Monday, October 31, 2011

Riwayat Sebuah Telefon




picture googled : mobilefamous.blogspot.com



Seingat aku...
aku membeli handphone ni selepas mendapat bonus pertama sewaktu mula bekerja..

dalam tahun 2006 lebih kurang..

kira time ni hp ni antara yang canggih la...bagi aku...
memang harga pun agak mahal time tu..

tapi aku sangat puas hati..
terutama dgn camera 3.2 mp nya...

setelah hampir 6 tahun bersamaku...
hanya sekali dua aku tukar bateri baru..

sekarang bateri pun dah kembung...
software nya pulak dah mula bermasalah...
tak cukup internal memory...44mb jer..

tapi aku tak guna semua..just dia tak dapat nak free kan memory yg di hold...

dah beberapa kali aku reset to original setting..restore factory setting..
tiada hasil...silap haribulan..tak dapat on hp..huhu


balik2 ayat dia..
please delete some data..not enough memory

sampai satu tahap...
sms tak dapat terima..tak dapat hantar..dah takdak memory...
even missed call pun tak dapat read balik nombor tu...

memang lost connection la dgn kawan2 semua...


hubs dah bising..beli jer la phone murah cam dia nyer...
basic jer..leh call sms..

erk...no way..
camera phone sgt penting bagi aku ok...

dahler sekarang tak ada budget utk hp baru...
budget aku plan utk perkara lain..sobs..sobs...


sekarang dah panas bontot dah...
mujur ada back up phone company..selalu buat call mama jer tepon tu..

pas tu..ada satu weekend tu aku dah nekad nak cari hp..
ajak adik gi jusco bukit tinggi..ada nokia store situ..

yg suit my budget dan kehendak...
phone ni la...yang lain mahal..over budget lak kang..



                                         picture googled: lelong.com.my


aku pesan yang kaler lilac...takder stock sekarang..
tunggu next week diorang pesan..selasa atau rabu selalu stock datang..
fine...



next weeknya..
Rabu aku call kata tak sampai lagi...

khamis pagi: masa aku charge hp lama..tiba2 fius terbakar...terus terpadam pc aku...cuak...
kol 8.30am terus tepon admin minta tolong report pada technician...sebab aku takleh on pc..socket plug tak berfungsi...
makin panas bontot lagi tak tukar hp baru ni...
Khamis kol tengahari aku call..tak sampai lagi..cer tepon petang2 sikit...

petang tu aku call lagi...
tak ada stock..
konon dia cakap kalau ada stock baru dia tepon aku..

at last..baru aku tanya...bila nak sampai stock?
i takleh tunggu lama2 sampai Sabtu...kalau tak ada baik i cari tempat lain...

boleh dia jawab...
kalau tak nak tunggu takper..kita takleh buat apa..kita pun tak sure bila stock akan sampai...
kalau macam tu kita tak akan order la...

hampeh tak?

terus aku cakap..tak per..sy tunggu sampai esok jer (Jumaat)..


TAPI kan...
harap aku nak tunggu sampai esok...
kang tak pasal pc aku terbakaq lagi......

balik keja terus gaduh2 dgn en. somi ajak gi jusco bukit raja...

ada jer kaler lilac yg aku nak..harga murah sket dari kedai tu...
siap dapat bluetooth kat telinga free...  :)


 

2 comments:

  1. ahaha....hp sony yana yg slide tu pon dh bermasalah...nampaknye kene cari yg baru la kot...duit2 dimana kau duit...huhuuhh....

    ReplyDelete
  2. tu la...skarang ni bukan zaman nak bertukar hp dah..dulu time muda remaja tak pa la nak up to date dgn gadget...

    ReplyDelete