:
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih
1 tbsp ketumbar
1/2 tsp lada hitam
1 tsp lada putih
(sukatan..main agak2 jer utk 8 bj kentang)

daun sup dan daun bawang...korang hiris halus2...
daging kisar...aku guna ayam..sebab balance aritu ada sikit...kalau beef best lagi kot...
garam secukup rasa...

semua bahan2 di atas korang gaul jer bagi sebati...

peh tu guna tepung sket tepap kat tangan sebelum nak gentel bulat2 leper..takut melekat..

sebelum goreng..celup begedil tu dalam telur yg dipukul ringan..
goreng dalam minyak panas..
siap!



owh..begedil ku kuning sket sbb guna minyak gorengan ayam...hiks..




Wednesday, November 16, 2011

Peach Bread Pudding...confirm tak ada ketam


Hari tu lepas buat kek pastry tu...balance peach tu masih banyak...
terusla berfikir nak buat apa dgn peach2 tu semua...

memula ingat nak buat puding ala2 puding koktail tapi pakai peach jer...

setelah mengoogle moogle...

terjumpa resepi peach bread pudding...macam best pulak..lama tak wat puding roti..

maaf la..i tak simpan lak website tu...

resepi dari nenek omputih mana tah...resepi turun temurun la tu...



ni main tulis mana yg ingat jer...

4 cups bread cube (roti potong2 jadi cube comel2) rendam dalam 2 cups milk

beat 1/2 cup sugar with 2 egg yolks
add in  1/4  tsp nutmeg powder and  1/2  tsp fine salt
add  1/2 tsp lemon zess and lemon juice from 1 lemon (i think around 2 tbsp pun enough)
add 2 tbsp melted butter

tuang dalam rendaman roti tadi..gaul rata

masukkan dalam caserolle or loyang yg dah disapu butter sket

bakar dalam oven agak2 jer la suhu..dia bagi suhu tinggi sangat..oven I max around 240 jer..i pakai dalam 170 degree celcius..
ehh..tapi dalam tray tu letak air panas...baru letak caserole atas tray yg berair tu...


sementara tu..macam buat pavlova lak...

beat 2 egg whites with 1/4  tsp cream of tartar medium speed until they hold soft peaks. 
Start adding 1/4 cup sugar , a tablespoon at a time, and continue to beat, on high speed, until the meringue holds very stiff and shiny peaks.

Then peach tu potong ikut suka hati..nak hiris atau nak biar potong separuh..




bila puding tadi dah masak...
keluarkan
tuang la meringue tadi tutup roti tu sampai tepi...
susun peach kat atas...
bakar balik dalam 10 minit dgn suhu dalam 150 degree celcius
siap! 
sebenarnya...
i salah buat...
tak baca instruction betul2...

bila dah bakar baru sedar...Oh My Prada!
i tak bakar puding dulu!

i terus letak meringue and peach terus masuk dalam oven....errrkkk...

nasib la kan...
mujur boleh jer makan walaup bread pudding tu tak kering sangat bila bakar...
dek di cover topping atasnya tu...
kang rentung lak meringue tu kalau bakar lelama...




tapi yg best nyer...

hubs leh cakap sedap lak....wakakakaka...
i anggap tu pujian ikhlas...
sebab dia tak tau dah tersilap buat...
lagi pun dia puji sendiri...tiba2 i turun jer terus dia cakap...sambil dok makan...
kalau tak..mesti i sendiri yang tanya..Ok tak ? sedap tak?
cehh...macam org gilakan pujian lak...


walaupun tak berapa jadi...
harus beri pada jiran sebelah sikit...hihi
kang sapa nak habiskan banyak2 ni?

sapa teringin?
meh jadi jiran i...
untung dapat makan free  ;)





Tuesday, November 15, 2011

Bendi masak cabai...tiada ketam di situ


acik sentap betul la dgn cameraphone yg baru...
harapkan 5mp..
tapi takdak setting utk close up...
cameraphone lama juga tetap di hati..
boleh set potrait..close up...etc...betul2 macam setting kat camera..

sekarang susah sket la nak amek gambau makanan..takleh focus...
abih..takkan nak bawa camera gabak tu turun dapur?

malu acik kat MIL nanti...
buang tebiat ke apa menantu aku ni...walaupun kadang2 dia sendiri yg tanya..tak tangkap gambaq dulu ka?
auwwww...malu I tau....hihi...


sebenarnya...acik lupa masukkan belacan masa masak sambal ni...
gara2 taknak letak udang kering...belacan terus dilupakan..apa da...

tips: bendi tu tak masak atas kuali pun...acik susun atas nasi dalam rice cooker bila nasi dah kering..bendi tu masak guna wap dari nasi jer...peh tu gaul jer dalam sambal...ikan bilis pun goreng asing..then gaul sekali...


Monday, November 14, 2011

Cucur ketam..


mulai minggu lepas...semua masakan berasaskan jejari ketam yer...ahaks...

acik malas..bangun lewat...

tapi rajin buat cucur ketam...

bahan:
tepung
bawang besar di dadu
sayur kucai potong dalam 1 cm panjang
cili merah cincang halus
jejari ketam jgn lupa yer..kalau tak jadi cucur kucai..hiris halus
sedikit garam dan soda bicarbonate
air agak2 la yer..

takkan nak ajar step weh?
gaul jer semua..masak dalam minyak panas..



apa yg paling sedap?


cucur cicah kuah pecal segera ni...(campuq ayaq paneh ja dah siap boleh makan)

ni nak order 10 bungkuih lagi ni...


FIL makan 10-11 biji ko!
erkk...peh 2 jam..chek tengok bacaan gula..  10.3!

lepas ni kita catu  makan yer pak...