Monday, September 26, 2011

Rahsia kulit cantik menawan..tajuk tak boleh blah…part 1





ceh..intro letak gambaq time kurus...6 thn lepas kot...
memalu amek gambaq sendiri..budget tengok line clear...baru nak godek camera laptop..1st time guna...hahaha


Actually dah lama I nak wat entry ni..berdasarkan pengalaman peribadi jer la..
I bukan pakar..and bukan sapa2 yg layak utk bercakap pasal kulit mahupun skincare…
Tapi..kita share2 jer la yer…

Selalunya I akan speechless setiap kali orang tanya…

“u pakai skincare apa ekk? Kulit licin cantik jer..”

Bertambah2 speechless bila tiba2 masuk toilet kat opis lama (sebelum pindah opis baru), ada cleaner kat dalam tiba2 tanya

“ kak, pakai bedak apa ya..kulit sekata”

Aku mati2 ingat dia nak soh keluar toilet sbb dia nak cuci…hahahaha

Tak pun bila jalan2 kat mall lalu dekat2 area kaunter2 kosmetik…tiba2 ada jer sales girl tanya..
“u pakai product apa? U pakai SK11 ker?”

Kekadang tu bila I selalu speechless…ada member tolong jawabkan..

“dia ni walaupun tak pakai SK11 memang kulit macam org pakai SK11..”

Terima kasih teman tolong jawabkan…

Kena lak bebaru ni gi spa…time urut tu sempat lak tukang urut tu tegur dalam suasana malap2 diterangi lilin jer..nampak jer kulit I ni..

“ kulit akak cantik..putih..”

Ni I tak tau saja puji ke sebab nak bodek suruh I mai spa tu lagi..ehehehe





Sebenarnya…


I bukan speechless sebab perasan kulit cantik…

Tapi….



I speechless sebab tak tau nak jawab apa….

Kekadang I hanya mampu jawab..sebab keturunan kot…hahahaha..

Untuk makluman korang..camner I nak jawab…

Kat umah product skincare I tak sama dengan kat opis(tengahari i cuci muka and gosok gigi time zohor)…
Suka hati I jer main pakai campur2…syukur Alhamdulillah kulit I so far tak der problem dengan most skincare…pastu kalau dah abis sesuatu product tu..maybe I try yang lain pulak..tak sama…kadang2 bosan pakai benda yang sama…


Intro punya panjang…jom tengok sejarah dulu kala...
sbb tu letak gambar lama..nak cerita pasal kulit dulu kala...



Ni sejarah dulu2 yer…

Dari zaman sekolah menengah..i pengguna setia Olay...moisturiser la...
Cleanser tak ingat..tapi i suka cleaser yang foamy..berbuih2 berkrim gitu...gel type tak minat...
Scrub..i minat yang tradisional…
Kalau ada masa…amek pucuk pokok jambu batu..bila ko gosong2..dia rapuh cepat pecah/patah daun dia…pastu macam kesat/tajam sket…scrub la guna daun pucuk jambu tu…
Tapi bila susah sangat nak cari pokok jambu…


Guna jer Mustika ratu peeling mundisari..jenis serbuk tu..tuang sket kat tapak tangan, letak air sket…sebatikan dan tonyoh muka…






Time bujang…masa dah kerja la…
I rajin…sekarang dah tak rajin

Once a week selalu scrub muka then pakai mask…
Mask pun I pakai mustika ratu bengkoang…kadang2 pakai jer jenis2 lain ikut suka..



Sekali la badan pun seminggu sekali scrub..pakai scrub bunga tanjung ker kulit rambai tu..ala..yang murah berapa ringgit jer tu…dengan kaki2 pun scrub sekali..kikis2 kulit kasar..


tetiap malam sebelum tido rajin letak lotion kat kaki…sekarang jer malas…hihi

And then…family I jenis minum air masak…
Kalau kat umah mama i…adalah amat tipis sekali korang akan jumpa sebarang cordial minuman (time raya jer baru beli sunquick)…air sejuk pun tak ada…
Minuman rasmi adalah air masak…suhu bilik..then, milo…milo pun dulu we all bancuh guna susu tepung fernleaf ok…no susu pekat manis….sekarang dah guna low fat milk dutch lady jer..susu tepung pun banyak fat la..hihi..milo pun tak ada sekarang sebab kandungan gula tinggi...iskk...

Kalau ada tetamu..nampak gaya bancuh teh sajalah yer…tu pun baru kalut cari mana letak teh…

Bila makan kat luar jer baru order air sedap2…hiks..


Bila dah kerja..pegang duit sendiri…makin galak ler ko nak shopping sesuka hati kan

I pulak memang minat pada kosmetik dan skin care..

Dulu I pernah try loreal nyer toner..tapi tak sesuai dgn kulit i..so, sorry to loreal…no more skincare product from u...

Pastu..gedik nak try SK11..
Konon2 budget..kalau belum pakai SK11 pun org ingat pakai SK11…why not try..kot2 lagi vogue de vass….cehh…perasan artis….

Ehhh…korang jangan ingat ni SK11 sponsored pulak soh I cerita pasal ni…baik korang baca sampai habis..baru korang tau sejarah hitam I dgn product ni…




tengok dulu gambaq nampak kulit budget cantik jer...muahahahahahaha...





to be continued..


ps: gambar tak berkenaan di google..sekian erima kasih..

6 comments:

  1. amie, xdak ka gambnar contoh ms kulit ko teruk tu? Aku nyaris2 jer nk bli SKII ritu...tp xjadi psl consultant dia cam mls2 nk lyn pehtu ty trial pack xde ke...die ckp xde..so..xperla..why would i spent something yg xsure ok ke tidak...

    ReplyDelete
  2. aku tak perasan ada amek gambaq ker tak...but rasa tak der jer...just nampak kulit macam gelap merah2 camtu la...macam texture tak licin sgt la...

    ReplyDelete
  3. Ohhh.. sungguh laa 6 tahun lepas hg sungguh cantik.... hehehe.... patutlaa cousin aku, akak aku,termasuk si Raha suka refer kat hg -->' sapa nama kawan/osmet kamu yg cantik2..cun2 tuu...' aku pun confuse...apesal le org sekeliling aku dok kata housemate aku sorang ni cunn gilerr... hehe....

    ReplyDelete
  4. wooiiittt!!!
    nak kata sekarang aku tak cantik la ni...?

    < geram ni...meh aku cubit ;) >

    ReplyDelete
  5. sebijik muka adik hang yg sorang tu.... comei sungguh.... la ni double C lagi... comei chubby.......T_T...

    ReplyDelete
  6. adik tu takla sama muka sgt...sbb akak dia lagi comei..ngehngehngeh...

    ReplyDelete