Wednesday, October 12, 2011

Pergola Completed

Akibat gila pokok time gi Cameron tu...
pastu kat MARDI tak jual pokok yg macam mama tanam kat umah...

kat nursery dekat umah pun jadilah...
ni ha..aku beli pokok ni..both colors..purple dan putih...
pokok benthen kah namanya...wa pu ci tau..
siap beli pasu mahal sket..i like...


akibat dah lama misi tergendala...
Sabtu pagi pun berazam...meh kita vernis kan kayu...
owh...en.somi yg buat semua..wakakaka..

i sibuk masak sup marcaroni utk FIL yer... 


ptg tu kami hantar BIL gi lrt..nak balik TG..
alang2...
merayap sampai ke jalan sungai buloh...
rambang mata jap..
cantiknya fountain ni.....sempoi jer..kolam kecik jer..sesuai utk laman kecik...
tapi sbb tu bukan umah kami...maka..tengok jer la..
esok2 ni ada rezeki beli umah...siap...aku try design lawa2 sket kalau ada budget la...*mode berangan


ni tengok...pergola siap kerusi...aku sukaaaaaaaa.....tapi harga?
RM5,500


aku tak beli apa pun kat nursery ni melainkan sebiji pasu yg MIL pesan dulu...

tapi tengok...ada org lain naik sheikh...
pokok ati2 4 pokok rm 10...
sekali beli pasu murah 4 biji rm 10 gak..
tanah pun 4 paket rm 10 gak...


esok tak kira...kita kena siapkan juga pergola ni..
pokok asyik bertambah..
pergola tak siap2...





i jadi mandur...hihi

kuli tengah buat kerja ni ;)

drill lubang skru






mujur jiran sebelah offer pinjamkan dia nyer stapler besaq tu..senang nak lekat kanvas hitam ni...


tinggi pergola around 2m..senang nak gantung pokok punga nanti..





sempat pergi nursery lagi tambah kanvas hitam bagi double layer...
sempat beli pokok gantung 3 pasu..pokok benthen lagi sepasang dgn pasu...isk...


esok2 ni ada duit lebih nak beli rak for layering pasu2 tu...
taknak biar atas lantai semua macam ni..langsung takleh lalu bawah pergola ni..

pokok2 ada yg belum transfer pasu lagi...next week lak kita sambung...


asalnya..pokok2 bunga berduri ni jer tanam kat umah ni sewaktu awal aku melangkah masuk (kawen)
aku rasa tujuan depa supaya org nak lompat masuk pagar umah bakap tercucuk duri la kot..
tapi kan..bila dah ada byk pokok cantik..
MIL macam nak buang jer pokok bunga berduri dia ni...
just nak simpan pasu jer..kot2 nak tanam pokok lain..


pasu utk transfer pokok

tengokla..nanti aku beli pokok orkid ke pulak..
ivy leaves...*mode berangan lagi...


korang nak kutuk kata buruk pun tak per..tak kisah...
simple jer pergola kami..
tapi tiang kayu meranti wooo....
tu pasal beli kayu kecik jer..
tak mampu nak beli tiang besaq gedabak...kopak!




No comments:

Post a Comment