Friday, September 30, 2011

Sapa la yang rajin sangat ni...

somi sapa la ni yg rajin sangat ni? ;)
kan best kalau tolong ironkan baju isteri sekali..muahahahaha


H: hny tau tak masa study dulu kan abg selalu bawa baju dah siap iron...pastu bila kawan2 tengok abg cakap wife abg tolong ironkan...tau tak diorang cakap apa?

'wow...sure wife ko sayang gila kat ko....'

tengok abg tolong cover hny tau..kalau tak nanti org akap hny queen control lak...

ni ayat nak saiko aku soh tunjuk betapa aku sayangkan dia ka?



W: amboi..amboi...abg..sedangkan nabi pun nampak Aisyah kat dapur dia pun turut sama selinsing lengan baju buat kerja..do u expect u r much better than him ka? langsung tak payah buat kerja umah?

hmm..abg tau tak kadang2 hny adala cakap kat kawan2 yg abg gosok baju sendiri, basuh baju sendiri...org pompuan ni sangat suka dan bangga tau kalau suami rajin tolong wat kerja umah..lagi orang respect dari suami yang asyik memerintah kita buat kerja..sebab tu la hny sayaaaang sangat kat abg ni...ngehngehngeh...



Thursday, September 29, 2011

Mengurut & Mengikis


Ingat tak facial aritu?
ala..yg en.somi dah sentap aritu?

konon tak jadi la nak wat callus removal lak...

sebenarnya..Jumaat pagi, minggu kedua raya (gila basi entry ni)
aku dah book spa guna voucher milkadeal..aku sorang jer la...

disebabkan mood en.somi adalah sangat baik setelah pergi bercuti ;)
maka keputusan telah berubah utk menyertai aku gi kikis kaki lak..

owhh..spa ni aku sangat puas hati..leh pergi lagi ni..
Tini's Spa kat Seksyen 7, Sham Alam..

Promo yg aku beli :
Foot soak, body massage, body toning, refreshing facial, refreshment

Spa dia sgt nice..bukan macam spa yg hidup segan mati tak mau tu...
staff dia semua yg ada cert..bukan yang main suka hati urut org guna ilmu turun temurun...

mula2 sampai terus isi form..
past dia explain apa yg ditawarkan..
kalau nak upgrade facial boleh tambah duit..
tapi dia tak paksa..tak macam facial aritu gila pulun nak jugak2 kita amek pakej dia..
this one very nice...langsung tak insist customer..

product facial : dermalogica
product spa: Himalaya dan Tanamera

mula2 rendak kaki dalam air garam dan antiseptic..macam jacuzzi kaki..

then salin baju kat bilik persalinan..ada locker dan kunci utk tinggal barang kita...
masuk bilik urut...cozy....mau tertidur aku...
aku dapat aromatheraphy massage..45mins

then terus tukar bilik
untuk body toning seali facial...

body toning tu utk slimming...
pilih satu bahagian jer nak buat..aku pilih perut...
sementara dia pasang alat tu...sambil tu dia buat facial..
aku tertidur time tu..serius...sebab memang aku letih sangat hari Khamis baru balik bercuti..

patutnya pastu dapat refreshment..
disebabkan hubs kalut call aku tak berjawab..dia terus datang cari...erkk..
tak sompat den nak minum...tak sompat gak deme nak promote kat den..hahaha..
terus balik sebab hubs nak kena gi semayang jumaat...



lepas solat Jumaat dan lunch...
moh kite gi kikis kaki yang keras ni...

wow..bestler..
sebab kerusi dia adalah kerusi urut...
maka..sambil org tu wat kaki kita..
kita dapat body massage free jugak...
i kira double la massage arini..pagi dan petang...gila!



kaki somi sapa la ni comel sangat kena balut ni ;) 



Wednesday, September 28, 2011

Mudahan cepat sembuh...aminnn..


Last week FIL warded for 4 days...

Luckily i've got MC the next day so I can take care of him although i was not very well either...

porridge for FIL.. rebus semua bahan..
(rice,brocolli, isi ayam,udang kering sket-patut nak tumbuk ikan bilis tapi cari tak jumpa..hihi,lada hitam sket, sos ikan sket, sesame oil sket,garam sket,daun sup and daun bawang sket)


for MIL and I..ayam goreng kunyit ala2 order kat kedai makan
(tumis bawang putih bawang merah halia, then masuk isi ayam yg dah gaul dengan garam kunyit,letak sos ikan sket, gula sket, masuk bawang besar, cabai, kacang buncis, lastly masuk tomato slices..)




sayur campur sukahati..
sbb malas basuh kuali..lepas kaut ayam goreng kunyit terus guna minyak belen dalam kuali..jadi berkunyitla sket kaler bunga kubis iteww...

taruk minyak bijan sket..

tumis bawang putih
masukkan jer semua sayur yg ada
(brokoli.bunga kubis.carrot,baby corn)
letak sos tiram
gula sket..
sib baik ada seketul daging yg direbus..last minute hiris daging and campak jer..
masukkan sekali bawang besar, cabai,tomato..




semoga Allah mengampuni dan merahmati hamba2Nya yang bersabar...amin..



Tuesday, September 27, 2011

Rahsia kulit cantik menawan..tajuk tak boleh blah…part 2


sambungan...

Nak jadi cerita…akibat selalu ‘mengukur’ mall dan lalu kat tempat cosmetic and skin care…terdetik nak try la product ni….tapi macam mahal sangat…

Eh…why not kita try dianyer trial pack…time tu ada 3-4 item kot harga dalam rm98..(cleanser,lotion,essense)
Yes…trial pack dia tu more to travel pack la..walaupun size kecik..tapi pakai cukup sebulan…bukan kata I jer beli..mama pun try jugak…


Ehh…I like the cleanser so much…antara product lain yg I suka pakai adalah cleanser shiseido, nano white…simplysiti pun ok kot…lupa lak…ehh..selingan ni…



Beberapa hari pakai…mula perasan sendiri…macam kulit lawa jer….ceh…memang dasar perasan…. Lepas seminggu...lepas 2 minggu.....

Terus macam tamak...better beli satu set la...

Gila ko…sanggup spend dekat 1k beli skincare product!

Tapi tahan setahun la…or more….depends on your usage amount….

I rasa ada perubahan sket pada kulit…tapi macam tak leh nak menerima kenyataan lagi..
Sebab muka sendiri..kadang2 susah kita nak judge sendiri…

Tapi kan…
Lepas beberapa bulan kot…tak lama la…
Kebetulan i balik kampung...


Terus sampai2 jer mama tegur...

Awat muka hang teruk sangat ni?!

Errkkk…

Then mama pun cakap…tengok muka mama…
Serius…adala macam tone tak sekata..macam ada tompok gelap…macam kotor sket…

Mama soh stop pakai...
Dia kata lepas pakai product tu...dia perasan kulit dia jadi teruk sket...
Sampai gi skin specialist clinic...

Korang tau tak bila doktor kulit tu scan…ke pakai kanta pembesar…aku lupa…
Tengok kat kulit muka mama macam ada kulat/ mushroom…bulat2….

Memang make sense…sbb dia kan pakai pitera..itukan yis…yis kan kulat…
Memang berkulat la kulit muka mama i…

Tapiiii maa…
Org beli mahal ni…….
Sayang la nak buang....
Tunggu habis la baru tak beli dah....

Serius...muka aku pun aku rasa macam berkulat jugak..tapi tak seteruk mak aku...
Nak gi klinik kulit...malas...sebab malas nak kopakkan duit aku bayar doktor..
Macam la tak tau skin specialist ni memang mahal...
Sekali pergi kurang2 dalam 200 sure terbang nyer…dah ler beli set tu dah 1k kan

Pehtu aku lak jenis tak reti nak report…nak complaint…diam jer la…
Tu la pasal aku tak pernah gi report kat mana2 kaunter product tu balik kata their product menjahanamkan kulit muka aku…huhu….
Lagi pun..aku tak dapat terima kenyataan product semahal tu…sedasyat tu nyer iklan…ramai selebriti pakai…tak sangka boleh merosakkan kulit muka aku..serius..sampai sekarang aku tak leh terima…

Akhirnya…bila product tu setahun lebih sket kot aku pakai…bila dah abis, aku dah tukar pakai product lain..semakin lama..kulit aku beransur2 ok….memang sah2 la pitera tu menyuburkan kulat kat muka aku….haiisshh…


So skarang…korang bagi free pun belum tentu aku nak pakai…
Tapi cleanser dia aku suka...ehhh…cleanser ok kot…miracle water tu jer kot yang tak ok…

Ada sekali tu..aku gi umah uncle aku…nampak cousin aku pun pakai product tu…
Saja tanya dia ok tak pakai…
Aku kan tak leh pakai…

Rupanya..dia pun cakap lepas pakai kulit dia pun teruk sket…terus tak mau pakai dah jugak…

So, aku conclude..memang keturunan aku tak sesuai kot dengan product tersebut…

Untuk korang yang mana baca blog ni…ikut korang la…
I bukan nak burukkan product tersebut..just nak cerita pengalaman sendiri…
Maybe tak ok dgn kulit aku tak semestinya tak ok juga dgn kulit korang…
Apa pun…better beli trial pack dulu before korang beli full set or size besar...
Setakat seminggu dua memang dah boleh nampak perubahan kat kulit if ok ker tak…


Tu la pengalaman aku…

Skarang..bila dah kawen ni…makin malas lak aku menjaga…
Yer la…mask kat dlm peti ais kat bawah…bila turun…lupa nak amek…
Bila dah naik..baru teringat..tapi dah malas nak turun balik…
Abis, tak dapatla aku nak scrub and mask seminggu sekali..asyik lupa jer..
Asyik malas jer…
Bila dah agak culas tu…

Mula nak bising bila dah mula ada large pores la..blackheads kat hidung tu memang dari dulu ada...hitam bawah mata tu dah memang keturunan...bila malas pakai sunblock..barula kelam kabut bila dah start ada pigmentation...hishh...

Tapi kan...masa gi Korea dulu..aku kan ada beli skincare kat sana...yang recommended by our tour guide...kat Mesia tak jual..dia tak export ke luar lagi product ni…
Ni baru aku nak start pakai...tunggu current product abis dulu...
So far, review mama dan adik beradik aku yang mana aku beli sorang satu kat depa ..sangat2 positif..diorang suka jer pakai..kulit lembut jer katanya…hmmm den tak sabo nak pakai ni…









Ehh..ada sapa nak gi korea? Nak pesan boleh? ;)



ps: gambar tak berkenaan di google..sekian erima kasih..



Monday, September 26, 2011

Rahsia kulit cantik menawan..tajuk tak boleh blah…part 1





ceh..intro letak gambaq time kurus...6 thn lepas kot...
memalu amek gambaq sendiri..budget tengok line clear...baru nak godek camera laptop..1st time guna...hahaha


Actually dah lama I nak wat entry ni..berdasarkan pengalaman peribadi jer la..
I bukan pakar..and bukan sapa2 yg layak utk bercakap pasal kulit mahupun skincare…
Tapi..kita share2 jer la yer…

Selalunya I akan speechless setiap kali orang tanya…

“u pakai skincare apa ekk? Kulit licin cantik jer..”

Bertambah2 speechless bila tiba2 masuk toilet kat opis lama (sebelum pindah opis baru), ada cleaner kat dalam tiba2 tanya

“ kak, pakai bedak apa ya..kulit sekata”

Aku mati2 ingat dia nak soh keluar toilet sbb dia nak cuci…hahahaha

Tak pun bila jalan2 kat mall lalu dekat2 area kaunter2 kosmetik…tiba2 ada jer sales girl tanya..
“u pakai product apa? U pakai SK11 ker?”

Kekadang tu bila I selalu speechless…ada member tolong jawabkan..

“dia ni walaupun tak pakai SK11 memang kulit macam org pakai SK11..”

Terima kasih teman tolong jawabkan…

Kena lak bebaru ni gi spa…time urut tu sempat lak tukang urut tu tegur dalam suasana malap2 diterangi lilin jer..nampak jer kulit I ni..

“ kulit akak cantik..putih..”

Ni I tak tau saja puji ke sebab nak bodek suruh I mai spa tu lagi..ehehehe





Sebenarnya…


I bukan speechless sebab perasan kulit cantik…

Tapi….



I speechless sebab tak tau nak jawab apa….

Kekadang I hanya mampu jawab..sebab keturunan kot…hahahaha..

Untuk makluman korang..camner I nak jawab…

Kat umah product skincare I tak sama dengan kat opis(tengahari i cuci muka and gosok gigi time zohor)…
Suka hati I jer main pakai campur2…syukur Alhamdulillah kulit I so far tak der problem dengan most skincare…pastu kalau dah abis sesuatu product tu..maybe I try yang lain pulak..tak sama…kadang2 bosan pakai benda yang sama…


Intro punya panjang…jom tengok sejarah dulu kala...
sbb tu letak gambar lama..nak cerita pasal kulit dulu kala...



Ni sejarah dulu2 yer…

Dari zaman sekolah menengah..i pengguna setia Olay...moisturiser la...
Cleanser tak ingat..tapi i suka cleaser yang foamy..berbuih2 berkrim gitu...gel type tak minat...
Scrub..i minat yang tradisional…
Kalau ada masa…amek pucuk pokok jambu batu..bila ko gosong2..dia rapuh cepat pecah/patah daun dia…pastu macam kesat/tajam sket…scrub la guna daun pucuk jambu tu…
Tapi bila susah sangat nak cari pokok jambu…


Guna jer Mustika ratu peeling mundisari..jenis serbuk tu..tuang sket kat tapak tangan, letak air sket…sebatikan dan tonyoh muka…






Time bujang…masa dah kerja la…
I rajin…sekarang dah tak rajin

Once a week selalu scrub muka then pakai mask…
Mask pun I pakai mustika ratu bengkoang…kadang2 pakai jer jenis2 lain ikut suka..



Sekali la badan pun seminggu sekali scrub..pakai scrub bunga tanjung ker kulit rambai tu..ala..yang murah berapa ringgit jer tu…dengan kaki2 pun scrub sekali..kikis2 kulit kasar..


tetiap malam sebelum tido rajin letak lotion kat kaki…sekarang jer malas…hihi

And then…family I jenis minum air masak…
Kalau kat umah mama i…adalah amat tipis sekali korang akan jumpa sebarang cordial minuman (time raya jer baru beli sunquick)…air sejuk pun tak ada…
Minuman rasmi adalah air masak…suhu bilik..then, milo…milo pun dulu we all bancuh guna susu tepung fernleaf ok…no susu pekat manis….sekarang dah guna low fat milk dutch lady jer..susu tepung pun banyak fat la..hihi..milo pun tak ada sekarang sebab kandungan gula tinggi...iskk...

Kalau ada tetamu..nampak gaya bancuh teh sajalah yer…tu pun baru kalut cari mana letak teh…

Bila makan kat luar jer baru order air sedap2…hiks..


Bila dah kerja..pegang duit sendiri…makin galak ler ko nak shopping sesuka hati kan

I pulak memang minat pada kosmetik dan skin care..

Dulu I pernah try loreal nyer toner..tapi tak sesuai dgn kulit i..so, sorry to loreal…no more skincare product from u...

Pastu..gedik nak try SK11..
Konon2 budget..kalau belum pakai SK11 pun org ingat pakai SK11…why not try..kot2 lagi vogue de vass….cehh…perasan artis….

Ehhh…korang jangan ingat ni SK11 sponsored pulak soh I cerita pasal ni…baik korang baca sampai habis..baru korang tau sejarah hitam I dgn product ni…




tengok dulu gambaq nampak kulit budget cantik jer...muahahahahahaha...





to be continued..


ps: gambar tak berkenaan di google..sekian erima kasih..

Friday, September 23, 2011

Raya Day 6 & 7

Alang2 nak menghantar adik i balik kolej hari Ahad...
Singgah beraya to both my uncle's house...

sempat la jumpa new born Ainur Farah Aliya around 2 weeks old rasanya..



then....Isnin...i believe ramai yg cuti lagi kan?  yer..ada yg dah masuk kerja...
tapi kan...i kan cuti lagi..ngeh..ngeh..ngeh...

penangan Groupon dan Milk A Deal...hambek...
i beli voucher facial for Hubs and I...hahahaha..
kerna ku tahu muka ku sudah lama tak dibelai..tapi teruk lagi muka hubs...wakakakakaka...

dulu time bujang..rajin gak gi facial 2-3 bulan sekali...sekarang? setahun sekali? dua kali?

lagi satu aku notice...dan tobat tak buat dah...
lenkali nak tukar cermin mata..takmo beli frame plastic dah...
dulu budget muda remaja vogue abis la pakai plactic spec siap ada bling2...
tapi lebih membawa masalah kat i tau..
cer citer..cer citer...

haa...

spec plactic ni takder penahan kat tepi hidung tu...
jadi, frame dia betul2 atas hidung ko..atas pipi ko..

abis..org cam kiter yg kena wat keje umah..
kalau masak..sapu..mop lantai..tak ker berpeluh2...
takkan setiap kali peluh setitik ko gi cuci muka kan?

abis..melemin minyak kat muka...
peh tu...spec ko pun asik menurun ke hujung hidung..macam org tua baca newspaper dah jadah rupanya...
bukan takat asyik menurun...
tapi aksi spec turun dan ko tolak spec naik balik ke tempat asal berkali2 menyebabkan geseran..ewah..ayat tak ingat...
geseran minyak2 dan kotoran kat kulit muka buat liang2 tersumbat akibat spec ko kat atas pipi tu..
tu nasib bila pipi tembam..tsk..tsk...

akibatnya...

penghasilan JERAWAT kat area tersebut.....

skrang dah paham?

peh ni beli spec besi jer...



eh..kembali ke pangkal jalan..

ni tempat facial...
sebelum tu sempat wat skin analysis dulu...
dah mula start pigmentation dah...arrrgghh...
terus aku agree wat pigmentation treatment kena topup rm160...tskk..tsk..tsk..

tapi hubs pun sama..pandai diorang..cakap kat hubs i pun buat..hubs pun buat jugak...bagus..bagus...sama2 kopak...



sejam jer kot facial dia..tapi result dia nampak la..gi scan balik kulit mmg ada improvement..


tapi ko gila dia punya pujuk utk ko amek pakej treatment dia sampai beribu hinggit utk beberapa kalinyer treatment...aku rasa sejam lebih dia cuba yakinkan aku and hubs...
maaf..takder budget yer...
kalau aku kaya raya duit tak tau nak wat apa takperla...

terus balik ptg tu hubs bebel kat aku all the way home...ppfffttttt...

patutnya ptg tu redeem voucher utk callus removal for both of us kat area tu juga...
tapi org tu salah tulis time and dia ada customer time tu..
terpaksalah aku tunda ke Jumaat petang...
hubs terus ckp taknak gi dah Jumaat..akibat bengang yg facial tadi...tu pun sempat beli tshirt liverpool asia tour kat Reject Shop
i sorang jer la nampaknya...hmmmm..harap2 dia berubah fikiran ler nanti...



Thursday, September 22, 2011

Raya Day 4


Eh..ada cerita raya ke 4 lak?

err..tak der cerita...
saja nak cakap kami gi shopping round kat Queensbay and Sunshine...
selepas gi beli jeruk kat Sg. Nibong..

sempat lunch kat TGI..


sib baik minta mini desert jer...


ptg tu terus gi open house umah sedara en.somi...



Wednesday, September 21, 2011

Raya Day 5

Hebat tak?
dari first day raya terus aku jump to day 5..hahahaha

biasala..raya kedua tak de mende nak citer..setakat gi beraya umah sedara mara...
raya ke tiga..aku start masak kat dapur balik...tak keluar sangat rasanya...orang jer kot datang umah...
raya keempat...aku jalan2 dgn en.somi kat Penang..hahahaha..shopping!

raya ke lima bersamaan Sabtu..baruler geng2 nak datang beraya...
dah ler ptg tu aku nak balik KL...kalau tak..dah boleh pergi beraya sama2..tsskk..tskk..

Menu :  Mee Rebus - kuah aku guna frozen paste beli siap kat org yg selalu aku beli tu...
Red velvet cuppies - ni buat 2 nd batch..yg 1st batch aritu dah abis..
Coklat - homemade
Kuih raya - ada yg buat, ada yg beli..

Sebelum tu raya kedua kalau tak silap..Ayu, hubs and son datang beraya..mekacih Ayu...sorry terlupa amek gambaq...

raya ke 5 ni dimulai oleh Cik Chah kita dan Apek...
sbb hg pesan nak kek la aku gagah buat kek 2 nd batch malam2..takut hg kempunan.. 


Pasangan Am & Adi


umah yg lapang tanpa sofa...cuma ada meja makan jer..
abisla...ujung bulan ni tinggal kenangan jer...kang dah ada divider..sofa semua...tak nampak lapang dah la umah ni...


then tetamu terakhir...Hazimin dan family...


selingan...tudung saji besi kaler hijau kat atas tu menjadi perhatian tetamu2...beli kat SSF jer..ada kaler putih jugak...
mangkuk yg korang makan tu..aku beli kat Corelle warehouse sale aritu..mak aku pesan...
so, utk yg dah masuk umah baru tu...rajin2 la bukak website Shopping n Sale nak check bila next warehouse sales yer kenagkawan...

aku tak ingat apakah topik yg menjadi bahan ketawa time ni...errrr?

best jer tengok Hana tidoq....



mengabadikan kenangan raya 2011



ps: curtain yg menjadi pertanyaan juga....kakak aku tempah kat Gurney..ada promo..kain paling murah dia pilih..tapi still tak murah sgt la harganya bagi aku...

rak kasut kaler putih menjadi inspirasi kawan2 sbb dia slim and simple..siap amek gambaq contoh nak cari nanti..
mak aku order masa PISA Home Deco exhibition...kedai dia kat KL...yup..KL..
nama kedai Mr. Bean...Serius..aku tak tipu...itulah nama kedainya...

bunga orkid atas rak kasut aku beli kat lobi MTM masa ramadhan..kat banyak booth jualan kat situ..



kalau korang nak tau..masa ak balik umah aritu serabut gila atas rak kasut tu gara2 ada org letak 'telur' dalam raga antara orkid dan telefon..semak wehh...
terus aku menggunakan kuasa veto...adik aku dah bising sebelum tu..tapi tak jalan....my turn..

'pak, tak kena ler kalau letak 'teloq' pak kat situ...nampak semak..cer tengok camni kan nice....
we'll find a place for your teloq ya...'

dan akhirnya 'teloq' itu masuk stor...tu tempat yg sesuai buat masa ni...
itu la...suka sangat benda2 exotic...
korang jgn salah paham..tu bukan sebarang telur...
eggshells ostrich beli dari jauuuuhhh...bertahun pak aku simpan...
besaq lak tu...2 biji....


walaupun aku rasa pasu tak berapa sesuai letak kat rak bawah ni..
memandangkan mak aku dah aim lama bunga ni..dia cukup berkenan..
tapi pasu yg aku berkenan tak ada pulak...
we all settled with this one..lagi pun sbb batang pokok panjang dan mak aku tak macam nak potong...sesuaila dgn pasu itu..pasu dan bunga beli kat SSF..





Tuesday, September 20, 2011

Day First Raya - BBQ@Night

Dari hari tu lagi bapak ni nak wat bbq..nak bakaq2 konon...
terus ajak mama di kuala muda cari ikan...

dapatla pari dan udang...

i pun semangat juga...

sebelum balik kampung sempat lagi singgah jusco beli table top electric grill...hehe..
tengah berangan nak bbq and steamboat masa kat XXXX nanti...hahaha..

tapi tak per..kita rasmi kat Kulim dulu naa...

some of them...I yg wat preparation nak marinade..with the help from my mom..as well as my sisters...
and 'extra' help from my dad...


bila my uncle and aunt dah jemput lunch kat umah diorang raya 1st tu...
apa lagi..my parents extend the invitation to the relatives...
tonite...bbq at our house lak...




my red velvet yang mengundang pertanyaan dan panggilan telefon dari kawan parents I dan sedara mara...
malas nak citer..nanti i emo...



tong air yg baru beli kat Giant...sangat berguna..harga murah..terus boleh buat guna hari2 letak air masak...tak perlu berjag2 kat umah...


nasi impit dan ketupat palas...kuah kacang adik i wat masak..
ketupat tu..byk tangan...bapak paling pandai buat..mesti jadi 'jantan'...

adik bongsu punya paling unik...bentuk tiga segi kaki sama kot...tapi kecik jer segitiga dia...cacat sket..
tak serupa ketupat lain...terus kena perli... "hang buat ketupat ikut Pythagoras' Theorem ka?"

rugi tak sempat snap gambaq ketupat dia tu...i bz masak...


crab stick dgn ape tah..ni bapak punya kerja..memandai beli..mujur aku beli capsicum..




chicken wing so sweet...hihi..i yg perap..tapi bapak yg sebok kat dapoq.."nak tak buat macam MAS catering style..ayam ni biaq cun...isi jer...tulang sebatang jer..."

pak nak buat...nah..buatla sendiri...

comel aku tengok pak potong chicken wing seketul2...tekun....hahahaha..
yg comel ialah pak aku...aku tak maksudkan chicken wing tu eh..

patutnya tu butter prawn...tapi ada kesilapan teknikal...tak berapa kering..butter tak cukup banyak...ditambah stress akibat terlalu lama di dapur dan tukang masak tak mandi..
cer banyangkan last mandi ialah mandi sunat hari raya pagi tersebut...pukul 3 ptg baru hegeh2 nak balik umah setelah beraya dan singgah Giant beli barang..terus bertapa kat dapur sampai Isyak...stress tak?



potato yg over sweet juga...sbb bapak punya kerja jugak...
org sebok masak..dia pun nak masak...macam manala i yg comel ni tak berubah menjadi hulk?

masa kat umah aunty lunch tu..en. somi terdengar uncle i yg last tu sembang dgn pak i cakap pasal nak wat kentang bakar...oh noo...that old man dah excited u know...abish la...

i yg kat Giant ptg tu terus call mama...
"mama..please take care of my potato on the kitchen top..takut pak ambek buat baked potato..i want to make begedil nanti dgn potato tu..."

sib baik pak tak perasan potato ku itu..dia gi beli kat kedai sendiri...sure dia ingat takder potato kat umah..hahahaha...

tapi itula...tak reti buat nak buat jugak...ko bakar ler kat atas api tu berjam2 pun tak empuknyer...
cakap anak tak nak dengar...bila menatu cakap baru nak dengar? aik...

pak..potato tu kena rebus sket dulu..potong sket kat atas tu cam ni...nanti barula bakar taruk black pepper dgn garam...

bila dah tgk potato dia tak mask..baru nak ikut suggestion kita..tu la..degil..
rasanya baked potato ni org selalu bakar dalam oven dulu jer ekk? then baru bakar atas api kan?
aku tak pernah buat..so, malas nak cari info..aku main agak jer bila suggest kat pak aku tu..cakap biar konpiden...macam tau jer..baru dia percaya..wakakakakakaka...


nasi goreng..kot2 ada org tak boleh ratah lauk jer...


rendang yg tak puas i makan...huhu..
macam mana nak makan byk...asyik dapat ketam jer...konpem la i tak pandang rendang...hiks...


ala2 korean bbq beef...ni aku grill guna electril grill...nampak jer kaler itam..aku marinade la...tapi rasa sedap ok...lembut jer daging....ehh..aku dah bagikan dulu resepi daging ni? malas nak tulis dah...


ni ler sbb kitaorang gi Giant senyap2 jer..sbb apak kau over...boleh ritu dia soh mama beli yg ada penutup tu rege 200++..gila ka apa...ingat hari2 ker nak bakaq?
so, we settled with this one..ada kaki yg boleh buka n simpan..rm69 jer...instead of beli yg macam bakar sate rm 19 or 29 tapi dawai besi tak best...


ni satu lagi yg sweet....sweet moment masa in the making...walawehhh...

chicken stewer resepi aku amek dari blog saper tah..errrkkk...lupa...maaf...
tapi tak sempat nak marinade betul2 sbb ayam ku keras lagi..defrost lambat sgt...
semua kelam kabut kat dapur...peti sejuk power sangat tahap beku dia..sampaikan semua bahan mentah lambat mencair..huhu..
aku bagi resepi kat mama..soh mama jer yg prepare bahan...

tapi kan..sebab apa jadi so sweet....bukan sbb rasa manis tau...
tapi sebab bapak kau sebok lagi...
pak ni mmg makin tua jadi makin penyebok aku tengok..hihi..

sbb nak menyebok..terus aku bagi task..pak tolong cucuk la isi ayam ni...
selang2 dgn capsicum..tomato..bawang ada ek? pepandaila..pak kan terer bab ni..

peh tu kan..mama nak tolong...
mama wat satu terus apak sound kata mama tak reti wat...buruk..mana ada org wat camtu...
ek eleh...relaks la pak...
daripada pak bising tu..why not u just demo...show how to do it to mama...kan lagi bagus...
terus cool apak aku tu..demo sebatang...mama follow..
kan sweet dua2 cucuk sate sebelah menyebelah...aauuuwwww...


siap sewa kerusi meja letak kat porch...almaklum..mak apak aku baru betul2 pindah sini Mac lepas..so, perabot yg ada kat hall tu hanyalah dining table...sofa tak sampai lagi...takkan nak soh semua org bersila? dah la mostly yg datang tu semua lanjut usia dgn masalah lutut kalau duduk bawah belum tentu ko boleh bangun berdiri dengan gagah...
nak tak nak..sewa la meja 4 segi dgn kerusi plastik tu..macam kat kedai makan dah aku tengok..


cousin yg baik hati telah bawa stok mercun dan bunga api utk kanak2 main..tapi aku tengok bapak2 yg main....


aloloololo..awadi yg comel...


ni tak puan hati ker sbb tokcik silap bagi susu awadi kat org lain?



"ko apehal? aku minum susu ko relaks jer.."


ikan pari bakar...tak puas makan..gara2 mama silap potong..apak dah bising...hihi..



Dania tido jer...sebijik muka abang dia..


sedara belah en. somi...mekasih sudi datang..


abg dania...putra..


kami flat malam tu..aku tidoq kol 3 am lepas kemas2 segala...aku rasa last tetamu datang kol 12 tengah malam...adik ipaq adik aku...tak koser dah aku nak melayan..time tu aku dok cuci pinggan...
sekian..selamat hari raya semua...