Tuesday, September 27, 2011

Rahsia kulit cantik menawan..tajuk tak boleh blah…part 2


sambungan...

Nak jadi cerita…akibat selalu ‘mengukur’ mall dan lalu kat tempat cosmetic and skin care…terdetik nak try la product ni….tapi macam mahal sangat…

Eh…why not kita try dianyer trial pack…time tu ada 3-4 item kot harga dalam rm98..(cleanser,lotion,essense)
Yes…trial pack dia tu more to travel pack la..walaupun size kecik..tapi pakai cukup sebulan…bukan kata I jer beli..mama pun try jugak…


Ehh…I like the cleanser so much…antara product lain yg I suka pakai adalah cleanser shiseido, nano white…simplysiti pun ok kot…lupa lak…ehh..selingan ni…



Beberapa hari pakai…mula perasan sendiri…macam kulit lawa jer….ceh…memang dasar perasan…. Lepas seminggu...lepas 2 minggu.....

Terus macam tamak...better beli satu set la...

Gila ko…sanggup spend dekat 1k beli skincare product!

Tapi tahan setahun la…or more….depends on your usage amount….

I rasa ada perubahan sket pada kulit…tapi macam tak leh nak menerima kenyataan lagi..
Sebab muka sendiri..kadang2 susah kita nak judge sendiri…

Tapi kan…
Lepas beberapa bulan kot…tak lama la…
Kebetulan i balik kampung...


Terus sampai2 jer mama tegur...

Awat muka hang teruk sangat ni?!

Errkkk…

Then mama pun cakap…tengok muka mama…
Serius…adala macam tone tak sekata..macam ada tompok gelap…macam kotor sket…

Mama soh stop pakai...
Dia kata lepas pakai product tu...dia perasan kulit dia jadi teruk sket...
Sampai gi skin specialist clinic...

Korang tau tak bila doktor kulit tu scan…ke pakai kanta pembesar…aku lupa…
Tengok kat kulit muka mama macam ada kulat/ mushroom…bulat2….

Memang make sense…sbb dia kan pakai pitera..itukan yis…yis kan kulat…
Memang berkulat la kulit muka mama i…

Tapiiii maa…
Org beli mahal ni…….
Sayang la nak buang....
Tunggu habis la baru tak beli dah....

Serius...muka aku pun aku rasa macam berkulat jugak..tapi tak seteruk mak aku...
Nak gi klinik kulit...malas...sebab malas nak kopakkan duit aku bayar doktor..
Macam la tak tau skin specialist ni memang mahal...
Sekali pergi kurang2 dalam 200 sure terbang nyer…dah ler beli set tu dah 1k kan

Pehtu aku lak jenis tak reti nak report…nak complaint…diam jer la…
Tu la pasal aku tak pernah gi report kat mana2 kaunter product tu balik kata their product menjahanamkan kulit muka aku…huhu….
Lagi pun..aku tak dapat terima kenyataan product semahal tu…sedasyat tu nyer iklan…ramai selebriti pakai…tak sangka boleh merosakkan kulit muka aku..serius..sampai sekarang aku tak leh terima…

Akhirnya…bila product tu setahun lebih sket kot aku pakai…bila dah abis, aku dah tukar pakai product lain..semakin lama..kulit aku beransur2 ok….memang sah2 la pitera tu menyuburkan kulat kat muka aku….haiisshh…


So skarang…korang bagi free pun belum tentu aku nak pakai…
Tapi cleanser dia aku suka...ehhh…cleanser ok kot…miracle water tu jer kot yang tak ok…

Ada sekali tu..aku gi umah uncle aku…nampak cousin aku pun pakai product tu…
Saja tanya dia ok tak pakai…
Aku kan tak leh pakai…

Rupanya..dia pun cakap lepas pakai kulit dia pun teruk sket…terus tak mau pakai dah jugak…

So, aku conclude..memang keturunan aku tak sesuai kot dengan product tersebut…

Untuk korang yang mana baca blog ni…ikut korang la…
I bukan nak burukkan product tersebut..just nak cerita pengalaman sendiri…
Maybe tak ok dgn kulit aku tak semestinya tak ok juga dgn kulit korang…
Apa pun…better beli trial pack dulu before korang beli full set or size besar...
Setakat seminggu dua memang dah boleh nampak perubahan kat kulit if ok ker tak…


Tu la pengalaman aku…

Skarang..bila dah kawen ni…makin malas lak aku menjaga…
Yer la…mask kat dlm peti ais kat bawah…bila turun…lupa nak amek…
Bila dah naik..baru teringat..tapi dah malas nak turun balik…
Abis, tak dapatla aku nak scrub and mask seminggu sekali..asyik lupa jer..
Asyik malas jer…
Bila dah agak culas tu…

Mula nak bising bila dah mula ada large pores la..blackheads kat hidung tu memang dari dulu ada...hitam bawah mata tu dah memang keturunan...bila malas pakai sunblock..barula kelam kabut bila dah start ada pigmentation...hishh...

Tapi kan...masa gi Korea dulu..aku kan ada beli skincare kat sana...yang recommended by our tour guide...kat Mesia tak jual..dia tak export ke luar lagi product ni…
Ni baru aku nak start pakai...tunggu current product abis dulu...
So far, review mama dan adik beradik aku yang mana aku beli sorang satu kat depa ..sangat2 positif..diorang suka jer pakai..kulit lembut jer katanya…hmmm den tak sabo nak pakai ni…









Ehh..ada sapa nak gi korea? Nak pesan boleh? ;)



ps: gambar tak berkenaan di google..sekian erima kasih..



2 comments:

  1. laaa yeke skII tu tak suai untuk semua?.. kaktek tingin nak try miracle water dia... ingat mahal gila mesti best punya.. dah baca review n tak jadilah beli... jimat duit.

    la ni masih guna dermalogica.... masih ok kot... tapi pakai apapun kalau malas minum air kosong tak jadi apa jgak... ko minum air kosong banyak2 jelah.

    ReplyDelete
  2. kak tek..miracle water dia tu la yg merbahaya...tapi ikut kulit memasingla...maybe keturunan kami jer kot yg tak sesuai..

    ReplyDelete