Tuesday, September 20, 2011

Day First Raya - BBQ@Night

Dari hari tu lagi bapak ni nak wat bbq..nak bakaq2 konon...
terus ajak mama di kuala muda cari ikan...

dapatla pari dan udang...

i pun semangat juga...

sebelum balik kampung sempat lagi singgah jusco beli table top electric grill...hehe..
tengah berangan nak bbq and steamboat masa kat XXXX nanti...hahaha..

tapi tak per..kita rasmi kat Kulim dulu naa...

some of them...I yg wat preparation nak marinade..with the help from my mom..as well as my sisters...
and 'extra' help from my dad...


bila my uncle and aunt dah jemput lunch kat umah diorang raya 1st tu...
apa lagi..my parents extend the invitation to the relatives...
tonite...bbq at our house lak...




my red velvet yang mengundang pertanyaan dan panggilan telefon dari kawan parents I dan sedara mara...
malas nak citer..nanti i emo...



tong air yg baru beli kat Giant...sangat berguna..harga murah..terus boleh buat guna hari2 letak air masak...tak perlu berjag2 kat umah...


nasi impit dan ketupat palas...kuah kacang adik i wat masak..
ketupat tu..byk tangan...bapak paling pandai buat..mesti jadi 'jantan'...

adik bongsu punya paling unik...bentuk tiga segi kaki sama kot...tapi kecik jer segitiga dia...cacat sket..
tak serupa ketupat lain...terus kena perli... "hang buat ketupat ikut Pythagoras' Theorem ka?"

rugi tak sempat snap gambaq ketupat dia tu...i bz masak...


crab stick dgn ape tah..ni bapak punya kerja..memandai beli..mujur aku beli capsicum..




chicken wing so sweet...hihi..i yg perap..tapi bapak yg sebok kat dapoq.."nak tak buat macam MAS catering style..ayam ni biaq cun...isi jer...tulang sebatang jer..."

pak nak buat...nah..buatla sendiri...

comel aku tengok pak potong chicken wing seketul2...tekun....hahahaha..
yg comel ialah pak aku...aku tak maksudkan chicken wing tu eh..

patutnya tu butter prawn...tapi ada kesilapan teknikal...tak berapa kering..butter tak cukup banyak...ditambah stress akibat terlalu lama di dapur dan tukang masak tak mandi..
cer banyangkan last mandi ialah mandi sunat hari raya pagi tersebut...pukul 3 ptg baru hegeh2 nak balik umah setelah beraya dan singgah Giant beli barang..terus bertapa kat dapur sampai Isyak...stress tak?



potato yg over sweet juga...sbb bapak punya kerja jugak...
org sebok masak..dia pun nak masak...macam manala i yg comel ni tak berubah menjadi hulk?

masa kat umah aunty lunch tu..en. somi terdengar uncle i yg last tu sembang dgn pak i cakap pasal nak wat kentang bakar...oh noo...that old man dah excited u know...abish la...

i yg kat Giant ptg tu terus call mama...
"mama..please take care of my potato on the kitchen top..takut pak ambek buat baked potato..i want to make begedil nanti dgn potato tu..."

sib baik pak tak perasan potato ku itu..dia gi beli kat kedai sendiri...sure dia ingat takder potato kat umah..hahahaha...

tapi itula...tak reti buat nak buat jugak...ko bakar ler kat atas api tu berjam2 pun tak empuknyer...
cakap anak tak nak dengar...bila menatu cakap baru nak dengar? aik...

pak..potato tu kena rebus sket dulu..potong sket kat atas tu cam ni...nanti barula bakar taruk black pepper dgn garam...

bila dah tgk potato dia tak mask..baru nak ikut suggestion kita..tu la..degil..
rasanya baked potato ni org selalu bakar dalam oven dulu jer ekk? then baru bakar atas api kan?
aku tak pernah buat..so, malas nak cari info..aku main agak jer bila suggest kat pak aku tu..cakap biar konpiden...macam tau jer..baru dia percaya..wakakakakakaka...


nasi goreng..kot2 ada org tak boleh ratah lauk jer...


rendang yg tak puas i makan...huhu..
macam mana nak makan byk...asyik dapat ketam jer...konpem la i tak pandang rendang...hiks...


ala2 korean bbq beef...ni aku grill guna electril grill...nampak jer kaler itam..aku marinade la...tapi rasa sedap ok...lembut jer daging....ehh..aku dah bagikan dulu resepi daging ni? malas nak tulis dah...


ni ler sbb kitaorang gi Giant senyap2 jer..sbb apak kau over...boleh ritu dia soh mama beli yg ada penutup tu rege 200++..gila ka apa...ingat hari2 ker nak bakaq?
so, we settled with this one..ada kaki yg boleh buka n simpan..rm69 jer...instead of beli yg macam bakar sate rm 19 or 29 tapi dawai besi tak best...


ni satu lagi yg sweet....sweet moment masa in the making...walawehhh...

chicken stewer resepi aku amek dari blog saper tah..errrkkk...lupa...maaf...
tapi tak sempat nak marinade betul2 sbb ayam ku keras lagi..defrost lambat sgt...
semua kelam kabut kat dapur...peti sejuk power sangat tahap beku dia..sampaikan semua bahan mentah lambat mencair..huhu..
aku bagi resepi kat mama..soh mama jer yg prepare bahan...

tapi kan..sebab apa jadi so sweet....bukan sbb rasa manis tau...
tapi sebab bapak kau sebok lagi...
pak ni mmg makin tua jadi makin penyebok aku tengok..hihi..

sbb nak menyebok..terus aku bagi task..pak tolong cucuk la isi ayam ni...
selang2 dgn capsicum..tomato..bawang ada ek? pepandaila..pak kan terer bab ni..

peh tu kan..mama nak tolong...
mama wat satu terus apak sound kata mama tak reti wat...buruk..mana ada org wat camtu...
ek eleh...relaks la pak...
daripada pak bising tu..why not u just demo...show how to do it to mama...kan lagi bagus...
terus cool apak aku tu..demo sebatang...mama follow..
kan sweet dua2 cucuk sate sebelah menyebelah...aauuuwwww...


siap sewa kerusi meja letak kat porch...almaklum..mak apak aku baru betul2 pindah sini Mac lepas..so, perabot yg ada kat hall tu hanyalah dining table...sofa tak sampai lagi...takkan nak soh semua org bersila? dah la mostly yg datang tu semua lanjut usia dgn masalah lutut kalau duduk bawah belum tentu ko boleh bangun berdiri dengan gagah...
nak tak nak..sewa la meja 4 segi dgn kerusi plastik tu..macam kat kedai makan dah aku tengok..


cousin yg baik hati telah bawa stok mercun dan bunga api utk kanak2 main..tapi aku tengok bapak2 yg main....


aloloololo..awadi yg comel...


ni tak puan hati ker sbb tokcik silap bagi susu awadi kat org lain?



"ko apehal? aku minum susu ko relaks jer.."


ikan pari bakar...tak puas makan..gara2 mama silap potong..apak dah bising...hihi..



Dania tido jer...sebijik muka abang dia..


sedara belah en. somi...mekasih sudi datang..


abg dania...putra..


kami flat malam tu..aku tidoq kol 3 am lepas kemas2 segala...aku rasa last tetamu datang kol 12 tengah malam...adik ipaq adik aku...tak koser dah aku nak melayan..time tu aku dok cuci pinggan...
sekian..selamat hari raya semua...

No comments:

Post a Comment