Monday, October 31, 2011

Riwayat Sebuah Telefon




picture googled : mobilefamous.blogspot.com



Seingat aku...
aku membeli handphone ni selepas mendapat bonus pertama sewaktu mula bekerja..

dalam tahun 2006 lebih kurang..

kira time ni hp ni antara yang canggih la...bagi aku...
memang harga pun agak mahal time tu..

tapi aku sangat puas hati..
terutama dgn camera 3.2 mp nya...

setelah hampir 6 tahun bersamaku...
hanya sekali dua aku tukar bateri baru..

sekarang bateri pun dah kembung...
software nya pulak dah mula bermasalah...
tak cukup internal memory...44mb jer..

tapi aku tak guna semua..just dia tak dapat nak free kan memory yg di hold...

dah beberapa kali aku reset to original setting..restore factory setting..
tiada hasil...silap haribulan..tak dapat on hp..huhu


balik2 ayat dia..
please delete some data..not enough memory

sampai satu tahap...
sms tak dapat terima..tak dapat hantar..dah takdak memory...
even missed call pun tak dapat read balik nombor tu...

memang lost connection la dgn kawan2 semua...


hubs dah bising..beli jer la phone murah cam dia nyer...
basic jer..leh call sms..

erk...no way..
camera phone sgt penting bagi aku ok...

dahler sekarang tak ada budget utk hp baru...
budget aku plan utk perkara lain..sobs..sobs...


sekarang dah panas bontot dah...
mujur ada back up phone company..selalu buat call mama jer tepon tu..

pas tu..ada satu weekend tu aku dah nekad nak cari hp..
ajak adik gi jusco bukit tinggi..ada nokia store situ..

yg suit my budget dan kehendak...
phone ni la...yang lain mahal..over budget lak kang..



                                         picture googled: lelong.com.my


aku pesan yang kaler lilac...takder stock sekarang..
tunggu next week diorang pesan..selasa atau rabu selalu stock datang..
fine...



next weeknya..
Rabu aku call kata tak sampai lagi...

khamis pagi: masa aku charge hp lama..tiba2 fius terbakar...terus terpadam pc aku...cuak...
kol 8.30am terus tepon admin minta tolong report pada technician...sebab aku takleh on pc..socket plug tak berfungsi...
makin panas bontot lagi tak tukar hp baru ni...
Khamis kol tengahari aku call..tak sampai lagi..cer tepon petang2 sikit...

petang tu aku call lagi...
tak ada stock..
konon dia cakap kalau ada stock baru dia tepon aku..

at last..baru aku tanya...bila nak sampai stock?
i takleh tunggu lama2 sampai Sabtu...kalau tak ada baik i cari tempat lain...

boleh dia jawab...
kalau tak nak tunggu takper..kita takleh buat apa..kita pun tak sure bila stock akan sampai...
kalau macam tu kita tak akan order la...

hampeh tak?

terus aku cakap..tak per..sy tunggu sampai esok jer (Jumaat)..


TAPI kan...
harap aku nak tunggu sampai esok...
kang tak pasal pc aku terbakaq lagi......

balik keja terus gaduh2 dgn en. somi ajak gi jusco bukit raja...

ada jer kaler lilac yg aku nak..harga murah sket dari kedai tu...
siap dapat bluetooth kat telinga free...  :)


 

Friday, October 28, 2011

Kisah Pemandu Teksi...cont.

Episod lepas macam drama tv pulak ;)


“Balai polis?”

Aku mulakan kata ketika membuka pintu belakang teksi tersebut…


Seorang apek tua pada ketika itu sedang membaca suratkhabar lantas segera melipat helaian yang dibacanya…terus memasukan gear dan melepaskan handbrake teksinya..

Tiba-tiba…apek tua itu bertanya...

-------------

Sambungan..


<tak larat aku nak wat ayat nak exam SPM..mari kita bercerita seperti biasa  :) ....>





uncle:  U mau pi itu XX sebelah itu balai polis ka?

aku:    ha..ya  (aku tak cakap nak pi XX pun dia tau...memang boleh baca gaya staff XX kot.. --cakap dalam hati)
uncle :  haiyaaaa...!  u bikin saya manyak takut woo...apa pasal cakap itu balai polis...saya terkejut wooo...lain kali cakap la mau pigi itu XX...

aku:  hahaha..ala uncle..takut tak tau saja... (gila lawak auncle ni)

uncle:  mana boleh tak tau..sini semua driver taksi semua tau itu XX..

aku:  lagi pun itu depan XX sudah ada construction..nanti itu building cover XX langsung tak nampak...tu la pasal uncle..

uncle:  u sudah makan ka?

aku:  tadi pagi sudah..tengahari belum...  (baik pulak tanya)

uncle:   ha?!  belum makan? last makan pagi tadi?  aiyaaa...manyak lama...takdak lapar ka?

aku:   lepas ni mau makan la uncle..

uncle:  itu XX dalam ada makan ka?

aku:  mana ada uncle...

uncle:  abis tu mau singgah mana2 ka beli?

aku:  tak pa..tak pa..ada kawan sudah simpan makan sama saya..  (concern terlebih lak uncle ni)
       uncle sudah makan?

uncle:   sudah...baru saja lepas makan...

aku:   owhh..uncle balik makan kat rumah ke?

uncle:   tak dak...makan kedai saja...buat apa balik..anak kerja..isteri kerja..tak dak sapa kat rumah...

aku:   owh....ingat rumah uncle dekat..balik makan..

uncle:  dekat tak dekat...kat Damansara..10 minit jugak la...
          kita kan..kalau balik rumah..sudah malas mau keluar...tambah kalau dapat tengok tv...silap haribulan..itu tv tengok kita..baik kita makan luar..lepas tu terus boleh kerja...

aku:  ya la uncle..betul la tu...

uncle:   driver teksi aaa...kalau rajin...boleh buat duit maa...kena rajin la...jangan duduk saja...kalau balik rumah..nanti mana boleh buat kerja..

aku:  uncle selalu balik rumah pukul berapa?

uncle:  pukul 7 ptg la...pagi pukul 6.30 sudah keluar kerja...

aku:  bagus la uncle..banyak awal...ehh..uncle..stop sini cukup.....

uncle:  sini aa...ok..hati2 lintas jalan naa...

aku: ok...tq uncle..


Kesimpulan: Semua org pasti akan cuak kalau minta bawa ke balai polis terutama driver teksi ;p
Pengajaran: Kena rajin bekerja dan usaha kalau nak cari duit..jangan malas..contohilah uncle teksi ni  ;)



Thursday, October 27, 2011

Kisah Pemandu Teksi..


Tajuk macam cerpen (cerita pendek) untuk budak sekolah jer…




                    
Tengahari yang terik itu, aku ingin segera pulang ke pejabat selepas menghadiri mesyuarat di luar..
Aku mencongak masa..masih sempat untuk tiba ke pejabat sebelum pukul satu tengahari dengan perjalanan menggunakan lrt.


Picutre googled : sjecho.com.my



Tren akan tiba kurang dari satu minit…
Perjalanan sepuluh minit itu terasa bagaikan begitu lambat berlalu…
Tanpa sedar, aku menjeling ke arah jam tangan hampir setiap minit…mungkin ada penumpang lain yang perasan dengan tingkah laku ku itu..ahh..pedulikan..

Akhirnya..sampai juga ke destinasi…
Hampir aku terlepas stesen gara-gara leka dalam khayalan..

Aku menyusun langkah pantas menuju ke hentian teksi.



Picutre googled : kursuswebjoomla.com
 


“Balai polis?”

Aku mulakan kata ketika membuka pintu belakang teksi tersebut…


Seorang apek tua pada ketika itu sedang membaca suratkhabar lantas segera melipat helaian yang dibacanya…terus memasukan gear dan melepaskan handbrake teksinya..

Tiba-tiba…apek tua itu bertanya...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Akan bersambung...  ;)




Wednesday, October 26, 2011

Posto! Posto!




One evening..after arrived home and started to water the plants...
suddenly MIL came out smiling and said...
"Please look in the mail box"


picture googled : livinginmonrovia.blogspot.com 




The least expected thing to see in your mail box 
Is
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


5 new born kittens and the mother...
aged around 2 days old..with closed eyes and very small in size..


picture googled : kittensforever.wordpress.com





hey!
where u want us to send your kittens?


picture googled : airayaya.blogspot.com




sorry...we can't keep u here...

hubs bought a box and placed the kittens inside the box after chasing the mother out 1st..
take the kittens to a place nearby

later..
take the mother to that place..





but



u know what happened the next day?


picture googled : art.co.uk



yes..
the mother has carried one by one at 5am to our backyard!!



MIL put the kittens in the plactic back and placed them back at the box..
the mother has gone sightseeing and dating..
but she sure know where to find her kittens ;)



at the evening..
when returning home..
we sent all of them farther than our area...


Tuesday, October 25, 2011

Bekfes ala omputeh

Kita makan menu sihat sket arini

roti wholemeal
hirisan tomato
mozarella cheese parut or potong nipis2 bagi yg pemalas cam ai
tabur oregano/basil

bakar
 tuang la thousand island atau sos cili atau mayonis pun aci..
ngap

mujur FIL kata sedap..
en. somi tak kata pun sedap tapi dia makan 3 keping ;)



Monday, October 24, 2011

BA WANG

Ni bukan kes acik sentap dengan bawang goreng dah..
kali ni acik beli ba wang pulak...


adik acik cakap kawan dia kata ba wang ni bagus...

dah alang2 nak stock kan barang acik yg nak abis...why not try ni pulak..
nanti ada good news acik habaq

korang paham ke acik citer pasal apa ni?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





 

Friday, October 21, 2011

Ohhh macarena...macaroni....

Al konon nak masak lain sket dari mengadap nasik jer hari2..
plan nak abiskan macaroni yg beli sbb nak wat up ritu..

meh kita wat macaroni goreng...no..no..macaroni bakar...

over kau..nak bakar saja...

gagah beli canned peas, beli mozarella cheese..
button mushroon wat spagetti aritu ada lagi..ayam kisar pun ada lagi..

owh...tomato da 2 biji..guna jer la...
sekarang tak boleh nak pakai cili kering blend banyak2..
takut pedas kang FIL tak leh makan..


malas nak share resepi..
korang tau kenapa?

acik sentap tau ngan en.somi..

mula acik ingat mulut FIL jer yg kata pahit..tak lalu makan..
fine..dia tak sihat kan..

sekali en.somi pun kata..
awat pahit ni?

erkk..
sah...
i hetchu bawang goreng
penat tau acik potong bawang buat bawang goreng sendiri..
ehh..takkan terhangus kot bawang tu?


nampaknya...acik ke kena abiskan macaroni bakar ni?



Thursday, October 20, 2011

Visiting New Born

My BFF just gving birth her 1st son..
caesarean
3.65kg
3rd October 2011, 3pm (approx.)

Congratulation to both of u!!!  :)




mulut sah ikut cik Chah..hidung pun sama kot...hehe
Semoga jadi anak yang soleh...amin..


Wednesday, October 19, 2011

Condolence To A Dear Friend




My dear friend,
Bersabarlah..
Kita semua adalah milik-Nya..
dan kepada-Nya lah kita akan kembali..
Masa kita akan menyusul jua..

Sesungguhnya ganjaran bagi hamba yang bersabar atas ujian-Nya, TIADA had nya.

Mudahan kita tergolong dalam golongan yang redha dan sabar..amin..



*Doa lah utk ibu bapa kita kerana doa dari anak yg soleh itulah yang sampai kepanya mereka di alam sana...
mohonlah diampunkan dosa mereka..dilapangkan kubur mereka..




Selepas Umbai..yok kita berjalan

errr...tempat apakah ini?


dah..ni on the way jer...

sepanjang aku study kat Melaka ni..
tepat ni aku tak pernah pi..
teringin sangat...
gagah cari parking tengah2 town yg sosak ni aii


mereka pun peghaq jugak...


sporting gila aunty2 uncle2 yg berusia ni nyanyi..sempoi ja..
adik aku cakap siap boleh bangun menari ramai lagi..tengok lagu la tapi...


kat sini banyak stall jual macam2 barang..

adik aku beli kipas usb yg nak cucuk kat laptop tu..


ada taman apa tah..


adik aku suka tengok bunga ni..kaler pink putih


kami round ala kadar..terus balik hotel..
walaupun hotel murahan saja..

tv camni korang hado?



Tuesday, October 18, 2011

Melencong dari kenduri terus ke Umbai


Balik dari kenduri terus gi check in hotel..
sempat la aku mandi solat salin baju sekejap...

peh tu bawa diorang balik hostel jap..

memang elok la ptg tu terus ke Umbai..
aku konpius kat mana tempat baru dan mana tempat lama..
sampai2 dah dkt maghrib..mujur leh jamak takhir jer..

parking pun dah kena bayar sekarang..isk...


dah banyak kedai jual2 barang jugak..



sempat amek gambar jeti tempat naik bot ke Pulau Besar..
teringat dulu2 camping kat sana..


ni version pakai flash..




sbb aku dok amek gambar..diorang jalan dulu..
hubs la pilih kedai..kasi chance la..
dia kan tak pernah makan kat sini..
aku? sebelum ni 2 kali kot..tapi tak pernah nya suka makan kat sini..
nanti aku review..


q pilih lauk..
kena time q tu ada org shoot video utk rancangan apa aku tak tau...



udang kertas - goreng tepung nanti


sotong pun akan digoreng tepung...


ikan ni tak amek



siakap tiga rasa nanti


kerang tak amek..tapi aku tengok kerang ni macam gebu jer...geram..


ketam tak amek gak..balik raya aritu dah bantai ketam banyak..


ada satu section tu makan atas kapal


dah penuh..bergambar depan kapal pun jadila..





pepahat masak cili
- tak sedap sebab aku rasa dia masak letak ciliboh jer pun..kuat gila bau/rasa ciliboh..baik makan kat Bagan Lalang ok sket..


kailan ikan masin - ni ok jer la...biasa..


siakap tiga rasa -
tak sedap sebab dia masak letak sos dan lada hitam..kalau takat masak tumis sos jer..baik aku masak sedap berkali ganda..rasa kuah dia memang rasa sos jer..baik aku makan kat Din Tomyam lagi sedap..


udang goreng tepung- ok..dah ala2 bagan lalang..


sotong goreng tepung - ok jugak..macam kat Bagan Lalang..cuma rasa ada tak cukup..
so far.the best masak celup tepung goes to Restoren Senandung Malam kat Bagan Lalang..

sbb tu la aku tak pernah suka masakan kat Umbai ni..
just nak bagi adik dan en.somi merasa jer..

sambal pencicah dia pun tak best..
selalu ikan bakar diorang bakar kosong..sbb tu aku tak suka..
aku suka kan bakar yg salut sambal..
better kat Bagan Lalang..better gak kat Penang...sedap lagi aku bakar..muahahahaha
definately NO to Umbai..



sampai awal..dapat tempat makan...dapat lauk awal..boleh blah awal..

next destination...to be continued