Tuesday, October 11, 2011

Cuti-cuti Malaysia Raya 5


Selepas bee farm..
butterfly farm lak..
ni pun entrance rm 5...

tapi rama2nya idaklah banyak tara mana..benda lain yang banyak..
sekitar Cameron ni memang banyak farm serupa camni...



tengok..ular pun ada..



gecko


?


kura2 dalam perahu...pura2 buat tak tahu...


ayam ni..obes ke apa..kembang gila bulu kat dada...


sejenis binatang menyerupai daun..apa tah namanya...nampak tak?



burung terkukur


aku suka pokok ni




king grasshopper..besar!


iquana ker?


sejenis binatang menyerupai ranting kayu...nampak?


ada bahagian haiwan yg di awetkan..


umah dulu2 selalu ada rama2 dalam frame ni kan?





lepas tu kami singgah beli sayur dan jagung...
singgah beli pokok lagi...

tengok poko ros kat kedai ni..geram jer...
tapi sebab leceh sket nak jaga...tak jadi beli


kat kedai pokok 

akhirnya..kami telah bejaya membeli 9 jenis pokok tak termasuk 1 pasu kecik pokok kaktus utk aku letak kat opis..

giler penuh bonet dgn pokok, sayur, buah dan baju!


pokok daun kecil2 kiri sekali aku yg beli...2 lagi tu MIL nyer


baris belakang: petunia putih,baby breath dan angelonia yg aku beli
baris depan: ati-ati (MIL), ati-ati kaler pink (hubs), petunia pink purple (MIL)

balik sini..baby breath dan angelonia aku hampir kering lepas salin pasu...erkk..
dah ler pergola tak sempat buat lagi...
asyik main alih2 pasu bila terik...
mujur lepas letak baja taik ayam pokok aku ok balik..baja kimia tak jalan...
sekarang pokok2 semua kat lantai dekat tepi pagar....


oh ya...Khamis pagi balik kami ikut Tapah...
OMG!
banyak tanah runtuh..mujur balik..kalau nak pi ikut situ..sure hubs letih gila....
sib baik tak pening kepala...

banyak org asli jual tepi jalan...
hampir2 termakan pujukan MIL soh stop beli durian hutan kat org asli tu...
tapi tak singgah pun..

sekian..tamat cerita Cameron Highland


2 comments:

  1. Hello Harnidah, really very beautiful pictures. Love the plants and that ayam.
    You tada geli tengok tu insects and snakes?
    Itu Raja Brooke butterfly very beautiful.
    Very good photography, Harnidah.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Uncle Lee..thank u so much..
    tengok tak geli la..tapi kalau pegang...sure geli..hahahaha
    tapi dulu pernah cuba pegang ular sawa....erkk...cold..but the skin macam kulit orang tua...berkedut bila urut perlahan...yuckss...
    that's why the snake can swallow big item...the skin can expand...stretchable...ngeeengee

    ReplyDelete